Brugge on syötävän söpö kanaalikaupunki – ei ruuhkaa syyskuussa

100 kilometrin päässä Brysselistä sijaitsee Brügge. Brügge, jota ylisanoin kehutaan kaikkialla. Brügge on fantastinen, minä liityn kehujien joukkoon!

Brügge on monella tavoin kuvauksellinen kohde:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Junamatka Brysselistä Brüggeen kestää vajaa 1,5 tuntia. Jotain reilun kympin suuntaansa maksoi.

Vaikka juna-asemalta Brüggen keskiaikaiseen keskustaan on vartin kävely, niin koko reitti on ihana.  Lopulta päätyy kapeille mukulakivikaduille vanhan kaupungin ytimeen. Ja kanaalin rannoille.

Kun alkumatkasta hämmennyin ihastuksesta, niin varsinaisessa keskiaikaisessa keskustassa olin suorastaan liikuttunut.

Tässä kuvia menomatkan reitiltä:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Brügge on yksi Belgian suosituimmista matkailukohteista. Olisko suosituin?!!

Venekuskimme mukaan 2019 kaupungissa kävi 8,3 miljoonaa turistia. Hän sanoi, että se vuosi oli hirveä. Nyt syyskuun loppupuolella perjantaina aamupäivästä oli juuri sopivasti.

Kun kävelen historiallista keskustaa kohden päädyn Bonifaciusbrugille eli ehkä kaupungin upeimmat näkymät omaavalle sillalle. Sillan vieressä on Saint Janshospital eli museoksi restauroitu 1200-luvun sairaala.

Eteenpäin kävellessä ohitat 1200 luvulta olevan Neitsyt Marian kirkon eli Onze-Lieve-Vrouwekerk on peräisin 1200-luvulta. En osunut sisäänkäynnin kohdalle ja tietenkin vasta jälkikäteen luin, että sisällä olisi ollut Michelangelon Madonna ja lapsi -patsas. Itse haltioiduin kirkon vieressä olevasta kanaalin ylittävästä pikkuruisesta kävelysillasta ja jatkoin matkaa.


Siltojen kaupungissa veneajelulla

Vaikka kanaaleissa pitkin päivää 20 venettä kuljettaa ihmisiä, niin täyteen jokainen vene tuli (ei tarvinnut kyllä jonottaa) syyskuun lopun perjantai aamuna. 30min veneajelu kustansi 12€. Must go juttu, veneestä näkee vielä eri kulmasta kauniit talot. Vene ajaa ees taas, joten voit istua kummalla puolella vain. Matalimmissa siltojen alituksissa pitkien pitää varoa päätään.

Brügge tarkoittaa flaamiksi siltaa ja siltoja, enimmäkseen vanhoja kivisiltoja, on noin 80. Vanhin silta on vuodelta 1391 ja sitä käytetään joka päivä. 250 v on ollut sama näkymä kuin nyt. Uskomatonta on nähdä ja kokea historia!!

Kuvia veneristeilyreitiltä:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suklaata ja olutta – kaikille siis kaikkea

Belgialainen suklaa on maailmankuulua – ja siis hyvää! Brüggessä suklaapuoteja on kaikkialla – yhdestä löytää suklaisia käsilaukkuja, toisesta legoja.

Itse poikkesin Sukerbuycissä, joka on perheomisteinen suklaatehdas. Sen suklaan sanotaan olevan maailman (tai ainakin Belgian) parasta. Kyllä kelpasi minulle – valitettavasti siellä tai muuallakaan ei myymälän työntekijän mukaan järjestetä suklaakierroksia?! Ehkä tilat ovat kaikkialla liian pienet moisiin – ja hygieniasäädökset estävät myös varmasti.

Belgialainen olut ei ole olutta vaan osa kulttuuria! Se on päässyt jopa Unescon maailmanperintökohteeksi. Belgiassa on yli kaksisataa panimoa ja olutta saa lainkin mukaan nauttia 16-vuotiaasta alkaen.

Jo venekierroksella De Halve Maan panimon vierestä ajellessamme tuoksui mallas. 14€:n olutkierros kestää  45 min ja kierroksen lopuksi sai valita joko 6 tai 9 prosenttisen oluen. Olin janoinen ja olut maistui hyvältä – vaikka en oluesta yleisesti perusta. Panimon katolta myös hienot näkymät kaupunkiin.

De Halve Maan panimo on vuonna 1856 perustettu perheyritys, jota pyörittää jo kuudes sukupolvi.

Panimon alakerran tiloisa on kuuma prosessi, oikeasti tuskaisen kuuma. Alakerran neljässä tankissa kiertää olut ja kiertäessään edistyy. Hiiva tekee hyvää työtä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pyhimys Arnoldin valettu patsas katselee meitä seinästä. Hän oli piispa, joka käski juomaan olutta veden sijaan. Ja mehän juomme😄

Olut kulkee prosessissa konkreettisesti ylöspäin, toiseen kerrokseen. Ennenvanhaan  3-4 päivän ajan työntekijät kääntelivät käsin talikolla mäskiä, raskasta ja hikistä hommaa. Mäskissä käytetään 100% paikallisia tuotteita:  neljää eri viljaa sekä puun lehtiä.

Olut on valmista juotavaksi 5-8 viikon jälkeen. Kapasiteettia on niin paljon, että vuodessa voidaan tuottaa 9 miljoonaa litraa olutta – ei ihan vielä ole tuolle määrälle ollut tarvetta vaikka tätä olutta viedään 40 maahan, esim, Kiinaan ja Uuteen Seelantiin. Vuoteen 1960 asti olut kuljetettiin hevosvankkureilla, sen jälkeen autot korvasivat hevoset.

2016 valmistui maailman ensimmäinen maanalainen olutputki. 3,3 km olutputkea kulkee kaupungissa vesiputkien vieressä. Putki menee parhaimmillaan 37 metrin syvyydessä. Olut siis varastoidaan  putkissa, sillä tehdas halutaan pitää Bruggen kaupungissa (kaupunkiin ei varastoa mahdu ja esteettisestikään ei sovi)..  

8000 vuotta vanha on olut ja ei ole tämä kulttuuri kuollut.

Kaksi erillistä kaunista aukiota vieri vieressä

Markt-aukio vanhankaupungin keskellä on kuin suoraan satukirjasta. Kauniisti entisöidyt rakennukset kiertävät aukion reunoja.  Belgian tunnetuin kellotorni, Belfort soi varttitunnin välein useamman minuutin.

Kun olet huipulla, niin olet toiseksi korkeimmassa tiilirakennuksessa maailmassa!!

366 askelta kellotornin huipulle ja saat kuulla 47 kirkonkellon kellokonsertin upeilla näkymillä. Rajattu määrä ihmisiä pääsee kerralla – jouduin odottamaan sopivaa slottia vain vartin, mutta high seasonina, käy ostamassa lippu heti saavuttuasi tai mieluummin osta etukäteen netistä.

Toinen aukio, Burgin aukio sijaitsee edellisestä kivenheiton päässä. Tällä aukiolla on mm. Brugse Vrije eli 1200 luvulta oleva dramaattisen näköinen hallintorakennus. Ei kaikki hallintorakennukset siis tylsiä ole!

Sen yhteydessä aukiolla on Basilica of the holy blood. Museoon, jossa on pullo, jossa uskotaan olevan Jeesuksen veren tahrima liina. Basilica itsessään on kaunis ja ilmainen. Moisen pullon näkemisestä en ole valmis maksamaan🤭

Suoraan vastapäätä aukiolla on kaunis Brugen Stadhuis, kaupungintalo. Kaupungintalo on  1400-luvun goottilaista arkkitehtuuria torneineen ja ikkunoineen.

Brügge ei varmasti jätä kylmäksi ketään. Mistä sinä oman kokemuksesi tai tämän artikkelin perusteella viehätyit eniten?

P.S. Tällä vierailulla tein etukäteisvalmistelun vähän huonosti. Yksi ehdoton kohde jäi välistä. Vinkkaan nyt sinulle. Mene Jerusalem kerkiin. Se on vain 700 m päässä Brugsen aukiolta – näin tornin kyllä kauempaa. No vaikka olisin ohittanut, ehkä en olisi mennyt sisään, tavallaan vaatimattoman näköinen kirkko. Tämän 1400-luvulla rakennetun kirkon erikoisuus on täynnä pääkalloja oleva alttaritaulu! No google mapsin arvosteluissa kommentoidaan, että ei ollut 8€:n pääsymaksun arvoinen paikka.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin torstai, 29 syyskuun, 2022 at 10:11

  Brugge on kyllä paikka, jossa joskus olisi itsekin päästävä käymään. Kaupungista tulee itselleni aina ensimmäisenä mieleen In Bruges, mielestäni mahtava elokuva.

 • Reply Mari/ Kodinvaihtaja torstai, 29 syyskuun, 2022 at 19:37

  Itselle vieras leffa – täytyypä tsekata Netflix. Kiitos vinkistä, voisi katsoa, kunhan matkusteluilta ehtii😅🥰

 • Reply Cilla Maria Travel sunnuntai, 2 lokakuun, 2022 at 16:46

  Ihan mielettömiä nuo rakennukset! Olin jo aiemmin laittanu Bruggen myös omalle bucket listille, mutta nää kuvat sai sen kyllä sijoittumaan nyt entistä korkeammalle! Ihan uskomattoman hieno toi ykskin kirkko ja sen lasimaalaukset. Ja voisinpa pelkästään noiden suklaiden takiakin sinne suunnata.

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 2 lokakuun, 2022 at 17:43

   Brugge on hyvä esimerkki siitä, että totaalinen turistikohde voi olla täydellinen!

 • Reply Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra sunnuntai, 2 lokakuun, 2022 at 20:02

  Kaunista! Brugge on hurmaava kaupunki. Kun olisi Pohjolan Venetsiassa.

  Belgialainen suklaa maistuisi tämänkin suuhun. Se on oikeasti ainoa suklaa, mitä syön. Sen jälkeen, kun on maistanut hyvää suklaata, mikään muu ei oikein käy.

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 2 lokakuun, 2022 at 20:13

   Belgialainen suklaa on hyvää, inan ”rasvaista”. Jotenkin vaan diggaan eniten meidän omaa Fazeria – se on se turvasuklaa, lapsuudesta tuttu😉

   • Reply Eveliina / Reissukuume maanantai, 3 lokakuun, 2022 at 13:23

    Missäköhän tynnyrissä oon oikein kasvanut, kun Brugge ei sanonut mulle yhtään mitään 😀

    Mutta on kyllä ihan mielettömän kauniita rakennuksia! Symppiksen oloinen paikka 🙂

    • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 22:06

     Oli mullekin tähän syksyyn asti Benelux maat tuntemattomia

 • Reply Ismo for Takeoff maanantai, 3 lokakuun, 2022 at 01:55

  Kävin Brüggessa interraililla yli kolmekymmentä vuotta sitten, mutta kuupunki jäi kyllä mieleen. On kyllä upea! Tuota olutputkea en tiennyt, vaikka oluen ystävä olenkin ja sitä tuli tietysti Brüggessakin juotua. Suositeltava elokuva Brüggen muistojen virkistämiseen on muuten Kukkoilijat, eli In Bruge. Haikea ja hauska rikoselokuva, jossa Belfortin torni on tärkeässä sivuosassa 🙂

  • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 22:07

   Olutputki tosiaan vasta viitisen vuotta vanha. Luulin minäkin alkuun, että on ikiaikainen juttu. Vasta rakennettu tilanpuutteesta johtuen😂

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 16:51

  Brugge on kyllä söpö – ja ruuhkainen, ainakin myös keväällä mutta varmaan erityisesti kesällä.
  Ehkä korona vielä vaikuttaa matkailijamääriin?
  ”Pääkallokirkossa” emme mekään käyneet, mutta Church of Our Lady -kirkossa katsastamassa Michelangeon Madonna ja lapsi -patsaan. Myös Begijnhof-luostarin puutarha oli kaunis ja suuri määrä joutsenia puistossa joen rannalla.
  Tässä ”lisää” Bruggea, jos saatuisi kiinnostamaan:
  https://meriharakka.net/2019/01/02/gent-ja-brugge/

  • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 22:05

   Kiitos❤️. Aina on ihanaa katsoa lisää kuvia ja lukea juttuja.

 • Reply Ne Tammelat keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 17:53

  On kyllä silmänkarkkia joka nurkan takana! Hienoja ”legotaloja” ja kyllä tuolla varmasti viihtyisi, erityisesti oluen ystävä Ilkka ja saattaisinpa maistella paikallista suklaata myös oikein mielelläni 🙂

  • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 22:04

   Nimenomaa karkkia kaikille aisteille❤️

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 20:29

  On kyllä hienoja kuvia, kiinnostava kohde. Belgiassa (ja siinä ympäristössä) olisi kiva junailla ja tutkia paikkoja. Kiitos tästä postauksesta!

  • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 5 lokakuun, 2022 at 22:03

   Nimenomaan, junalla kulkeminen oli todella kätevää ja hinnat ok

 • Reply Anna | Muuttolintu torstai, 6 lokakuun, 2022 at 01:06

  On kyllä söpö kaupunki! Itselle tuttu oikeastaan ennen vain tuosta Mikonkin mainitsemasta elokuvasta. En pistäisi pahakseni joskus reissua Belgiaan suklaata popsimaan!

  • Reply kodinvaihtaja torstai, 6 lokakuun, 2022 at 19:54

   Pitää kyllä nyt katsoa tuo elokuva, kun kaksi suositusta!

 • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, 6 lokakuun, 2022 at 17:18

  Brugge on söpö! <3 Ystäväni asui muutama vuosi sitten Brysselissä hetken aikaa ja kun vierailin hänen luonaan, teimme päiväretken Bruggeen. Toinen viehättävä kohde siinä lähellä on Gent.

  • Reply kodinvaihtaja torstai, 6 lokakuun, 2022 at 19:53

   Kävin myös Gentissä. Osa paikoista oli jo kiinni ja alkoi satamaan. Nämä vaikutti fiilikseen, mutta ei kyllä ehkä muutenkaan säväyttänyt. Shoppailukaupunkina voisi olla hyvä

 • Reply Paula - Gone with the Gastons perjantai, 7 lokakuun, 2022 at 00:38

  Upeita rakennuksia! Monesti tällaiset vähemmän tunnetut paikat yllättävät tosi positiivisesti ja niissä saa olla vähän enemmän rauhassakin. Belgia olisi ihan kiinnostava paikka muutenkin päästä käymään vaikka ei mitenkään turistien suuressa suosiossa olekaan. Ja suklaa tottakai on tuttua vaikka itse silti suomalaista suosinkin.

  • Reply kodinvaihtaja perjantai, 7 lokakuun, 2022 at 15:00

   Itse asiassa kyseessä on todella tunnettu/suosittu paikka. Mutta niin itsellekin pitkään kuin monelle muullekin suomalaiselle pysynyt salaisuutena pitkään. Suomalaiset käyneet Hollannissa pitkään, Belgia usein jäänyt välistä.

 • Reply Sini matkakuumeessa sunnuntai, 9 lokakuun, 2022 at 07:18

  Onpa mukavan rauhallisen näköistä. Itse olen ollut siellä elokuussa ja kyllä oli ruuhkaa joissain paikoissa.

 • Reply Laura Linnea sunnuntai, 9 lokakuun, 2022 at 14:27

  Oon myös kerran käynyt päiväretkellä Bruggessa Brysselistä, ja olihan se hurmaava. Mun reissu oli helmikuussa ja kaupungissa ei silloin tuntunut olevan liikaa turisteja. Ne piparkakkureunaiset talot olivat vaan niin mielettömän söpöjä. Mun blogista löytyy myös kuvapläjäys kyseisestä kaupungista, jos sallit tähän sen linkittää.

  https://lauralinnea.fi/category/matkustaminen/eurooppa/belgia/brugge/

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.