Luxuskodinvaihto Bredassa, Amsterdamin ja Brysselin välillä

Yksi päivä aikaa poiketa jossakin matkan varrella Brysselin ja Amsterdamin välillä, minne mennä? Ystäväni vinkkasi Bredasta, jonne on molemmista n. 1,5 tunnin junamatka. Brysselistä lippu maksoi kolmekymppia ja Amsterdamista kaksikymppiä.

Breda on maiden rajalla Hollannin puolella. Kaupungissa asuu 180 000 eli Tampereen kaltainen kaupunki. Mutta tuntui paljon pienemmältä. Asuin 10 min kävelymatkan päässä keskustasta ja keskustasta oli vielä 20 min juna-asemalle (pääosin kävelymatka menee ihanan puiston poikki). Kaupungissa on vehreyttä, mutta myös elävät kävelykadut kauppoineen ja ravintoloineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ex tempore kodinvaihtoon luxushuoneistoon

Tsekkasin Bredan kodinvaihtokodit ja laitoin pyynnön Inekelle – hänelle kävi, vaikka yöpyisin vain yhden yön. Huom! Kodinvaihto ei ole mikään airbnb ja lyhyet yöpymiset omat omasta mielestänikin ärsyttäviä, joten laitoin pyynnön varovaisen ystävällisesti mm. tarjouduin laittamaan omat petivaatteeni ja vaihdon jälkeen uudet taas sänkyyn. Ineke kohteliaasti kieltäytyi tästä, mutta kutsui minut kotiinsa (hän oli juuri menossa poikakaverilleen itse).

En halua välittyä rehvänä, mutta tiedän, että jos joku kodinvaihdon täten saa, niin minä. Minulla on avoin ja luottamusta herättävä profiili, jossa kerron laajasti kodistamme ja perheestämme. Lisäksi huolehdin kodinvaihdot 200% hyvin: ainuttakaan roskaa ei jäljiltämme jää, muistan viestiä joka välissä, mietin kivat tuliaiset – näiden tuloksena minulla on parikymmentä referenssiä, joista iso osa ylistäviä. Ehkä yleisin referensseissäni toistuva sana on ”Trustforthy” – luotettavuus on ykkösasia kodinvaihdossa.

Myös aikuiset tyttömme käyvät kavereidensa kanssa kodinvaihdossa pisteillämme – heidät olen ”uhkaillut” siten, että jos mitään negatiivistä heidän jäljiltään kuuluu, niin ilmaiset yöpymiset loppuu yhteen kertaan. He ovat olleet kodinvaihdon kautta kaupunkikohteissa viikonloppulomilla (Amsterdamissa, Berliinissä, Pariisissa, Milanossa ja Lontoossa).

Koti oli niin ihana: kattohuoneiston molemmat parvekkeet olivat sopivasti auringonnousun ja -laskun suuntaan (valitettavasti oli jo syksy ja vähän sataa tihutti, joten näistä ei päässyt nauttimaan), hissi tuli suoraan asuntoon, makkarissa oli todella tyylikäs kylpyamme ja keittiön hanasta tuli suoraan kiehuvaa vettä. Kaikki oli viimeisen päälle stailattua, mm. vessa oli buddhalaistyylinen ja jokaisessa huoneessa oli  leikkokukkia.

Tämä on sitä mitä kodinvaihdossa rakastan, ihmiset todella avaavat oman kotinsa ja luottavat toiseen ihmiseen. Jos tämän tason hotellihuoneistossa olisin asunut, niin hintalappu olisi varmasti ollut lähemmäs 1000€/yö.

Ineke oli minua vastassa ja istuimme hetken teekupposen ääressä ja hän esitteli kotinsa. Hän kertoi bredalaisten olevan luonteeltaan enemmän belgialaisia (iloisia, hyvää ruokaa ja juhlia arvostavia), kun taas amsterdamilaiset hän mielsi pohjoismaalaisten kaltaisiksi😅😂.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ohjelma oli kuin minulle räätälöity: valokuvafestivaalit

Vierailuni aikana Bredassa oli reilun kuukauden kestävät valokuvafestivaalit. Itse osallistuin niihin. BredaPhoto festarit ovat kahden vuoden välein järjestettävät Benelux maiden suurimmat valokuvafestarit.  Vuonna 2022 festivaaleihin osallistui kuusikymmentä taiteilijaa 28 eri maasta.

Yksi näyttelyn päänäyttely oli Our Dear Mother kirkossa. Kyseinen 1400-luvun kirkko on edelleen ulkopuolelta remontissa. Sisätilojen remontti valmistui 1998 ja sen jälkeen kirkko on toiminut näyttely/tapahtumatilana. Kirkossa on myös Hollannin kuninkaallisen perheen esi-isien mausoleumi. Urut ovat 1500 luvulta ja Hollannin suurimpia urkuja. Kirkko on alunperin ollut täynnä maalauksia ja onneksi jotkut niistä ovat edelleen näkyviä. Edes kiivaat sotiin ja uskonkiistoihin liittyvät kiistat 1500-1800 luvuilla eivät onnistuneet tuhoamaan niitä restaurointiin kelpaamattomiksi.

Tämä kirkko edustaa paitsi uskonnonharjoittamista niin myös taidetta, historiaa ja politiikkaa.

Voit arvata, että valokuvanäyttely näissä puitteissa oli kehollinen kokemus. Olin niin herkistynyt ja kiitollinen. Olin myös tyytyväinen, että olin yksin näyttelyssä – näin intiimi kokemus on luksusta saada kokea itsekseen! Matkoilla on ihanaa saada jakaa kokemusta, mutta tämä kokemus on parasta ihan itsekseen!

120 muraalia ympäri kaupunkia – Breda on yllättävä katutaidemekka

Breda on muutoinkin erikoistunut katutaiteeseen. Jos tämä kiinnostaa, niin tänne! Ympäri kaupunkia on kaduilla sijaiseva ”museo” eli tällä hetkellä 120 katutaideteosta – ja lisää tulee.

Museon nimi on Blind Walls Gallery. Galleria avattiin 2014 ja sen tukijana toimii sekä yksityisiä sijoittajia että Bredan kaupunki. He kutsuvat taiteilijoita elävöittämään kaupunkikuvaa – ja samalla buustaavat heidän uraa. Blind Walls appin voi ladata puhelimeen ja suunnistaa ympäri kaupunkia – netistä löytää tietoa myös teoksista. Tämän tyyppisen idean soisi laajentuvan!

Sateesta ja luksusmajoituksesta (mm. puhtaasti kylpyammeessa loikoilusta) johtuen en ehtinyt tarpeeksi katutaiteesta nauttimaan, mutta tässä muutama otos:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Olitko kuullut Bredasta? Miten tuttuja muut Hollannin kaupungit kuin Amsterdam ovat sinulle?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 10 lokakuun, 2022 at 22:29

  Onpa viihtyisältä näyttävä kaupunki. Todella hienoa arkkitehtuuria ja kauniita rauhallisia puistoalueita. Toki myös muraalit ovat aina hienoja. Ja ihan huikea tuo majapaikkasi, kyllä kelpaisi olla, vaikka vain yksi yö! Hyvä tuuri myös tuo, että kaupungissa oli valokuvafestivaalit.

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 11 lokakuun, 2022 at 10:52

   Tämä Breda oli todellinen tavallisten ihmisten kaupunki. Toki se erosi, että pyöriä ei juurikaan näkynyt.

 • Reply Tuija tiistai, 11 lokakuun, 2022 at 18:58

  Breda on kiva, kerran käynyt jazzfestivaaleilla siellä😍 Rakastan Utrechtia, myös Delft, Amsterdam ja Rotterdam ovat kivoja kaupunkeja. Haag ei sykähdyttänyt. Olen vieraillut myös Tilburgissa, mutta sieltä en muista mitään😬

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 11 lokakuun, 2022 at 22:31

   Näköjään kivoja kaupunkeja riittää. Jokin viehätti minua Hollannissa, voisin vaikka asua siellä

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi sunnuntai, 16 lokakuun, 2022 at 21:46

  Tämä Euroopan kolkka on itselleni niin vieras. Belgia ja Hollantikin kyllä kiinnostavat ja olisi mukava esim. junailla alueella. Niin lyhyet välimatkat ja paljon nähtävää.

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 18 lokakuun, 2022 at 12:29

   Nimenomaa, nytkin jäi mielenkiintoisia paikkoja itsellä vielä käymättä.

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME maanantai, 17 lokakuun, 2022 at 11:20

  Olipas kiva lukea (taas) itselleni täysin vieraasta ja entuudestaan tuntemattomasta paikasta 🙂 Vaikuttaa kyllä kivalta kaupungilta!

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 18 lokakuun, 2022 at 12:29

   Lopulta me aktiivimatkailijat käydään aika samoissa paikoissa. Sen näkee siitä, että blogijuttuja on joistain paikoista liikaakin ja joistain ei ollenkaan.

 • Reply Maarit - niceMatkaaja maanantai, 17 lokakuun, 2022 at 20:58

  Vau mikä majapaikka! Itse en ole kodinvaihtoa koskaan harkinnut, koska kynnys päästää tuntemattomia ihmisiä, joskus tuttujakin 😂, on ylittämåttömän korkea. Mutta kyllähän tuo hienolta tavalta tutustua uusiin paikkoihin ja samalla vähän uusiin ihmisiinkin kuulostaa.

  • Reply kodinvaihtaja tiistai, 18 lokakuun, 2022 at 12:27

   Vaikka itsellä on aika paljon ulkomaalaisia ystäviä, niin kodinvaihto tuo uuden elementin. Ei pakosti muu asia yhdistä kuin kiinnostus eri kulttuureihin ja luottamus toiseen ihmiseen.

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa keskiviikko, 19 lokakuun, 2022 at 22:36

  Pienet kylät ja pienet kaupungit on just ihania, parhaita! Ja olipa hieno tuo asunto mihin pääsit yhdeksi yöksi ja on kyllä hieno juttu että oot saanut rakennettua noin hyvän ja luotettavan profiilin, siten kodin saaminen mistä päin maailmaa on yhä helpompaa! 🙂

  • Reply kodinvaihtaja torstai, 20 lokakuun, 2022 at 06:59

   Profiilin luottamuksen myös menettää helposti. Vaikka itse toimii asiallisesti, niin jos tulee yksikin jotenkin epämääräinen referenssi, niin itsekin huomaa kriittisesti jonkun tiliä sen jälkeen katsovansa. Kiitollinen, että näin ei itselle ole käynyt. Muutama on antanut neljä tähteä viiden sijaan, mutta kirjallisesti ilmaissut kaiken menneen hyvin, niin tämä ei vielä laske luotettavuutta

 • Reply Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra keskiviikko, 19 lokakuun, 2022 at 23:13

  Tässä kodinvaihdossa sulla on käynyt uskomaton tuuri! Kämppä oli todellakin täyttä luksusta. Ymmärrän hyvin, mitä kodinvaihdossa kiehtoo, mutta ensin pitää olla koti, että saa sen tarjottua toiselle vaihdossa. Tätä luksusta ei mulla ole nyt tarjolla. Ehkä joskus…

  Breda itsestään on ihana kaupunki, jossa saa nauttia kulttuuria, historiaa ja taidetta. Teki mieli käydä paikan päällä itsekin.

  • Reply kodinvaihtaja torstai, 20 lokakuun, 2022 at 06:56

   Kyllä, suht koht pysyvä kotion tarpeen kodinvaihtoon. Vuokrakotia saa antaa kodinvaihtoon, vaihtoperheet lasketaan virallisesti sarjaan ”ystävät/sukulaiset”

   • Reply Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra lauantai, 22 lokakuun, 2022 at 14:31

    Se riippuu ehdoista. Esimerkiksi tämän hetken kämpässämme ystävät ja sukulaiset eivät kuulu luvattuihin vieraisiin. Vain ”immediate family” saa olla. Eli joka kertaa pitää kysyä lupaa vuokra-antajalta. Tuskin sellaista heruu, kyseistä tätiä tuntien.

    • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 23 lokakuun, 2022 at 15:35

     Voi ei. Jotenkin ajattelee asiat liian suomalaisesta näkökulmasta. Rehellisesti ei tullut mieleen, että edes omat ystävät ei voisi kyläilemään tulla…

 • Reply Paula - Gone with the Gastons perjantai, 21 lokakuun, 2022 at 21:31

  Olipas kiva asunto! Ja näin vain sitä voi yllättäen löytyä mielenkiintoisia matkakohteita joista ei itse tiedä. Vinkkien kautta siis. Upeita rakennuksia ainakin on ja muraaleja. Ei ole onneksi näyttänyt pikku sateet haittaavan vaan olet ehtinyt kiertelemään aikalailla.

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 23 lokakuun, 2022 at 15:33

   Lenkki meni poudan aikaan. Toisaalta jos olisi satanut, niin olisi voinut fiilistellä enemmän kotona. Raflat kaupungissa myös hyviä.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa sunnuntai, 23 lokakuun, 2022 at 11:08

  Kaunista arkkitehtuuria ympäri kaupunkia ja tuo muraali oli kyllä aivan mieletön. Kelpaisi tehdä kodinvaihto tuollaiseen asuntoon. 😀

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 23 lokakuun, 2022 at 15:36

   Jotenkin kaupungista tuli mieleen lapsuudenkaupunkini Kankaanpää. Siellä vain 11 000 asukasta, mutta taidekoulu tuo väriä.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.