Äidin hemmottelupäivä Tallinnassa: Kulttuuria, kylpylää, hoitoja

Tallinnaan (ja kaikkialle Viroon) tullaan kylpylään, kauneushoitoihin ja jopa kauneusleikkauksiin. Myös oopperan/baletin ystäville Tallinna on mielekäs kohde.  Itse tulin Tallinnnaan yön yli (tai neljän yön yli) matkalle ensimmäisen kerran vasta nyt 49-vuotiaana. Tämän ikäiselle perheenäidille kelpaa hemmottelu, mutta mitä sitä oikein tekisi??!! Valinnanvaraa on huisisti.

Kylpylä täyspituisella uima-altaalla löytyy Mustamäestä

Tallinna on täynnä kylpylöitä. Vähän jokaisen hotellin yhteydessä on Spa kylpylä. Ovat ne sitten miten isoja tai pieniä tahansa. Itse asiassa jonkun päiväretken yhteydessä olen käynyt lasten kanssa keskustan kylpylässä. Tallinnassa olen laskenut vesiliukumäkeä elämäni ensimmäisen ja viimeisen kerran.

Lupasin näyttää lapsille, että kyllä äitikin uskaltaa ylittää itsensä. Edelleen muistan kuinka hirveää se oli -vaikka oikeasti se oli miniliukumäki. Eli ei tällä kertaa mihinkään vesipuistokylpylään!!

Keskustasta parinkymmenen minuutin taksimatkan päässä on Mustamäe Elamus Spa. Se on paikallisten suosiossa oleva uimahallikylpylä. Menin sinne vesijumpan perässä, neljästi päivässä oleva aqua-aerobic kuuluu 9-14€:n hintaiseen lippuun.

Meitä oli seitsemän mummua, kaksi opiskelijatyttöä ja minä. Rytmi jumpassa oli niin kova, että mietin, että miten noi mummot… Jumpan ohessa ehdin pohtia, että onkohan naapurimaiden jumppakulttuurit näin erilaiset? Ei yhden paikan ja tunnin perusteella voi tehdä vielä isoja johtopäätöksiä, mutta Suomessa kovatempoiset tunnit ovat puolen tunnin mittaisia hiittejä, pidemmät tunnit usein matalasykkeisiä, lihasvoimaa lisääviä tai mindful tyyppisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Onko tässä Viro jäljessä, sielläkö vielä huhkitaan kovat sykkeet keskiössä??

Olisin kyllä halunnut mennä kylpylänkin puolelle, mutta lipunmyyjä ei ymmärtänyt kysyä tarkemmin ja lipullani ei päässyt sinne. No puolen tunnin uinti täyspitkällä altaalla ja tunnin 90-luvun discojytän tahdissa vedetty aerobic vei voimat ja ei jaksanut enää säätää lippuja. Jos nyt muistaisin, näin käynyt itselle myös Unkarissa ja Bulgariassa. Pitää tarkasti tsekata onko kaikki palvelut ko.lippuun sisältyviä vai ei.

Kylpylän puolella olisi ollut parikymmentä eri saunaa – uimahallin puolella vain yksi. Eli kyllähän kylpylään pitäisi mennä ihan erikseen!!!

Tämän lähemmäksi spa osastoa en päässyt, portti huusi kovaa ja kimeästi, että tänne ei tuolla rannekkeella tulla😅

Jumppa riitti päivän urheiluksi. Olin suunnitellut käveleväni, mutta ladattuani Yango kyytisovelluksen, se näytti antavan ensimmäiset kolme kyytiä puoleen hintaan. Eli käveleekö puoli tuntia, jos saa matkan kahdella eurolla?!

Lounas modernissa kauppahallissa

Telliskiven alueella on entisöity kauppahalli Balti Jaama Turg. Kauppahallista ei saanut edes otettua kuvia, jotka olisivat edustaneet upeutta. Kauppahallista saa tuoreita vihanneksia, kalaa ja lihaa, mutta siellä on laaja valikoima tyylikkäitä, moderneja pikkuravintoloita (ja ajan hengen mukaisesti kymmeniä Wolt kuskeja). Yläkerrassa oli myös second handia, antiikkia, käsityöpuoteja yms.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kauppahallin vieressä on rautatieasema ja vanhoja rautatieasemaan kuuluvia rakennelmia on myös tuunattu baarikäyttöön lähinnä kesäkaudelle.

Jalkahoidon ohessa eestin kielen oppitunnilla

Hemmotteluhoidot näyttivät googlettelun perusteella olevan Tallinnassa aika laille Suomen hinnoissa. No lukiessani Helsingin satamassa ollutta The Baltic Guide -lehteä, osui silmään tarjoukset Metropol hotellin yhteydessä olevaan Metropol Beauty Spahan. Päädyin lopulta viettämään hoitolassa 4,5 tuntia jalkahoitajan, kampaajan (pitkien hiusten väri, leikkaus ja kampaus) ja hierojan käsittelyssä. Kaikki hoidot maksoivat yhteensä vain 127€.

Hemmotteluhoitojen lisäksi sain oivan eestin kielen oppitunnin. Etenkin jalkahoitajan kanssa minulla synkkasi ja nauroimme niin paljon, että taas tuli ikää lisää. Hän oli aikoinaan nuorena oppinut suomea tv:tä katsoen ja pitää kieltä yllä nyttemmin asiakkaiden kanssa.

Vesijumpassa opin, että suomen ja eestin numerot ovat ihan samat: ”üks, kaks, kolma, neljäs” huusi ope. Viikonpäivät eestiksi ovat nekin loogiset esim. torstai on neljapäev. Eli esmaspäev, teisipäev, kolmapäev, neljapäev, reede, laupäev, pühapäev.

Jalkahoitaja kertoi ystävästään, joka oli oli ollut töissä Suomessa, mutta palasi takaisin kotiin. Hän ei ollut pitänyt työkavereistaan, kokenut heidän käyttäytyvän ikävällä tavalla – hän oli ammatiltaan koristaja. Vähän aikaa arvuuttelin, että oliko hän sisustussuunnittelija, mutta siten keksin oikein, siivooja 😉.

Ainoastaan pikkuvarpaassani olevan ”känsän” sydäntä hoitaja kieltäytyi poistamasta. Suomalaiset kosmetologit eivät sen sydämeen koske, se on kuulemma lääkärin hommia. Toisen pikkuvarpaan känsän hoiti kuntoon mauritiuslainen jalkahoitaja, tämä toinen oli pitkään poissa unkarilaisen kollegansa työn tuloksena. Se kuitenkin kasvoi takaisin.

Tämä virolainen hoitaja sanoi, että jos sydän poistetaan nousevan kuun aikaan (mikä nyt on), niin se kasvaa takaisin. Sori vaan, ihan en osta tätä, mutta hänet saan poistamaan känsän vasta jos kalenterista katsotaan oikeaan ajankohtaan seuraava aika🤭😂.

Hoitola oli Rotermannin kaupunginosassa, joka on aivan sataman vieressä. Kampaaja sanoi, että ennen hän kävi ystäviensä kanssa vanhassa kaupungissa syömässä, nyt ystävykset tulevat aina Rotermanniin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Todella toivon pandemian menevän ohitse ja turistien palaavan Tallinnaan. Ei paljon paikalliset käy Rotermannissa syömässä, kun 4,5 tunnin ajan, jonka hoitolassa olin, oli näillä kolmella työntekijällä yksi asiakas minun lisäksi!!!

Roterman on trendikäs paikka. Rotermann oli arkkitehtuuriltaan modernia ja monipuolista. Värien ja muotojen ilotulitusta rakennuksissa!

Konsertti oli ensimmäinen paikka, jossa helmikuussa 2022 on ollut paljon ihmisiä, kaduthan ovat todella tyhjiä

Virolaiset jättävät näköjään ensimmäisen rivin tyhjäksi suomalaisten tapaan. Sen huomioin heti, kun astuin konserttisaliin.

Latvialainen ortodoksinen mieskuoro Logos esitti viikon mittaisella Mustonen Festillä venäläistä ja juutalaista ortodoksista musiikkia. Tämä musiikkityyli on ollut alusta asti, vuodesta 1993 perustetun lauluryhmän tyyli. Todella taitava ryhmä, soolojakin veti yhdeksänhenkisestä ryhmästä seitsemän laulajaa.

Kuoron nimi, Logos on kreikkaa ja tarkoittaa ajatusta sekä opettamista. Nimi on valittu huolellisesti, se symboloi kuoron ideaa, kuoro haluaa kuulijoiden pysähtyvän kappaleiden merkityksen ääreen ja tavoitteena on luoda yhteys laulajien ja katsojien väliin. Kielimuurista johtuen kappaleiden merkitykset eivät ihan auenneet, mutta kuorolla ja katsojilla oli selvä yhteys. Oli upeaa kokea hetki, joka oli kappaleen loputtua ennen taputuksia. Kaikki kokivat vielä kappaleen väreilyä.

Tallinnan filharmonian tila oli parinsadan metrin päässä hotelliltani Mustapäiden talossa, Mustpeade majassa. Tämä talo on entinen kauppiaskillan talo, nykyisellään jazz- ja klassisen musiikin konserttisali.

Filharmonian ulko-ovi on niin mahtava, että se loi ajatusta siitä, mitä oven takana voisi olla. Olin todella pettynyt, konserttisali oli oikeastaan vähän mitäänsanomaton. Akustiikka sen sijaan oli upea, sillä seinät olivat puolimetriä syvää kiveä!


Estonia teatteri/ooppera saimme paikan päältä parillakympillä Taikahuiluun extraliput (netti ilmoitti loppuunmyydyksi).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä korkeakulttuuria olet kokenut Tallinnassa? Onko sinulla kokemusta eri kylpylöistä Tallinnassa, mitä suosittelisit? Mitä hoitoja olet ottanut Virossa, oletko saanut palvelua suomeksi? Millaisia väärinymmärryksiä kielien samankaltaisuudesta johtuen olet kohdannut?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 4 helmikuun, 2022 at 23:55

  Mukavalta kuulostanut matka! Olen tainnut olla kolme kertaa Talinnassa, mutta kaupunki on jäänyt itselleni hieman vieraaksi, enkä juurikaan ole liikkunut Vanhankaupungin ulkopuolella. Saapa nähdä tuleeko tänä vuonna lähdettyä tutustumaan perusteellisemmin Tallinnaan.

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 08:26

   Vanhassakaupungissa on kyllä pelkästään niin paljon nähtävää! Vaatii pidemmän ajan, jotta muualle edes kannattaa lähteä.

 • Reply Kaukokaipuun Monni sunnuntai, 6 helmikuun, 2022 at 15:28

  Ihanaa! Suunnittelen vieväni äidin Tallinnan-lomalle heti kun vain päästään, joten tästä jutustahan sai mitä parhaimmat vinkit. <3 Kiitos! Ihan mahtavalta vaikutti tämä reissu. 🙂

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 08:27

   Aika moni käy hemmotteluhoidoissa kaverin kanssa, minultakin varausvaiheessa heti tarkistettiin, että tulenko yksin

 • Reply Maapalloilija sunnuntai, 6 helmikuun, 2022 at 15:46

  Tallinnaan voisin kyllä taas pitkästä aikaa jossain vaiheessa mennä käymään. Mukava kohde ja paljon kaikenlaista. Ei tarvitse kuin Suomenlahti ylittää, niin on heti ihan erilaisessa paikassa.

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 08:28

   Oikeastaan vähän hämmentää astua oikeaan hansakaupunkiin parin tunnin lauttamatkan jälkeen

 • Reply Anne | Elämää Nomadina maanantai, 7 helmikuun, 2022 at 15:41

  Vaikuttaa olleen kiva ja rentouttava Tallinnanreissu! Omat matkat Tallinnassa ovat keskittyneet enemmän vain kaupungin kiertelemiseen ja arkkitehtuurin ihailuun, eli kaikenlaiset hemmottelut ja kulttuurielämykset ovat jääneet väliin. Sama teema meillä kyllä on muuallakin reissatessa – pitäisi varmaan ottaa ihan asiakseen käydä joskus esimerkiksi oopperassa, kaikenlaista musiikkia kun on kuitenkin itsekin tullut harrastettua. Ja toki joku hemmottelukin olisi joskus paikallaan, kun edes hierojalla ei tule koskaan käytyä. 😀

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 08:31

   Jotenkin tosi usein reissussa käyn jalkahoidossa. Jalkahoito mahdollistaa hyvin myös keskustelun ja jos toisen henkilön kielitaito riittää (englantiin usein, tässä kyllä suomeksi juteltiin), niin minä uteliaana olen kiinnostunut ties mistä

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas maanantai, 7 helmikuun, 2022 at 21:50

  Olin pari viikkoa sitten Tallinnassa. Käväisin Telegraafissa valokuvanäyttelyssä. Todella paljon harmitti, kun en tullut katsonneksi, mitä balettiesityksiä olisi tullut. Olisi kiva ollut mennä esitykseen.
  Sinulla näyttää olleen ollut kiva reissu. Hemmotteluhoitoja en ole Tallinnassa ottanut. Pitäisi kyllä, kun kaikki kehuvat, että on edullista.

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 08:33

   Onneksi poikettiin Estonia teatterin lippuluukulla. Nimittäin netin mukaan oli loppuunmyyty. Haja/extrapaikkoja löytyi kuitenkin kaikkiin näytöksiin. Vähän alipukeutunut kyllä olin, iltapukuja oli monella oopperavieraalla

 • Reply Sini matkakuumeessa tiistai, 8 helmikuun, 2022 at 11:52

  En ole käynyt nauttimassa korkeakulttuurista Tallinnassa. Suomessakin baletissa vaan kerran. Tykkäsin kyllä. Onkohan Tallinnan balettiin lippujen hinnat paljonkin halvempia kuin Suomessa?

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 08:38

   Meidän extraliput (istuinpaikka käytävän ylimääräinen paikka) oli 18€ (saimme vielä 15% lisäalennuksen Tallinna kortilla). Peruslippu taisi olla 35€ tai joku lippu ainakin. Mutta extrapaikoilta näki todella hyvin ja nyt korona-aikaan oli koronaturvsllista, kun oli puolen metrin väli seuraavaan katsojaan

 • Reply Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 04:26

  Tää oli mukava postaus. Mulla tuli kesällä kahdeksas reissu Tallinnaan, ja tykästyin vasta sillon ekaa kertaa kaupunkiin. Kylpylöistä ei ole kokemusta, mutta muuten viihdyin siellä. Sait kyllä todella edullisesti nuo hoitolan palvelut! Harmi että kylpylän puoli jäi uimareissulla näkemättä.

  • Reply kodinvaihtaja sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 08:39

   Kiitos! Itse en ole laskenut Tallinnakäyntejä. Muutama päiväreissu, mutta oikeasti hassua, että tämä oli eka yön yli reissu Tallinnaan!

 • Reply Martta / Martan matkassa sunnuntai, 13 helmikuun, 2022 at 20:21

  Mukavalta kuulostaa pikku loma naapurissa, siitä on tovi kun Tallinnassa olen viimeksi käynyt, toivottavasti pian. Voi miten mahtava kielikurssi sulla on ollut, nauratti hieman tuo koristaja ja viikonpäivät on ihan loogisia.

  • Reply kodinvaihtaja perjantai, 18 helmikuun, 2022 at 22:13

   Oli niin hyvä oppitunti, että tuli ihan kiinnostus opiskella Viroa😀

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.