matkailu

Miten päästä lomatunnelmaan viikonloppumatkalla?

perjantai, huhtikuu 20, 2018

Ah, vihdoin. Töitä on paiskittu monta viikkoa putkeen ja viikonloput ovat lähinnä menneet viikosta toipuessa. Ja taas olisi maanantai. Mutta tällä kertaa viikon lopussa odottaa palkinto, hartaasti suunniteltu ja odotettu pitkä viikonloppu. Matka veisi kylpylään tai eurooppalaiseen kaupunkiin ja vihdoin olisi aikaa itselle, parisuhteelle tai perheelle. Vihdoin saisi luvan kanssa huoahtaa ja palata seuraavalla viikolla lepoa uhkuen töihin ja arkeen. Kohteena on jälleen oikein mehevä kaupunki, sellainen, jonka asukkaatkaan eivät tiedä kaikkia sen salaisuuksia. Löytyy vuosisatoja vanhoja must-see -kohteita, trendikkäitä ravintoloita ja niitä näköalapaikkoja, joita et voi missata. Etkä aiokaan, sillä osana rentoutumissuunnitelmaasi olet laatinut aikataulun reissulle, mikä kattaa varmasti kaiken näkemisen arvoisen. Viimeiselle illalle jätit slotin vapaaksi, tilaa spontaanille ravintolaillalliselle ja jollekin nousussa olevalle kulttuuriesitykselle.

Vaikka kohteita on jonkin verran, ei se tuota ongelmaa, sillä reitti on valikoitu siten, että kohteiden välillä on selvä jatkumo, ja metroreitti. Motivoit reissuporukkaasi muistuttamalla hyvistä kävelykengistä ja seikkailumielestä. Pääsette koluamaan kaupungin museot, kirkot, torit, marketit, kukkulat, viihde-esitykset ja muut pakolliset kohteet, omaat puhelimen täydeltä täykkyä instamateriaalia ja huomaat, että olet aivan poikki. Reissuporukan hermoja saattaa ehkä kiristää, kun jalkoja särkee ja vielä pitäisi kiertää yksi museo ennen ennalta sovittua lounaspaikkaa, jonne on enää 1,5 km matka. Kotiin päästyäsi nukut vuorokauden ja aamulla pääset kertomaan töissä tai koulussa, kuinka upea kaupunki Lontoo tai Berliini tai Pariisi onkaan ja kuinka paljon siellä olisi nähtävää! Että viisi päivää ei riittänyt millään kaupungin tutkimiseen. Vaikka kuinka yritit.

Kuinka moni on ollut tässä tilanteessa?

Voin myöntää, että itse olen ollut ainakin kahdesti lähihistoriassa juuri tuollaisessa tilanteessa. Muutaman vuoden takaisella Budapestin reissullamme kävelimme joka päivä yli 20 km ja pyöräilimme siihen päälle vielä joitain kilometrejä. Söimme monessa ravintolassa, joita ei tule missata Budapestin reissulla, kävimme useassa museossa, kiipesimme linnaan ja kukkulalle, kävimme kylpylässä, rauniobaarissa yksillä, näimme Budapestin kauneimman kadun, kuuntelimme klassista konserttia, pidimme piknikkiä puistossa ja saunoimme hotellilla. Olin iltaisin niin väsynyt, että en jaksanut edes helliä Tommin kanssa, vaan nukahdin saman tien.

Lontoon reissulle olin kirjaimellisesti tehnyt aikataulun, en vain mieleeni, vaan ihan Excel-taulukon siitä, mitä tehdään ja milloin. Taulukkoon oli suunniteltu aamulle, iltapäivälle ja illalle oma tekemisensä tai kohteensa, joita tunnollisesti kierrettiin. 45 minuuttia jonotettiin erääseen supertrendikkääseen underground brunssipaikkaan, jolla ei ollut edes nettisivuja ja jossa saatiin sitten odottaa 45 minuuttia ruokia, loistavia sellaisia onneksi. Kuuteen päivään mahtui tietysti myös London Eye, the Dungeon, Natural History Museum, British Museum, Harry Potter Studiot, musikaali, Stomp-esitys, illallinen kaukaisten sukulaisten kanssa, shoppailua, pubeja, marketteja ja lukuisia Tripadvisorin ruokasuosituksia.

Me ollaan Tommin kanssa hyvin meneväisiä arjessa ja eri harrastukset, kaverit ja meidän yhteinen aika onkin arjen suola. Siksi on helppo lomalla jäädä tähän moodiin, jossa vilistetään tukka putkella ympäri kaupunkia, koska ei malttaisi jättää mitään näkemättä tai kokematta. Varsinkin näillä lyhyillä viikonloppupyrähdyksillä tulee syyllistyttyä tähän, sillä aikaa ei ole hukattavaksi. Tämän seurauksena voi olla, että vaikka onkin upeita kohteita takana, niin se ei tuntunut lomalta. Älkää käsittäkö mua väärin, oon nauttinut hurjasti meidän reissuista ja aina ollut niin kivaa, mutta samalla olisin kaivannut toisen loman edellisen perään. Sellaisen, jossa olisi saanut vain olla. Miten olisi sitten mahdollista saada enemmän rauhaa ja lomailun tunnelmaa myös näihin lyhyempiin reissuihin?

Aloita lomailu jo ennen kohteeseen saapumista

Saavu lentokentälle hyvissä ajoin ja fiilistele lähdön tunnelmaa. Nappaa kokispullo ja istahda penkille, seuraa ihmisvirtaa ja sen hälinää. Seuraa, kuinka eri kulttuureista tulevat ihmiset reagoivat eri tavalla eri tilanteisiin. Mieti itse tai keskustele matkakumppanisi kanssa, mitä haluat tältä reissulta. Mitkä ovat sellaisia asioita, joita et missään nimessä halua missata, mitä olisi kiva löytää, mitä ruokia odotat ja millaistakohan paikan päällä on.

Tee vain muutama suunnitelma valmiiksi

Jos oot niin ku mä, tää on se vaikea osuus. Miten voit olla suunnittelematta, kun koko reissu innostaa niin paljon ja haluat vaan selvittää, että mitä kaikkea kohteella on sulle tarjota. Väljät päivät tarjoaa sulle kuitenkin mahdollisuuden kohdata jotain uutta ja jännittävää, jotain sellaista, mistä saat tietää vasta paikan päällä ja jossa on mahdollisuus tavata vaikkapa paikallisia turistimassojen sijaan.

Lomalla ei ole kiire

Kun herätyskello soi 07.30 ja aamupala hotkaistaan kiiressä, niin että ehtii töihin kiiruhtavien bisnesmiesten ja -naisten kanssa samaan aamumetroon, voi tahtia vähän höllentää. Mitä jos kävelisit ihan rauhassa, valitset jonkun mukavan kahvilan etkä aloittaisi aamuasi joukkoliikenteen aikatalua tutkimalla. Gdanskissa ollessamme päätettiin lähteä viereiseen Sopotin rantakylään tutustumaan, otettiin sinne Uber aamulla ja maailman suurimman molon jälkeen mietittiin, että mitäs sitten. Lähdettiin kävelemään paikalliselle asuinalueelle, löydettiin autiotalo ja päädyttiin jälleen rantaan. Mulla oli ollut pirun kylmä jo aamusta asti ja aivan sattumalta käveltiin rantasaunan pihaan. 15 minuuttia myöhemmin istuttiin parin puolalaisen miehen kanssa saunan lauteilla ja ihailtiin Itämerta ja sen rantaa isoista maisemaikkunoista. Tämä täysin suunnittelematon iltapäivä oli molempien mielestä koko reissun kohokohta!

Et ole lomastasi kenellekään vastuussa

Ihmiset haluavat kokea ja nähdä lomillaan eri asioita, joten on ihan ok olla menemättä siihen upeaan kalaravintolaan, jota ystäväsi suositteli, jos et tykkää kalasta. Mä voisin ihan hyvin matkustaa Singaporeen ja olla juomatta Singapore Slingiä pilvenpiirtäjässä sijaitsevassa baarissa, koska en juuri välitä alkoholista. Myöskin ”kai näit sen ja sen ja kävithän varmasti täällä ja siellä” -kommentit voi jättää huoletta huomiotta tai napata siitä hyvät vinkit seuraavalle reissulle.

Nauti siitä, mitä teet

Jos olet päättänyt mennä syömään hienosti ja ottaa vaikka vähän viiniä siihen kylkeen, niin nauti tuosta hetkestä. Satsaa vähän enemmän ja syö pitkän kaavan kautta. Jatka iltaasi niin kauan kuin haluat äläkä huolehdi siitä, että seuraavana aamuna on aikainen herätys. Et saa potkuja lomailusta, vaikka nukkuisitkin pommiin.

Joka hetki ei tarvitse olla tekemistä

Meillä käy monesti niin, että jos jokin kohde onkin nopeammin käyty, niin pitää miettiä, että mitä tehdä luppoajalla. Helposti sitä lähtee kiertelemään kaupunkia tai ottaa siihen kohtaan sellaisen kohteen, joka ei olisi mahtunut muuten aikatauluun. Joskus rentouttavimman kokemuksen saa, kun parkkeeraa pehvansa johonkin kahvilaan hiukan turistialueiden ulkopuolella, nappaa jonkun ihanan kakun ja seuraa, kuinka paikalliset tekevät töitä, tapaavat ystäviään  tai nauttivat aamupalaa. Meillä oli kerran Köpiksessä muutaman tunnin vaihto eikä kukaan nyt tietenkään jää lentokentälle lorvimaan siksi aikaa. Napattiin juna hirveessä kiireessä, käytiin syömässä brunssi jossain Kööpenhaminan trendikahvilassa ja kiirehdittiin äkkiä junalla takaisin. Hauska, mutta hiukan stressaava muisto männävuosilta, kun ei osannut olla aloillaan, vaan kaikesta ajasta oli otettava täysi hyöty irti.

Mitä vinkkejä sulla on lomatunnelmaan pääsemiseksi? Meillä on Tansanian reissun päätteeksi yksi viikko sellaista aikaa, johon ei olla tehty mitään suunnitelmia. Jätettiin se tarkoituksella tyhjäksi, jotta voidaan paikan päällä sitten kuulla parhaat vinkit ja neuvot ja suunnistaa niiden mukaisesti. Tuota viikkoa edeltää luultavasti aika raskas urakka, sillä kolme viikkoa sairaalla ovat varmasti niin henkisesti kuin fyysisestikin rankkoja ja viikon mittainen safari telttamajoituksella tämän jälkeen voi myös kaikesta upeudestaan huolimatta vaatia veronsa. Yritetään siis jättää mahdollisimman paljon aikaa ihan vaan lomailulle, maisemista ja toisistamme nauttimiselle!

Mitäs pidit tällaisesta katsauksesta lomailuun? Blogissa aion tulevaisuudessakin keskittyä enemmän siihen hyvään elämään, sellaiseen, josta ei lähtökohtaisesti tarvitse ottaa lomaa, mutta joka on täysin sallittua. Nappaa siis blogi seurantaan täällä, Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa! ?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Inka sunnuntai, huhtikuu 22, 2018 at 08:51

  Uhhuh, kyllä alko hikikarpalot nousta ohimolle tätä postausta lukiessa, eikä vaan mielikuvien vaan myös omakohtaisten muistojen kautta! Reissusuorittaminen on vähän turhankin tuttua, ja vaikka nykyisin osaan höllätä huomattavasti paremmin aikaiseen verrattuna, tulee välillä tehtyä aikatauluja lomallekin. Tosin nyt on ehkä tainnut löytyä se täydellinen kombo rentoilua ja kiinnostavia paikkoja, joten suorittamista lomailu ei, luojan kiitos, enää ole.

  Tää aihe on kyllä tosi kiinnostava ja oli mainiota lukea tästä varsinkin nyt, kun kesän lomakausi odottaa. Hyvä muistutus siitä, että tulevana kesänä vois lähinnä ottaa rennosti ja käydä tsekkaamassa korkeintaan pari uutta paikkaa.

  • Reply Anni keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 09:11

   Huippua, että osui ja upposi! Toi on jotenkin niin paha, että vaikka päättäis ihan vaan pikkasen suunnitella, niin sitten sitä päätyykin selaamaan kaikki must see -kohteet 😀 Ihanaa, että oot löytänyt sen täydellisen tasapainon, koska kyllähän joku määrä suunnittelua on ihan hyvästä ??
   Kiitos! Niimpä, seikkailumielellä kohteisiin ? Ja ite oon miettinyt nyt tulevia reissukohteita niin, että ei valitsisi niitä ihan kaikista suosituimpia nähtävyyksiä excelilleni 😉

 • Reply Anna | Muuttolintu.com sunnuntai, huhtikuu 22, 2018 at 12:52

  Tää oli kyllä täyttä asiaa, varmasti voi moni samaistua, itse ainakin. Tosin Excel-taulukko on jo next level 😀 Viime vuoden tai parin aikana me ollaan kiinnitetty tähän huomiota ja varattu aikaa lomalla puhtaaseen hengailuun ja siihen, että tehdään just mitä huvittaa. Lomasta nauttii enemmän, kun ei tarvitse koko ajan olla sinkoilemassa jonnekin. Nykyään jätetään välillä tietyissä paikoissa kamerakin syrjään, se jatkuva kuvienkin näpsiminen on väsyttävää, vaikka me siitä nautitaankin. Valitsee ne jutut, kohteet tai ravintolat, mitkä on itselle tärkeimpiä, ja loput saa odottaa ehkä jos siltä tuntuu -listalla. Kivempihan se on tulla kotiinkin, jos ei tarvitse lomaa loman jälkeen. 🙂

  • Reply Anni keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 09:15

   Joo, Excelit saa kyllä nyt jäädä ? On mielenkiintoista kuulla, että muutkin ovat kiinnittäneet tähän huomiota ja lähteneet jo miettimään reissukäyttäytymistään ?? Ja tää kyllä varmasti heijastuu myös ihan arkeenkin!
   Oot niin oikeessa tosta, lomailuhan on tarkotettu akkujenkin lataamiseen, vaikka uuden näkeminen ja kokeminen huippua onkin.
   Toi kamera-vinkki oli loistava! Voisin itsekin harkita tuota, mun poikaystävä kun ei yhtään jaksa sitä kuvien ottamista ja sen takia seisahtumista, niin tulisi samalla tehtyä palvelus hänellekin ja ehkä parannettua yhteistä aikaa!
   Ihan totta! Muutama must see -kohde ylös ja sitten jaksamisen mukaan.

 • Reply Emma tiistai, huhtikuu 24, 2018 at 20:45

  Täyttä asiaa, tosi hyvä juttu! Kuvailit mun joka ikisen reissun 😀 Myönnän myös tehneeni exceleitä 😀 Vaikka myös joka kerta alkaessani suunnitella uutta reissua, muistan nämä ajatukset ja sen kuinka kiva olisi jos olisi vaan aikaa fiilistellä, mutta sitten tulen kuitenkin siihen tulokseen että kaikki mahdollinen on nyt nähtävä kerralla! Voi huoh mun kanssani. Pohdin tätä pakonomaista suunnitteluani viime syksynä blogissa myös: https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/10/07/improvisoiden-vai-suunnitellen-matkaan/

  • Reply Anni keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 09:17

   Haha, ihanaa, että joku muukin myöntää excelinsä ? Joo, niimpä! Varsinkin, jos odottaa jotain reissua todella paljon, niin sitten siitä on selvitettävä kaikki! Vaikka muistaa, niin aika on jotenkin kultareunannut ne muistot, että ei muista että ihan tosissaan ajatteli silloin, että enää en suunnittele yhtään reissua ?
   Hei, mielenkiintoista! Pitääkin käydä lukemassa sun ajatuksia tarkemmin ??

 • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, huhtikuu 26, 2018 at 22:22

  Mulla alkaa lomafiilis kun pääsen lentokentälle tai viimeistään siinä vaiheessa kun kone kiihdyttää kohti yläilmoja. Lyhyillä viikonloppulomilla mietin etukäteen mitä haluan nähdä ja valitsen korkeintaan pari juttua päivää kohden. Loppuajan voi sitten tehdä mitä huvittaa. Exceleitä en ole tehnyt 🙂 koska yritän olla stressaamatta lomilla. Jännityksellä odotan kesän Cali road tripia ja miten onnistun siellä olemaan ilman stressiä kun näkemistä olisi hirmuisesti ja aikaa liian vähän..

  • Reply Anni torstai, toukokuu 10, 2018 at 15:44

   Jep, lentokentällä on jotenkin niin mahtava se tunnelma! Siellä kyllä pitäis muistaa useammin vaan pysähtyä ja tarkkailla sitä ihmisvirtaa, ihan parasta terapiaa. Toi on kyllä hyvä plääni! Ja noin yritän mäkin jatkossa toimia ??
   Niin, toi on pahin, kun on vaan niin paljon nähtävää ja aika on usein rajattu. Mutta ainahan voi miettiä, että ottaa nyt vaan ihan parhaat ja jos tuntuu, että paljon jää näkemättä tai kokematta, niin tekee sitten joskus toisen reissun. Kyllä mun mielestä lomalla pitää olla aikaa ihan vaan lomailullekin! ?

  Leave a Reply