Formentera on ”Karibia Euroopassa” -voiko näin sanoa?

Ibizan ”pikkusiskoa”, Formenteraa kehutaan ylisanoin, esim.: ”Välimeren viimeinen paratiisi” tai ”Karibia Euroopassa”. Formentera on vain 30 minuutin päässä Ibizalta. Vietin saarella kaksi viikkoa ja kiersin saarta vespalla, bussilla, pyörällä ja kävellen, joten sain melko hyvän käsityksen saaresta. Mainoskuvat saaresta ovat totta, mutta ne ovat parhaisiin kohtiin rajattuja spotteja.

Platja de Ses Illetetesin särkkäalue ei näytä ollenkaan niin upealta, kun sitä katsoo omien silmien korkeudelta eikä lintuperspektiivistä dronella kuvattuna. Taas Cami de Sa Pujadan vaellusreitiltä näkymät ovat yhtä upeat kuin kuvissakin, koska vaellusreitti nousee yläilmoja kohden ja droneja ei tarvita. Toki tiedän tämän asian myös muualta, kaikki ei ole ihan niin kuin kuvissa. Jos Karibiaan verrataan, niin turkoosin sininen väri on sama kuin Karibialla, mutta tunnelma täysin eri. Palmujen puute vaikuttaa mielestäni tähän. Pinjamännyt ja katajantyyliset puskat ovat samoja kuin Ahvenanmaalla

Tältä näyttää itse otettu kuva

Tässä netistä haettu kuva samasta paikasta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mielestäni Formentera on lähempänä Ahvenanmaan saaristoa kuin Karibiaa – jos veden väri unohdetaan ja lämpötilat. Jopa punkki pongattu säärestä😅.  Mutta siis Ahvenmaan saaristo on kaunis, ja tämäkin – tänne vain tunnelma kokemaan itse!!

Kun on parhailla rannoilla (joka ei todellakaan ole Platja de ses Illetes – vaan ehkä ennemmin Platja de sa Roqueta ja sen viereiset rannat), tulee Karibia fiilistä. Sen sijaan etenkin Barbarian suunnalla Ahvenanmaa fiilis korostuu.


Kaksi kohdetta eli Platja de Ses Illetes sekä Cami de Sa Pujadan vaellus ovat ne upeimmat mainosesitteissä näkyvät ”Karibia” kohteet. esittelen ne tässä jutussa. lisäksi, että kerron yleiskokemuksia saarelle saapumisesta ja siellä elämisestä. Toisesta artikkelista voi lukea laajemmin, minne mennä esim. vespapäivänä ja mitä muuta saarella on tarjottavana kuin nämä kohteet.

Saaristolaiselämää Baleriaareilla

Formenteran saarella on karun kuivaa jopa toukokuussa ja elokuussa varmasti tuhottoman kuumaa. Paikalliset asuvat kodeissa, jonne johtaa vanhoilla kiviaidoilla reunustetut kapeat kuoppaiset hiekkatiet. Moni hotelli myös tämänkaltaisen infran ympäröimää. Aitoa saaristolaistunnelmaa siis.

Asuin kodinvaihdossa, italialaisen perheen lomakodissa. Koti oli kaksikerroksinen pienkerrostalo. Pettymyksekseni taloyhtiön uima-allas ei ollut käytössä ja viikkojen aikana alkoi hahmottumaan riita, joka taloyhtiöllä oli uima-altaan omistaman ja  alueella yleisemminkin paljon maata omistavan naapuritalon Pepen kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Noin kuuskymppisellä Pepellä ei ollut todellakaan mitään suunnitelmaa avata uima-allasta vaan hän keskittyi möyhentämään oman pihansa suurta vihannesmaata. Minä kärsin tästä pari viikkoa, mutta talon asukkaat valitettavasti saattavat kärsiä koko kesän… Me ihmiset olemme samanlaisia kaikkialla.

Saarella ei ole mitään isompaa markettia, mutta jokaisesta kylästä löytyy pieni kauppa. Vihannesvalikoimat ovat järkyttävät, pakastevihanneksia suosittelen. Toki toisella viikolla tuli ilmeisesti uusi kuorma ja sitten oli taas freesejä vihanneksia. Mutta muutoin kaikkea löytää, luonnollisesti saaristossa kalliimpaa (Formenteralla selvästi kalliimpaa kuin Ibizalla).

Mieheni mukaan olut kertoo hintatason, ei kyllä aina, sillä täällä se oli alle euron kaupassa eli ei mitenkään paljon. Ravintolassa sen sijaan siitä sai pulittaa kuutisenkin euroa. Alkoholi on melko halpaa täällä, suhteessa selvästi halvempaa verrattuna ruuan hintaan.

Valitettavasti toukokuussa vielä ei ollut turistikausi, joten retkiä esim. vielä pienemmälle saarelle eli Illa de s’Espamadorille ei järjestetty ja kajakkivuokrauspaikkakin kertoi, että lupaprosessi on kauden osalta vielä kesken. Kiitos byrokraattisesta toiminnasta täälläkin.

Saapuminen saarelle ja kulkuyhteydet saarella

Ibizan lentokentän ulko-ovelta lähtee bussi, joka ruuhkattomaan aikaan ajaa Eivissan satamaan vartin ja matka maksaa alle kolme euroa. Satamasta lähtee muutaman laivayhtiön lauttoja säännöllisesti. Hinta noin viitisenkymppiä menopaluulta etukäteen netistä ostettuna. Meininki on rentoa, sillä vaikka vahingossa merkitsin netissä reitin toiseen suuntaan kulkevaksi, niin eipä tästä ongelmia tullut. Lauttoihin ei tarvita toukokuun hiljaisempana aikana myöskään paikkavarauksia.

Savinan lauttarannasta parinsadan metrin päästä lautalta lähtevät bussit ympäri saarta. Bussit kulkevat harvakseltaan, hinta matkan pituudesta johtuen enintään kolme euroa (sarjalippuja mahdollista ostaa myös) – Jos osut juuri parin tunnin tauon ajalle, niin taksi saaren kauimmaiseen nurkkaan, parinkymmennen minuutin ajomatkan päähän maksaa reilu parikymppiä.

Klassinen huijausyritys yritettiin ystävälleni tehdä eli oli saamassa takaisin kolmestakympistä, kun antoi viisikymppiä. Eli tässä paratiisissakin on käärmeitä. Ainakin taksikuskeissa.

Satamassa on myös muutama autonvuokrausfirma. Tai nämä siis vuokraavat myös skoottereita ja pyöriä. Edelliset nyt toukokuussa kolmellakympillä päivä ja pyörät kympillä päivä. Toimiston aukioloaikoina 100% huolto kuuluu hintaan ja pyörät toimitetaan asiakkaan toivomaan osoitteeseen saarella. Huollosta on kokemusta, sillä vespan akku sanoi sopimuksen irti ensimmäisen ajotunnin jälkeen. Sen jälkeen priimasti toimikin.

Vakuutuksen ostaminen (kympin päivässä vespaan) on kokemukseni mukaan turhaa. Olimme varautuneet maksamaan Moto Pujolsille kypärän putoamisesta johtuneesta visiirin pienestä halkeamasta, mutta eipä he moisiin huomiota kiinnittäneet, rentoa saaristomeininkiä. Mutta parempi olisi, että vuokrapeli ei rikkuisi siestan aikaan, tulisi muuten pitkä odottelu…

Formentera tunnetuin kuva on kuva Platja de Ses Illetesin särkältä

Katalaaniksi beach on siis Platja, kun se espanjaksi on Playa. Kaikessa näkyy Formenteralla alueen käyttämä kieli. Platja de Ses Illetes on helposti saavutettavissa sillä se on suht koht lähellä lauttaranta Savinaa. Sinne menee kesäaikaan bussi ja siihen hyppäisin. Toki rantaa pitkin pääsee, mutta aikaa tarvitaan ja kantamukset eivät saa olla liian suuret. Tämä osuus ei ole kuvankaunista, joten kävelyä suosittelen vain auringonlaskuaikaan, juuri tälle puolelle saarta laskee aurinko.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueella on ainoastaan yksi ravintola, joka on melko tyyris – hintaluokasta kertoo se, että puoli litraa sangriaa maksaa 25€. Mutta suositukset ravintola saa vaikka edes nuoret tarjoilijat eivät englantia osaa.  Tämä kaikkialla Baleriaareilla ja saa minut miettimään, että ehkä kuitenkin niin pieni osa turisteista on muita kuin espanjaa puhuvia.

Mukavilla sohvilla istuskelimme useamman tunnin. Itse asiassa tämä siksi, että Formenteralla oli maratonpäivä ja päätiet olivat käytännössä kaikki suljettu iltaan asti. Päätimme jäädä auringonlaskuun asti.

Särkän päähän kävelee ravintolalta puoli tuntia (ja saman verran takaisin). Parhaat osuudet reitistä kyllä jäävät alkupäähän. Mutta mukava meditatiivinen kävely on. Päässä harmittaa se, että viereinen saari on niin lähellä, mutta niin kaukana. Virtauksia on matkalla, joten uimista ei suositella. Retkiä saarelle järjestetään vasta kesäkuun alusta, jolloin aktiivinen kuuma sesonki alkaa – varmasti myös oikeasti liika kuumuus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaellusreitti Cami de Sa Pujada tarjoaa upeat näkymät

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin nytkin. Cami de Sa Pujadan toinen nimi on Cami de Sa Roma. Sama reitti siis. Nämä vaellusreitin korkeimmalta paikalta otetut kuvat ovat ne, joita myös näet Formenteran mainoskuvissa. Cami de Sa Pujadan maasto-osuus lähtee vain 1,5 km kodistamme El Pilar de Molasta. Se kuuluu route verde verkostoon (reitti numero 25). Reitille pääsee myös reitin alaosasta Es Calo de Sant Augustin kylältä. Tämä taitaa olla se yleisin tapa, kivuta vajaa puoli tuntia ylöspäin ja tulla sama reitti takaisin. Google mapsiin voi laittaa Cami de Sa Pujada ja pääsee reitin alkuosaan ja parkkipaikalle.

Koko reitti on kunnostettu 2001, se on kivillä päällystetty ja suhteellisen helppokulkuinen (mieheni meni reitin rantatossuilla – toki epäili, että rantatossut eivät reitistä hyvää tykkää).

Reitti on kautta aikojen ollut paikallisten reitti Molaan. Nämä maisemat eivät varmasti jätä ketään kylmäksi. Tätä ei saa jättää välistä, mielestäni ei vaikka olisikin vain päiväkseltään Formenteralla. Toki reitin alku on 13 km (20 min ajomatka) Formenteran lautalta.

Formentera saattaa olla Välimeren viimeinen paratiisi, mutta niin on myös Ahvenanmaan saaristo Pohjolan autenttinen paratiisi! Oletko vieraillut molemmissa, mitä mieltä olet tästä vertauksestani?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 11:48

  Ahvenanmaa ja sen saaristo on tuttu, muutama viikko tuli siellä viime kesänä aikaa vietettyä. Formentera sen sijaan oli itselleni täysin tuntematon kohde, mutta kuvien ja jutun perusteella ihan mukavalta kohteelta vaikuttaa.

  Ja kyllä muutamista kuvista tosiaan Suomen saaristo tulee mieleen.

  • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 25 toukokuun, 2022 at 13:27

   Vaikka tämä saari on pieni, niin eri ilmansuunnat hyvin erilaiset. Ja tietysti turismi muokannut osaa ja osa enemmän paikallisia/luonnontilassa

 • Reply Maapalloilija sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 18:27

  En ollut kuullutkaan ennen Formenterasta, siksi se tosiaan saattaa olla Euroopan viimeinen paratiisi. Omista kokemuksistani kirjoitin tällä viikolla blogiin heitellen jonkin sortin paratiisi-viittaa yhden toisen kohteen hartioille. Listasin nimittäin suosikkikohteitani Euroopassa ja kärkinimi lienee monelle yllätys, vaikka minulle selvä ykkönen 🙂

  • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 25 toukokuun, 2022 at 13:28

   Itse asiassa olen aika paljon lukenut kehuja ykköskohteestasi Albaniasta. En ole sinne vielä päässyt.

 • Reply Eveliina / Reissukuume sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 22:05

  ”Mielestäni Formentera on lähempänä Ahvenanmaan saaristoa kuin Karibiaa.” Auts! Vaikka Ahvenanmaasta tosiaan pidänkin 😀 Mutta vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta kohteelta! Harmi, että tuohonkin paratiisiin ovat huijarit löytäneet tiensä..

  • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 25 toukokuun, 2022 at 13:30

   Korjaukseksi vielä, että puusto ja tietynlainen karuus tuo Ahvenanmaa fiilistä. Eristäytyneisyys ja oikeastaan kunnon turismiotteen (ainakin low season aikana) tuo tätä fiilistä😂😂😂

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa torstai, 26 toukokuun, 2022 at 23:43

  Saan vähän kiinni sun tuota Ahvenanmaa fiilistä! Onko se maasto vähän sellaista kuivahtavaa, heinämäistä? Samanlaista on Gotlannissakin ja se tuli näistä myös mieleen. Gotlannissa on myös ihan samannäköisiä tuulimyllyjä 😀 Ihanan turkoosia vettä! Onneks sitä pääsi katsomaan myös patikkapolulta, eikä vaadi dronea! Tuo on kyllä totta kun lähes kaikki turistikuvat on nykyään dronella otettuja ja sitten kun paikan päälle menee, niin onhan se näkymä ihan erilainen maasta käsin katsottuna. Mut hauska kontrasti ”Ahvenanmaa” + turkoosi vesi 🙂

  • Reply kodinvaihtaja perjantai, 27 toukokuun, 2022 at 09:47

   Juuri sellaista kuivaa heinikköä, josta saa jopa ”piikkejä” lenkkareihin. Nurmikolla löhöilystä täällä saa vain unelmoida. Toki yhden kalliimman hotellin pihalla näkyi nurtsaa.

 • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 28 toukokuun, 2022 at 11:25

  No huhhuh mikä paikka! En ollu koskaan kuullukaan tuosta. Tulis muuten hienoja dronevideoita tuolta niemen kärjestä. Kiitti vinkistä!

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 29 toukokuun, 2022 at 16:24

   Upeita tulisi, itse asiassa meidän tanskalaiset kodinvaihtajaystävät otti meidän pihasta vastapäisen saaren päältä dronevideota – oli pakko kysyä, mistä oli kuvattu, oli niin upeita. Plus näki hyvin miten virtaukset meni eli mitkä kohdat hengenvaarallisia

 • Reply Ne Tammelat lauantai, 28 toukokuun, 2022 at 11:33

  Hienonnäköinen saari, en ollut ennen kuullutkaan moisesta. Kyllä tuolla kelpaisi fillaroida 🙂

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 29 toukokuun, 2022 at 16:22

   Te fillaroitte tämän saaren päivässä – kilometrikisaan ei kyllä kilometrejä paljon kertyisi😅

 • Reply Hannele lauantai, 28 toukokuun, 2022 at 17:14

  Formentera oli nimenä tuttu, mutta myönnän, että olisin sen sijoittanut enne tätä juttua yhdeksi Kanarian saareksi:):):) Iso kiitos siis paikan esittelystä. Itseäni jäi kovasti kiinnostamaan nuo vaellusreitit. Huikeilta näyttää maisemat!

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 29 toukokuun, 2022 at 16:21

   Tulossa niistä vaellusreiteistä tarkempi postaus😄

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.