Suomen suurin matkablogiyhteisö

Karibian Guadeloupe – iguaanien ja kilpikonnien kotisaari

Miksi Guadeloupelle? Millaista Guadeloupella on?

Perhosen muotoisella karibian saarella on rantaviivaa niin paljon, että siellä on beachejä n. 250 kappaletta, myös ns. hidden beachejä, jonne pitää kävellä noin tunnin matka. Hiekkarantojen lisäksi saarella on aktiivinen tulivuori, yli 50 vesiputousta, voit uida kilpikonnien kanssa ihan perusbeachillä sekä törmätä kadulla iguaaniin. Guadeloupe koostuu kahdesta ”mannersaaresta” ja tämän lisäksi kolmesta muusta isohkosta saaresta ja monituisista pienistä.


Vaikka Guadeloupelle lentää Ranskasta 8 tunnin suorat lennot, niin saarivaltio on virallista EU aluetta. Valutta on euro ja jos puhelinpakettiisi kuuluu EU-roaming paketti, niin puhelut sekä netin käyttö menee täysin Suomen hinnoilla. Ei kannata myöskään yllättyä, jos puhelinoperaattorisi lähettää sinulle outoja viestejä, kuten ”Tervetuloa Martiniquelle” (200 km päässä oleva saari) tai ilmoittaa netin käyttöön liittyvät hinnat. Oikeasti EU-roaming on käytössä.

Guadeloupen alkuperäinen nimi on ”Karukera”, joka tarkoittaa kauniiden vesien saarta. Veden väri on kaikkialla Karukeralla kaunista, osassa syvemmän sinistä ja osassa turkoosia ja osassa vihreää.

Pieni, monimuotoinen saari, jossa siirtymät paikasta paikkaan kestävät

Guadeloupe on Ranskan Karibialla sijaitseva saari, joka on noin 100 km pitkä. Oikeasti aikaa menee siirtymisiin yleensä aika rutkasti, sataan kilometriin vähintään kaksi tuntia. Etenkin arkipäivisin klo 7-9 ja 17-19 välillä on järkyttävät ruuhkat tämän perhosen muotoisen saaren yhdistymiskohdassa. Yhdistymiskohdassa on pääkaupunki Pointe a Pitre ja myös kansainvälinen lentokenttä – ja ison osan paikallisten asukkaiden työpaikka.

Guadeloupella asuu 335 000 asukasta ja se muodostuu kahdesta täysin erityyppisestä pääsaaresta. Basse-Terre on vihreä ja vuorinen, Grande-Terre taas valkohiekkainen beach paratiisi. Jälkimmäisessäkin on vuoristoisia teitä, mutta jos niitä haluaa välttää, niin kannattaa ajaa rantareittiä. Basse-Terrellä on tulivuori, upeita vesiputouksia ja selkeästi viileämpi ilmanala – totesimme, että ilmastointi ei ole pakollinen Basse-Terren majoituksessa, mutta ei kannata Grande-Terreltä vuokrata asuntoa ilman ilmastointia.

Pääsaarten lisäksi Guadeloupeen kuuluu kolme pienempää saarta, joihin pääsee kaupallisilla lautoilla (Marie Galante, Les Saints, La Desirade) sekä pienenpieniä saaria, joihin tehdään järjestettyjä retkiä. Guadeloupen alkuperäisasukkaista jopa 80% on Afrikasta lähtöisin, pienempiä yhdyskuntia on tullut Kaukaasiasta sekä Intiasta.

Tämä on Gosierin kaupungista noin viiden minuutin venematkan (20 min uintimatkan) päässä oleva saari. Joten kaikkiin saariin ei ole edes hankala päästä. Venemaksu vain 5€ menopaluumatkalta

Olimme Guadeloupessa kuivalla kaudella, joka on puolivälistä marraskuuta puoliväliin toukokuuta. Sadetta saimme silloinkin reilusti alkulomasta, mutta jos ei pääse suojaan sadekuuron aikana, niin heti lämpiää ja kuivuu, kun sade loppuu. Kolmenkymmenen asteen lämpö ja mukavat itätuulet huolehtivat tästä. Saattaa olla, että sadekautena, joka on siis inan kuumempi/tuuletonta, tuntee olevansa tropiikissa.

Kaaoottinen pääkaupunki, Pointe a Pitre

Pointe à Pitressä yövyimme saapuessamme yhden yön, en voi suositella. Kaaos on ymmärrettävää sillä pääkaupungissa ja sitä ympäröivillä Abymesin ja Gosierin alueilla asuu kolmasosa saaren asukkaista. Pääkaupunki on kuitenkin museokohde ja siellä oli suunnitelmmissa käydä saaren orjahistoriasta kertovasta museossa, Memorium Actessa, joka kuitenkin oli remontoinnin alla. Pääkaupungissa on myös kaksi muuta Creolihistoriasta kertovaa museota: Rue Peynierillä Shoelcher museo sekä Rue Nozieresillä Eiffelin 1870 suunnittelema Saint-John Perse (myös remontoinnin alla 2021) – molemmat esittelevät 1800-luvun lopun creolilaista kotia.

Pointe a Pitressä on kaikkialla upeita seinämuraaleja. Toki niitä on kaikkialla Guadeloupella, mutta Pointe a Pitressä muraalit ikäänkuin tuovat kauneutta muutoin vähän kaaoottiseen/ahtaaseen kaupunkinäkymään.

Asuimme Victoria aukion lähellä ihan Saint-Pierre et Saint-Paul katedraalin vieressä


Kallis, kalliimpi Guadeloupe – mutta löytyi sentään jotakin halpaa

Kun suunnittelet matkaa Guadeloupelle, niin älä unohda snorkkeleita. Jos kuitenkin unohdat tai et omista, niin Guadeloupen isoimmassa (ja ehkä ainoassa täysin länsimaalaistyyppisessä ostoskeskuksessa?) Destrelandissa on Decathlon niminen urheilukauppa. Tai kutsuisin sitä urheilumaailmaksi, olisi voinut ostaa sieltä ties mitä, mutta päädyimme ostamaan koko kasvojen snorklausmaskin kolmellakympillä, parit räpylät 15€/kpl ja omiin sukelluslaseihin uudet snorkausputket kympillä kipale. Eli vaikka kaikki on käytännössä Guadeloupella Suomea kalliimpaa, niin vesiurheiluvälineet ovat halpoja!!! Kalliitakin löytyi, jos kaipaa ihan ammattilaistasoa.

Toinen halpa ostos on rommi. Patongit ja croisantit eivät leipomoissa ole mitenkään erityisen halpoja, mutta niin ihania, että jokaaamuisiin tuoreisiin leivonnaisiin satsasimme. Katuruuat ovat melko edullisia, bokit ja agoulout ansaitsevat kokeilun, mutta mielestäni Guadeloupen kuin Martiniequen ruokakulttuuri ei ole mitenkään häikäisevää. Paikallinen Ti Punch on sopiva lääke kehon desifiontiin: rommia limellä ja sokerilla. Paikallinen Gwada olut sen sijaan maistui ihan hyvältä. Suomalaiselle tyylille sopii hyvin se, että tippiä ei ravintolassa tarvitse jättää (huh, huh, sen verran kovat on hinnat suurperheen ruokaillessa, pääruuat minimissään ravintolassa kuin ravintolassa 20€, että kyllä kauhistuttaisikin jättää).

Gosierin iltamarkkinat ovat must. Myynnissä kojuissa myös itsetehtyä rommia – pääsimme maistamaan sitä kodinvaihtokodissamme, yllättävän hyvää!

Guadeloupen ilo on juotava hanavesi – kuulemma Ranskan lakien mukaan ravintoloissa pitäisi sitä myös tarjota ilmaiseksi, mutta kun emme sitä osanneet vaatia, niin ihan pullovesistä maksoimme.

Turistikaupunkeja ovat Grande-Terrellä Le Gosier, St. Anne ja St. Francois, jos haluat rauhallisempaa ympäristöä, niin Grande Terren pohjoisosa tai Basse-Terre on enemmän sinun kohteesi. St. Francoisista löytyy myös golf-kenttä. Autonvuokraus lentokentältä on kallista, puolet halvemmalla pääsee, kun menee taksillä pääkaupunkiin (30€ tilataksilla) ja vuokraa esim. Tropic carilta. Lyhyelle reissulle ei ehkä kannata, mutta meidän reissulle kannatti – vaikka tarkoittaakin sitä, että auto pitää palauttaa pestynä – euron kolikoilla toimivia 24h aukiolevia itsepalvelupesuloita löytyy vähän joka nurkalta. Parkkeeraus on Guadeloupella helppoa, jos siis löydät parkkipaikan. Parkkeeraus on ilmaista paitsi pääkaupungissa ja sakon voi saada käytännössä vain, jos parkkeeraat invapaikalle tai hätäuloskäynnin tms. kohdalle.

Saarivaltiossa on pidempään asunut mahtava suomalainen perheenäiti Mirva, joka on työnimeltään Guadeloupeguide. Hän auttoi meitä paljon ja hänen Guadeloupeopas oli meillä aktiivisessa käytössä. Klikkaa linkkiä tai ryhdy seuraamaan häntä Instagramissa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 2 tammikuun, 2022 at 12:37

  Ai että, Guadeloupe tai joku maa Karibian kohde tekisi kyllä terää näin vuoden pimeimpänä aikana! Oliko nuo koko kasvojen snorklausmaskit hyviä? Olen sellaista nyt miettinyt, ehkä hieman parempaakin. Toistaiseksi on ollut käytössä perinteinen malli, mutta tuota olisi mukavaa koittaa.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja maanantai, 3 tammikuun, 2022 at 02:15

   Mä tykkään koko maskista todella paljon. Mieheni sukeltajatyyppinä vannoo perinteiseen

   • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin torstai, 6 tammikuun, 2022 at 16:20

    Eli kiteytettynä, jos snorklaa niin, ettei juuri samalla sukella, kokomaski on kätevä? Jos taas haluaa olla enemmän veden alla, perinteinen on parempi?

 • Reply Maapalloilija sunnuntai, 2 tammikuun, 2022 at 20:16

  Kyllähän tuo Guadaloupe asialliselta paikalta lomailuun kuulostaa. Hassua sinänsä olisi mennä Ranskaan Karibialle, vaikka saarien meno on tietenkin aivan eri kuin ”emämaan”.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja maanantai, 3 tammikuun, 2022 at 02:14

   Juu, ehkä isoin ero emämaahan on ruokakulttuuri, sitä ei täällä mielestäni ole. Toisaalta raaka-aineet täällä kun on pääosin pakastettuja, niin laita niistä sitten gourmeeruokaa😄

 • Reply Laura Olin sunnuntai, 2 tammikuun, 2022 at 21:39

  Tämäpä oli mielenkiintoinen juttu, en muista Guadaloupeen tutustuneeni aiemmin. Uskomattoman monta beachia noin pienessä paikassa. Pääkaupungin kuvaus ei ihan houkuttele, mutta ehkä senkin kestäisi, jos matka olisi jonnekin valkohiekkaiselle rannalle… T. Nimim. aurinkoloman puutteessa 🙂

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja maanantai, 3 tammikuun, 2022 at 02:12

   Joo, oli ihan sivistävää joutua yhden yön verran pääkaupunkia näkemään. Huomenna palautetaan auto ja mieheni kanssa juostaan/kävellään pääkaupungin lävitse.

 • Reply Aila ja Juha sunnuntai, 2 tammikuun, 2022 at 21:51

  Mielenkiintoinen paikka. Olen jo odotellut tätä postaustasi, kun olen nähnyt kuviasi lähes päivittäin. Kannatti varmaan tutustua. Oliko tämäkin kodinvaihto?

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja maanantai, 3 tammikuun, 2022 at 02:11

   Kyllä, kodinvaihto oli. Meillä oli tänä aikana kolme eri perhettä (ranskalainen, tanskslainen ja belgialainen) ja me täällä. Kolme päivää olemme hotellissa, muuten kodinvaihtona

 • Reply Anna | Muuttolintu.com maanantai, 3 tammikuun, 2022 at 00:27

  Guadeloupeen olenkin tututustunut tähän mennessä vain Mirvan kautta, olipa kiva oppia lisää. Kuulostaa rantoineen ihan meidän tyyliseltä paikalta, toivottavasti jonain päivänä päästäisiin käymään. Kivaa myös tuo, että sinne pääsee suht vaivattomasti Ranskan kautta.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja maanantai, 3 tammikuun, 2022 at 02:09

   Valitettavasti usein Suomesta lentäessä tarkoittaa aina kentän vaihtoa Pariisissa, pääsääntöisesti Guadeloupelle lennetään Orlystä. Eli aikas pitkä matkustuspäivä tulee, mutta kerrankin suurperheestä on hyötyä – tuli taksi halvemmaksi, kun metro/juna yhdistelmä😅

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 3 tammikuun, 2022 at 19:26

  Olemme kiertäneet useammalla reissulla Karibiaa ajatuksella, että käymme kaikissa alueen itsenäisissä valtioissa. Toki siinä sivussa on käyty joillakin näillä Eurooppaan kuuluvilla saarillakin, muttei täällä. Olin jo ajatellut, että olemme nähneet tarpeeksi Karibiaa, mutta jos tilanne Aasian suhteen jatkuu yhtä haasteellisena, niin voihan olla, että joudun vielä pyörtämään tuon päätöksen 🙂

  • Reply Mari /Kodinvaihtaja tiistai, 11 tammikuun, 2022 at 02:12

   Eu:hun kuuluvat saaret voi olla nyt varmimpia. Pakko on jo jonnekin oikeasti lämpimään meidän matkustusaddiktien päästä😉

 • Reply Paula - Gone with the Gastons lauantai, 8 tammikuun, 2022 at 00:40

  Snorkkelit lähtee meillä aina mukaan jos on vähänkään viitteitä, että kohteessa voisi snorklata. Lapset ottaa mukaan myös vaikkei olisikaan varsinaisesti mitään nähtävää, ihan vaan kun se on heidän mielestä silti hauskaa. Ja hyvää harjoitustahan se heille onkin. Kyllä olisikin mukavaa päästä taas snorklaamaan.

  • Reply kodinvaihtaja perjantai, 21 tammikuun, 2022 at 13:10

   Snorklaaminen tuo iloa sukelteluun. No Suomen tummissa vesissä ei ehkä toimi samoin?!

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME lauantai, 8 tammikuun, 2022 at 01:36

  Mielenkiintoinen postaus ja paikka! En muista lukeneeni tästä koskaan aiemmin. Olisipa kiva päästä katsomaan iguaaneja ja kilpikonnia muuallakin kuin terraarioissa 🙂

  • Reply Mari /Kodinvaihtaja tiistai, 11 tammikuun, 2022 at 02:13

   Kiva, että sain tarjota uutta tietoa. Aika moni sanoo samaa, että ei ole koskaan kuullut

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 9 tammikuun, 2022 at 19:19

  Itse olen muutamissa saarivaltioissa Karibialla käynyt, mutta Guadalupe on vielä kokematta. On ollut kyllä harkinnassa eli siksi oli varsin mielenkiintoista lukea kokemuksia sieltä. Ja tulipa samalla saaresta hyvä paikallislikuvinkkikin saatua!

  • Reply Mari /Kodinvaihtaja tiistai, 11 tammikuun, 2022 at 02:15

   Kandee muuten olla varovainen, että ei osta lentolippuja väärään kohteeseen. Nimittäin Guadalupe on Meksikossa. Opin tämän itse, kun eräs henkilö varmisti, että kumpaan menet ja lentolippuja ostaessa pelkäsin mokaavani🤭😉

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.