Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aurinkorannikon Torre del Maria eivät suomalaiset ole löytäneet

Jo ensimmäinen aamulenkki Torre del Marin rantakaupungissa tuntui kotoisalta. Tuli fiilis ”tänne voisin jäädä”. Torre del Marissa ei ole mitään ja siellä on kaikki”. Elämä on tässä ja nyt.

Torre del Mar on 12 000 asukkaan kotikaupunki 45 minuutin ajomatkan päässä Malagan lentokentältä. Torre del Mar sijaitsee karkeasti Nerjan/Frigilianan ja Malagan puolivälissä. Kodinvaihtoemäntäni sanoi, että karkeasti rajaten, Malagasta pohjoiseen lomakoteja omistavat espanjalaiset ja etelään muunmaalaiset.

Torre del Marissa tarvitset autoa kulkeaksesi paikasta toiseen. Vuokrasin auton kodinvaihtotuttujeni suosituksesta doyouspain.com sivuston kautta. Halvin auto 33€/11 päivää täysturvavakuutuksella (sain ilmaisen korotuksen inan isompaan autoon). Pohjoismaiden ulkopuolella ajoin autoa ensimmäistä kertaa. Kaupunkiin rakennetaan junakiskoja, myöhemmin ehkä junallakin pääsee.

Espanjan tiet ovat hyviä ja liikennekulttuuri kunnioittavaa, mutta kolhuisia autoja näkyy kaikkialla ja kapeita pikkumukulakivikatuja pitkin ajaminen on vähintään mielenkiintoista. Varsinkin kun navigaattori voi ohjata sinut umpikujaan tai vain niin kapeille kaduille, että vain paikalliset ajavat niitä.

Kodinvaihto Torre del Marin ytimessä

Asuimme kodinvaihdossa paikallisen ”Tampereen Hämeenpuiston” varrella.  Toki tämä oli täysin autoton, vehreä kävelykatu. Tämän meidän ”ravintolakadun” päässä eli 100 metriä meiltä on rantapromenadi. Puistoinen pari kilometria pitkä rantapromenadi, jolla oli erikseen pyöräilijöiden ja kävelijöiden alueet. Promenadin varrella oli  hyvällä maulla rakennettuja ravintoloita, ulkokuntosalia, padelkenttää, monessa kohdassa beachkenttiä.

Hiekkaranta oli ehkä viitisenkymmentä metriä leveä ja sille alueelle oli vielä kovetettua kävelyaluetta. Aamulenkkeilijöitä piisaa!!! Lokakuussa 2022 beachillä oli joogaa kahdessa eri kohdassa maanantaisin klo 9 ja 9.30. Molemmat maksoivat kympin ja jälkimmäinen sisälsi myös aamupalan Instragrammaavassa kahvilassa nimeltään Bahia Beach Jazba.

Tämä ranta oli meille kaikille, ei bisnekselle uhrattu. Rantaa lähimmät asunnot olivat ehkä 150 metrin päässä rantaviivasta ja tämä ensimmäinen asuinrivi oli vain kaksikerroksinen.

Parhaiten rannan ja kaupungin näki kattoterassiltamme. ”Hämeenpuisto” eli Paseo Larios -bulevardi johtaa San Andrés Apóstolin kirkon aukiolle. Mielestäni tylsä, moderni kirkko. Vahvasta katolilaisuudesta kertoo se, että messuja kirkossa on useampia päivittäin (arkisin kahdesti päivässä, lauantaisin kerran ja sunnuntaisin kolmesti).

Jokaiseen kodinvaihtokotiin muodostuu nopeasti rutiinit. Meillä tyypillisesti tämä on aamun leipomokäynti. Meidän suosikkileipomossa
El Salvadorissa oli mm. aivan ihania nutellatäytteisiä pitkulaisia munkkeja. Hämmentävästi peruscroisantteja ei ollut, mutta patonkeja ja vehnäleipiä laidasta laitaan. Pidän myös valkoisista ns. kuorettomista pehmeistä aamupalaleivistä. Söin niitä kerran rantaravintolassa aamupalaksi tomaattisalsa/avokado/”valkoinen leipäjuusto” täytteillä.

Yleisesti ottaen monessa ruokapaikassa oli aika ala-arvoista laatua. Torre del Marissa löysimme todella hyvän pihviravintolan. Kolmen ruokalajin menu 14,90 – kaupan päälle vielä shotit. Ainoa haittapuoli se, että palvelu oli äärimmäisen hidasta – paikalliset toki voivat jopa arvostaa tätä. Ravintolan nimi oli Enjoy.

Paratiisissakin on käärmeensä

Ehkä otsikko on vähän liioiteltua, mutta hämmentävää huonoa toimintaa todistin. Kyseisessä tilanteessa toimin spontaanisti ja hyvin epäsuomalaisesti.

Juostuani noin kahdeksankymppisen ryppyisen, paikallisen vanhan miehen ohitse, käännyin kannoillani,  nostin hänen parin metrin välein repimät ja meren rantaan tiputtamat muovipussin palaset. Sitten juoksin hänet kiinni, koputin olkapäästä, katsoin silmiin, annoin roskat hänen käteensä ja sanoin ”No, no”.

Ehkä kuitenkin olin hyvin suomalainen??? Ehkä espanjalainen viisikymppinen ei ”ojentaisi” paikallista kahdeksankymppistä. Ymmärrän, että mereen ajautuu paljon muoviroskaa myös tahattomasti, mutta tämä oli tahallinen teko, näin sen varmuudella.

Jäin pohtimaan sitä, että vanhempi polvi ei useinkaan näe roskaamisen tuhoavuutta, muovijätettä ei ole tämän herran nuoruudessa ollut.

Torre del Mar oli merkittävä kaupunki Málagan rannikon menneisyydessä

Torre del Marin luonnonsatamassa on edelleen merkkejä foinikialaisten ajoista. Keskiajalla Torre del Mar suojeli rannikkoa merirosvojen hyökkäyksiltä. Itse sana Torre del Mar tarkoittaa meren tornia ja sitä se oli.

Nykyisin jäljellä on yksi rannan alueella oleva torni eli majakka. Rantaviiva on vetäytynyt aikojen kuluessa ja syvemmällä kaupungissa löytyy pari muuta majakkaa.

Lähihistoriassa Torre del Marilla on sokeriruokohistoria. Noin vuonna 1850 otettiin höyrykoneet käyttöön ja paikallinen Lariosin perhe käynnisti tehtaan kaupunkiin.

Vuonna 2014 avatun sokeriruokomuseon tiloissa on näytteillä teollisuuskoneita ja voit tutustua sokeriruo’on valmistusprosessiin. Itse jätin museokäynnin välistä ja löhösin kattoterassilla auringossa🤭😂. Upea keli osui vk 42 syyslomaviikolle vuonna 2022 – noin 27 astetta päiväsaikaan – loppuviikosta toki pilvistä ja silloin tehtiin roadtrippejä.

Jos lomailet lokakuussa Etelä-Euroopassa, niin mitä yleisesti suunnittelet tekeväsi, kun säät ovat jo melko epävakaiset ihan vain beachillä oloon? Oletko koskaan toiminut ”epäsuomalaisesti”, mikä saa sinut reagoimaan ja puuttumaan toimintaan?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Aila ja Juha maanantai, 16 tammikuun, 2023 at 08:37

  Oikeassa olet, Torre del Maria eivät monetkaan suomalaiset ole löytäneet. Me olemme poikenneet siellä vain kerran ja silloinkin ihan lyhyesti ajaessamme Nerjasta Malagan suuntaan. Lokakuun säät ovat aivan ihanteelliset siihen, mitä me Aurinkorannikolla teemme. Ei ole monenakaan päivänä liian helteistä retkeillä vuorten rinteillä tai Andalusian valkoisissa kylissä. Mehän emme loju rannoilla ikinä. Rannoista nautimme silloin tällöin rannan kävelyreittejä kuljeskellen. Loka – marraskuu on aivan ihanteellinen aika olla siellä, kun joka aamu vertaa olosuhteita Suomen kylmeneviin ja pimeneviin päiviin. Olipa kiva, että sait juuri Torre del Marista kodinvaihtokohteen. Meillä olivat yhtenä koronavuonna neuvottelut jo aika pitkällä, ja sitten ne peruuntuivat koronaan. Vieläkin harmittaa. Ja taas, kiitos ihanista kuvistasi! Aila

  • Reply kodinvaihtaja maanantai, 16 tammikuun, 2023 at 12:47

   Itseäkin harmittaa pari koronan perumaa kodinvaihtoa. Vaikka ihania Suomi/Norjareissuja sain ja monia kodinvaihtoja nyt koronan jälkeenkin

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 16 tammikuun, 2023 at 09:33

  Torre del Maria oli itselleni ihan tuntematon kohde, joten en ihmettele, että muutaan suomalaiset sitä eivät ole löytäneet. Oliko tuo 33 euroa auton päivähinta, ei kai auto kuitenkaan 3 euroa / päivä voinut maksaa? :O Miellyttävältä näyttävä paikka kuitenkin.

  • Reply kodinvaihtaja maanantai, 16 tammikuun, 2023 at 12:45

   Kyllä päivähinta – sisälsi siis täyden vakuutusturvan eli siitä näkökulmasta halpa!!!

 • Reply Elisa maanantai, 16 tammikuun, 2023 at 16:56

  Espanjassa ja maailmalla on paljon upeita (ranta)kohteita, jonne monet turistit eivät ole löytäneet. Tarragona on upea Rooman Antiikin ajan kaupunki Barcelonan lähellä,mutta todella vähän ulkomaalaisia..:)

  • Reply kodinvaihtaja maanantai, 16 tammikuun, 2023 at 22:26

   Heti pääsi Tarragona listaani, kiitos vinkistä!

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys maanantai, 16 tammikuun, 2023 at 18:27

  Meitä ei haittaa, jos ei ole enää rantakelejä. Sellainen sää on ihan parasta kuljeskeluun kaupungilla tai kävelyretkiin luonnossa. Eli silloin kierrellään näkemässä kaikkia niitä paikkoja, joita halutaan nähdä. 🙂

  • Reply kodinvaihtaja maanantai, 16 tammikuun, 2023 at 22:28

   Viileämpi keli on hyvä myös lenkkeilyyn. Kuumalla kelillä ärsyttävää, kun pitää olla lenkillä heti auringon noustessa

 • Reply Ismo for Takeoff maanantai, 23 tammikuun, 2023 at 03:11

  Todella mukavan kuuloinen paikka, huonoja ravintoloita lukuunottamatta. Ja täydellisellä paikalla teidän asuntonne. Heh, paikallinen Hämeenpuisto vaikuttaa paremmalta kuin Tampereen alkuperäinen 🙂 Harmi kyllä, ettei tuonne pääse ainakaan vielä junalla, bussilla ehkä kuitenkin jotenkin?
  Oikein ja jopa rohkeasti toimittu tuon vanhan patun suhteen. Ehkä hän ei tosiaan itse tajua, että saastuttaa luontoa. Kurja silti ajatella, että tuo on ehkä ollut hänen aamurutiininsa vuosikymmenten ajan.

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 24 tammikuun, 2023 at 06:20

   Bussilla pääsee, mutta inan hankalaa kodinvaihtoemäntäni mukaan sekin

 • Reply Anne | Elämää Nomadina maanantai, 23 tammikuun, 2023 at 12:04

  Olipa hauska lukea Torre del Marista, kun asustellaan talonvahteina nyt jo kolmatta kertaa tässä melkein naapurissa Torrox Costalla. Totta on että suomalaisia on kummassakin paikassa aika vähän. Torre del Marissa ollaan käyty muutamaan kertaan juosten ja myös muun muassa eläintarvikekaupassa ja muilla ostoksilla. Tuo ranta-alue siellä on kyllä ihan täydellinen juoksemiseen, sillä toisin kuin vaikka täällä (vaikka kiva on tämänkin paikan rantakatu), kun tilaa riittää kaikille eikä tarvitse ohitella kyynärpäät hipoen. Tuo roskaaminen on kyllä niin paha tapa, että hyvä vaan kun ojensit patua. Rannat täällä kyllä pidetään kuntien toimesta pääsääntöisesti hyvin siistinä, mutta sisämaan pienempiä teitä lenkkeillessä huomaa, että paljon nakotaan ympäriinsä mm. juomatölkkejä ja käärepapereita.

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 24 tammikuun, 2023 at 06:22

   Ehkä paikallinen koti/koulukasvatus ei ole vielä pitkällä ympäristökasvatuksessa. Toki meilläkin teinit monessa asiassa ojentaa vanhempiaan (ei toki roskaamisessa)

 • Reply Jenni | Boarding Time keskiviikko, 25 tammikuun, 2023 at 18:18

  Olipa kiva lukea Torre del Marista, itsekin vaan ajanut muutaman kerran kaupungin läpi sen kummemmin paikkaan tutustumatta. Meillä on ollut aikoinaan vanhempieni hankkima kakkoskoti yli 30 vuotta Esteponassa, joten tuolla rannikolla on tullut (ja edelleen tulee) aika paljon pyörittyä. Mun suosikkiaikaa Costalla on touko-kesäkuu sekä syksy syyskuusta marraskuuhun. Ihana valo ja kivat kelit. Itsekin rakastan rannassa juoksemista ja välillä menemmekin poikieni kanssa Espanjaan viikoksi tai pariksi vaan urheilemaan ja tennistä pelaamaan (mies golfaamaan) kun Suomessa kelit ovat huonot. Keskikesällä emme Espanjaan matkusta (koska Suomessakin on silloin kivaa), ja talvella meidän kämpässä, joka on ihan meren äärellä on liian kylmä. Mutta tosiaan, ihan älyttömän rakasta seutua koko rannikko ja vuoriston pikkukylät myös. ❤️

 • Reply Martina torstai, 26 tammikuun, 2023 at 14:25

  Torre del Mar on mullekin uusi tuttavuus. Laitanpa korvan taakse kun noille suunnille seuraavan kerran suuntaan.

  Miten papparainen muuten reagoi kun kävit ojentamassa häntä?

  • Reply kodinvaihtaja torstai, 26 tammikuun, 2023 at 14:57

   Hän vain katsoi. Käännyin itsekin kannoillani ja jatkoin lenkkiä. En oikeastaan edes usko, että viesti meni perille

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 26 tammikuun, 2023 at 20:09

  Montakohan pientä valkoista kylää tuolta suunnalta löytyykään 🙂
  Me palasimme juuri Malagasta, josta lähdimme 10 päivän kierrokselle, josta pääosan vietimme Sevillassa, mutta yksi valkoinen kylä tuli tutkittua, eli Ronda, jossa vietimme 2 yötä.
  Malagassakin viivyimme muutaman päivän, mutta sen enempää ei tällä(kään) kertaa ollut suunnitelmissa koluta näitä ”kaikkia” kyliä, jos se edes olisi mahdollista!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.