Suomen suurin matkablogiyhteisö

Miten välttyä huijauksilta matkoilla maailmalla

Matkoillani on tullut vastaan monenlaisia huijausyrityksiä, ja tämä on kasvattanut sisälleni pienen vainoharjaisuuden siemenen. En ole pitkiin aikoihin ollut niitä, joiden mielestä pysäyttävät ihmiset ovat vain kiinnostuneita minusta ja kulttuuristani, varsinkaan isoissa kaupungeissa.

Yleisimmät vastaantulleet huijaukset ovat olleet varsin viattomia. “Paikka X on kiinni”, “halvemman lipun saat tuolta”, “tänään kaikki on puoleen hintaan”, “hostellisi on täynnä”, lauseet lienee tuttuja kaikille, jotka ovat Aasiassa käyneet. Valitettavasti ne eivät yleensä koskaan pidä paikkaansa.

Vaikka ihmiset ovat siellä ystävällisiä, niin ei ole sattumaa että monet tuntemattomat ihmiset tulevat esittäytymään, ja alkavat kyselemään nimeäsi, kotimaatasi, hotelliasi, minne olen menossa ynnä muuta tietoa joita he huijaukseensa tarvitsevat.

Hieman hankalampiin tilanteisiin joutuneet ovat saattaneet lähteä vieraan matkaan, koska hän on halunnut tutustuttaa matkailijan paikalliseen vieraanvaraisuuteen. Ilta on kuitenkin päättynyt ikävästi korttipöydässä rahat häviten, tai ne on otettu muuten painostamalla.

Itse olen kiinnostunut huijauksista ja niiden anatomiasta. Tämä itsetuhoinen kiinnostus on saanut mm. istumaan iltaa mafiosoksi ja murhamieheksi itseään väittäneen aseistetun miehen, Lähi-idästä kotoisin olleen “matkatoimistovirkailijan” (joka tiesi tietyistä asioista aivan liikaa) kanssa, sekä viettämään aikaa monien “opettajien” ja ”lääkärien” seurassa. Olen avuliaana myöskin ollut valmis auttamaan sattumalta “kotimaahani” muuttavaa ihmistä. Minut on myös yritetty huumata muutamaan kertaan.

Yhteistä kaikille näille ihmisille oli piilotettu agenda, jota he yrittivät ajaa. Oli hyvin mielenkiintoista seurata miten he upottavat koukkuja “pahaa-aavistamattomaan” uhriin, ja yrittävät saada minut hallintaansa.

Omista kokemuksistani ja kuulemastani olen oppinut käyttämään matkoillani väärää identiteettiä. Minulla on siis keksitty nimi, kotimaa, ammatti ja perhetausta jonka annan, jos epämääräiset kyselijät tietojani haluavat. On myös erittäin tärkeää, ettei koskaan kerro oikean hotellin tai seuraavan määränpään tietoja, jos joku niitä kysyy.

Käytän agentin identiteettiäni aina, jos minulla on tunne että keskustelukumppanini haluaa jotain, tai jos oikealla identiteetilläni ei pitäisi olla hänelle mitään merkitystä. Toisin sanoen vieraasta ei ole tulossa ystävääni tai matkaseuraani.

Väärän identiteetin käytöllä saa joskus myös hauskuutettua itseään. On hauska pilata toisen huijaus kertomalla hänelle minun valehdelleen kotimaani. Oikeasti kotimaakseni väitän tällöin jotain toista maata, en kuitenkaan Suomea.

Onneksi valtaosan huijausyrityksistä välttää terveen järjen käytöllä. On hyvä muistaa että jokainen tilanne on erilainen, ja aivan kaikki kyselijät eivät ole huijareita. On siis hyödyllistä jos osaa spotata perushuijaukset, jotta tietää tarvitseeko keskustelijan kanssa varoa, vai voiko olla aito. Mutta better safe than sorry kuvaa tilannetta hyvin. On helpompaa paljastaa oikea nimi vaikka “ah, sori. Se on mun lempinimi” varjolla, kuin jatkaa matkaa rahattomana.

Tässä joitain käytäntöjä joita itse pyrin noudattamaan, sekä muutamia keinoja miten lopettaa huijausten eteneminen, ennen kuin ne ehtivät alkaa.

 • Hymyile ja ole ystävällinen, mutta tarpeen tullen tiukka.
 • Vanha ja virttynyt “jos kuulostaa liian hyvälle, se ei ole totta” sanonta pitää edelleen paikkansa.
 • Kun joku juoksee perääsi ja haluaa tietää sinusta, älä suotta pysähdy. (ainakaan isoissa kaupungeissa)
  • Jos pysähdyt, kerro kyselijälle väärät tiedot. Huijauksissa pysäyttäjä on usein “opettaja” tai “lääkäri”.
  • Jos pysäyttäjiä on kaksi, pyrkivät he pääsemään 45-asteen kulmaan sinuun nähden. Tällöin toinen vie huomiosi, jotta toinen voi tyhjentää taskusi/nappaamaan reppusi. Toisessa tapauksessa he haluavat tavata sinut myöhemmin esitelläkseen ystävälleen syystä X. Älä tapaa heitä.
 • Älä kättele, tai jos kättelet niin vedä kätesi nopeasti pois. Jos kättelijä yrittää pitää kädestäsi kauan kiinni, on se eräänlainen psykologinen testi. Sillä testataan oletko helposti hallittavissa.
 • Älä koskaan lähde tuntemattoman matkaan tai mene hänen kotiinsa tai muuhun ei julkiseen paikkaan.
 • Älä koskaan katso suuntaan, jonne vastapuoli yht’äkkiä osoittaa.
 • Käytä järkeä ja koita olla välillä selvänä

Itselläni tilanteet ovat harvon eskaloituneet fyysisiksi, mutta jos näin käy, pyri pääsemään karkuun ja paikalle, jossa on paljon ihmisiä. Jos et ole harjoitellut aseuhkia, tai otteista vapautumisia, herätä ohikulkijoiden huomio huutamalla. Mikäli hyökkääjä tukkii suusi voimakeinoin, vedä kättä alaspäin, tai pure sitä jotta voit huutaa. Käden työntäminen hyökkääjän vetoa/työntöä vastaan vaatii huomattamasti enemmän voimaa, kuin alaspäin liu’uttaminen.

Voit myös tarvittaessa hyökkätä päällekäyjän heikkoihin kohtiin, kuten silmät, kurkku ja nivuset karkuun päästäksesi. Tärkeintä on muistaa, ettei asiat mene kuin elokuvissa, joten jatka rimpuilemista ja hyökkäämistä kunnes olet vapaa. Täydellä teholla harjoitelleena tiedän, että monet otteista vapautumisetkin vaativat hyökkääjän hermottamista toimiakseen. Mitä suurempi voimaero hyökkääjän eduksi, sitä enemmän sillä on merkitystä.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply