Lääkis

Lääkis: nelosvuosi pulkassa

torstai, toukokuu 10, 2018
lääkis opiskelu

Tänään napsahti viimeinen suoritus korttiin nelosvuoden osalta ja on aika kääntää nokka kohti ekan työkesän seikkailuita. Meidän kesämme ei tule olemaan ihan sieltä perinteisimmästä päästä, mutta tulee kuitenkin sisältämään myös niitä oikeita töitä. Ennen kesälaitumille kirmaamista (töiden aloittamista) halusin kerrata, mitä tämä kouluvuosi onkaan pitänyt sisällään. En kuitenkaan saanut aikaiseksi viimeistellä tätä kuin vasta nyt, kun olen kesätöissäni ollut reilun viikon verran.

lääkis opiskelu

Tämä koulu on sellainen, että se paranee vanhetessaan ja jokainen vuosi on ollut edellistä parempi. Tämä vuosi on ollut edeltäjiään kiinnostavampi, mutta myös lääkiksen raskain tähän mennessä. Ja tää on vain mun mielipide, sillä monet kurssikavereista ovat sitä mieltä, että se eka klinikkavuosi oli kaikkine uusine asioineen kaikista rankin. Mä olin kuitenkin jättänyt itelleni kivan lahjan tänne nelosvuodelle, nimittäin sisätautien loppukuulustelun, johon sain aikaiseksi mennä vasta helmikuussa. Tää iso tentti, joka voi sisältää ja sisälsikin mitä tahansa sisätautien (ja ilmeisesti myös infektiotautien) alueelta, muutti meikäläisen pienestä ärsyyntyväksi, helposti herkistyväksi ja äkkiä tulistuvaksi. Nyt, kun kaikki kurssit ovat menneet hyväksytysti läpi, olen muuttunut jälleen rauhan tyyssijaksi.

lääkis opiskelu

Mutta sitten asiaan. Uuden curriculumin mukaan nelosvuosi on jaettu neljään jaksoon, jossa kussakin on yksi pääaine. Näitä pääaineita ovat kirurgia, fysiatria, psykiatria ja neurologia. Pääaineiden lisäksi kurssien lomassa kulkee muita pienempiä kursseja, joissa ei ole yhtä paljon pakollista opetusta. Vuoden paras juttu oli ehdottomasti kirurgian kurssi, jolla meidän ryhmämme vuosi alkoi ja josta voit käydä lukemassa enemmän täältä!

Kirran jälkeen syksy jatkui fysiatrialla, joka oli ennen vitosvuoden heiniä, mutta siirrettiin nyt uudistuksen myötä jo neloskurssille. Sinänsä muutos oli järkevä, sillä kulkiessaan yhdessä kirran kanssa, ne tukevat toisiaan ja tarjoavat hiukan eri näkökulmat TULE-vaivoihin. Henkilökohtaisella tasolla kurssi sisälsi jännittäviä hetkiä, sillä sen johdosta päädyin fysiatrian seurantaan ja fysioterapeutin hoitoon siirottavien lapojeni (winged scapula) vuoksi. Luulin fysiatrian kurssin aikana tekeväni syväreitä valmiiksi ja lukevani sisätautien tenttiin, mutta meillä olikin kolme tenttiä siinä kolmen viikon sisään, niin kaikki ekstracurriculaarinen ohjelma jäikin sitten ajatuksen tasolle.

lääkis opiskelu

Fysiatriasta ja tenteistä selvittyäni oli aika lähteä joululomalle ja Filppulassa onnistuin irtautumaan koulustressistä lähes kokonaan. Lomalta palattuani oli psykiatrian vuoro, jota olin odottanut innolla, mutta joka tuotti pienen pettymyksen. Ilmeisesti tämä pettymys rajoittui ikävästi vain meidän ryhmälle, sillä vitoset suorittivat samalla omaa psykiatrian syventäväänsä ja opettajilla oli kädet täynnä kahden vuosikurssin kanssa.

lääkis opiskelu

Yhtäkkiä kevät oli jo vierähtänyt niin pitkälle, että oli nelosvuoden viimeisen kokonaisuuden aika. Neurologia ja neurokirurgia lohkaisivat lopusta viiden viikon jakson, jonka lopuksi huomasin hölmistyneenä ajattelevani ”tässäkö tää oli”. Vaikka tämäkin blokki oli yhtä pitkä kuin vaikka kirran viisiviikkoinen vuoden alussa, tuntuu että siinä missä kirra kesti puoli vuotta tässä meni muutama hassu päivä. Neurologia oli mielenkiintoista, mutta asioita päästiin käsittelemään hyvin pintapuolisesti tuossa ajanjaksossa. Minulla onkin tarkoituksena mennä suorittamaan neuron päivystyskurssi syksyllä, jonka jälkeen olisi mahdollista tehdä joitain päivystysvuoroja kuukaudessa.

Me olimme ensimmäinen vuosikurssi, jolla neurokirran opintoihin sisältyi myös mikrokirurgian harkka, jossa kuorimme rypäleitä, pujotimme minineulaa neulansilmien läpi ja tikkasimme looppien ja mikroskooppien avulla. Lisäksi pääsimme testaamaan VR-sovellusta, jolla voidaan muun muassa suunnitella leikkauksia tai etsiä vammoja radiologisista kuvista. Tää harkka oli ehdottomasti yksi vuoden hauskimmista, vaikka päättyikin ihan liian nopeasti ja pisteillä joutui vähän kiirehtimään. Toivottavasti tämä pilotti pääsee myös tulevien kurssien ohjelmaan, sillä aina on hyvä harjoitella kädentaitojaan.

lääkis opiskelu

Turvallinen on uus seksikäs

Viime viikot ovat menneet reissatessa ympäri Suomea, kunnes viimein asetuttiin kesäasemiin tänne Joensuuhun. Täälläkin joutuu vielä yhden muuton tekemään ja edellisten vuosien tyyliin olen pakannut ihan hemmetisti kamaa mukaan, vaikka yritin lähteä kesään hyvin minimalistisella tyylillä. Viikon olen ollut nyt kesätyöpaikassani harkassa ja se on ollut rankkaa, turhauttavaa, jännittävää, mutta älyttömän palkitsevaa!

Tykkäätkö sä tarkastella menneen vuoden saavutuksia? Kirjotin just instassa, että tajusin ihan vähän aikaa sitten, kun täytin sellasta viransijaisuuskelpoisuushakemusta, että miten paljon työtä onkaan mahtunut näihin neljään vuoteen! Enkä ookaan saanut pelkkiä ykkösiä, niin ku oon luullu 😀 Mikä asia on tehny sut ylpeeks viime aikoina?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply