Suomen suurin matkablogiyhteisö

Wienistä on moneksi: kirkosta kirkkoon ratsastuskoulun kautta

Wien on mahtava ja mahtipontinen. Sitä kuvataan Keski-Euroopan hienoimmaksi ja voin luvata, että Wien tekee sinuun vaikutuksen. Wien on taiteilijoiden (esim. Mozart, Schubert, Haydn ja Beethoven) kotikaupunki ja se näkyy.

Taidetta on kaikkialla: taidemuseoiden lisäksi taidetta on kirkkojen käsittämättömien upeissa kattomaalauksissa ja rakennusten seinien patsaissa. Konsertteja on vuoden jokaiselle päivälle – musisointiin törmää myös katusoittajien muodossa.

Valitettavasti pääsin todistamaan, miten ilta-aikaa katusoittajan rahat ryövättiin – kertoo varmasti siitä, että myös matkailijan on hyvä olla varuillaan. Minulla on kaikkialla reissuilla – lapseni häpeävät tätä ylikaiken – housujen vyötärön alle sujahtava rahavyö. Ei ehkä turha juttu tälläkään reissulla ollut.

Wien on kävellen kuljettavissa

Wienissä on tekemistä vaikka vuoden jokaiselle viikonlopulle, mutta jos olet valmis keskittymään sinun suosikkikohteisiin, niin pari päivääkin riittää.

Wien on kävelykaupunki, suosituista kohteista vain Schönbrunnin palatsiin tarvitsee mennä metrolla. Usein suositellaan menemään keskustan, Ringstrassenin ympäri ykköslinjaa raitiovaunulla.

Kysyessäni asiaa, kahvilan pitäjä kyllä ohjeisti reitille, mutta totesi, että ei kannata, reitin kävelee puolessa tunnissa. Ei kyllä mielestäni ihan, tai juosta pitäisi.

Kartasta ei löytynyt vanhaa kaupunkia (Altstadt). Sitä kysyessäni sain vastauksen, että koko kartan keskikaupunkialue on vanhaa kaupunkia. Näinhän se on, alueella myös monia kävelykatuja ja Tapaninkirkon (Stephensdom) alue. Hofburgin alue on täynnä upeita rakennuksia – hieno myös iltavalaistuksessa.

Wienin historialliset kulissit eivät ole vain kulisseja, Wienistä hallittiin Hofburgin valtakuntaa. Tänä Ukrainan sodan aikana katselin ympäristöä ajatuksella ”Olisi kamalaa, jos tämä kauneus ja historia tuhottaisiin”. Me ihmiset elämme täällä alle vuosisadan, rakennukset muuntautuvat uuteen tarkoitukseen vuosisadasta ja -tuhannesta toiseen.

Upeita sotaratsuja keskikaupungilla

Hofburgin palatsialueella on Espanjalainen ratsastuskoulu. Kaunis barokkityylinen ratsastushalli rakennettiin nuorien aristokraattejen ratsastusopetusta varten.

Koulun historia ajoittuu n. 500 vuoden päähän ja se on maailman vanhin lipizzanhevosten (n. 60 kpl) koti. Hevoset ovat kaikki oreja, ratsastajaksi naisia on kelpuutettu tämän vuosituhannen alkupuolelta. Eri sukupuolia ei voi hevosissa sekoittaa, sillä näytökset voisivat olla hulabaloota tammojen kiima-aikaan😅😉

Osallistuimme parillakympillä ratsastuskoulun opastuskierrokseen ja ratsastuskoululle voi mennä myös aamun harjoituksiin ja näytöksiä katsomaan. Oriit ovat parhaimmista suvuista jalostettuja (oriin toinen nimi kertoo mihin kuudesta sukuhaarasta hän kuuluu). Neljästä kuuteen vuoteen kestävän peruskoulutusjakson aikana parhaimmista karsitaan parhaimmat jatkoon.

Näytöksissä tehtävät hypyt eivät ole kouluratsastukseen kuuluvia ja moni voikin miettiä ovatko nämä sirkushuvia. Ei kuitenkaan, sillä hypyt ovat olleet tarkoituksenmukaisia sodassa taisteluissa sekä väkijoukkojen hajoittamisessa.

Hevoset ovat kukin vuorollaan vain puolet vuodesta Wienissä, puolet maaseudulla. He tekevät töitä jopa 28 vuotiaiksi. Hyvistä olosuhteista kertoo sekin, että hevoset elävät nelikymppisiksi. Ehkä siltikin ajattelen, että tällä vuosituhannella tallin paikka olisi muualla kuin pääkaupungin keskustassa – mielenkiintoista olisi tietää paikallisten näkökulma?!

Wienin kukoistuksen takana mittava panostus restaurointiin!

Vaikka Wien lukeutuu kahden miljoonan asukasluvullaan Euroopan pienien pääkaupunkien joukkoon, niin tyyliltään Wien on niin upea, että sen voi laittaa trendikaupunkien kuten Pariisin, Barcelonan, Lontoon, Rooman, Berliinin joukkoon.

Vuosisatoja kestänyt Habsburgien valtakunnan ja Itävallan imperiumin vaikutus näkyy edelleen. 1918 romahtaneen imperiumin muistomerkeistä pidetään hyvää huolta, mm. 2022 restauroinnin kohteena olivat kaupungintalo Rathaus ja puiston toisessa puolella oleva eduskuntatalo Parlament. Molemmat luokitellaan Euroopan upeimmiksi lajissaan ja sellaisena varmasti pysyvät, kun näin perusteellisen korjauksen alla ovat.

Karlskirche on ollut remontissa vuodesta 2000. Nyttemmin lokakuuhun 2022 asti sisällä on vielä tavallaan kirkkoa pilaava maisemahissi, jonka avulla kattomaalausten korjaus on hoidettu. Korjaustöiden lisäksi myös turistit pääsevät näkemään maalaukset läheltä. Eli puolensa kaikilla asioilla.

Koko iso keskusta on kuin museo

Mariahilfer Strassen päässä sijaitsevat kulttuurihistoriallinen ja luonnonhistoriallinen museo ovat tärkeitä nähtävyyksiä. Sisällä emme kummassakaan käyneet, mutta vaikuttavia rakennuksia ihan ulkoapäin.

Erittäin vaikuttava on kehuttu Kansalliskirjasto. Kuvat puhuvat puolestaan.

Monasti kuvakulmien valinnalla voi huijata, mutta tässä museokirjastossa voi ottaa kuvan mistä vain nurkasta ja se on upea. Suosittelen istumaan keskiaukiolla oleville penkeille ja nauttimaan tunnelmasta. Älä mene kiireellä!!!

Pakollinen näköalapaikka löytyy myös Wienistä

Keskellä Wienin vanhaakaupunkia on goottilaistyylinen katedraali Stephansdom.

Stephendomin korkeampaan torniin, 130 metriseen Steffliin pääsee kapeita portaita pitkin. Matkaa on 343 askelmaa, askelmäärä ei ole paha hyväjalkaiselle, mutta kierreportaat ovat niin kapeat ja nousevat jyrkästi, joten huimata voi alkaa.

Portaissa vastaantulijoiden ohittaminen myös haastavaa. Vitosella saa näkymät yli vanhankaupungin. Näkymät ovat hienot, mutta aika perinteiset. Mielestäni Wien tästä lintuperspektiivistä näyttää tylsältä, muka tavanomaiselta, mahtavuus ei näy ylhäältä.

Ylhäältä ei koe myöskään hämmentävää havaintoa siitä, miten korkeat kivirakennukset blokkaavat metelin. Kapeammilla kaduilla kävely on ajoittain ihan meditatiivista, kun hiljaisuus on käsinkosketeltavaa. Toki ohitse menevä auto rikkoo rauhan. Sen sijaan Wienin katujen äänimaailmaan sopii ihanasti hevosten kavioiden kopina, joka kuuluu turisteja kuljettavista hevosvankkureista.

Paljon jäi vielä näkemättä

Kahden kokonaisen päivän aikana näkee paljon, mutta näkemättä jäi vielä ainakin:

– Praterin kaupunginosaan, jossa mm. huvipuisto ja maailmanpyörä Riesenrad
– Mozartin kotimuseo Figarohause

– Tonavan risteily tai pyöräilyä joenvartta pitkin

– Katakombit Stephensdomin kirkon yhteydessä
– Wienin hautausmaa ja suuruuksien haudat
– Puistot kesäloistossaan
– Tunnin junamatkan päässä oleva Bratislava
– Beldeferen linna tai jokin muu taidemuseo
– Westbahnhof rautatieasema
– Shoppailu ostoskatu Mariahilfer Strassella

Toisessa artikkelissani esitellään vielä lisää Viennafiilistä. Lue alta:

– Wien: Palatsitunnelmia ja uniikkia arkkitehtuuria

Mikä sinusta on Viennatunnelmaa parhaimmillaan? Mitä Wienistä on jäänyt sinulle vahvimmin mieleen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas tiistai, 5 huhtikuun, 2022 at 19:09

  Onpas upean näköinen kirjasto. Wien on listalla ja lennot kin oli jo kerran varattuna. Kiitos vinkeistä, joita voi hyödyntää kun sinne joskus pääsee!

  • Reply kodinvaihtaja torstai, 7 huhtikuun, 2022 at 12:01

   Mäkin pääsin matkaan vasta kolmansilla lentolipuilla – kyllä sinäkin😘🙏

 • Reply Tiina / lauluni sadepäivän varalle keskiviikko, 6 huhtikuun, 2022 at 11:11

  Ihanan näköisiä koristeellisia taloja, kirkkoja ja Kansalliskirjasto! Mielenkiintoinen myös hevostalli pääkaupungin keskustassa, mutta hyvä kuulla, että hevosista pidetään erinomaista huolta, kun ovat niin pitkäikäisiä.

  • Reply kodinvaihtaja torstai, 7 huhtikuun, 2022 at 12:02

   Wien on monipuolinen – libizzabhevoset pikantti erikoisuus vielä

 • Reply Maapalloilija keskiviikko, 6 huhtikuun, 2022 at 20:01

  Kiitos vinkeistä, tässä olen jo pitkään katsellut, että milloin sitä menisi käymään Wienissä. Ehkäpä pian. Ilmeisesti koronarajoitukset eivät enää olleet erityisemmin päällä?

  • Reply kodinvaihtaja torstai, 7 huhtikuun, 2022 at 10:29

   Covid passia kyseltiin satunnaisesti eri paikoissa. FFP2 maski pakollinen sisätiloissa ja sitä käytetään 100% , jopa ulkona moni

 • Reply Eveliina / Reissukuume torstai, 7 huhtikuun, 2022 at 09:14

  Wien on aina vaan yhtä upea ja lumoava! Tuntuu, ettei siitä saa tarpeekseen, vaan aina on hurjan paljon nähtävää ja koettavaa!

  Olipas kiva lukea lipizzojen hyvästä hoidosta! 🥰 Pelkäsin, että ne on vuodesta toiseen kaupungissa, eikä pääse laiduntamaan ollenkaan… t. Heppatyttö

  • Reply kodinvaihtaja torstai, 7 huhtikuun, 2022 at 10:28

   Jotenkin esittelykierroksen vetäjä oli niin ylpeä ja toi vastuullisuusteemaa esimerkein ilmi, että vakuutti minut🥰

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa torstai, 7 huhtikuun, 2022 at 22:48

  ”Kartasta ei löytynyt vanhaa kaupunkia (Altstadt). Sitä kysyessäni sain vastauksen, että koko kartan keskikaupunkialue on vanhaa kaupunkia.” Haha, tästä tulikin mieleen eräs kerta, kun vuosia sitten matkustin määrittelemättömällä majoituksella Rodokselle ja bussi oli vienyt hotellille. Ei ollut mitään hajua, mihin päin saarta bussi oli meidät kipannut ja lähdinkin etsimään ravintolaa. Kysyin tarjoilijalta, että mahtaakohan Rodoksen kaupunki olla kaukana? Hän katsoi hyvin hölmistyneenä, tämä on Rodoksen kaupunki! Meni vähän sivuraiteille… En oo itse lämmennyt vielä Wienille, tosin en oo siellä tehnyt muuta kuin kulkenut kaupungin läpi ratikalla kun vaihdoin juna-asemaa, mutta ehkä joskus sillekin pitäisi antaa uusi mahdollisuus. Kaunishan se on kuin mikä! 🙂

  • Reply kodinvaihtaja perjantai, 8 huhtikuun, 2022 at 06:38

   Mietin, että josko itse olisin raitsikalla ohittanut Wienin, niin olisin voinut kokea samoin. Samankaltaisia kivitaloja ja samanlaisia patsaita kaikkialla. Kävellen ja pysähdellen aistii kaupungin, näin luulen.

 • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 9 huhtikuun, 2022 at 19:05

  Siis wau toi kirjasto! Ihan mielettömän upea <3 Mä rakastan vanhoja kirjastoja, ja käytiin sellaisessa myös Meksikossa. Pueblassa sijaitsee Amerikkojen vanhin kirjasto, missä vanhin kirja on 1400-luvulta. Näïden sun postausten myötä oon alkanu miettimään, et pitäisköhän mun sittenkin antaa Wienille jossain vaiheessa vielä uus mahdollisuus.

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 9 huhtikuun, 2022 at 21:52

   Luulen, että kaikissa maailman kaupungeissa jokin ”kolahtaa” jos vain löytää sen jutun. Ok, ehkä Amerikan nukkumalähiöt Ohiossa ei kolahtanut mun vaihtarivuoden aikana – no ihmiset sitäkin enemmän, siksi mä edelleen voin matkustaa sinne🥰

 • Reply Sanna | Seven Seas lauantai, 9 huhtikuun, 2022 at 20:41

  Wien näyttää kyllä juuri niin upealle, kuin mielikuvissa siitä olen ajatellutkin… Rakastan vanhoja rakennuksia ja niiden koristeellisia yksityiskohtia, jollaisia ei enää valitettavasti rakenneta. Niiden soisi säilyvän täällä mahdollisimman pitkään.

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 9 huhtikuun, 2022 at 21:50

   Keskustasta voi kävellä puoli tuntia ja edelleen vain kauniita rakennuksia ympärillä. Hämmensi.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 10 huhtikuun, 2022 at 12:00

  Wien todella on arkkitehtuuriltaan todella upea ja kiva kaupunki muutenkin. Wienistä kun siirryimme Bratislavaan, oli kyllä kontrasti arkkitehtuurin osalta valtava. Mukava kaupunki Bratislavakin silti oli.

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 10 huhtikuun, 2022 at 19:14

   Varmasti nyt keväällä, vehreyden puuttuessa olisi kontrasti ollut vielä suurempi

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.