Kävelykierros vanhassa kaupungissa, missä poiketa?

Tallinnan vanhassa kaupungissa olet kuin keskiaikaisessa sadussa, sen torneihin ja muureihin ei vain voi väsyä. Minun ehdoton suosikki on Muurivahe Tänäh / Katariina Käik kadun ympäristö luostarialueella. Toki luostaria ei löytynyt – monessa jutussa sanotaan, että portti on harvoin auki, en kyllä edes hiffannut missä portti olisi ollut. Myöskään samalla alueella taidestudio Ichthus ei osunut silmään – no ehkä taidetalon sisäpiha olisikin upeampi kesäaikaan – tällä ajatuksella lohduttauduin.

Ei huono ole myöskään  Toompean mäeltä alas vanhaan kaupunkiin kulkeva reitti Pikk jalgin kautta Luhike jalgalle. Tallinna on ehdoton kävelijöiden kaupunki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tallinnan vanhakaupunki on kävelijöiden kaupunki

Talvella on mukava kävellä Tallinnassa, sillä kulkijoita on vähemmän. Toisaalta kävellessäni haaveilin jo aamukuuden juoksulenkistä kesäisen Tallinnan vanhassa kaupungissa!!❤️. Ja toisena aamuna kyllä voisi juosta Rotermannia fiilistellen (pitkälti kävelijöiden kaupunginosa) ja kolmantena merituulia haistellen Piritassa. Aah👌🥰

Virossa/Tallinnassa on hyvä myös kävellä siitä syystä, että samoin kuin Suomessa, siellä on myös maailman puhtainta ilmaa. Viron pinta-alasta jopa yli puolet on metsää!! Tallinnan Toompean alueen puisto yllätti minut suuruudellaan. Sinne voisi suunnata neljäntenä aamuna lenkille. Ja jos lähtee kauemmaksi, niin viidentenä aamuna Kardiorgiin tietenkin😉

Autenttinen tunnelma vuodenajasta riippumatta

Tallinnan vanhankaupungin sanotaan olevan yksi maailman autentisimpia vanhoja kaupunkeja. Raatihuoneen torilla seistessään kokee, että tässähän olen jo ihan kuin missä tahansa Euroopan hansakaupungissa. Ja samalla mieleen tulee pieni kateus, miksi lahden toisella puolen ei ole tällaista…

Äärimmäisen harvoin tunnistan itsessäni kateutta toiseen ihmiseen, mutta todella usein paikkakateutta. Ja matkustaessani haaveilen aina saavani kokea tunnelmaa asuen siinä maassa. Tässä taitaa olla yksi syy, miksi minusta tuli kodinvaihtaja😉🤷‍♀️

Toompean mäeltä näkee kauas

Toompean mäeltä, valtion hallinnon rakennusten ja eri maiden konsulaattien keskeltä löytyvät paikat ihailla Tallinnaa korkealta ja kauas. Viralliset näköalatasanteet ovat Kohtuotsa ja Patkuli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhassa kaupungissa on historiallisia museoita, joihin on ilmainen sisäänpääsy

Vanhassa kaupungissa pääsee autenttiseen tunnelmaan myös astumalla sisään Raatihuoneen torilla olevaan apteekkiin, Oopperataloa viistosti vastapäätä sijaitsevaan pankkimuseoon ja Nunnekadulla olevaan koulumuseoon. Kaikki nämä kokemukset ovat täysin ilmaisia!!!

Gustav Adolfi Gümnaasium on nykyään edelleen yli tuhannen oppilaan koulu (osa lapsista Kalamajan koulussa). Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolfin perusti koulun 1631 ja se on Viron vanhin koulu.

Vinosti Estonia Oopperaa vastapäätä olevaan punatiiliseen tornitaloon, Viron keskuspankin museoon kannaattaa mennä ihan pelkästään sen porraskäytävän tähden.

Oli ihan pakko kokeilla seiniä, että ovatko ne tapetoidut – niin upeat seinämaalaukset ovat.

Itse vanha pankkisali huokuaa historiaa ja pankinjohtajia esittävät mallinuket ovat niin aidonoloisia, että pelastyin. Peräsalin pörssisalin ja setelihistorianäyttelyn lähinnä kävelin lävitse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Raeapteekki sijaitsee Raatihuoneentorilla ja se on vanhin yhtäjaksoisesti samoissa tiloissa toimiva apteekki koko Euroopassa. Siis ensimmäinen huone on edelleen apteekki, tiski vaikutti kuin museotiskiltä👍

Perällä oleva toinen huone on museotilaa ja sen esineistöstä osa on 1600-luvulta. Osuimme paikalle samaan aikaan opastusryhmän kanssa ja opas kertoi elävästi tarinaa mm. siitä, että aikoinaan yskää on hoidettu siten, että potilas on laittanut sammakon suuhunsa. Kurkun kipeys kuulemma helpotti sen myötä, että potilas alkoi yökätä ja sen reaktion myötä erittyi jotakin vaivaa helpottavaa suuhun. Tämähän olisi oiva keino kokeiltavaksi – onneksi itse en juuri yskästä kärsi😅😅.

Sopiva kahvipaussi olisi Maiasmokk kahvila. Marsipaania valmistettiin keskiajalla apteekeissa. Tämän kahvilan museotilan 200 marsipaanihahmoa on tehty n. 100 vuotta vanhoilla muoteilla. Kävelimme ohitse juuri aamupalan syöneinä, mutta seuraavalla visiitillä voisi pysähtyä.

Oopperan/pankkimuseon lähellä olevassa Chocolala kahvilassa sen sijaan nautimme ihanista suklaista. Alakerran museossa kerrotaan kaakaon historiasta ja valmistuksesta – katsopa lyhyt video. Google mapsiin jonkun jättämä arvostelu pitää paikkansa:

”People talk endlessly about Belgian chocolate, but this museum and shop shows that Estonian chocolate has no readon to think itself inferior in any respect, be it taste, variety or aesthetics.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirkkojen ovet pysyivät minulta suljettuina

Vanha kaupunki on täynnä kirkkoja. Syystä tai toisesta, ovet eivät vain minulle auenneet, menin niiden ohitse aina jotenkin väärään aikaan ja turhaan kolkuttelin.

Raatihuoneentorin lähellä oleva Pyhän hengen kirkko omaa upean historiallisen tarinan. Tässä 1300-luvun kirkossa pidettiin ensimmäinen vironkielinen messu uskonpuhdistuksen päätyttyä.

Kirkon ulkoseinän kello on näyttänyt aikaa paikallisille jo silloin, kun ei ollut jokaisella kaulakelloja, rannekelloja tai kännykkää aikaa näyttämässä.

1200-luvulla valmistuneessa Nigulisten (Nikolain) kirkossa Vanhassa kaupungissa olisi kait ollut tunnettu maalaus, Bernt Notken Kuolemantanssi. Toompeassa oleva Tuomiokirkko oli myös suljettu – sen kirkontornista olisi varmasti ollut upeat näköalat, kun taivas oli täysin pilvetön kirkon ohitse kulkiessani.

Toompeassa olevaan Aleksanteri Nevskin Katedraaliin onneksi pääsin lämmittelemään. Istahdin hetkeksi kuuntelemaan papin pientä rukouslauluhetkeä paikallisille (?) seurakuntalaisille kirkon sivualttarilla.

Näitä hetkiä janoan matkaillessa, kun osun sattumalta jakamaan jonkun autenttisen hetken. Yksin kulkiessa hetken kokee vielä voimakkaammin.

Tunneleita ja torneja

1600-1700-luvulle menee Kiek de Kök linnoitusmuseon ja Bastionin tunnelien historia. Vanhaa kaupunkia ympäröivät muurit ja tornit suojelivat kaupunkia hyvin. Itse tunneleissa on säilytetty ammuksia ja niiden kautta kulkivat sotilaat. Nykyinen museotunneli on 320 m pitkä ja siellä esitellään myös lähihistoriaa – jolloin tunnelissa asui myös kymmeniä kodittomia omissa ”tunnelinpätkissään”. Lataamalla apin olisi saanut kuunnella opastusta, mutta vaikutti sen verran hankalalta, että en viitsinyt nähdä vaivaa

Kiek in de Kökin (vilaus keittiöön) linnoitustorni on  nimetty siksi, että sen ylimmästä kerroksesta on näkymät Toompeanmäen paremman väen keittiöihin. Hyvät näkymät (hyvällä säällä) ovat ja torneissa on myös kahviloita, joista osa on entisöity täysin vanhojen aikojen kaltaiseksi.

Viron lipun mutkikas tarina

Riigikoguun (Viron parlamentti) kuulemma pääsee perjantaisin tutustumaan – valitettavasti tätä ilmaista mahdollisuutta ei nyt korona-aikaan ollut.

Riigikogun ja Toompean linnan puutarhan yhteydessä olevan Pika Hermannin tornin salkoon nostetaan lippu joka aamu auringon nousun yhteydessä. Tämä tehtiin ensimmäisen kerran 12.12.1918. 1940 miehityksen jälkeen sinivalkomusta lippu ei salkoon noussut kunnes taas päivittäin Viron itsenäistyttyä 24.2.1989.

Värit symboloivat kirkasta tulevaisuutta sekä Pohjolan taivasta (sininen), kansakunnan synkkää historiaa ja maaperää (musta) sekä taistelua kohti valaistumista (valkoinen).

Oletko osallistunut Vanhan kaupungin opastettuun kaupunkikierrokseen? Mitä siitä on jäänyt mieleen? Missä muualla olet käynyt, mitä tässä ei ole kerrottu?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 8 helmikuun, 2022 at 10:17

  Kuvat talvisesta Tallinnasta näyttävät kauniilta, itse en ole Tallinnassa ikinä talviaikaan ollut. Mahtaakohan lunta olla jokainen talvi? Tässä oli useampi vinkkaus, mitä en ollut tajunnut. En esimerkiksi ollut osannut kiinnittää huomiota noihin kirkkoihin, todella näyttävän näköisiä!

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 08:35

   Kiva, että sait vinkkejä, usein lyhyellä reissulla on jokin täsmäsuunnitelma. Minulla oli neljä päivää aikaa ja siitä riitti jo moneen. Todella paljon näkee lumettomia kuvia Tallinnan talvesta. Nyt lumi toi haastetta, vanhakaupungin kadut oli aika sohjoiset.

 • Reply Reissu-Jani sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 17:42

  Talvinen Tallinna on kaunis, mutta petollisen liukas tai sohjoinen. Hyvät kengät nastoilla on lähes pakolliset jos haluaa pysyä pystyssä. Kävin aikoinaan tuolla tunneleissa myös, ja se oli erittäin mielenkiintoinen paikka kuulla niitä juttuja. Kaikissa muissa paikoissa on aiemmin tullutkin käytyä muttei tuossa Viron keskuspankin museossa joka vaikuttaa myös kiinnostavalta. Vanhan kaupungin muureilla on myös kiva kävellä – varsinkin jos ei ole lunta.

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 19:55

   Meillä oli just nyt täydellinen keli, mutta enteilin, että 2 päivää myöhemmin ei enää olisi ollut. Ihastuin todella ja hyvin ymmärrän ihmisiä, joilla jopa kakkoskoti Tallinnassa – se on niin eri maailma

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 18:38

  Tallinna on kaunis kaupunki ja kiva kohde ympäri vuoden. Helsinkiläisen näkökulmasta se on myös todella helppo matkakohde. Olin itse Tallinnassa tänä viikonloppuna, ja yleensä siellä tulee käytyä ainakin pari kertaa vuodessa. Tykkään juuri tuosta mainitsemastasi vanhankaupungin fiiliksestä, joka vie ajatukset Keski-Eurooppaan. Vain 80 kilometrin päässä Helsingistä on tosiaan aivan erilaista!

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 19:53

   Tuli kyllä vähän kateus Hkiläisille. Vaikka itsellä on vain 2h matka satamaan, niin lyhyessä matkassa sekin tuntuu

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 19:42

  Kivan kierroksen olette tehneet, ja kaikki mainitsemasi paikat ovat tuttuja 🙂 Näistä Bastionin tunnelit on varmaan tehneet suurimman vaikutuksen! Oli kiva (aikana ennen k*ronaa) livahtaa kiireisiltä kaduilta tunneleihin piiloon!

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 19:51

   Hassusti nyt k-aikana tuntui, että tunneleissa oli liikaa ihmisiä. Ei siis oikeasti ollut(ehkä max seitsemän henkilöä), mutta kun kaikki kävelivät ees taas sen tunnelin pätkän

 • Reply Tanja for Takeoff sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 21:33

  Tallinna on kyllä iki-ihana! Nyt kun käydään Suomessakin harvoin, ei päästä käymään Tallinnassakaan, jossa Helsingissä asuessa piipahdettiin kuukauden tai parin välein.
  Sinne on usein ikävä, joten oli ihana päästä fiilistelemään tämän postauksesi kautta, kiitos!
  Hauska huomio tuo paikkakateus. Mäkin tykkään ajatella millaista olisi asua eri paikoissa ja ehdottomasti meidän nomadielämän parhaita puoli onkin just se, että voi viipyä pitkään yhdessä paikassa ja elää siellä paikallisten tavoin.

  • Reply kodinvaihtaja perjantai, 18 helmikuun, 2022 at 22:14

   Kyllä mä vielä elämäni aikana haluan asua vähintään muutamia kuukausia kerrallaan eri maissa!!

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas maanantai, 14 helmikuun, 2022 at 21:49

  Talvinen Tallinna on kaunis, varsinkin kun on satanut juuri lunta. Hieno apteekki. Onko nuo mainitsemasi kirkot tosiaan joskus auki?
  Olisi kyllä joskus hieno käydä niissä.
  Itse vaelsin yksin Tallinnassa tammikuun lopulla lumisateessa. Lähestulkoon samoihin aikoihin kuin sinä.
  Vielä juttu tekemättä.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja perjantai, 18 helmikuun, 2022 at 22:18

   Meinasin sunnnuntai aamulla messuaikaan mennä kirkkokierrokselle – en sitten jaksanut. Se olisi ehkä varmin aika päästä sisään

   • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 20 helmikuun, 2022 at 07:20

    Tuttuja paikkoja, joissa tulee käveltyä muutaman kerran vuodessa. Tallinnan Vanhakaupunki on upea.

 • Reply Merja / Merjan matkassa tiistai, 15 helmikuun, 2022 at 17:36

  Tallinnan vanhakaupunki on kaunis ja lähes joka reissulla siellä tulee käytyä. Viime vuosina olen yrittänyt laajentaa vierailuja myös vanhankaupungin ulkopuolelle, koska sieltäkin löytyy kaikenlaista mielenkiintoista.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja perjantai, 18 helmikuun, 2022 at 22:19

   Monia blogijuttuja olen ympäri Tallinnaa nähnyt, seuraavalla pitää lähteä vähän eri paikkoihin

 • Reply Anna K. perjantai, 18 helmikuun, 2022 at 20:59

  Voi miten kaunis vanha kaupunki on talviasussaan! Kuin valkoiseen pukeutunut morsian. Tuo apteekkimuseo on melko veikeä paikka, siellä oli kaiken maailman kuivattuja sammakonreisiä ja muuta kummaa purkeissa, nam! 😀

  • Reply kodinvaihtaja perjantai, 18 helmikuun, 2022 at 22:09

   Juuri aamulla oli satanut pieni kerros uutta lunta. Kuvaushetken oli kauniimpi keli, sitten harmaat pilvet valtasivat

 • Reply Paula - Gone with the Gastons perjantai, 18 helmikuun, 2022 at 21:27

  Olipas kivan oloisia paikkoja. Tuo apteekki varsinkin näytti niin tunnelmalliselta. Jospas mekin ensi kesänä päästäisiin Tallinnaan käymään. Onkin jo tovi vierähtänyt viime kerrasta. Otan tästä muutaman paikan muistiin, niin löydämme ne sitten.

  • Reply kodinvaihtaja perjantai, 18 helmikuun, 2022 at 22:08

   Toivottavasti pääsette, kesätunnelma Tallinnassa viehättäisi kyllä.

 • Reply Martta / Martan matkassa lauantai, 19 helmikuun, 2022 at 19:02

  Tallinna on kiva paikka ja myönnän, että tunnen samaa kateutta ihanien matkakohteiden kanssa, kuin sinä! Niin monet kerrat olen suunnitellut Helsinkiin upeita rantapromenadeja ja kotikaupunkiini toreja ja venevajoja yms. Tallinna houkuttaa nyt kovasti, piristäisi kummasti!

 • Reply Sini+matkakuumeessa sunnuntai, 20 helmikuun, 2022 at 08:39

  Luvattoman pitkä aika edellisestä Tallinnan visiitistäni. Keväällä sinne voisi lähteä, kun on hyvät ilmat ja lumet lopullisesti lähtenyt.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.