Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aurinkorannikon Benalmadena – kolme kaupunginosaa esittelyssä

Halusin yöpyä Benalmadenassa, sillä siellä sijaitsee Castillo de Colomares. Olin nähnyt kuvia linnasta ystäväperheen vieraillessa siellä ja kuvat olivat piirtäytyneet sieluuni.

Mitä en tiennyt Benalmadenasta oli se, että 67 000 asukkaan kaupungissa on kolme eri kaupunginosaa, jotka ovat kuin kolme eri maailmaa.

On ranta eli Benalmadena Costa, ostosalue/juna-aseman seutu eli Arroyo De La Miel sekä Colomares linnan alue/perinteinen kylä Benalmadena Pueblo.

Pueblon alue on sitä ainoaa oikeaa Benalmadenaa

Benalmadena Pueblo on aito, perinteinen kylä. Ylhäältä kukkulalta katsottuna valkoinen kylä. Kävellessäni Colomaresiin huomasin, että rinteeseen menee portaat. Luulin, että ylhäällä puisto, mutta olikin kiva yllätts, että kukkulalla oli kirkko, mukava aukio ravintoloineen sekä kapeita mukulakivisiä kujia.

Mutta pysähdytään ensin Colomaresissa. Se on kerrassaan inspiroivan mielikuvituksellinen linna: torneja, muureja, veistoksia, pienenpieniä yksityiskohtia kuten kaiverettuja tekstinpätkiä. Oikea satulinna. Harmillisesti vierailun aikana ei ollut pikkutyttöjä – tänne pitäisi tulla prinsessapuvussa!!!

Kolmen euron (2022) piletin mukaan sai suomenkielisen(!) esitteen. Jo hinnasta voi päätellä, että kohdetta ei ole rakennettu bisnes edellä.

Usalainen lääkäri Esteban Martín muutti eläköidyttyään takaisin Espanjaan  ja eläkeprojektinaan rakensi kahden muurarin avustuksella seitsemän vuoden (1987-94) Colomareksen.

Jokainen meistä tarvitsee eläkeprojektin ja tästä eläkeprojektista olen kiitollinen Estebanille!!! Tämän taideteoksen ympärillä käveli hiljaisia, kosketettuja vierailijoita. Tämä on käsintehty taideteos!

Taideteos kunnioittaa Kolumbuksen elämää. Kolumbuksen unelma oli päästä Intiaan, mutta vuonna 1492, mutta löysi Karibian saaret ja Amerikan. Colomares on maailman suurin (1500 neliötä) Kolumbuksen muistomerkki. Sisään linnaan ei pääse, siellä on mauseleumi – ei vielä kuitenkaan ole asutettu.

Yksi selitys Colomaresin häkellettävyyteen voi olla se, että se on rakennustyylien sekoitus. Siinä on yhdistettynä uussibysanttilaisia, uusromaanista, uusbysanttilaista,  uusgoottista ja uusmudejarista elementtiä.

Martin on upeasti yhdistellyt eri tyylejä, varmasti rikkonut ”taidesääntöjä” ja luonut todella kaunista.

Colomaresin alueella pitäisi olla Guinnesin ennätyskirjaan päässyt maailman pienin kirkko (1,96 neliömetriä). Unohdin tämän häkeltyneenä aluetta kiertäessäni – ehkä sinä muistat etsiä sen.

Pueblon kylässä pitäisi olla karnevaaliaikaan, jouluna tai pääsiäisenä. Silloin se varmasti sykkii elämää. Nyt lokakuisena kauniina arki-iltana se uinui ja sen sylissä oli ihana viivähtää.
Mikään aukio ei ole toista hienompi, mutta hiljaisessa Plaza de Ándaluzíassa istahdin toven. Kuten kuvat kertovat, se on vehreä palmujen varjostama aukio.
Ehkä sinun silmiisi Andaluzia aukio ei erotu muista kuvista, kylä on vain niin vehreä kaikkialla. Tämä pitää kokea. Tämä olisi myös ainut oikea paikka asua – toki rantaa ei ole ja ydinkeskustan pieniin neliöihin ei uima-altaita mahdu!!

Arroyo de la Miel – moderni elämänsyke, keskiössä juna-asema

Puolessa tunnissa 4,5€ hintaan pääsee junalla Malagan lentokentältä Arroyo de la Mieliin, Benalmadenaan. Tämä alue on kaupungin bisneskeskus kauppoineen ja paikalliselämän sykkeenä.

Paikallisuuteen kuuluu kahviloissa istuminen erikoiskahvia juoden ja raha-arpojen ostaminen katumyyjiltä.


Vaikka Arroya de la Miel on meluisa ja kiireinen, niin löytyipä sieltäkin mukava asuinkortteli pikkukujineen. Alueesta tuli portugalilaisvibat, kun kuviolaattoja oli ahkerasti käytössä. Näillä kujilla oli malagalaiskylien nimet, esim. Calle Estepona ja Fuengirola😉.


Vähän prameampi talo löytyi myös kauniine yksityiskohtineen:

Loputtoman pitkä rantabulevardi ravintoloineen, Benalmadenasta Torremolinokseen jalkapatikassa

Asuin itse kodinvaihdossa Arroyo de la Mielin ja Costan puolivälissä, molempiin 10 minuutin kävelymatka. Alue oli ilmeisesti vanhaa hotellialuetta. Kerrostalomme oli ehkä 70-luvulla rakennettu ja hotellitaustasta puhui upea allas- ja puutarha-alue (uima-allas ei käytössä lokakuussa), 24/7 respa, iso sisäänkäynnin aula-alue sekä kapeat pitkät käytävät huonekerroksissa.

Kävelin Benalmadena Costalle ja siitä rantaviivan bulevardia Torremolinokseen, vajaa
1,5h. Takaisin seuraavaa rannan suuntaista ostoskatua. Vain Marina-alue rikkoi bulevardin, muutoin keskeytyksettä rantaravintolaa ja myyntikojuja.

Ihan puhdas helvetti minun makuuni. En suostu ainoaankaan ravintolaan astumaankaan ellen suosituksia saisi.

 

Juttelin Malagan alueella vuodesta 1987 asuneen suomalaisen eläkepariskunnan kanssa Pirkkalan lentokentällä. Rouva kertoi, että vaihtaessaan asuntoa heille meinattiin väkisin myydä rantaviivan asunto tai vähintään seuraavan kadun (= sekin vielä turistikauppakatu). Hän sanoi, että vasta 4-5 katu rannasta on oikea – lyhyellä kokemuksellani yhdyn hänen mielipiteeseensä.

Älä anna kivojen kuvien hämätä, paikka on kamala ja ei rantakaan erikoinen ole😅. Sori, tämä mielipiteeni🤷‍♀️

Marinan alue oli myös makuuni inan liian pramea, jotenkin ökyarkkitehtuuria. Ei oikeasti varakkaille, mutta heille, jotka leikkivät varakkaita. Pahoittelut ikävästä ilmaisutavastani, mutta tällaiset fiilikset heräsi. Tai kun tarkemmin mietin, niin sota-ajan lapset, 1940-luvulla syntyneet, he varmasti arvostavat. Pakko myöntää, että olisihan se upeaa suoraan asunnosta hypätä veneeseen🙏😍


Jos kävelet Fuengirolan suuntaan, niin on selkeästi rauhallisempaa – toki vähän kulahtanutta. Benalmedana Costan huippuvuodet olleet selvästi 1970 ja -80 luvuilla.Mitä ajatuksia tämä artikkeli ja nämä kolme kaupunginosaa herättivät? Mikä näistä oli lähimpänä sielunmaisemaasi? Jos asuisit ulkomailla pidempään ja voisit valita täysin vapaasti asuinympäristösi, mitä elementtejä siinä toivoisit olevan?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 21 marraskuun, 2022 at 07:49

  Tuo Colomares on kieltämättä kyllä vasin hienolta näyttävä paikka. Siellä olisi hauskaa käydä itsekin. Yksi tärkeimmistä asioista omassa asuinpaikassa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin on se, että luonto olisi lähellä, mutta toisaalta että paikka kuitenkin olisi myös sellainen, että kaikki tarvittava on suhteellisen lähellä.

 • Reply kodinvaihtaja maanantai, 21 marraskuun, 2022 at 11:43

  Benalmadena on junalla saavutettavissa oleva Aurinkorannikon kaupunki. Tämä lisää haluttavuutta. Malagasta pohjoiseen yhteydet ovat haastavammat ja oma auto täytyisi olla.

 • Reply Aila ja Juha torstai, 24 marraskuun, 2022 at 22:36

  Me olemme tällä hetkellä ensimmäistä kertaa Benalmadenassa. Arroyo de la Mielin ja Rantapaseon välillä. Ei mene jatkoon. Tämä on juuri sellaista, jota kuvailitkin, vanhoja kerrostaloja, jotka on muutettu loma-asunnoiksi tai hotelleiksi ja sitten niitä apartementoksia vuokrataan turisteille. Valitsimme paikan, koska saimme sen kohtuuhintaan, ja meille tärkeintä ovat yhteydet muualle, emme oikeastaan tällaisessa kohdassa edes odota, että lähiympäristössä juuri muuta löytyisi kuin ruokakauppa sopivasti. Juna on kävelymatkan päässä, autolla pääsee, ja bussipysäkitkin ovat lähellä. Mutta parkkipaikat ovat niukat, tosin onneksi olemme melkein joka kerta onnistuneet saamaan paikan hotellin piha-alueelta. Benalmadena Pueblo olisi varmasti viihtyisämpi, mutta epäilen, että tuo meidän parkkipaikkakriteerimme ei siellä toteudu edes niin hyvin kuin tässä. Tämä on kyllä ongelma kaikkialla Aurinkorannikolla. Pitäisi saada apartement, jossa on oma parkkihalli. Sellaisiakin on, ja sellainen meillä on ollut jo kahdeksan kertaa Torremolinosissa. Sinulla oli taas huikean hienoja kuvia!

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 27 marraskuun, 2022 at 07:10

   Voi olla, että asuin samoissa komplekseissa. Kodinvaihtosivustolle oli pakko kommentoida se, että pelkäsin mennä huoneeseeni – käytävä oli niin spooky. Oikeasti turvallisempi kuin moni muu, kun 24/7 respa. Mutta huippu sijainti juna-asemalle ja rannalle – ja tietty autolla moneen suuntaan

 • Reply Sari/ matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, 27 marraskuun, 2022 at 22:47

  Kivat kuvat! Nyt innostuin todella. Loppuviikosta matkaamme tuonne ja pohdimme minkälainen paikka on. Tosin meidän pääteema matkalla on juhlat. Mutta kai sitä ehtii jossain käymäänkin. Pitää pitää Pueblo ja Colomares mielessä.

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 29 marraskuun, 2022 at 04:48

   Parhaat paikat, muutaman tärpin vii valita ja enemmän fiilistellä. Meinasin sanoa, että en ole koskaan erikseen juhliin mennyt ulkomaille, mutta olenhan. Häät Riikassa ja Puolan Bialystokissa.Kivat muistot.

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys sunnuntai, 27 marraskuun, 2022 at 22:54

  Olen kanssasi samaa mieltä Benalmadenan ranta-alueesta. Mutta Colomares näyttää kyllä todella mielenkiintoiselta ja upealta, siellä en ole käynyt.

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 29 marraskuun, 2022 at 04:45

   Vaikka colomares on täysin tehty ja tavallaan feikki, niin sen miettiminen herättää edelleen hyviä tunteita😍

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa sunnuntai, 27 marraskuun, 2022 at 23:07

  Voi vitsit kuinka kauniita paikkoja oot aurinkorannikolta löytänyt, niin upea tuo Colomares! Meinasin kommentoida, että itsellä kokemusta vaan tuosta Costan alueesta mutta tarkistin vanhasta postauksesta, että kyseessä olikin silloin Estepona ja muistan, ettei vanhemmatkaan joiden mukana olimme, oikein lämmenneet sille (näytti ihan samalta kuin näissä kuvissa). Kaupungit olikin ihan eri paikassa 😀 Mutta ymmärrän fiilikset, noita tulee aina silloin tällöin vastaan 😀 Marinan alue muistutti myös Puerto Banusta, mikä tavallaan on nätti mutta se tunnelma on ihan liian teennäinen ja pröystäilevä.

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 29 marraskuun, 2022 at 04:43

   Estepona oli listallani, sinne ei ehditty. Aurinkorannikolla on varmasti melko identtisiä rantakyliä. Itse erikoistuin enemmän vuoristokyliin.

 • Reply Eveliina / Reissukuume sunnuntai, 27 marraskuun, 2022 at 23:58

  Toden totta kolme erilaista maailmaa! Super mielenkiintoinen ja ehkä vähän ristiriitainenkin kohde 🙂

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 29 marraskuun, 2022 at 04:41

   Olisi mielenkiintoista kuulla paikallisilta miten nämä kolme kaupunginosaa kokevat. Varmuudella jokainen fanittaa omaansa. Toki ihan rannalla ei varmasti juurikaan alkuperäisasukkaita löydy??!

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 28 marraskuun, 2022 at 18:16

  Jos pitäisi valita asuinpaikka jostain muualta kuin Suomesta, niin ehdottomasti jonnekin, missä on oikeaa elämää, ei millekään turistirannalle. Vaikka Lontooseen – minulle kun aurinko ja lämpö eivät ole kovin tärkeitä kriteerejä, ei myöskään se, että elämä on ”halpaa”, mieluummin, että olisin keskellä oikeaa elämää 🙂

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 29 marraskuun, 2022 at 04:38

   Mielenkiintoinen ajatusleikki. Vaikka itsekin matkustan paljon, mutta mihin olisin matkustamaan vaikka vuodeksi (ja jumittamaan siinä lähiseuduilla), ei vastausta vielä…

 • Reply Terhi tiistai, 29 marraskuun, 2022 at 16:02

  Aika erikoinen pytinki tuo Colomares, siinä on kyllä arkkitehti saanut vapaasti temmeltää. Sinne voisi mennä käymään, miten onkaan päässyt unohtumaan 🙂

  • Reply kodinvaihtaja torstai, 1 joulukuun, 2022 at 16:13

   Nimenomaan, ollut kaikkien tyylien temmellyskenttä Comares.

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 2 joulukuun, 2022 at 17:22

  Onpa upea linna! Sen takia voisin tuolla pyörähtää, mutta muuten ei kuulostanut houkuttelevalle.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.