Suomen suurin matkablogiyhteisö

Wien: palatsitunnelmia sekä uniikkia arkkitehtuuria

1600-luvulta imperiumin romahtamiseen asti (1918) Wien kukoisti. Mutta oikeasti Wien kukoistaa edelleen, kaikki paikat on pidetty hyvässä kunnossa ja remonttia tehdään edelleen.

Vierailuni aikana upeat Raatihuoneen ja Parlamentin näki loistossaan vain kuvissa, oikeasti ne olivat suoja-aidoilla ympäröity ja koneet tekivät töitä aamusta iltaan. Koko keskustaa voisi sanoa museoksi.  Kadulla ei kulje hevosvankkureita (muuta kuin turisteja kuljettaen), mutta loisto näkyy edelleen.

Upeita puistoja, bulevardeja, kirkkoja, palatseja, patsaita – you name it. Suuruudeltaan mahtavin  on keskustan ulkopuolella sijaitseva Schönbrunnin palatsialue. Schönbrunnissa kannattaa käydä myös muurien ulkopuolella, asuinalue ja sen ravintolat ovat todella viihtyisiä ja tunnelma mukava.

Wien on ajankohtainen aina, mutta sinne kehotetaan välttämään matkustamista kuumimpina kuukausina sekä taitekohtina maaliskuussa ja marraskuussa. Joskus matkalle lähdetään silloin, kun oma kalenteri mahdollistaa, nyt se oli maaliskuun lopussa – korona oli peruuttanut kesäkuun 2020 matkan ja sitten taas marraskuun 2021 matkan…

Hundertwasserin talokortteli on erilaista arkkitehtuurityyliä

Hundertwasserin talomuseo on värikäs asuinrakennus, jonka katolla ja parvekkeilla kasvaa puita. Korttelissa oleva myymälärakennus on niin ikään upea, sisäikkunoita, mosaiikkityyliin tehtyjä värikkäitä laattaseini,  lattiat kellellään eri suuntiin ja värikkäitä somisteita. Kaupat ovat samaan tyyliin rennon boheemeja. Kaupoista löytyy värikästä posliinia ja ajanmukaisesti vaikka sateenkaarivärityksen saanut kylpyankka.

Talomuseon ja ympäri Itävaltaa olevien sisarrakennusten luoja on 1928 syntynyt wieniläinen arkkitehti Friedrich Stowasser, joka nykyään tunnetaan Freidensreich Hundertwasserina. Hän on yksi 1900-luvun ylistetyimpiä itävaltalaisia artisteja. Hän vastusti ratinaalisuutta ja suoria linjoja. Hänen maamerkkinsä on monimuotoisuus monotoonisuuden sijasta. Itseään hän kuvaa: ” I have been working as a doctor for architecture so to say”. Hän periaate on se, että hän ei revi pirstaleiksi ja uudelleenrakenna, vaan hän tuunaa, käyttää olemassa olevia materiaaleja ja lisää siihen muotoja ja värejä – ja sekaan vielä luontoa elementtinä.

Hundertwasserin periaate on: ”Beauty is a panacea” – Kauneus on ihmelääke. Hundertwasser halusi työllään tuoda kauneutta ja romantiikkaa arkipäivään. Se toimii. Katso kuvia ja totea itse!!!

Hundertwasserin talomuseossa vietettiin avajaisia 1991. Arkkitehti kuoli 72 vuotiaana vuonna 2000 seilatessaan Uudesta Seelannista Eurooppaan. Minäkin haluan kuolla näin, katsellen merta tai maailman kauneutta kiertäessäni maailmaa. Ei ole väliä tapahtuuko se 50 vai 70 vai 90 -vuotiaana!

Onko Schönbrunn upea myös silloin kun puutarha ei ole loistossaan?

Schönbrunn on Viennan ja myös koko Itävallan suosituin turistikohde. Se on kesäpalatsi 1700-luvulta, Habsburgin hallitsijasuvun kesäkoti kolmensadan vuoden ajan. 1950 luvulta alkaen se on ollut myös turistikohde. Schönnbrunn tarkoittaa kaunista kevättä. Kevät ei ole vielä maaliskuun lopulla, mutta oh boy haluaisin niin palata sinne takaisin huhtikuun lopulla.

Schönbrunnin palatsiin sisälle pääsee reilun parinkympin lipulla kiertämään audiotourilla 40 eri huoneeseen. Palatsi on jotenkin kotikutoinen, jos 1441 huoneen palatsista kehtaa sellaista sanoa. Tuli fiilis, että sitä on remontoitu hallitsijaperheen tarpeisiin. Palatsille luonteenomaista oli se, että siellä oli pienehköjä huoneita eri tarkoituksiin. Palatsin kruununjalokivi on peilisali, siellä 6-vuotias Mozart piti ensiesiintymisensä. Ehtaa rokokoota näkyy tämän barokkipalatsin saleissa ja myös puutarhassa on hienoja puutarhalabyrinttejä.

Minussa asuu pieni rikollinen. En voi ymmärtää, miksi joissakin (hyvin harvoissa kohteissa) on vielä kuvauskielto. Enää emme kännyköillämme ilman salaman käyttöä tuhoa kohteita. Osa kohteista on päätynyt perimään maksua kuvaamisesta, täällä oli kuvauskielto. Kun en ymmärrä jotain, niin sitten en sitä tottelekaan. Eli alla olevat pari kuvaa on salakuvattu.

Palatsin puutarha-alueet ovat laajoja ja nyt maaliskuun lopussa lenkkeilijät olivat valloittaneet baanat. Vielä ei näkynyt kuin leskenlehtiä, mutta huhtikuulta lokakuulle vehreys ja kukkaloisto ovat varmasti upeita. Maaliskuussa tulee vähän tylsä fiilis puutarhassa kulkiessa, näkee miten upea se on tulevina aikoina ja alkaa jopa vähän harmittamaan alueen ”harmaus”.

Vehreyden puuttuessa kiinnittää huomiota valtavan leveisiin puistokujiin. Kieltämättä minulle tuli myös aatosta siitä, miten jonkun rikkaus on jonkun selkänahasta. Me hyväosaiset saamme jotain, jonka meille mahdollistavat osa heikommassa asemassa olevista.

Glorietten suunnasta palatsin suuruuden vasta ymmärtää. Voin vain kuvitella kuinka paljon puutarhureja alueella työskentelee tänäkin päivänä, jolloin koneet ovat käytössä.

 

Palatsi, jonka harva tietää, Kinsky Palais

Kinsky Palais on 1719 rakennettu ja 1990-luvulla restauroitu barokkipalatsi, joka sijaitsee Viennan Ensimmäisessä kaupunginosassa (Staroměstské náměstí 12).

Kinsky Palais oli löytö, siitä ei mainita missään ja siellä kokee Wienin tunnelman privaatisti. En tiedä onko ovi auki normaalisti, mutta eräänä perjantaina aamuyhdeksältä se oli ja oli olo kuin olisimme olleet varkaissa, kun saimme nämä näkymät nähdä ja tuntea. Talossa on gallerioita ja konsertteja, mutta nämä ovet olivat vierailumme aikana säpissä. Osuimme paikalle siis yhdeksältä ja galleriat avautuivat kympiltä ja ilta-aika on konserttien kulta-aikaa. Nauti ohessa olevista palatsin kuvista ja päätä, oletko samaa mieltä kanssani, että tämä voisi olla yksi Wienin helmi?!

Wienistä tekee ainutlaatuisen se, että siellä ovat todelliset suuruudet oikeasti kasvaneet, eläneet, istuneet kuppiloissa – eri taiteenlajejen ja tieteenlajien edustajat. Ja hallitsijasukujen jälkeläiset. Se tuo niin hurjan upean pääoman, että mietin, että löytyykö viennalaista, joka ei olisi kaupungistaan ylpeä??? Tunnetko sinä viennalaisia, millaisia he ovat?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Ne Tammelat maanantai, 28 maaliskuun, 2022 at 11:42

  Vietimme vain vuorokauden Wienissä muutamia vuosia sitten, mutta tuo hulppea Schönbrunnin palatsi jäi kyllä vahvasti mieleen. Sen verran vaikuttavan kokoinen rakennelma puutarhoineen oli kyseessä. Todella upea myös tuo Kinsky Palais ja hyvää tuuria, että pääsitte tutustumaan myös siihen kaikessa rauhassa.

  • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 30 maaliskuun, 2022 at 05:11

   Privaatti kokemus lisää nautintoa, sitä ei voi kiistää. Schönbrunilla oli mielestäni aika mälsä esittely audiona, kerrottiin faktat, jotenkin ei ollut elämyksellinen ja kerrottu tarinoita niinkään – tai sitten oma fiilis oli negatiivinen. Ystäväni sanoi, että se, että edellisenä päivänä teimme kerrassaan upean kirkkokavalkaadikävelyn vaikutti siihen, että Schönbrunn tuntui pliisulta – olen samaa mieltä. Ja siis maaliskuun vehreyden puute vaikutti varmasti

 • Reply Paula - Gone with the Gastons keskiviikko, 30 maaliskuun, 2022 at 01:31

  Wien on kyllä sellainen kaupunki johon haluaisin käymään pian. Sekin, vähän niin kuin moni muukin paljon historiaa sisällä pitävä paikka, vaatii varmasti pidemmän pysähdyksen, että siellä ehtii näkemään kaiken haluamansa. Kinsky Palais näyttää kyllä upealta. Näiden palatsien lisäksi myös ravintola/kahvilatarjonta Wienissä kiinnostaa.

  • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 30 maaliskuun, 2022 at 05:06

   Ruokailimme tosi spontaanisti siellä mikä osui matkan varrelle. Herrengassella oleva nuorten naisten pitämä kasvisravintola Venus oli ehdoton suosikki. Samalla kadulla olevaan kahvilaan oli järkyttävät jonot – lopulta perinteisesti valmistetun sacherimme söimme hotellia vastapäätä/Kinsky Palaisin lähellä Stadt Cafeessa – no se oli suosittu, mutta anoppini sacher kakku on parempaa (väitän, että sitä parempaa ei kyllä Wienistä löydy😂). Perinteisen wieniläisen aamupalan vegaaniversiona nautimme trendikahvilassa luonnonhistoriallisen museon vieressä olevan taidemuseon takana olevalla kadulla -valloittava palvelu❤️. Kellariravintolaa pidetään klassikkona – no ihan perusrafla – ok oli wieninleike ja karppi. Nämä kokemukset ainakin

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA torstai, 31 maaliskuun, 2022 at 15:20

  Schönbrunn on kyllä aivan jäätävän kokoinen kokonaisuus. Saa kävellä jalkansa tärviölle sen alueella.
  Wienissä käynyt pariin otteeseen, mutta aina jäänyt vähän ”kylmä” fiilis paikasta. Pitäisi päästä joskus joulunaikaan sinne. On kuulemma hyvin kaunis silloin.

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 2 huhtikuun, 2022 at 12:49

   Wien sopi mun mentaliteetille hyvin – vaikka en edes innostu kulttuurista. Kulttuurityypeille Wien on ihan👌

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas perjantai, 1 huhtikuun, 2022 at 21:02

  Meillä oli Wieniin lentoliput ja sitten iski korona. Lennon hinta palautettiin. Nyt odotan uusintalähtöä. Ilmeisesti hieman keväämpi, kun jo vihertää, on paras ajankohta tuonne matkata?

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 2 huhtikuun, 2022 at 12:47

   Kieltämättä maaliskuu aika tylsä, huhti/toukokuun vaihde olisi jo upea. Toki meille osui pilvettömät taivaat ja 18C , joten valittaa ei sovi, vaikka vehreys uupui.

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 2 huhtikuun, 2022 at 10:19

  Mulla jäi nuo kaikki palatsit näkemättä, kun pyörin vaan keskustassa ja vanhassakaupungissa. Olis pitäny varmaan perehtyä kaupunkin etukäteen vähän paremmin. Tuolloin mulla ei ollu toiveissa kun syödä wieninleikettä ja sacherkakkua 😀

  • Reply kodinvaihtaja lauantai, 2 huhtikuun, 2022 at 12:45

   Toisaalta toi on just parasta. Mitä paremmin perehtyy, niin sitä suurempi todennäköisyys, että reissusta tulee ähky ja täyteen dumpattu. Molempia reissuja tarvitaan

 • Reply Sandra/ The Present is Perfect sunnuntai, 3 huhtikuun, 2022 at 12:11

  Itsekin olen käynyt Wienissä, mutta silloin tyydyin vain upeiden rakennusten ihailuun ulkopuolelta. Tämän postauksen perusteella tuli selväksi, että ensi kerralla täytyy tutustua palatseihin myös sisäpuolelta. Wienin arkkitehtuuri on niin hengästyttävän upeaa, että siihen jopa turtuu hetkittäin.

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 3 huhtikuun, 2022 at 21:25

   Aivan totta. Monissa kohteissa, joissa jotain upeaa paljon käy juuri noin, turtuu.

 • Reply Milla / Miffa´s sunnuntai, 3 huhtikuun, 2022 at 20:39

  Oi, Wieniin olis ihana palata uudelleen, muutama päivä tuli siellä interraililla vietettyä joskus +10 vuotta sitten. Schönbrunnissa käytiin, mutta muuten taidettiin vaan haahuilla ja syödä sacherkakkua… Hienolta näyttää kyllä tuo Kinsky Palaiskin!

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 3 huhtikuun, 2022 at 21:24

   Itsellä on jotenkin haaleita muistikuvat monista vanhoista reissuista, hämmentää. Mm. 30v sitten (20 vuotiaana) olen käynyt Saanalla. Ilman kuvia väittäisin, että en ole koskaan käynyt😅

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.