San Francisco pyöräillen

Jokainen tietää San Franciscon Golden Gate sillasta, mutta moniko on pyöräillyt sen?

Kodinvaihtoperheemme vinkkasi jättämään auton Golden Gate puistoon ja joko kävelemään sieltä rautiovaunulle tai vuokraamaan pyörän. Onneksi emme edes suunnitelleet kadunvarsipaikan löytämistä autolle (pyöräillessä näimme, että sula mahdottomuus) vaan veimme suoraan maksulliselle parkkialueelle. 

San Francisco on tehty pyöräilyyn

Google maps ohjasi meidät sekä parkkipaikalle että lähistönpolkupyörävuokraamoon (8$/h/pyörä) ja saimme vuokraamosta hyvät ohjeet miten päin kaupungin kiertää, jotta vähemmän San Franciscosta tuttuja ylämäkiä. Itse asiassa emme edes menneet google mapsistä löytämäämme pyörävuokraamoon, kun samalla kadulla oli niitä useampia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin läpi kulkee upea polkupyöräkaistareitti. Kolmessa tunnissa vedimme reitin.

Olin erehtynyt sanomaan 18-vuotiaalle, että otetaan pyöräily urheilun kannalta… Luvan kanssa en saanut valokuvaustaukoja pitää. Upeita muraaleja jäi kuvaamatta, samaten upeita taloja.


Yllätyin miten paljon kodittomia tässä kauniissa kaupungissa on. Kuulemma myös polkupyörävarkaita.

Rauhallisella kadulla eräs paikallinen jäi seisomaan pyöräni viereen vaikka otin kuvaa kymmenen metrin päässä. Hän varoitti, että hänen vaimoltaan oli vastaavanlaisessa tilanteessa varastettu pyörä.

Pyöräilimme myös inan epämääräisempien kaupunginosien lävitse. Niissä kohdissa oli ehkä hyvä tämä urheiludiili😅😂. Suosittelen varaamaan pyöräilyyn 5-6 tuntia, mutta kyllähän se noinkin meni..

Golden Gate puisto on nimestään huolimatta kaukana samannimisestä sillasta

Pyöräillen San Francisco tuntui jotenkin viihtyisältä ja ihmisen kokoiselta. Sitä on myös kaupungin keuhkot eli Golden gate puisto. Siellä on lukemattomia kävely- ja pyöräreittejä. nurmikenttiä picnikeille, museoita, akvaario, botanical garden, Japanease Tea House. 

Alueen rakentaminen aloitettiin 1871 ja nykyisellään siellä on useita järviä ja 5000 eri kasvia. Aiemmin se oli vain dyynialue. Alue on todella valtava, mitoiltaan 3,5 x 5 mailia – se on 20% isompi kuin New Yorkin Central Park.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Golden Gate silta oli aikakautensa insinöörityön voimannäyte

Golden Gate silta avattiin 1937, neljän vuoden rakennusurakan seurauksena.

Se on kaksi mailia (3 km pitkä) ja oli silloin samatyyppisistä silloista pisin maailmassa.

Olin odottanut sillan pyöräilyä, mutta pakko myöntää, että oli tylsä kokemus! 

Golden Gateltä pyöräilimme pitkään alamäkeä katsellen Alcatrazin vankilasaaren suuntaan (siellä vierailin aikoinaan 1990 ja kuuluu ehdottomasti mielestäni San Franciscon visiittiin) ja viillettäen niin beachin kuin marina-alueen ohitse.

San Franciscon raitiovaunut ovat legenda

Rautiovaunujen historia ulottuu San Franciscossa vuoteen 1873, ihan yksinkertaisesti paikalliset tarvitsivat niitä mäkisessä maastossa. Nykyisellään tai aina vuodesta 1964 alkaen, niillä on historiallisen monumentin arvonimi. 

Fisherman’s Wharf (laituri) alueen ohitse ajaessa huomio kiinnittyy heti Ghirardellin punatiiliseen suklaatehtaaseen. Sen 1916 rakennettu kellotapuli on saanut innoituksensa Ranskassa olevasta Chânnteau of Bloisin linnasta. Nykyisellään niin suklaatehdas kuin kuin alue yleisimminkin on turistialue.

Syötävän söpöt talot

San Franciscon kaikki tietävät silmäkarkista eli mitä ihanimmista taloista.

Kuvat kertokoot puolestaan.

San Franciscon Twin Peaksiltä näkee koko kaupungin

Pyöräilyn jälkeen ajoimme vielä tsekkaamaan San Franciscon yläilmoista eli Twin Peaksiltä. Nämä ovat kaksi kukkulaa, joilta on parhaat näkymät – hahmottaa San Franciscon eri alueet ja suuruuden. Twin Peaks alueella on myös monia vaellusreittejä. Näkymät näkee kuitenkin käytännössä autosta eli vain muutaman askeleen päässä pysäköintialueelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä jäi näkemättä ja näkisi vielä, jos olisi kuusi tuntia kolmen tunnin sijasta?

Voin luvata, että kaupungin kiertäminen pyörällä kolmessa tunnissa käy urheilusta. Vaikka käytännössä olimme todella lähellä niitäkin paikkoja, jossa emme käyneet, niin kolme tuntia ei vain riittänyt.

Luonnollisesti yksi kuuluisa turistikohde on San Franciscon Chinatown. Se on tuttu minulle vuodelta 1990, joten en sinne hinkunut. Chinatownit ovat aina edullisia ruokailupaikkoja, mutta muutoin en niitä juuri minään pidä. Ehkä niiden suosio perustuu siihen, että harvempi on Kiinassa käynyt tai edes suunnittelee menevänsä? Kerro minulle, mikä Chinatowneissa sinua viehättää?

Lombard street on kiemurteleva neulansilmäkatu. Jyrkkä katu upeine kukkaistutuksineen.

Muitakin jyrkkiä raitiovaunukatuja olisi voinut seikkailla kävellen ees taas tai hypätä välissä raitiovaunun kyytiin.

Pier 39 taas on laiturialue, jossa on paitsi rentoa fiilistä ja ravintoloita. Alueen specialiteetti on kuitenkin se, että tämä on alueen paras paikka spotata merileijonia.

San Franciscossa on jotain mitä rakastan. Vaikka pyöräilin turisteja varten tehtyä pyöräreittiä, poseerasin aasialaisten turistejen avustuksella raitiovaunun vieressä ja väistelin Golden Gate sillalla satoja ihmisia, niin en kokenut olevani turisti. Koin kaupungin, hengitin sitä! Mikä sinua San Franciscossa viehättää – vai onko jopa jotain mikä ärsyttää?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 12 toukokuun, 2023 at 08:22

  San Francisco on mukava kaupunki, mutta on kuitenkin helppo sanoa, mikä kaupungissa ärsyttää. Se on nimittäin sää. Muutamaan kertaan olen kaupungissa käynyt ja tuntuu että vaikka miten olisi keskikesä, niin kylmä on joka tapauksessa! 😀 Saapa nähdä onko tänä vuonna taas sama juttu, kun sinne päästään…

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 14 toukokuun, 2023 at 08:28

   Meillä oli niin täydellinen keli. Olen niin paljon lukenut San Franciscon tuulesta ja sumusta, että tiedän miten onnekkaita olimme. Twin Peaksillä vain oli kova tuuli, mutta siellä kävimme vain nopsasti ottamassa kuvat, että ehtisimme valoisalla kotiin Santa Cruziin.

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 14 toukokuun, 2023 at 18:30

  Tuttuja paikkoja, joita tuli kierreltyä paljon kaupungilla törmäämämme Louisin kanssa, joka kierrätti meitä autollaan ympäri kaupunkia. Hän kuuli minun ja kaverini puhuvan suomea, niin se oli jo riittävä syy näyttää omaa kaupunkiaan. Käytiin Golden Gaten yli ajellen Sausolitossa pizzalla, eli söimme noutopizzat San Franciscon silhuettia katsellen auringonlaskun aikaan.

  • Reply kodinvaihtaja maanantai, 15 toukokuun, 2023 at 20:03

   Upea kohtaaminen ja päivä teillä ollut.

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, 14 toukokuun, 2023 at 20:54

  En ole ikinä pyöräillyt San Franciscossa mutta olen pyöräillyt Kaliforniassa. Ylämäessä keulii, alamäessä uhkaa OTB. San Franciscon mäet ovat tietysti ihan hirveitä. Twin Peaksilla olen käynyt ja tietysti laitureilla ja Chinatownissa. Chinatowniin tietysti tulee mentyä mässyn perässä. Käyn Suomessakin etnisissä ruokakaupoissa paljon.
  En pidä San Franciscosta. Ilmasto on epämiellyttävä – tuulinen, sumuinen ja kylmä. Asuminen siellä on mahdottoman kallista. Autoilijalle se on painajainen, kun ajoin sellaista autoa, joka ei ollut automaattivaihteinen. Kuulemma autovakuutus on San Franciscossa kallis. Pysäköinti kaupungissa on ihan hirveää. San Francisco on kovin gentrifikoitunut. Tietysti se on tunnettu sateenkaariväen paikkana, mutta siellä on sateenkaariväkeen kuuluvista oikeasti varaa asua vain yläluokkaisilla valkoihoisilla homoilla. Kiva paikka sellaiselle, jolla on rahaa. Paljon vähemmän kiva sellaiselle, jolla sitä ei ole.

  • Reply kodinvaihtaja maanantai, 15 toukokuun, 2023 at 19:54

   Voin vain kuvitella mikä olisi kuukausivuokra ihanassa puutalossa…

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys sunnuntai, 14 toukokuun, 2023 at 21:00

  Kun ei ole käynyt kaupungissa, niin mikään ei ärsytä. 😀 Nuo talot ovat kyllä kieltämättä superkauniita ja jopa tunnettuja nähtävyyksiä enemmän houkutteleva elementti. 😍

  • Reply kodinvaihtaja maanantai, 15 toukokuun, 2023 at 19:52

   Niin totta. Voisin vaeltaa tuntikausia kadulta toiselle❤️

 • Reply Elli sunnuntai, 14 toukokuun, 2023 at 23:38

  Oi joi joi sähköavusteisella pyörällä minä menisin, mutta joo että pyöriä varastetaan ihan vierestä. Minäkin olisin halunnut kuvailla noita kauniita taloja ja muraajela. Amerikka on vielä täysin käymätön paikka minulle.

  • Reply kodinvaihtaja maanantai, 15 toukokuun, 2023 at 19:51

   Jotenkin San Francisco ei edes Amerikalta tunnu. Olen asunut vuoden Ohiossa ja koko osavaltio tuntui nukkumalähiöltä🫣.

 • Reply Hannele/ Hipaisuja Maapallolla maanantai, 15 toukokuun, 2023 at 14:34

  Mukava San Franciscon esittely. En ole ikinä käynyt, mutta istuin just reilu viikko sitten San Franciscosta kotoisin olevan naisen kanssa samassa autossa Balilla ja hän kertoi muuttaneensa työn perässä Los Angelesiin ja kaipaavansa kovasti nimenomaan pyöräilyä! Mä en kyllä pystyisi tuohon sopimukseen, että otettaisiin urheilun kannalta eikä kuvattaisi nättejä taloja ym. Mulla matka etenee aina poukkoillen, sillä on niin ihanaa ottaa kuvia:)

  • Reply kodinvaihtaja maanantai, 15 toukokuun, 2023 at 19:49

   No sen sitä saa, kun matkaseurueena 18 v POIKA😅🫣😉

 • Reply Merja / Merjan matkassa keskiviikko, 17 toukokuun, 2023 at 17:24

  Tykkäsin San Franciscosta, vaikka sää oli meillekin oikukas. Kun menimme bussilla, missä avonaiset seinät, Golden Gate -sillan yli, kaiholla muistelin kotona naulakkoon jäänyttä untuvatakkia. Siellä oli jäätävän kylmä, vaikka oli kesäkuun loppu. Seuraavana päivänä oli onneksi lämpimämpää ja kun sieltä siirryimme Las Vegasiin, alkoi mittarin lukemat huidella ihan omissa sfääreissä. 🙂

  • Reply kodinvaihtaja perjantai, 19 toukokuun, 2023 at 13:40

   Voin vain kuvitella kylmän viiman bussissa sillalla🤷‍♀️🥵

 • Reply Eveliina / Reissukuume perjantai, 19 toukokuun, 2023 at 09:54

  En ehkä ihan ensimmäisenä osaisi nimetä San Franciscoa pyöräilykaupungiksi. Mutta toisaalta, miksipä ei 😀

  Super nättiä siellä ainakin on, ja kiva myös, että säät osui kohdalleen!

  • Reply kodinvaihtaja perjantai, 19 toukokuun, 2023 at 13:39

   San Franciscon normisäässä pyöräily ei olisi ollut yhtä kiva nautinto kuin se nyt oli.

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, 20 toukokuun, 2023 at 18:09

  Me kävelimme joskus kauan sitten Golden Gaten yli, eli kelpaa tuo kaupunki hyvin myös kävelyyn 🙂
  Pyöräilyn kannalta ensimmäiseksi mieleeni tulevat kaupungin lukuisat mäet, mutta onhan siellä toki muitakin alueita kuin niitä jyrkimpiä katuja.

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 21 toukokuun, 2023 at 21:10

   Siltaa pitkin käveltiin myös nyt paljon. Luulin alkuun, että pyöräilijöille olisi omat kaistat, mutta siellä poukkoiltiin kävelijöiden kanssa.

 • Reply Paula - Gone with the Gastons sunnuntai, 21 toukokuun, 2023 at 07:33

  Tämä oli kiva ja erilainen postaus! Näin paikallisenakin on pakko sanoa, että San Francisco on edelleenkin, eli vielä 11 vuoden jälkeenkin upea kaupunki. Kun nyt kysyt, että mikä ärsyttää, niin ainoastaan turvattomuus siellä ärsyttää. Viime aikoina kodittomien määrä, huumeongelmat ja rikokset on kasvaneet ihan hirveästi No joo, ehkä myös autoileminen cityssä ärsyttää vaikkei se mitenkään erityisen vaikeaa ole. Mutta parkkipaikkojen etsiminen ym. on työlästä. Muuten ihan paras kaupunki!

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 21 toukokuun, 2023 at 21:08

   Ikävä asia tuo turvattomuus. Kodittomien määrä hätkähdytti. Kaupunki on kahtiajakautunut ja se ei koskaan hyvä asia.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.