matkailu

Filippiinit: 7 vinkkiä Busuangan saarelle

lauantai, huhtikuu 7, 2018

Follow my blog with Bloglovin
Busuanga on pieni saari Palawanin paratiisisaaren pohjoispuolella. Tänne ihmiset tulevat metsästämään Filippiinien kauneimpia maisemia, missä jyrkät, vihreät kalliosaaret kohtaavat häkellyttävän turkoosin meren sekä sukeltamaan toisen maailmansodan aikaisten hylkyjen seassa. Busuangalta tiedetään lähinnä Coron ja minäkin alkuun kuvittelin sen olevan koko saaren nimi, kunnes asiaan tarkemmin perehdyin.

Coron Town on oikeastaan saaren pääkaupunki, pienestä kalastajakylästä kasvanut turismin solmukohta pienellä, ja monin kohdin yhä hyvin kehittymättömällä, saarella. Ja sellaiselle, joka tulee saarelle etsimään pientä palaa henkilökohtaista paratiisia, suuri pettymys. Ehkä, jos olisin lukenut Lonely Planetia hiukan tarkemmin, olisin osannut varautua liian moneen ihmiseen, kulkukoiraan, kissaan, mopoon, riksaan ja minivaniin näillä pienillä ja tuskaisen kuumilla kaduilla. Mutta koska en lukenut, luulin saapuvani rauhaisaan rantaparatiisiin ja jouduin karvaasti pettymään. Näillä vinkeillä sinä selviät pettymyksettä ja saat eniten irti lomastasi Busuangalla!

 

  1. Varaa päiviä riittävästi

Tulit ehkä Busuangalle ja Coronille nimenomaan sukeltamaan ja siihenhän täällä riittää mahdollisuuksia. Sukellusten lisäksi lähialueelta löytyy paljon koluttavaa niin mereltä kuin maaltakin, joten suosittelen sukelluspäivien lisäksi ainakin muutamaa ekstrapäivää saaren ja lähiympäristön tutkimiseen.

  1. Sukeltajat saavat -10 % huonehinnasta Sea Dive Resortissa

Sen lisäksi, että tämä hotelli on Coron Townin parhaalla paikalla pölyn ja melun ulottumattomissa meren yllä, on heillä myös tunnustettu ja turvallinen diveshop. Ja sen lisäksi otsikon lause pitää paikkansa. Kun sen lisäksi ilmastoinnilla ja merinäköalalla varustettu huone maksaa 1600 pesoa (= 32 €), ei meillä oikeastaan ollut mitään syytä valita toisin. Koko konkkaronkan mielestä tämä oli erinomainen päätös. Me sukelsimme kaksi päivää eli kuusi sukellusta täällä yhteensä ja hinta oli 3300 pesoa (= 65 €) per päivä sisältäen venekyydit, kaikki varusteet, lämpimän ruuan ja snackseja sekä vettä, kokista ja olutta sukellusten jälkeen.

  1. Nappaa itsellesi yksityisvene lähisaarten tutkimiseen

Bangka-satamasta löydät itsellesi ja seurueellesi kapteenin ja bangka-veneen päiväksi. Vuokraamalla veneen vain omaan käyttöön saatte edetä rauhassa omaan tahtiin ja vierailla niissä lähialueiden kohteissa, joissa haluatte. Kannattaa kuitenkin keskustella tarkasti kapteenin ja oppaan kanssa omista toiveista, sillä meidän kahdesta kokemuksesta toinen oli loistava ja toinen ikävä. Lisäksi kannattaa muistaa, että veneiden oppaat harvoin tietävät täysin salaisia rantoja, joissa kukaan muu ei ole koskaan lounaspiknikkiä viettänyt. Mutta pari yksityisvenettä on parempi kuin laivastollinen ryhmämatkailijoita. Maksoimme koko päivän venevuokrasta muistaakseni 2700 pesoa (reilu 50 €) ja saimme kipparin ja veneen lisäksi myös oppaan, kokin ja yleensä myös pari apupoikaa. Omakustanteisesti kävimme oppaan kanssa paikallisella torilla hankkimassa kalaa, riisiä ja hedelmiä lounaaksi, minkä saimme nauttia lähes autiolla rannalla.

Coron, Busuanga, Philippines

  1. Kanootilla snorklaamaan

Siete picados on Coron Townin ympäristön kuuluisin snorklauspaikka, jonne monet ryhmämatkatkin pysähtyvät. Alue on kuitenkin saavutettavissa myös omin voimin vaikkapa meloen. Merenkäynti voi olla raskasta, joten suosittelen kiertämään rantoja myöten ja ehdottomasti ottamaan retkueelle pelastusliivit päälle. Matkan varrella voi keräillä ympärillä lilluvaa muoviroskaa kyytiin. Muista napata 100 pesoa per pää luonnonpuistomaksuja varten. Meidän käydessä siete picadosilla oli merenkäynti hyvin voimakasta ja samoin virtaukset riutan ympäristössä. Kuitenkin onnistuimme bongaamaan useita kilppareita, ihan hyväkuntoista korallia sekä paljon vihaisia pikkukaloja, jotka äityivät näykkimään pahaa aavistamatonta turistia.

  1. Matkusta pois Coron Townista

Ympäri saarta löytyy pieniä rantakyliä, joista löytyy usein pari tai muutama resortia. Me valitsimme omaksi hermolomakohteeksemme Conceptionin 45 kilometrin ja puolentoista tunnin ajomatkan päästä. Joulupäivänä lähdimme Coronissa etsimään kyytiä ja ennen kuin ehdimme napata jälleen trisiklekyytiä, löysimme pikkubussifirman, jonka ystävällinen omistaja suostui jättämään joululounaansa hetkeksi ja kyyditsemään meidät 2000 pesoa (vajaa 50 €) vastaan Conceptioniin. Kylän kaikki kolme majataloa olivat saapumisemme hetkellä täyteen buukatut, mutta onneksi eräästä resortista löytyi meille pari epävirallista huonetta. Huoneet olivat perussiistejä ja niissä oli omat kylpyhuoneet, mutta toisessa oli niin pieni sänky, että ystäväpariskuntamme vaihtoi yhden yön jälkeen huonetta. Epävirallisuudesta johtuen köyhdyimme yhdestä huoneesta vain 500 pesoa (reilu 10 €) yöltä.

  1. Vietä yö autiolla rannalla

Conceptionin majatalomme isäntä omisti myös rannan 45 minuutin bangkamatkan päästä, joten kun tarjoutui mahdollisuus nukkua tähtien alla emme epäröineet hetkeäkään. Reilut 24 tunnin aikana nautimme autiosta paratiisirannasta, tutustuimme Singaporessa asuvaan jenkkiperheeseen, pelasimme koripalloa kaatosateessa, surffasimme kajakilla päätyen tuttuun pesukoneeseen, luimme rauhassa, söimme, joimme ja nukuimme. Reissun miinuksena mainittakoon yllättävän korkea hinta, isäntämme vahva humalatila, jota jatkui monta päivää sekä ruuan vähäinen määrä.

  1. Jos olisin saanut tehdä toisin (ja olisi ollut enemmän rahaa): purjehdi Coronista El Nidoon

Muutamat firmat tarjoavat näitä uskomattomia kokemuksia, joissa matkaat samanmielisten ihmisten kanssa muutaman päivän ajan Coronista El Nidoon, Palawanille, tai päinvastoin, yövyt autioilla saarilla, tutustut syrjäisiin kalastajakyliin ja kuulopuheiden mukaan saat yhden elämäsi hienoimmista kokemuksista. Näiden reissujen hinnat pyörivät suhteellisen korkealla (5 vrk 555 €), mutta tsekkaapa vaikka taoexpeditions.com ja kerro sitten, ettei olisi hintansa väärti!

 

Toivottavasti tässä oli infoa Busuangalle ja Filppulaan matkaaville tai alueesta muuten kiinnostuneille. Tätä muistellessa ja kirjoittaessa tuli kova kaipuu Filippiinien auringon alle, on se vaan yksi upeimpia maita, joissa olen käynyt. Kerro, mitä pidit tai jäit kaipaamaan kommenttikenttään! Jos sulla on omia kokemuksia täältä, niin jaa ne myös ihmeessä, on kiva lukea, keskustella ja vertailla kokemuksia muiden kanssa. Ja tämän hetkiset kuulumiset löytää parhaiten instasta (@kotirantaan), tällä hetkellä se on pullollaan ihanan lumista Suomea.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply