Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kuinka säästää rahaa matkoille

Kun olen jutellut ystävien ja tuttavien kanssa tulevasta matkasta, ovat ensimmäiset kommentit olleet lähes aina ”Vau mahtavaa! Mihin maihin menette? Koska lähdette? Paljonko matka maksaa?” Kun lähtöaika, kohdemaat ja budjetti on selvillä, jää joitain ihmetyttämään miten olemme saaneet matkarahat kasaan.

Meidän matkat ja matkakohteen eivät aina ole niitä kaikista halvimpia. Mitään ihmetemppuja emme ole tehneet, vaan tämä summa on säästetty lähes kokonaan meidän molempien palkoista, joiden veikkaisin olevan suomalaisen palkansaajan keskitasoa. Jotta olemme pystyneet säästämään noin 50-70% joka kuun palkasta, viimeisen vajaan vuoden ajan, on meidän täytynyt tehdä isojakin muutoksia elämäämme. Tiukin säästökuurimme alkoi syyskuussa 2021, tämän kuinka säästää rahaa artikkelin innoittamana. Syyskuun aikana:

 • Olemme vähentäneet ulkona syömisen maksimissaan 1-2 kertaan kuussa. Aiemmin saatoimme käydä parikin kertaa viikossa ulkona syömässä, sillä töiden jälkeen oli niin helppo vedota väsymykseen ja laiskuuteen ja hakea lähikiinalaisesta take away-ateria
 • Ulkona syömisen vähentämisen seurauksena olemme tehneet ruoan kotona päivittäin ja silloinkin olemme katsoneet mitä kaupasta ostamme. Kalleimmat lihat ja kalat on jätetty tiskille, mutta toisaalta emme syö myöskään eineksiä.
 • Olemme vähentäneet ulkona käymisen minimiin ja käyneet baarissa noin joka toinen kuukausi, jos silloinkaan. On edullisempaa (ja myös yhtä hauskaa) tavata kavereita kotona hyvän ruuan ja juoman merkeissä kuin baarissa.
 • Shoppailu on lopetettu kokonaan. Toisin sanoen, kaikki mikä ei ole ollut lähdössä mukaan rinkkaan, sai jäi kauppaan. Tunnustan, että minulle oli aluksi todella vaikeaa jättää pienet heräteostokset, vaatteet ja meikit ostamatta, mutta viime aikoina olen saanut hyvää fiilistä jo yksistään ostolakossa onnistumisessa.
 • Olemme lopettaneet lehtitilaukset, vähentäneet elokuvissa ja keikoilla käymistä sekä vaihtaneet kirjakaupan kirjastoon. En esim. tiennyt, että kirjastosta on mahdollista lainata myös konsolipelejä!
 • Työmatkat on kuljettu kävellen julkisten sijaan, joka on onneksi ollut mahdollista muutaman kilometrin työmatkan takia.
 • Olemme yrittäneet vähentää sähkön kulutusta. Emme pidä valoja päällä niissä huoneissa, joissa emme oleskele ja sammutamme sähkölaitteet aina kun emme niitä käytä. Tämän ansiosta mm. tammikuun sähkölaskumme oli 37%  pienempi kuin vastaavana aikana edellisvuonna.
 • Kaikki turha tavara on myyty Tori.fi:ssa, joista kertyi yli parin tonnin edestä matkarahaa.
 • Olemme myös säästäneet kaikki ylimääräiset tulot; ekstratyöt, lomarahat ja bonukset suoraan matkatilille.

Kun säästökohde on ollut tarpeeksi motivoiva, ei tinkiminen ja asioista luopuminen ole tuntunut niin vaikealta. Itse teen usein niin, että punnitsen mitä kaikkea muuta rahalla saa. Esimerkiksi jos himoitsen uutta vaatetta, alan miettimään, että tämän vaatteen hinnalla yövyn edullisessa bungalowissa jo viisi yötä. Yhtäkkiä vaate ei tunnukaan niin tärkeältä kuin samalla rahamäärällä saavutettava aika auringossa.

Tämän postauksen tarkoitus ei ole kuitenkaan todistella, että kaikkien täytyisi nostaa rahat tililtä, pakata matkalaukku ja hypätä koneeseen. Kaikilla meillä on eri haaveet ja nämä säästövinkit on tarkoitettu tsemppaukseksi niille, jotka haluaisivat lähteä matkaan, mutta uskovat, että tällaisen reissun toteuttamiseen tarvitaan lottovoitto tai vähintään ne rikkaat vanhemmat. Itse olen sitä mieltä, että isoin askel on tehdä päätös lähtemisestä. Sen jälkeen muut asiat järjestyvät kyllä. Eivät ehkä ihan itsekseen, mutta määrätietoisesti toimimalla.

Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 16 lokakuun, 2021 at 21:44

  Niin, noinhan se pitkälti varmasti menee, että harvalla meistä riittää rahat ihan kaikkeen. Jos käy ulkona usein syömässä ja muutenkin ”elää ns. leveästi”, niin matkuseteluun ei todennäköisesti riitä rahat, ei ainakaan hintaviin matkoihin. Kyse on valinnoista, tuntuu että moni ei jostain syystä ole valmis karsimaan esim. ulkona syömisestä…

 • Leave a Reply