Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kos

Shutterstock
Kos
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Kos - upeita rantoja ja kristallinkirkasta vettä

Kreikan monipuolinen Kos on leppoisa lomakohde, joka houkuttelee nuoria ja nuorenmielisiä lomailijoita ympäri maailmaa.
Päivitetty: 11.11.2019
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Vaikka Kosin saari on aina ollut tunnettu erityisesti nuorten bilepaikkana, soveltuu se silti jokaiselle, joka haluaa lomallaan nauttia auringosta, upeista hiekkarannoista, jumalaisesta ruoasta, historiasta ja nähtävyyksistä. Lapsiystävälliset rannat ja hotellit tekevät Kosista ihanteellisen koko perheen lomakohteen.

Kos on Egeanmeren kaunotar

Uskomattoman sininen Kreikan kesätaivas, houkuttelevasti auringossa kimaltavat kristallinkirkkaat vedet ja idylliset rannat jäävät päällimmäisiksi muistoksi saarelta. Turkin rannikon edustalla sijaitseva Kos kuuluu Dodekanesian saariryhmään, johon kuuluvat myös muun muassa Rodos, Tilos, Kalymnos, Leros ja Patmos.

Turkin kupeessa lepäävää Kosia on kehuttu yhdeksi Egeanmeren kauneimmista saarista. Kun tämän päälle lisätään vielä paikallisten ihmisten välittömyys ja ystävällisyys sekä kiinnostavat nähtävyydet, on saari ihanteellinen lomapaikka monelle.

Kos sopii lomakohteeksi etenkin kulttuuri- ja aurinkolomalle. Luonnonkaunis saari vaihtelevine maastoineen on loistava paikka myös esimerkiksi patikointiin, vuoristokiipeilyyn tai muihin harrasteisiin. Saarella on helppo liikkua skootterilla tai pyöräillen ja tehdä retkiä vehreälle maaseudulle, vaeltaa vuorenrinteillä tai tutustua pitkästä historiasta kertoviin muistomerkkeihin.

ShutterstockKos, Kreikka
Kos on rantalomailuun sopiva kohde, jonne pääsee Suomesta myös suorin lennoin.

Kosin ilmasto

Kosin saarta on siunattu lähes ympärivuotisella leudolla ilmastolla, joten matkan voi ajoittaa mihin tahansa vuodenaikaan. Kesäkuukaudet ovat varsinaista matkailusesonkia, mutta monet haluavat tietoisesti välttää keskikesän polttavan auringon ja turistimassat ja saapuvat saarelle talvikuukausina.

Kreikan saariston kesät ovat kuumia ja kuivia, ja etenkin heinä-elokuussa elohopea voi kohota lähelle 30 astetta. Talvikuukaudet ovat kesiä huomattavasti viileämpiä, ja lämpötilat jäävät 20 asteen tienoille. Saarella voi ajoittain olla varsin tuulista.

Turkoosia vettä ja aurinkoa

Kosin kaupungin suosituin ranta on Lambin karkeahiekkainen ranta. Muut kaupungin rannat ovat kivikkoisempia. Saarella on toki lukuisia hienohiekkaisiakin rantoja, muun muassa 12 kilometrin päässä sijaitseva upea Tigaki. Saaren parhaimpana pidetty uimaranta Paradise Beach löytyy eteläosasta.

Samalla suunnalla muita hyviä auringonpalvontapaikkoja ovat Agios Stefanos ja Kamari. Näihin pääsee Kosin kaupungista saaren toiseen päähän Kefalokseen menevällä bussilla. Etelärannikolta löytyy myös nuorten suosima Kardamenan lomakohde hotelleineen ja rantoineen.

Hieman erikoisemman vaihtoehdon rantapäivälle löytää lähtemällä pääkaupungista itään bussilla, jossa lukee Agios Fokas ja Thermai. Näin pääsee lähteille, jotka valuttavat polttavan kuuman vetensä vuoren sisältä mereen. Vesi on uimakelpoista rannan tuntumaan rakennetussa, kivillä aidatussa merialtaassa. Rannalla on myös tiilistä tehty pukukoppi ja taverna, jossa voi herkutella mustekalalihapullilla.

Hippokrateen saari

Koska saari on pieni, ehtii lyhyenkin loman aikana tutustua rantaelämän ohella läpikotaisin saaren nähtävyyksiin. Se myös ehdottomasti kannattaa, koska harvasta lomakohteesta löytyy näin monta kiintoisaa paikkaa samalla tavalla käden ulottuvilla.

Saarella on värikäs menneisyys, josta kertovat useat hyvin säilyneet historialliset paikat. Monien antiikin suurmiesten kerrotaan syntyneen Kosilla, heistä tunnetuin lienee lääketieteen isä Hippokrates. Saaren tärkein nähtävyys onkin pyhäkköalue Asklepion, jossa Hippokrateen oppeja ensimmäisen kerran toteutettiin.

Kreikka on lukuisien myyttien lähde, ja tämä näkyy myös Kosilla. Tarujen mukaan saarella on ollut aikoinaan myös Apollonin temppeli, jonne ihmiset matkustivat kauempaakin palvomaan valon ja auringon jumalaa. Ja saaren kuuluisissa – uskomuksien mukaan ihmeitä tekevissä – lähteissä kävi aikoinaan kuningatar Kleopatra kylpemässä Egyptistä saakka.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KOSILLA

ShutterstockKos, Kreikka
Kosissa väriä tuovat rakennusten värikkäät seinät ja kukat.

Hyvät lentoyhteydet eri puolilta Eurooppaa

Kosille on hyvät lentoyhteydet Euroopasta etenkin kesäkaudella. Ympärivuotisia lentoja järjestetään esimerkiksi Ateenasta. Suorin lennoin Kosille lentävät Finnair ja Norwegian.

Halvimmillaankin suorat lennot Kosille saa hieman alle 300 eurolla. Kansainvälinen lentokenttä, Hippokrateen lentoasema, sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Kosin kaupungista.

Kos on kesäkaudella myös suosittu pakettimatkakohde, ja saari kuuluu monien matkatoimistojen valmismatkavalikoimaan. Suoria lentoja kannattaa etsiä myös matkatoimistojen sivuilta, sillä ne voi toisinaan ostaa myös ilman majoitusta.

Hotellit ja majoittuminen

Kosin suosio näkyy matkakohteen hotelleissa. Hotellivalikoima on kattava ja saarella voi majoittua niin suuressa ja laadukkaassa huoneistohotellissa kuin perheille suunnatussa lomahotellissa. Saarella on myös lukuisia perhevoimin pyöriviä pieniä hotelleja ja aamiaismajoituksia.

Suurin osa suosituimmista hotelleista sijaitsee saaren pääkaupungissa ja sen lähistöllä. Muutamia hotelleja sijaitsee myös lähikylissä ja kaupungeissa.

Hotellihinnat vaihtelevat halutun tason mukaan. Luksushotelleissa ja kylpylöissä vuorokausihinnat voivat kohota 400 euron kieppeille, mutta keskimäärin hotelliyö maksaa 70–90 euroa. Edullisimmin saarella majoittuu 20–40 eurolla.

Liikkuminen ja lauttayhteydet

Pyöräily on varsin suosittua saarella, joten oman menopelin vuokraaminen käy helposti. Jos kesähelteessä patikointi tai pyöräily ei innosta, on autonvuokraus aina hyvä vaihtoehto.

Myös bussilla pääsee liikkumaan suhteellisen kätevästi ja edullisesti ympäri saarta. Kosin kaupungin keskustassa liikkuu paikallisbusseja, joiden kertalippu maksaa noin euron. Saaren muihin osiin pääsee pitkänmatkan KTEL-busseilla. Matkan hinta riippuu matkan pituudesta, mutta koska kyseessä on pieni saari, lipun hinta jää yleensä muutamaan euroon.

Laivayhteydet kaikille lähisaarille ovat hyvät. Vaikka Kosilla riittää näkemistä ja tekemistä, on päiväretki toiselle Kreikan saarelle mukava piristys lomaan.

Kosin-loman voi myös helposti yhdistää visiitin naapurimaahan Turkkiin. Saarelta pääsee lautalla Turkin puolelle antiikin Halikarnissokseen eli Bodrumiin vain 45 minuutissa. Tämä Turkin suosittuun lomakohteeseen ehtii tutustumaan jo päivän aikana. Bodrumissa kannattaa vierailla ainakin Pyhän Pietarin linnoituksella, Myndoksen portilla ja antiikin teatterissa tai turkkilaistunnelmaa vilisevillä vilkkailla basaarikujilla.

KOSIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockKos, Kreikka
Johanniittain linnoitus on hyvä vierailukohde lähellä Kosin satamaa.

Kosin kaupunki

Kosin saaren reilusta 30 000 asukkaasta yli puolet asuu saaren samannimisessä pääkaupungissa. Tämä on myös saaren suosituin lomakohde.

Kaupunki on ihastuttava yhdistelmä antiikkisia ja uudempia rakennuksia. Vanhimmat rakennukset ovat ajan saatossa uhmanneet sotia ja maanjäristyksiä. Vaikka pääkaupunkia on historian saatossa uudistettu moneen kertaan, on se tehty vanhaa perintöä kunnioittaen.

Kaupungin keskustassa on paljon vanhoja raunioita: muureja, tori, roomalainen amfiteatteri, bysanttilaisia kirkkoja, kylpylä. Satamassa on aikoinaan saarelle rakennettu Johanniittain linnoitus, jonka luo pääsee jalan siltaa pitkin. Kaksikerroksinen roomalainen talo on myös käymisen arvoinen.

Asklepionin temppelialue

Saaren historiallisista nähtävyyksistä ehdoton helmi on neljä kilometriä kaupungin ulkopuolella, vuoren rinteillä, sijaitseva Asklepionin muinainen sairaalanakin toiminut temppelialue.

Tämä Hippokrateelle omistettu temppeli kuuluu Kreikan tärkeimpiin antiikin ajan nähtävyyksiin. Temppeliltä avautuu mahtava näkymä Kosin kaupunkiin ja kauas merelle. Samalta paikalta voi ihailla myös naapurisaaria Pserimosta, Platia ja Kalimnosta. Myös Bodrum siintää pohjoisessa horisontissa.

Paradise Beach

Paradise Beach on yksi Kosin kauneimmista ja suosituimmista rannoista. Valkohiekkainen Paradise Beach sijaitsee saaren eteläkärjessä, reilun 30 kilometrin päässä Kosin kaupungista. Ranta on pitkä, valkoinen ja hienohiekkainen, ja sieltä löytyvät kaikki tarpeelliset palvelut. Rannan ravintoloissa kannattaa maistaa herkullista, tuoretta kalaa.

Paradise Beach on niin turistien kuin paikallistenkin suosiossa, ja sen saavuttaa Kosilta helpoiten bussilla.

KOSIN PARHAAT

ShutterstockKos, Kreikka
Auringonpaisteesta ei Kosilla ole pulaa, sillä hyvä sää hellii kesälomalaisia suurimman osan kesästä.

Kosin parhaat aktiviteetit

 1. Rantapäivä Paradise Beachilla
 2. Retki Asklepionin temppelialueelle
 3. Pyöräily saaren ympäri
 4. Retket lähisaarille tai Turkkiin
 5. Retki Thermesin kuumille lähteille

Lisätietoa

Kosin virallinen matkailusivusto

Teksti: Hanna Ahonpää, Jenna Lehkonen, Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Kos on varmasti upea. Tuolla riittää varmasti näkemistä.


 2. Hei!
  Kosilta lähtee vähän väliä nopeita pikku aluksia joilla pääsee Bodrumiin.
  Hiinat saat parhaiten tietää kun menet sinne satamaan illalla missä ne laivat on laiturissa.
  Siellä ne kauppaa reissuja ja jakaa lippusiaan ja lappusiaan. Oliskohan se joku 25€ Kosilta Bodrumiin päiväksi.
  En tiedä, kun en käynyt vaikka se yksi komea mies sieltä lautalta olisi lähtenyt ihan oppaaksikin sinne minulle.
  Mutta en silti lähtenyt.

  Pyörien ja skoottereiden vuokrapaikkoja on tämän tuosta joka paikassa. Ja hinnat selviävät siellä paikan päällä kun menet liikkeeseen ja kysyt. Mutta eipä nuo taida olla enempää kuin esim. polkupyörä viikoksi 10-15€. Riippuen millaisen pyörän haluaa.

  Opas jakaa myös linja – autossa, kun lähdette lentokentältä niin kohdeopaslehtiset joista selviää näitä hintoja ja paljon muuta.


 3. Hei, mistä saa tietoja laivayhteyksien aikatauluista ja hinnoista kosilta Bodrumiin sekä tietoja ja hintoja pyörän tai skootterin vuokrauksesta Kosilla. En näitä tietoja tältä sivulta löytänyt.


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.