
Venäjällä juhlitaan tänään (9.5.2015) voitonpäivää, jota tosin suurin osa valtioiden päämiehistä poikkeuksellisesti boikotoi. Ellet satu olemaan valtion päämies, niin ensi vuonna voitonpäivänä kannattaa suunnata Moskovaan. Keväällä kaupunki on parhaimmillaan, ja bonuksena saattaa nähdä vilauksen voitonpäivän paraatista. Tai Granlundin ilmaveivimaalista, mitä juhlittiin kaverin kanssa Moskovan yössä 2011 – Kremlin torilla oli hiljaista sinä yönä ;-)
Moskovan TOP 10 nähtävyydet
Metro – Neuvostoliitto oli aina edelläkävijä, mikäli haluttiin mennä avaruuteen tai maan alle. Maanpäälliset asiat olivat välillä vähän niin ja näin, mutta maanalaisen maailman ihmeistä moskovan Metro on numero 1. Kehälinjan asemat ovat yleisesti ottaen kauneimpia, joskin muillakin linjoilla on todellisia mestariteoksia. Ruuhka-aikaan ei aina niin mukava kokemus tungoksessa, mutta varsinkin illalla on aikaa nauttia asemista ihan rauhassakin.
Metroasemilla maan alla olevat lukuisat kaupatkin on oma nähtävyys, joskaan sieltä ei kannata esim. Victoria’s Secretin mallistoa etsiä. Paikallisia merkkejä sitä vastoin mainostetaan varsin mielenkiintoisesti pienien kioskien seinät täyteen pienillä kuvilla teipattuina.

Leninin mausoleumi – Jokainen valtion pääkaupunki missä on rakennettu mausoleumi maan vanhalle johtajalle, on varmasti käymisen arvoinen paikka. Yksikään minuuttia ei ole turhaan jonossa seisty, sillä siinä ehtii hyvin ajattelemaan historian asioita ja sitä, miksi joku ihminen on nostettu niin korkealle jalustalle.
Käynti Leninin mausoleumissa ainakin itselle oli erittäin antoisa kokemus ja jo järjestelyt olivat oma nähtävyys sinällään. Siinä sitä minuutin verran katsottiin silmästä silmään toisiamme ja olin jopa näkevinäni muodostuvan pienen virnistyksen Vladimir Iljitsin kasvoille…

Punainen tori, Kreml, Pyhän Vasilin katedraali ja GUM – Moskovasta lähes jokaiselle ensimmäisenä tulee mielikuva Punaisesta torista ja Pyhän Vasilin katedraalista, sillä sen verran usein ne ovat uutislähetyksissä näkyneet. Itse torialue on valtavan kokoinen, mitä ei ole televisiokuvien perusteella tajunnutkaan. Välillä torille pääsee, välillä ei. Siksi jos Moskovaan suuntaa, niin kannattaa kyllä heti ensimmäisenä päivänä yrittää päästä paikalle – varsinkin jos tavoitteena on käydä Leniniäkin morjestamassa. Voitonpäivänä (9.5.) ja sitä edeltävänä paraatin harjoituspäivänä on esille nykyvenäjän sotakalusto koko komeudessaan.

Punaisen torin ympärillä on Leninin mausoleumin lisäksi kolme merkittävää nähtävyyttä. Kreml on Vladimir Putin hallinnon päämaja ja sitä ympyröi komeat muurit. Muuriin ja sen ulkopuolelle on haudattu tuntemattoman sotilaan lisäksi Venäjän ja sen edeltäjän Neuvostoliiton merkittävämpiä henkilöitä mukaan lukien Josif Stalin, Leonid Brežnev ja Otto Wille Kuusinen. Kremlin rakennuksista lisää Rantapallon -artikkelissa.

Moskovan tunnetuin rakennus on Pyhän Vasilin katedraali, joka onkin yksi maailman hienoimmista rakennuksista. Käsittämättömän upea kirkko, ei voi muuta sanoa. Sanotaankin, että Iivana Julma puhkaisi arkkitehdin silmät että vastaavanlaista kauneutta ei enää ikinä rakennettaisi.

GUM -tavaratalo on näkemisen arvoinen niin sisältä kuin ulkoakin. Rakennus sijaitsee Punaisen torin toisella sivulla ja on leveydeltään 242 metriä pitkä ollen valmistuessaan Euroopan suurin tavaratalo vuonna 1893. Neuvostoliiton aikana tavaratalo olikin yksi suurimmista nähtävyyksistä, jolla yritettiin luoda imagoa materiaalien yltäkylläisyydestä. Aikojen saatossa monet sukkahousut ja mainospaidat on vaihdettu rupliksi, jolloin kotiintulijaisina on suomalaisilla ollut muutakin kuin nestemäisiä tuotteita.

Kansantalouden saavutusten näyttely ja Kosmonauttien museo – Se mitä merkittävää Neuvostoliiton aikana kansakunta sai aikaiseksi, niin tämä kaksikko on pyhitetty sille. Alue sijaitsee hieman Moskovan keskustan ulkopuolella ja aluetta onkin usein kutsuttu myös lähimmän metroaseman nimellä VDNH. Kannattaa muuten kirjoittaa aseman nimi kyrillisillä kirjaimilla muistiin, jotta löytää sen myös metrokartasta.

Kansantalouden saavutusten näyttely on todella laaja alue ja siellä kävellessä saa kulumaan hyvällä säällä useammankin tunnin. Meidän kohdalle osui sadesää, niin teimme hieman lyhemmän kierroksen täällä tieteen, teollisuuden ja maatalouden suurimpiin saavutuksiin pyhitetyllä alueella. Alueella on lukuisia mahtipontisia rakennuksia, patsaita sekä ravintoloita ja rihkamakauppoja joka makuun.

VDNH:n vieressä toisella puolella katua sijaitsee Avaruuden valloittajien obeliski, jonka alla sijaitsee Kosmonauttien museo. Museossa on esillä kaikki mahdolliset Neuvostoliiton avaruuden valloituksen aikaan saamat asiat lähtien Laika-koirasta, Juri Gagarinista, Vostokista ja MIRistä. Lisäksi kiitettävästi oli mukana myös amerikkalaisten aikaansaannoksia avaruuden valloituksesta eli pisteet siitä. Museossa hurahtaa helposti muutama tunti teknisiä vempaimia ihmetellessä.

Kirkot – Missä tahansa Moskovassa liikkuukin, niin näkyvissä on todella kauniita kirkkoja. Muutamissa kirkoissa kannattaa myös vierailla sisällä ja varsinkin Punaisen torin alueella on useampi kuuluisa sellainen. Kazanin katedraali on pieni ja sievä vaihtoehto, jos haluaa välttyä pääsymaksuilta ja jonoilta. Kazanin katedraali edustaa perinteistä ”sipulikirkkoa” ja on erittäin kaunis sisältä ikoneineen. Kirkko on rakennettu alkujaan 1600-luvulla, mutta tuhottiin Stalinin toimesta 1936. Täydellinen kopio siitä valmistui 1993 ja on käymisen arvoinen paikka.

Hieman kauempana Punaisesta torista sijaitsee yksi Moskovan symboleista eli Kristus Vapahtajan Katedraali. Tämä Moskva -joen rannalla sijaitseva maailman suurin ortodoksinen kirkko koki saman kohtalan kuin Kazanin katedraali ja se on rakennettu uudelleen vasta 1990-luvun loppupuolella. Samaisella paikalla sijaitsi täsmälleen samannäköinen kirkko jo parisataa vuotta aikaisemmin, mutta Neuvostoliiton aikana kirkko tuhottiin täysin vuonna 1931. Nykyinen kirkko on tehty alkuperäisten piirusten mukaan ja oli uutisissa venäläisen feministi punk-yhtyeen Pussy Riot tehtyä sinne yllätysesiintymisen helmikuussa 2012. Keikkapalkkiona oli kaksi vuotta linnaa ja näkyvyyttä ympäri maailmaa medioissa.

Patsaspuisto Muzeon – Moskovassa kun ollaan, niin ei koskaan voi olla ajattelematta Neuvostoliiton aikaa. Ihmispalvonta on kommunistisissa maissa ollut aina omaa luokkaansa, joten suurille johtajille on rakennettu useita patsaista ja muistomerkkejä. Kylmän sodan lakattua ja Neuvostoliiton hajottua 1991 useat patsaat on haluttu pois niiden alkuperäiseltä paikalta. Näitä poistettuja patsaita löytyy useampi sata 700 patsaan joukosta, jotka sijaitsevat Muzeon patsaspuistossa. Paikan erikoisuus on Stalinin patsas, josta puuttuu nenä. Lisäksi on paljon erilaisia USSR-aiheisia mahtipontisia metallisia veistoksia. Kaiken kaikkiaan hieno asia, että jälkipolville on jätetty ihmeteltäväksi näitä historian kannalta merkittäviä patsaita.

Jokiristeily Moskva -joella – Moskovan laajuus tulee parhaiten esiin jokiristeilyllä, jonka aikana näkee myös monia Moskovan tunnettuja nähtävyyksiä Kremlin lisäksi: Gorky Park, Luznikin stadion, Moskovan tiedeakatemia, Varpusvuoret ja uusi futuristinen pilvenpiirtäjistä koostuva Moskova City näkyy hienosti joelta päin. Osalla liikennöivistä laivoista on ravintola ja osalla ei, mutta jokaiselle voi viedä halutessaan mukanaan omat eväät. Mikä on maisemia katsellessa, kun poksauttaa samppanja-pullon auki tai matkaa vesillä miehekkäästi pussikaljan voimalla :-D

Puistot – Moskovassa on puistoja moneen makuun ja niissä on mukava viettää aikaa aurinkoisella säällä. Yleensä jokaisesta puistosta löytyy myös joku vesisuihku tai muuten mahtava monumentti, jota voi katsella esim. nauttimalla kylmän oluen liikuteltavista hanamyyntikärryistä.

Venäläinen keittiö – Moskovassa on laadukasta ravintolatarjontaa moneen lähtöön aina pikaruokapaikoista fine dining -ravintoloihin. Koska Moskova on entisen Neuvostoliiton kansalaisten sulatusuuni, niin eri itäblokin maiden kulttuurit on hyvin edustettuna. Silti kannattaa nauttia tietysti myös itse venäläisen keittiön antimista, ja mielellään illallinen pitkän kaavan mukaan. Muutama vodka-snapsi kyytipoikana ruuansulatusjuomaksi, niin siitä on valmis sitten jatkamaan yöelämään ja katsastamaan kuuluisat Valot Moskovan.

Moskova by night – Ensinnäkin monet kuuluisat maamerkit on valaistu erittäin kauniisti, joten niitä kannattaa käydä ihailemassa kaupungilla myös yöaikaan. Toiseksi Moskovan ravintola- ja baari-tarjonta on tutustumisen arvoista, joten kaksi kärpästä tulee iskettyä yhdellä iskulla.

– Kohteena maailma / Rami










Olen käynyt ihan pikavisiitillä Moskovassa ja siltä reissulta muutamat näistä paikoista ovat tuttuja. Pitäisi kyllä ottaa uusinta pian, paljon jäi vielä näkemättä!
Moskovassa on kyllä uskomattoman paljon näkemistä, varsinkin sellaista mihin ei Länsi-Euroopassa törmää. Itsekin ajattelin tehdä uusinnan sinne lähivuosina.
Moskova kyllä kiinnostaa kovasti. Hyvä lista nähtävyyksistä. Niitähän on vaikka ja kuinka.
Tosiaan saa aikaa kulumaan useammankin päivän, varsin jos haluaa tutustua lukuisiin museoihin missä aikaa vierähtää usein useampi tunti.
Mä olen viettänyt yhden voitonpäivän Venäjällä vuonna 2002. Tuolloin en kuitenkaan ollut Moskovassa vaan Jaroslavlissa, jossa sielläkin paraati järjestettiin. Samalla matkalla toki käytiin myös Moskovassa, joka oli kyllä hieno. Tuosta reissusta alkaa olla jo sen verran aikaa, että olisi mukava tehdä samanmoinen reissu uudestaankin.
Itsellä oli kaveriporukan kanssa Jaroslav suunnitelmissa silloin kun Finnair avasi sinne suoran lennon, mutta ei silloin saatu sitä aikaiseksi. Olisi varmasti huomattavasti enemmän vielä venäläisempi kohde ja siten omalla tavallaan kiehtovampi. Tosin Moskova on kyllä itsellä varmasti vähintään top10 listalla kaupungeista missä käynyt, joten suosittelen sitä kaikille lämpimästi. Ja varsinkin niille, kenellä on Venäjää vastaan matkailun saralla ennakkoluuloja.
Hyväntuntuinen yhteenveto – Moskovakin on vielä ToTravel -listallamme, vaikka juuri tässä poliittisessa tilanteessa emme sinne haluakaan lähteä – ei niin, ettemmekö ”uskaltaisi”, mutta boikotoimme osaltamme nyt edes hiukan nykyistä politiikkaa …
Itsellä kyllä tällä hetkellä hieman sama fiilis, että Venäjän sijasta johonkin muualle juuri tuon boikotointi -näkökulman kannalta. Lähinnä Pietaria olen ajatellut, kun ei ole ennen siellä tullut käytyä.
Hei kiitos kattavasta listasta! Mulle on Venäjältä tuttua vain Karjala, ja Moskova kyllä kiinnostaisi, tosin ei ehkä ihan just tässä maailmantilanteessa :)
Itsellä ei ole Venäjältä muualta kokemusta kuin Moskovasta, ja se kyllä yllätti kaiken kaikkiaan enemmän kuin positiivisesti! Se mitä tarinoita olen kuullut kaikenlaisista vilunkiyrityksistä esim. Pietarissa ja mitä itse olen nähnyt useassa Itä-Euroopan kaupungisa niin niistä Moskovassa ei ollut kyllä tietoakaan. Valitettavasti tosiaan maailmantilanne ei nyt välttämättä ensisijaisesti juuri kehota Venäjälle matkustamaan, toisaalta siellä olisi kyllä nyt reissaajalle edullista vaikka rupla onkin arvoaan nostanut selvästi pohjalukemista.
On kyllä upea tuo Pyhän Vasilin katedraali, ja hauska anekdootti toi arkkitehdin silmien puhkominen. :D
Äitini, joka rakastaa nähtävyyksinä kirkkoja yli kaiken, on muistanut mainita useammankin kerran tuosta silmien puhkomisesta hehkuessaan käyntiä kyseisessä katedraalissa joskus 70-luvulla. Onhan tuo vaikuttava rakennus, huomattavasti kauniimpi kuin kuvassa. Kuvausta haittasi vielä esiintymislava, joka peitti kauempaa katsottuna alapuolen katedraalista.
Kiitos tästä listauksesta! Moskova kiehtoo minua jollain tapaa kovastikin, mutta koen sen silti edelleen jotenkin niin pelottavana, etten ole koskaan alkanut suunnitella matkaa sinne ihan tosissani. Pidän kuitenkin tämän nähtävyyslistan mielessäni jos venäläinen keittiö alkaa houkutella ihan toden teolla ja matka Moskovaan konkretisoituu. Pietarissa olen käynyt ja pidin siitä ainakin suurimmaksi osaksi, joten luulen, että viihtyisin Moskovassakin. Jos ei muuta niin niiden ruokapöytien ja vodkasnapsien äärellä. :)
Omat kokemukseni Moskovasta on pelkästään positiivisia enkä oloani siellä turvattomaksi missään vaiheessa tuntenut. Kunhan muistaa pitää vodkasnapsien määrän kohtuullisena, niin sekään ei aiheuta siellä mitään ongelmaa ;-) Eli terve menoa vaan sinne, et pety.
Moskovaan pitää kyllä päästä! Kahesti oon Venäjällä käynyt, mutta Moskovaan en oo päässyt. Mua ärsyttää suuresti Suomen Venäjä -uutisointi, jolla halutaan saattaa maa tahallaan huonoon valoon. Siksipä pitää itse käydä todentamassa, missä jamassa asiat on.
Kun itse on käynyt paikan päällä, niin sen jälkeen pystyy aina ottaan paremmin kantaa siihen miten asioita mediassa käsitellään. Joskus asioista voi olla hyvinkin samaa mieltä, toisinaan sitten median antama kuva voi olla hyvinkin erilainen miten itse asiat kokee.
Hei, tämä oli hyvä postaus! Kattavan kuuloinen lista :) Itse en ole Moskovassa käynyt, mutta lähtisin ensikertalaisena tutustumaan kaupunkiin tämän listan mukaan!
Kiva että tykkäsit postauksesta! Jokaisella varmasti on omia toiveita ja juttuja mitä uudessa kaupungissa haluaa nähdä, mutta kyllä tältä listalta uskoakseni suurin osa saa monta hyvää kohdetta minkä avulla kaupunkiin hyvin tutustuu.
Samaa mieltä kuin Terhi – todella hyvin koottu must see-mestat yhteen selkeästi ja mielenkiintoisesti kirjoitettuna. Enpä oo Moskovassa käynyt, mutta muiden pudistellessa päätään olen aina pohtinyt itse, että miksikäs ei!
Kiitos kehuista Ida :-) Itse kanssa välillä ihmettelen, kun osa pitää Moskovaa jotenkin ”extreme” paikkana, Todella mielenkiintoinen paikka, paljon nähtävää ja hieman idän eksotiikkaa. Itsellä pelkästään positiivista sanottavaa, eikä se Moskovan vika ole mitä politbyroo välillä negatiivista puuhailee.
Olipas kattava postaus! Mä olen käynyt Pietarissa, mutta en ole Moskovaan asti ehtinyt. Just viime viikolla satuin katsomaan Expedian matkavideon Moskovasta ja sehän maalasi toki kaupungista aivan tosi kauniin kuvan, olin suorastaan yllättynyt. Joskus vielä haluaisin Punaisella Torilla käydä, ihan vain että saan kuvan itsestäni siellä :D
Edelleen toistan itseäni, mutta Moskova on vähintää Top5 kaupunkeja missä olen käynyt, ja niitä on kuitenkin reilusti päälle parisataa Suomen ulkopuolella. Jos porukka kävisi yhtä innokkaasti Moskovassa kuin New Yorkissa, niin saisivat kokonaisuudessa maailmasta paremman käsityksen ja oppisivat ehkä itsestäänkin enemmän. Tai sitten ei :-D
Itseä hieman jopa hävettää, että en ole vielä Pietariin päässyt. Maailman yksi metropoli niin lähellä kotia, mutta viisumin johdosta henkisesti niin kaukana. No pääsisi sinne ilman viisumia laivalla, mutta mielummin ajan takia menisin sinne joko junalla tai koneella.