Hyppää sisältöön

Kreikan miinukset – vai onko niitä? 3 asiaa, jotka hiertävät rakastetussa matkailumaassa

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.03.2020
Onko ihanassa Kreikassa mitään vikaa? Lue maan kolmesta miinuksesta.

1. Suuret hintaerot

Suomalaisten rakastetuin kesäkohde on aina ollut Kreikan saaristo. Onko suosikkikohteessa mitään miinuksia?

Lomakohde valitaan usein ainakin osittain määränpään hintatason perusteella. Kreikassa se on Suomea matalampi, mutta yleisiä päätelmiä ei voi tehdä. Korkeat hinnat yllättävät monet Kreikassa kesäkuukausina, sillä eri kohteiden välillä on suuria eroja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Kreikan ylivoimaisesti kalleimmat kohteet ovat Santorini ja Mykonos. Molemmat saaret ovat jo pitkään olleet suosittuja, mutta näkyvyys sosiaalisessa mediassa on saanut trendikohteet repeilemään liitoksistaan. Maksavista turisteista otetaan kaikki irti.

Kesän vilkkaimpina kuukausina budjettiloma ei onnistu kummassakaan kohteessa. Taksit, hotellit ja ravintolat voivat huoletta nostaa hintojaan: asiakkaita kyllä riittää. Odotukset eivät aina täyty. Paras aika matkustaa supersuosittuihin kohteisiin onkin kevät tai syksy.

Lue myös: Kreikan kalleimmat saaret – näissä kohteissa et pärjää minibudjetilla

2. Väijyvä lakkouhka

Kreikassa ei epäröidä lakkoilla, ja matkailijan on hyvä tiedostaa asia. Esimerkiksi liikenteeseen voi lähes koska tahansa tulla lakkoilun aiheuttamia katkoksia. Tämä koskee erityisesti saarille liikennöiviä lauttoja sekä metroja ja busseja. Lentoliikenteeseen lakoilla on vähemmän vaikutuksia.

Kesän sesonkihuippu ei tarkoita sitä, etteikö lakko voisi katkaista oman reissun. Päin vastoin: Kreikassa on tapana harrastaa työnseisauksia juuri silloin, kun niistä aiheutuu hallitukselle suurinta painetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
ShutterstockMitkä ovat Kreikan huonot puolet?
Lakko voi joskus sotkea matkasuunnitelmat Kreikassa.

Matkailijan kannalta tämä tarkoittaa jumiin jäämisen mahdollisuutta. Pahimmillaan pieneltä saarelta ei esimerkiksi pääse pois ehtiäkseen ajoissa lennolle Ateenasta. Lakot kestävät Kreikassa yleensä 1–3 päivää, tosin tyypillisin lakko on vuorokauden mittainen.

Lakoista ilmoitetaan yleensä pari päivää etukäteen.

3. Poliittiset haasteet

Talouskriisi, pakolaiskriisi, kiistat naapurimaiden kanssa… Kreikka ei aina ole päässyt helpolla.

Kreikan poliittiseen tilanteeseen on liittynyt monia kiemuroita. Jännitteitä on ollut niin Turkin kuin Pohjois-Makedoniankin kanssa – vuonna 2019 Makedonian valtio joutui vaihtamaan nimensä Pohjois-Makedoniaksi, sillä myös Kreikassa on alue nimeltä Macedonia.

Viime vuosina pakolaiskriisi on näkynyt Kreikassa. Isoimman kolauksen on saanut Lesboksen saari, jossa elää tälläkin hetkellä jopa kymmeniätuhansia rajan yli saapuneita siirtolaisia. Pakolaisleireillä olot ovat surkeat ja saari on ylikuormitettu.

Matkailun kannalta tilanne on haastava, sillä pakolaisleirit ovat saaneet turistit välttelemään kohdetta. Saarelaisille se tarkoittaa tulojen menetyksiä, mikä taas kiristää tunnelmaa ja aiheuttaa vihamielistä suhtautumista sekä päättäjiin että pakolaisiin.

Jos haluat auttaa Kreikkaa hankalassa tilanteessa, voit valita kohteeksi turismituloja menettäneen saaren. Tällaisia ovat esimerkiksi Lesbos, Samos ja Chios. Pakolaisleireille apu taas menee perille lahjoittamalla rahaa tai ottamalla yhteyttä vapaaehtoistyöjärjestöihin. Leireille otetaan vapaaehtoistyöntekijöitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Lue myös: Yksi epäkohta särkee turistin sydämen Kreikassa – lue miten tavallinen lomailija voi auttaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nämä paikat on pakko nähdä Rodoksella – saaren parhaat nähtävyydet

Auringonlasku Santorinilla

Oletko jo nähnyt tämän klassikkomaiseman Kreikassa? Auringonlasku Santorinilla on unohtumaton elämys

Santorini, Kreikka

Tiesitkö tämän Santorinista? 8 faktaa Kreikan romanttisimmasta saaresta

Plaka, Milos

Löydä Kreikan tuntemattomat helmet – viisi paikkaa, joita muut eivät ole vielä löytäneet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja