Suomen suurin matkablogiyhteisö

Palma, Mallorcan pääkaupunki on kuin Barcelona Espanjassa -onko?

Baleaarit ovat neljä Espanjalle kuuluvaa itsehallinnon omaavaa saarta – Mallorca, Menorca, Ibiza ja Formentera. Alueen pääkaupunki on Mallorcan Palma de Mallorca. Saariryhmillä asuu noin 1,1 miljoonaa asukasta ja heistä vajaa 900 000 Mallorcalla. Voikin siis sanoa, että Palma on saariryhmän ainut kaupunki. Mallorcalla on kaikille kaikkea. Se on suurin ja monipuolisin Baleaarien saarista. Ibizan ja Mallorcan välimatkasta kertoo lentoaika 45 min.

Mallorcan pääkaupunkia Palmaa kuvastaa se, että sinne matkustaa lentokentältä vain vartin. Pääkaupunki on helposti saavutettavissa siis. Yleisimminkin Mallorca on historiassa ollut kauttakulkumaa keskeisen välimerellisen sijainnin vuoksi. Esim. foinikialaiset ja kreikkalaiset ovat kulkenee Mallorcan kautta kohti islamilaista maailmaa.

Yllä oleva Plaça d’Espanya on ehkä se Barcelona-fiilis Palmassa. Aukiolla on  suihkulähde, mahdollisuus istua varjossa puistonpenkeillä Jaume ensimmäisen  patsaan vieressä. Aukion ympärillä on paljon kahviloita ja pikaruokapaikkoja – tuntuu rauhalliselta vaikka vieressä on vilkas tie ja toiselta puolelta tietä lähtevät kaikki alueen pitkän linjan bussit. Aukio ohjautuu kulkija myös kohti vanhan kaupungin katuja.

Palma de Mallorcan vanha kaupunki on oikeasti vanha

Palma de  Mallorcan sanotaan olevan Baleaarien vastine Barcelonalle. Itse olin kaupungissa puoli päivää ja Palma ei vakuuttanut.

Jotenkin vanha kaupunki on vanha. Se on tunkkaisen värinen. Kalkkikiven keltaisia kaikki rakennukset. Kapeita teitä korkeiden rakennusten välissä. Vähän huonokuntoisiakin rakennukset. Ei edes kukkia missään, paikalliset eivät näistä näytä perustavan naapurisaari Ibizan pääkaupungin Eivissan vanhan kaupungin asukkaiden tavoin.

Specialiteetti tuntui olevan vanhan kaupungin arkkitehtuurin kuuluvat puiset ikkunaulokkeet kivirakennuksissa. Siirtymät vanhassa kaupungissa kestävät kauan, vaikka etäisyydet eivät ole pitkiä. Vanha kaupunki on  sokkeloinen, kuin labyrintti.


Palmassa upeaa on ainoastaan sen maamerkit: katedraali ja viereinen palatsi

Palman katedraali on 1200-luvulta (valmistui 1600-luvulla). Katalaanin  kielellä  sen nimi on La Seun ja katedraalin vieressä on goottilaistyylinen Almudainan palatsi. Nämä ovat ihan vanhan kaupungin reuna-alueilla, meren äärellä.

Palman katedraali on yksi maailman suurimmista katolisista katedraaleista. Ystäväni, joka oli samanaikaisesti Pariisissa lähetti ihan vastaavan kuvan kuin mitä minä olin juuri ottanut katedraalista. Vaikka nämä katedraalit ovat meille eksoottisia, niin lopulta tietyistä kuvakulmista (minä otin läheltä kohti taivasta) niiden kopioita löytyy eripuolilta Eurooppaa.

Katedraali ja vieressä oleva Almudainan palatsi ovat niin iso kokonaisuus, että niistä pitää ottaa kuvat kaukaa. Kirkon aukioloajat olivat suppeat, sulki klo 14. Tästä syystä sisätilojen massiivisuus ja lasimaalaukset jäivät näkemättä.

Katalonialainen arkkitehti Gaudi suunnitteli osan katedraalin sisätiloista 1900-luvun alkupuolella – tässä kohtaa vertaus Barcelonaan ainakin osuu kohdalleen.

Katedraalin terassilta kuulemma on hyvät näköalat. Tämän tähden voisi vähintään mennä katedraaliin.

Itse näin eräässä esitteessä hienon kuvan kirkon kupolista. Kyseessä on Santa Eulalia de Ciutat de Mallorcan kirkko. Pääsymaksu kirkkoon oli 5€ Ja sisälsi kirkon torniin kiipeämisen. 70 askelmaa korkeammalta ”tornissa” totesimme, että eihän  täältä näe kuin rumia kattoterasseja ja muutoinkin ylätasanne oli rempan vallassa. Itse kirkko oli kyllä kaunis.

Palma, Mallorcan Barcelona. Mitä mieltä tästä vertauksesta olen? Toki Palma on Mallorcan ainut kaupunkimainen kaupunki, laajat shoppailumahdollisuudet, ravintolatarjonnassa kaikki kansainväliset keittiöt edustettuina jne. Muuten vertaus Barcelonaan ontuu.

Jotenkin kaupungista jäi mitäänsanomaton vaikutelma. Yleisesti koen kaikki maailman kohteet upeina ja uniikkeina, siksi tuntuu rankalta sanoa Palmaa mitäänsanomattomaksi. Lisäksi kodinvaihtoystävämme on monen sukupolven palmalainen ja hän kehui kotikaupunkiaan vuolaasti…

Oletko käynyt Palmassa, kokemuksesi?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 15 kesäkuun, 2022 at 09:41

  Ei ole Palmassa tullut toistaiseksi tullut käytyä, mutta katedraali näyttää hienolta. Ja itse asiassa ei vanha kaupunkikaan kuvien perusteella hassummalta näytä. Oliko siellä muuten ravintoloita ja kahviloita, vai ainoastaan asuintaloja?

  • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 15 kesäkuun, 2022 at 18:33

   Itse asiassa osuit ytimeen ja ymmärsin sen vasta nyt. Vanha kaupunki oli uinuva nukkumalähiö ja vielä korkeita tylsiä taloja. Vain pienessä osassa oli rafloja. Kukat puuttui niistäkin.

 • Reply Eveliina / Reissukuume maanantai, 20 kesäkuun, 2022 at 06:33

  Kuvissa paikka näyttää ihan kivalta, mutta kirjoituksesi perusteella en minäkään tästä oikein Barcelonaa saa 😀 Mua itseäni aina harmittaa tällaiset ”hutikohteet”, mikä on hassua. Tai siis, eihän kaikki voi aina olla super hienoa ja ihmeellistä…

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 2 heinäkuun, 2022 at 19:35

   First world problem ;-). Vaativia me paljon matkustavat olemme – vaikka yleensä kyllä kaikkeen ja pieneenkin samalla tyytyväisiä

 • Reply Sari/ matkalla lähelle tai kauas tiistai, 21 kesäkuun, 2022 at 22:08

  En osaa sanoa, kun en ole tuolla käynyt. Kuvissa kyllä näyttää kivalta.

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 2 heinäkuun, 2022 at 19:33

   Väliin kuvat näyttävät paremmilta kuin live, joskus toisin päin. Ja toki myös kaunista oli!

 • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 25 kesäkuun, 2022 at 09:17

  Ei ole tullut käytyä millään noista Baleaarien saarista, enkä tiedä onko reissua ihan lähitulevaisuudessa tulossakaan 🙂 Siinä mielessä hauska kohde, että tiedän nämä nimeltä, mutta koskaan en ollut nähnyt ensimmäistäkään kuvaa mistään noista saarista, ehkä Ibizalta korkeintaan. Ja joo, kyllähän tuo vanhakaupunki olisi ehkä niitä kukkia ainakin kaivannut. Ne tuo niin paljon piristystä muuten ankeaan katukuvaan.

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 2 heinäkuun, 2022 at 19:33

   Kiva, että pääsit nyt näiden kuvien myötä Baleaareille kylään

 • Reply Paula - Gone with the Gastons lauantai, 25 kesäkuun, 2022 at 10:34

  En ole käynyt näillä saarilla mutta olen lukenut muualtakin vähän saman tyylisiä ajatuksia. Ehkä rantalomailijalle joka ei paljoa kaipaa kulttuuria nämä sopivat. Ja Ibiza juhlijoille tietenkin.

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 2 heinäkuun, 2022 at 19:32

   Vanhoja kaupunkeja on nähnyt niin upeita, että odotukset on aina hurjan korkealla

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, 25 kesäkuun, 2022 at 18:12

  Jaa … katedraaleista en nyt varsinaisesti välitä, mutta Miron museo tuolla on kyllä upea kokonaisuus.
  Samoin monet rannan vanhat hotellit ja niiden terassiravintolat. Veneilyhistoriaa omaavana pidin myös pienvenesatamasta. Eli ei tuo nyt ihan mitätön ole 🙂
  https://meriharakka.net/2015/06/22/fundacio-pilar-i-joan-miro-mallorcalla/

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 2 heinäkuun, 2022 at 19:31

   Shoppailimme Palmassa ehkä liian suuren ajan – mutta teinit tarvitsivat vaatteita ja kun heidät kerrankin sai kauppaan. Sitten halusivat aina suorinta tietä pois eli ehkä en parhaita alueita edes nähnytkään muutamassa tunnissa

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 25 kesäkuun, 2022 at 19:50

  Mallorca on jo pitkään ollut kohteena, jonne haluan. Ja kaupunkikohteiden ystävänä Palma se kaupunki, jonne ehdottomasti. Itse tykkään kyllä vanhoista kaupungeista, vaikka niissä ei mitään niin ihmeellistä nähtävää olisikaan. Usein parasta on paikallinen elämä, jota oikeat kaupungit tarjoavat.

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 2 heinäkuun, 2022 at 19:29

   Ehkä omaan Palma kokemukseen vaikutti myös se, että teinipoikamme valittivat taukoamatta ja laulu oli ”Koska lähdetään jo bussilla kotiimme” 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu sunnuntai, 26 kesäkuun, 2022 at 01:36

  Juu ei ollut Palma oikein minunkaan mielestä Barcelonaan verrattava 🙂 Lähtisin nykyään mieluummin Barcaan. Mallorcalla kyllä tykkäsin pohjoisosista.

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 2 heinäkuun, 2022 at 19:28

   Onneksi itsekin pääsimme pohjoisosiin. Kiihkeät turistikylät etelässä toimivat varmasti pienten lasten perheille ja bilettäjille, mutta me siihen väliin sopivat kaipaamme muutakin.

 • Reply Aila ja Juha sunnuntai, 26 kesäkuun, 2022 at 15:19

  En löytänyt minäkään kirjoitusten ja kuvien perusteella Palmasta oikein mitään ja luin vähän muutakin kuin sinun tekstisi. Ei kaikki aina ole ylitsevuotavan ihanaa. Ja silti monet kohteet on kiva nähdä.

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 2 heinäkuun, 2022 at 19:27

   Juuri noin, on kiva nähdä, mutta kaikesta ei ole pakko tykätä. Ja senkin saa ilmaista

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.