Hyppää sisältöön

Kreikan kiinnostavimmat kohteet, jotka eivät sijaitse saarilla – 10 tärppiä

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 18.08.2021
Kaikki Kreikan unelmakohteet eivät löydy saaristosta.

1. Ateena

Pääkaupunki Ateena on monille matkailijoille ensikosketus Kreikkaan. Lento- ja lauttayhteyksien solmukohtana Ateena on usein paikka, jossa pysähdytään pariksi päiväksi ennen siirtymistä muihin kohteisiin. Toki miljoonakaupunki itsessään sopii myös loman määränpääksi erityisesti historiasta kiinnostuneille matkailijoille.

Ateenan tunnetuin nähtävyys on tietysti Akropolis. Vajaat sata metriä korkealla kukkulalla antiikin ajan rauniot valvovat kaupunkia ylväinä. Suomesta on suora yhteys Ateenaan Finnairin, Norwegianin ja Aegean Airlinesin lennoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Embed from Getty Images

2. Nafplio

Peleponnesoksen niemimaalta löytyy hieman erilainen Kreikka, jos saarille on tehty jo useampia reissuja. Yksi alueen kiinnostavimmista kohteista on Nafplio, keskiaikainen kaupunki reilun kahden tunnin ajomatkan päässä Ateenasta. Nafplio sijaitsee rannikolla, mutta kiinnostavinta siellä on nimenomaan kaupunkitunnelma. Nafplion keskusta on poikkeuksellisen viehättävä kukilla koristeltuine katuineen ja aukioineen.

Vuokra-auton lisäksi Nafplioon pääsee Ateenasta bussilla. Kannattaa huomioida, että viikonloppuisin kaupunki on erityisesti paikallisten suosiossa lähikohteena. Kaupungin nimi saatetaan kirjoitaa myös muodossa Nafplion.

Embed from Getty Images

3. Monemvasia

Peleponnesoksen niemimaan kaakkoiskärjessä sijaitseva Monemvasia on historiallinen pikkukaupunki, josta löytyy erilainen Kreikka. Täällä talot eivät ole sinivalkoisia kuten saaristossa tai venetsialaistyylisen värikkäitä. Rinteessä alas viettävät rakennukset on kaikki tehty samasta kivestä. Keskiaikainen kohde sijaitsee upealla paikalla meren rannalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monemvasiaa pidetään myös yhtenä koko Kreikan romanttisimmista kohteista.

Embed from Getty Images

4. Voidokilian ranta

Manner-Kreikan upein ranta löytyy Peleponnesoksen niemimaalta. Voidokilia on hevosenkengän – tai kreikkalaisen omega-kirjaimen – muotoinen luonnonranta Messenian alueella. Monien mielestä Voidokilia hakkaa jopa kaikki muut Kreikan rannat. Rannalla ei ole palveluja, joten pakkaa mukaan omat eväät ja tarpeeksi juomavettä.

Rannalla on helpointa vierailla omalla vuokra-autolla osana Peleponnesoksen kiertomatkaa. Rannan välittömässä läheisyydessä ei ole turistien suosimaa lomakohdetta.

Embed from Getty Images

5. Halkidiki

Kreikan pohjoisosassa sijaitseva Halkidiki on suosittua matkailualuetta, vaikka sen nimi ei välttämättä sano monille mitään. Mantereesta erottuu ikään kuin kolme erillistä niemimaata, joiden kaikkien katsotaan kuuluvan Halkidikiin. Kanssandra tunnetaan rantakohteistaan, kun taas Sithonia on rauhallisempaa luontoa. Athos puolestaan tunnetaan munkkiluostaristaan. Itse asiassa naisilta on alueelle pääsy kielletty.

Porttina Halkidikin alueelle toimii Kreikan kakkoskaupunki Thessaloniki, joka ei houkuttele matkailijoita samalla tavalla kuin Ateena. Thessalonikista matkaa Halkidikin alueen suulle on noin 80 kilometriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Embed from Getty Images

6. Meteora

Innokkaat patikoijat, luontomatkailijat ja historiasta kiinnostuneet reissaajat ihastuvat Kreikan Meteoraan. Suomessa erikoisten kalliomuodostelmien ja luostarien alue on vielä vähemmän tunnettu, mutta kreikkalaisille se on yksi maan suurimmista ylpeydenaiheista.

Meteoraan on hankala tehdä lyhyttä päiväretkeä, sillä sen liepeillä ei sijaitse suosittuja matkakohteita. Ateenasta etäisyys on noin 400 kilometriä, kun taas Thessaloniki sijaitsee noin 200 kilometrin päässä.

Embed from Getty Images

7. Parga

Kreikan länsirannikolla sijaitseva Parga on kesäkuukausina suosittu lomakohde. Pikkukaupunki tunnetaan värikkäistä rakennuksistaan ja venetsialaisesta linnoituksestaan. Pargassa on myös mukavia rantoja. Jos haluat kokea matkalla myös jonkun saaren, voi Pargasta tehdä retken esimerkiksi Lefkakselle, jonne on mantereelta siltayhteys. Myös Korfun saari on lähellä.

Suomesta järjestetään kesäisin pakettimatkoja Pargaan. Matkaa Albanian rajalle on vain noin 80 kilometriä, joten samaan lomaan voi yhdistää omatoimisesti myös toisen maan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Embed from Getty Images

8. Delfoi (Delphi)

Yksi Kreikan Unescon maailmanperintökohteista on Delfoi, arkeologinen alue, jonka sanotaan olevan maapallon keskipiste. Tänä päivänä Delfoihin saavutaan katsomaan raunioita ja kuulemaan sen mielenkiintoisesta historiasta. Antiikin aikana Delfoin houkuttimena toimi kuitenkin oraakkeli, jonka puheille pyhiinvaeltajat hakeutuivat. Kyseessä oli tulevaisuuden ennustaminen: profetiat, joiden uskottiin tulevan Apollon-jumalalta.

Delfoihin voi matkustaa esimerkiksi Ateenasta, josta etäisyys on vajaat 200 kilometriä. Delfoihin järjestetään opastettuja päiväretkiä, mutta reissu onnistuu tietysti myös omatoimisesti. Arkeologisen alueen liepeillä on hotelleja yön yli viipyviä kävijöitä varten.

Embed from Getty Images

9. Thessaloniki

Kreikan toiseksi suurin kaupunki Thessaloniki on harvoin yksinään turistien matkakohde Kreikassa. Kaupungissa on toki jonkin verran nähtävyyksiä – kirkkoja, museoita, raunioita – mutta Kreikan kaltaisessa maassa muut kohteet varastavat yleensä huomion. Thessaloniki voi kuitenkin toimia tukikohtana muille nähtävyyksille maan pohjoisosassa. Kaupungin tunnetuin maamerkki on valkoiseksi torniksi kutsuttu monumentti.

Thessaloniki sijaitsee Pohjois-Kreikassa noin 500 kilometrin päässä Ateenasta. Thessalonikista käsin voi vierailla esimerkiksi Halkidissa tai Meteorassa.

Embed from Getty Images

10. Olympia

Kaikkien tuntemat olympialaiset ovat lähtöisin Kreikasta. Kisat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 776 ennen ajanlaskun alkua Olympiassa noin 300 kilometrin päässä Ateenasta. Tänä päivänä Olympia on arkeologinen alue ja Unescon maailmanperintökohde, jossa myös turistit voivat vierailla. Haluaisitko nähdä muinaisten urheilupaikkojen rauniot?

Olympialaisten symboli olympiatuli sytytetään aina Olympiassa jo kuukausia ennen kisojen alkamista.

Embed from Getty Images

Lue myös: Kreikan parhaat saaret – mikä näistä 10 kohteesta sopii sinulle?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nämä paikat on pakko nähdä Rodoksella – saaren parhaat nähtävyydet

Auringonlasku Santorinilla

Oletko jo nähnyt tämän klassikkomaiseman Kreikassa? Auringonlasku Santorinilla on unohtumaton elämys

Santorini, Kreikka

Tiesitkö tämän Santorinista? 8 faktaa Kreikan romanttisimmasta saaresta

Plaka, Milos

Löydä Kreikan tuntemattomat helmet – viisi paikkaa, joita muut eivät ole vielä löytäneet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja