matkailu

Pikainen kaupunkiopas Gdanskiin

maanantai, huhtikuu 16, 2018

Heittelin tässä vähän uusia ideoita ilmoille ja mietin, että minkälaisia reissupostauksia itse tykkään lukea. Matkaa suunnitellessa on kiva löytää sellaista sisältöä, joka tarjoaa jotain fiilisteltävää, mutta myös jotain kättä pidempää suunnittelun avuksi.

Kävimme ystäväni kanssa tammikuussa viettämässä pitkää viikonloppua Puolan Gdanskissa ja ihastuimme kaupunkiin ikihyviksi! Huonosti suunniteltu loma tarjosi hauskoja yllätyksiä ja vei meitä tutustumaan kohteisiin, joista kuulimme vasta paikan päällä. Nappaa tästä siis itsellesi vinkit niin syömiseen, yöpymiseen, näkemiseen kuin kokemiseenkin!

Uber kuljettaa Gdanskissakin

Kuljimme kaikki pidemmät matkat Gdanskissa Uberilla lukuun ottamatta ensimmäisen illan taksimatkaa lentokentältä kaupunkiin. Uberointi oli superkätevää ja todella halpaa. Uber-kuskimme veivät meidät turvallisesti ainakin erääseen ostoskeskukseen, viereiseen rantakaupunkiin ja takaisin lentokentälle. Sovellus oli helppokäyttöinen, sillä ainakin meikän Telian liittymään kuului ilmainen netti koko reissun ajan. Alkuun fiilistelimme innokkaasti yksityiskyytien halpoja hintoja, mutta kotimatkalla todellisuus iski vasten kasvoja ja päädyimme miettimään, että jääkö kuskeille oikeasti mitään käteen noista kyydeistä. Sinänsä siis suositus palvelulle, mutta kehotan miettimään myös tuota moraalista puolta.

Yöpaikka vanhastakaupungista

Gdanskin vanhakaupunki rajautuu jokeen toiselta laidaltaan ja tarjoaa keskeisen sijainnin tukikohtaa varten. Me vuokrasimme AirBnB-kämpän ihan vanhankaupungin keskustasta ja Mariackan kirkon vierestä. Tammikuussa isolle kaksiolle tuli hintaa noin 40 euroa/yö. Tänne olisi mahtunut isommallakin porukalla. Kämppä oli kuten todettua täydellisellä sijainnilla ja sinne oli helppo pistäytyä esimerkiksi vessakäynnille kesken kaupungin tutkimisen. Vanhastakaupungista löytyy myös runsaasti hotelleja moneen eri budjettiin. Minä päädyin kuolaamaan joen varrella sijaitsevaa Hiltonia, josta löytyisi spa ylimmästä kerroksesta.

Kakkua ja gelatoa

Älä missaa kaupungin eloisaa kahvilakulttuuria, johon kuuluu tiiviisti myös vaaaaltavat jälkkäriannokset! Emma ei useampaan otteeseen jaksanut syödä tilaamaansa jälkkäriä ja erään pienen ranskalaisen kahvilan kaakao uuvutti meidät molemmat sen uskomattoman paksulla koostumuksella. Mariackan kadulla sijaitsee yksi kaupungin parhaista kahviloista, Drukarnia, ja voimme myös hyvällä omallatunnolla suositella kotikatumme Chlebnickan gelateriaa.

Päiväretki maailman pisimmälle mololle

Sopotin kuuluisa molo kirvoittaa vieläkin hauskoja vitsejä ja ikävää ulkopuolisuuden tunnetta heille, jotka eivät moloa vielä tunne. Sopotin molo on maailman pisin puinen laituri (molo) ja sen seurauksena yksi alueen nähtävyyksistä. Matka Gdanskista Sopotiin kestää alle puolisen tuntia uberoiden ja maksaa tällä kulkupelillä alle 10 euroa. Sopotiin kulkee myös paikallisbussi. Molo itsessään oli ”ihan kiva”, mutta mikä todella teki vaikutuksen oli muu Sopot. Ihania vanhoja pytinkejä, puistokatuja ja upea hiekkaranta! Tämä olisi kesällä varmasti kunnon rantalomakohde. Ja miksi ei tammikuussakin. Yllättäen rannalta nimittäin paljastui Saun Spot -niminen paikka, jossa 15 eurolla pääsi nauttimaan ihan kunnollisista löylyistä. Saunoissa oli suuret ikkunat merelle päin ja päiväsaunassa oli hauska seurata paikallista elämänmenoa rannalla.

Toisesta maailmansodasta kommunismin tuhoon

Gdansk tarjoaa ainakin kaksi maailmanluokan museota, jotka sopivat niin historian- kuin kulttuurinnälkäisillekin maailmanmatkaajille. Toisen maailmansodan museo valottaa Euroopan rankkaa historiaa, kertoo tarinoita rajan molemmilta puolin sekä muistuttaa meitä arkisesta elämästä sodan keskellä. Museo on koskettava ja mielenkiintoinen ja kuuluu ehdottomasti Gdanskin vierailijan päiväohjelmaan. European Solidarity Center nimenä ei kerro monelle kommunismin historiaan perehtymättömälle juuri mitään, mutta voin paljastaa, että museo kertoo kommunismin tuhosta Itä-Euroopassa ja viittaa Gdanskissa perustettuun  Solidarnosc-puolueeseen. Molemmat museot sopivat mielestäni myös lapsiperheille, sillä niissä on runsaasti interaktiivista sisältöä. Osittain väkivaltaisen sisältönsä takia on kuitenkin hyvä valikoida osastoja lasten iän mukaan. Museoissa kyllä varoitetaan graafisesta sisällöstä asianmukaisesti.

Katsaus kaupunkiin kirkontornista

Mariackan kirkko on yksi kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä, eikä vähiten sen tornista aukeavien näköalojen vuoksi. Kirkko sijaitsi aivan majapaikkamme vieressä ja oli siten luonnollinen valinta, kun halusimme nähdä kaupungin lintuperspektiivistä. Linnan kapea torni jyrkkine rappusineen ei ollut helpoin reitti, varsinkaan, kun jalat olivat jo muutenkin kuolleet korkojen käytöstä. Upeat maisemat huipulta olivat kuitenkin kapuamisen arvoiset ja voimmekin hyvillä mielin suositella tätä parin euron panostusta. Huhkimisen jälkeen palkitsimmekin itsemme shoppailukierroksella…

Ostoskeskuksessa kaupungin ulkopuolella

Jälleen halvan uber-matkan päässä löytyi monista turistioppaista suositeltu outlet-ostoskeskus, mistä löytyi monia kansainvälisiä ja paikallisia merkkiliikkeitä. Designer Outlet Gdansk oli parinkymmenen minuutin automatkan päässä kaupungin keskustasta. Tuntui, että keskus oli erityisen paneutunut urheilu- ja ulkoiluvälineputiikkeihin, joten mukaan tarttuivat Addulta tiimikengät ja yhdet ruusukultaiset tennarit Reebokilta. Lisäksi keskuksesta olisi löytynyt merkkivermettä niin vaeltamiseen kuin lasketteluunkin, jos sellainen kiinnostaa.

Paikallista tunnelmaa kauppahallissa

Keskustassa sijaitsevassa kauppahallissa voi syödä aamupalaa tai lounasta ja seurata samalla paikallista elämänmenoa. Lauantaina kauppahallissa vieraillessamme ihmiset olivat selvästi valmistautumassa fiinimpään ruokailuun ja ostivat paisteja ja juustoja kotiin. Me päädyimme maistelemaan erilaisia leivonnaisia aamupalaksi. Kauppahallin löydät täältä!

Gdansk Poland Puola

Gdansk Poland Puola

Gdansk Poland Puola

Hyviä (ja halpoja) ruokapaikkoja löytyi kaupungista vaikka millä mitalla, joten ajattelin tehdä niistä vielä oman katsauksensa. Toivottavasti tämä auttaa matkaa suunnittelevia tai kaupunkia fiilisteleviä. Palaute on, kuten aina, hyvin tervetullutta! Keskustelua aiheesta voi jatkaa täällä, Facebookissa tai instagramissa. Blogia löytyy myös Bloglovinista!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Antti sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 06:18

  Gdansk tarjoaa kyllä rahoille hyvää vastinetta. Majoituksen, ruoat ja tekemiset saa hyvin halvalla. Meillä Gdansk on kestosuosikki ja siellä ollaan käyty useamman kerran. Ravintoloista ehdoton suosikki on Winne Grono!

 • Reply Travelloverin Annika sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 12:16

  Olin myös muutaman päivän Gdanskissa talvella. Pysyttelin lähinnä vanhan kaupungin kujilla, sen kahviloissa, ravintoloissa ja baareissa, tein töitä ja jatkoin kävelyä. Oli jännä, etten edes kaivannut muualle. Samassa ajassa sinä kiersit naapurikaupungitkin. 🙂 Gdansk tarjoaa kyllä huippuhyvää vastinetta rahoille.

 • Reply Hannu Laine tiistai, helmikuu 19, 2019 at 12:30

  Todella upea kaupunki, ratikalla pääsee minne vaan. Jokisuisto laitettu todella hienoon kuntoon, EU rahoilla tietysti.2:n ratikalla päätepysäkille, Sopot on ihan vieressa. Upeat rannnalla olevat kävelytiet… Ravintoloista oma suosikkini on Bar Pod Ryba, uuniperunaa erilaisila täytteillä eikä ole hinnalla pilattu, Ja onhan puolalainen olut todella maukasta !
  Maaliskuussa 2019 jälleen tuonne

 • Reply Kari sunnuntai, helmikuu 24, 2019 at 19:02

  Oletko jo julkaissut jutun Gdanskin ruokapaikoista?

 • Leave a Reply