Yleinen

Filippiinit: Hylkysukellusta Coronissa

maanantai, toukokuu 14, 2018
Coron hylkysukellus

Näitä hetkiä olisin toivonut kavereillekin. Tämä on kuitenkin Maltalta 2016. Kuvaaja: Mikko Paasi

 

Kuten meille myöhemmin selvisi, Coron Town on monelle matkailijalle portti, joka johdattaa joko pinnan alle tai rauhallisemmille rannoille Busuangalla tai lähisaarilla. Meidän järkytyksemme oli siis todellinen, kun lentokoneesta näkemämme vihreän ja turkoosin yhdistelmä muuttui saaren pääkaupunkiin päästyämme kapeiksi kaduiksi ja liian moneksi trisikleksi. Busuangalla oli kuitenkin yksi houkutin ylitse muiden, maailman parhaat hylkysukellusvedet.

Toivoin niin kovasti, että retkueemme toinen pariskunta, joka juuri oli saanut suoritettua Open Waterinsa, pääsisi kokemaan sen hetken, kun syvyydessä aikansa potkuteltua silmien eteen aukeaa valtava massa. Tämä massa, joka potku potkulta muuttuu selkeärajaisemmaksi ja alkaa saada hahmoa, on niin suuri, että sen kokoa on vaikea hahmottaa. Lähestyessä tätä hahmoa alkaa ehkä jo vähän jännittämään, koko tilanne pinnan alla on niin vaikuttava, että sydän saattaa lyödä ripeämmin ja on vaikea keskittyä muuhun kuin edessä aukeavaan maisemaan.

En ikinä unohda sitä hetkeä, kun näin elämäni ensimmäisen hylyn, se hetki oli niin vaikuttava, että sitä muistellessakin tulee kylmiä väreitä. Tämän fiiliksen olisin mielelläni välittänyt meidän ystäväpariskunnallemme. Nyt odotin kuin kuuta nousevaa, että pääsen taas kokemaan tuon taianomaisen hetken. Coron Townista 1-3 tunnin venematkan päästä löytyy monta II maailmansodan aikaista hylkyä, jotka ovat taisteluissa sinne vajonneet. Monet näistä hylyistä ovat saavutettavissa OWD-sertifikaatilla tai ihan vapaasukeltaen.

Me valitsimme sukelluspuljuksemme saaren pitkäaikaisimman ja luotettavimman toimijan, SeaDiven. Tämä valinta ei kaduttanut siinä vaiheessa, kun pulitimme hiukan yli 50 euroa kolmesta sukelluksesta varusteineen, veroineen, lämpimine lounaineen ja afterdive-bisseineen. Ei kaduttanut silloinkaan, kun penetroimme elämämme ekaan hylkyyn onnistuneesti. Ei kaduttanut, kun bongailimme superhyvin piiloutuneita skorpparikaloja asiantuntevan oppaamme johdolla. Voimme siis hyvillä mielin suositella tätä shoppia!

hylkysukellus Coron

Tietyistä sattumuksista huolimatta meillä ei ole juuri kuvia Coronilta. Näistä Maltan otoksista voi kuitenkin saada sitä hylkysukellusfiilistä. Kuva: Mikko Paasi

Eihän se silti olisi reissu eikä mikään, jos kaikki menisi täydellisesti putkeen. Niimpä meille sattui harvinaisen huono näkyvyys (5-10 m kohteesta riippuen), jäimme jälkeen oppaastamme ja tuijottelimme toisiamme hölmistyneenä, että mitäs nyt tehtäisiin. Onneksi opas löytyi (tai siis opas löysi meidät) ja saatoimme päästä ihailemaan valtavaa sota-alusta. Kaiken kukkuraksi GoProni jäi tuolla reissulla Ahdin valtakuntaan, joten kaikki vedenalaiset kuvat tästä päivästä eteenpäin jäivät saamatta. Siksi olen tässäkin etsinyt kuvat netin syövereistä tai käyttänyt Maltan kuvasaldoa. Vastoinkäymisistä huolimatta kokemus jäi ehdottomasti plussan puolelle ja tästä eteenpäin GoProhon ei osteta kuin virallisia kiinnikkeitä.

Kokonaisuutena hyvin organisoitu ja meidän taitotasolle sopiva reissu. Harmittamaan jäi, kun ei voinut kavereille tarjota sitä mieletöntä fiilistä, kun se hylky avautuu siinä silmien edessä, eikä sen kokoa oikein osaa hahmottaa, mutta jäipähän heille jotain odotettavaa seuraavilta reissuilta! Pakko vielä kuiskata, että meidän OWDläiset pääsivät myös penetroimaan pariin helppoon hylkyyn sen jälkeen, kun heidän dive masterinsa oli huomannut heidät poikkeuksellisen päteviksi sukeltajiksi.

Coron on hylkysukeltajalle tai sellaiseksi toivovalle ehdoton saitti, jossa on paljon nähtävää pienellä alueella. Onpa siellä tehty vuosittain valashaibongauksiakin! Voin kuvitella, että sellaisen näkeminen tuollaisen hylyn rinnalle voisi olla henkeäsalpaava kokemus. Lisäinfoa Coronin hylkysukelluksista esimerkiksi täällä!

Seuraavaksi valmistaudutaan Sansibarin sukelluksiin, joten jos sulla on sieltä hyviä kokemuksia tai hyviä vinkkejä sinne päin, niin täällä kaipailtais kovasti! Missä on sun lemppari sukellussaitti maailmassa?

Hylkysukellus Coron

Parasta, mitä voi tehdä märkkäri päällä! Kuva: Mikko Paasi

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply