Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kroatian Krk:ta sanotaan Pohjoisen Rivieraksi

Kalkkikivirantoja täynnä oleva Krk

Krk on saari, mutta vuodesta 1985 sinne on päässyt 1,5 km mittaista siltaa pitkin. Yöllä ajaessaan ei tunnistanut siltaa pitkin menevänsä ja päiväsaikaankaan ei saa kunnon käsitystä sillan korkeuden ja reuna-aitojen vuoksi. Vuodesta 2020 alkaen ei ole ollut siltatulleja, joten tullirakennusten ohitse voi vapaasti ajaa.

Tässä artikkelissa vinkkaan sinulle upeasta Orpna Bayn kalkkikivirannasta, jonne pääsee vain kävellen ja kerron mieleenpainuvasta kylästä eli Baskasta. Krk saaren Krk kaupunki on valloittava – moni asuu siellä, mutta itse suosittelen rauahallisempaa Pinezicin kylää (jossa myös oma ranta).

Netistä poimittu kuva sillasta Krk:hon

Kroatian luoteisosassa olevalla Krk saarella on yhteensä n. 40 kilometriä rantaviivaa. Saari on iso ja pitkiä matkoja saa ajaa asumattomalla maaseudulla.  Siellä täällä on pieniä söpöjä kalastajakyliä. Kylistä erityismaininnan saavat suomalaisille muistiin helposti jäävä Baška sekä Krk town.

Krk:n ”pääkaupunki” on Krk town

Krk on keskiaikainen kaupunki, jossa on upea rantaviivaa pitkin kiemurteleva rantapromenadi. Kylän ytimessä on vilkaampaa ja pääosa terasseista ja ravintoloista. Hämmentävästi näissäkään ravintoloissa ei olut maksa kuin 24 kunaa eli reilun kolme euroa.

Promenadia pitkälle kulkiessaan löytää nyt syksymmällä varmasti vapaana yksityisempiä veden päälle rakennettuja betoniulokkeita. Pidän todella paljon tästä täällä Kroatiassa olevasta tavasta panostaa auringonottopaikkoihin. Muutoinkin Kroatiassa ei saa rakentaa kodinvaihtoemäntämme mukaan 200m lähemmäksi rantaa, ranta on kaikkien omaisuutta.

Ja jos muuten mietit miten Krk lausutaan, niin ihan suomalaisten suuhun sopivasti soveltuvasti ”körk”.

Sattumalta löydetty ihan paras kalkkikiviranta Orpna Bay

Eteläkärjen Baskaan ajaessa suunnittelimme menevämme Stara Bascalle ottamaan aurinkoa. Vahingossa löysimme paljon, paljon paremman Orpna Bayn. Autoja oli mielettömän pitkän matkan parkissa tien varressa ja lopulta jätimme auton rinteen yläosaan. Huomasimme, että auton parkkikohdan kohdalta ihmiset hyppelivät yli reuna-aidan ja lähtivät laskeutumaan rantaan.

Jyrkän rinteen alta löytyi paras kiviranta koskaan. Rannalla ei luonnollisesti ollut niin minkäänlaisia palveluita; ei edes vessaa ja uikkaritkin piti vaihtaa vaivihkaa. Rantatuoleja kyllä oli ja yksi auringonottajista selkeästi sai siitä päivän tienistinsä. Ei niille mielestäni tarvetta ollut.

Rannan kivet olivat täydellisen pyöreitä, hioutuneita. Aurinko oli lämmittänyt ne niin kivasti, että tuli deja vu muisto kuumakivihieronnasta maatessani kivien päällä. Kivien hipelöinti myös mukavasti rentoutti. Hiekkarantoja Kroatiassa juurikaan ei ole, mutta merivesi on kristallinkirkasta ihan kaikkialla. Tämä on mieletöntä!!!

Se ihan Baska paikka – tai ei vaiskaan

Basca on vilkas turistikylä ravintoloineen ja rantapromenadeineen. Rantapromenadilla on oma tunnelmansa ja rinnettä ylemmäs mennessä löytyy kapeita mukulakivikatuja – useimmat kävelykatuja. Bascasta lähti myös risteily neljälle saarelle, taksivenepalvelu yms.

Bascassa kaikki parkkeeraus on maksullista. Paitsi risteilyn meille kaupannut nuori tyttö Irene vinkkasi meille ilmaisen parkkipaikan. Ainoan koko kaupungissa, sinne hän jättää auton töihin tullessaan. En oikeastaan viitsi vinkata paikasta, jotta Irene jatkossakin saa autonsa sinne parkkiin. Maksullisessa parkissa pidimme autoa toisena päivänä siellä vieraillessamme ja parkkeeraus maksoi euron tunti. Bascasta lähtee myös monia vaellusreittejä ja näimmekin monia perheitä reput selässään.

Jos heräsi kiinnostus saareen, niin lämpimästi suosittelen majoitusta pienessä paikallisessa kylässä Pinezicissä, Krk:n saarella. Kylän ranta ja rantaravintolat ihania. Rantaseudulta löytyy myös kajakki/sup-lauta vuokrausta sekä hieroja. Asunto sijaitsee rauhallisella alueella, asunto merinäköalaparvekkeella. Suihku ja sänky olivat ihanat ja keittiö täysin varusteltu.


Oliko Krk sinulle tuttu paikka? Tai Baska? Oletko enemmän hiekkaranta vai kivirantatyyppiä?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 16 lokakuun, 2021 at 00:39

  Krk on nimenä tuttu paikka, mutta en ole käynyt vielä. Kuvien perusteella paikka näyttää todella kauniilta, niin rannnat kuin kylän kapeat kujat. Enemmän olen kivirantatyyppi, mutta hiekkarannatkin parhaimmillaan ovat todella kauniita.

 • Reply kodinvaihtaja lauantai, 16 lokakuun, 2021 at 06:34

  Mietin vielä, että onko Krk jäänyt nimenä mieleen vai ehkä Krka? Jälkimmäinen on tunnettu kansallispuisto Kroatiassa ja siis 3,5 h:n ajomatkan päässä Krk:sta. Tämä ärsytti itseä, kun tajusin sen, luulin, että pääsen helposti tunnettuun, upeaan kansallispuistoon😅

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 17 lokakuun, 2021 at 12:33

   No joo, sekä Plitvice ja Krka kuuluu paikkoihin, joissa haluaisin joskus päästä käymään. Todennäköisesti on tosiaan niin, että nimenomaan Krka oli se, mitä muistelin…

 • Reply Merja / Merjan matkassa keskiviikko, 20 lokakuun, 2021 at 19:14

  Kroatiassa on paljon kauniita paikkoja. Krk ja Baska ovat nimeltä tuttuja, mutta muuten vielä itselle tuntemattomia kohteita. Kroatiassa riittäisi nähtävää vaikka miten pitkäksi aikaa.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja torstai, 21 lokakuun, 2021 at 12:11

   Niin totta. Keskiaikaisia kaupunkeja ja rantoja. Tää on ihan menestysresepti. Ajattelen, että voi mennä minne vaan Kroatiassa ja nauttii!

 • Reply Tdrhi torstai, 21 lokakuun, 2021 at 09:44

  Kroatia on suosikkimaitani ja kivikkorannat makuuni. Hienosti olet kuvaillut noita auringonlämmittäm rantakiviä

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja torstai, 21 lokakuun, 2021 at 12:12

   Kiitos! Olen aina vältellyt kivirantoja. Nyt näistä tuli kerralla mun suosikkeja.

 • Reply Nadine torstai, 21 lokakuun, 2021 at 14:52

  Onpa hienot maisemat! Ei ole ihme, että seutu kiehtoo lomailijoita.
  Itse tykkään kovasti kivisistä rannoista, ehkä juuri lapsuuden muistojen takia. Tämä paikka on nyt ehdottomasti omassa bucket listassa.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja lauantai, 23 lokakuun, 2021 at 23:33

   Juuri noin toi menee, usein lapsuuden asiat tuovat turvaa ja tuntuvat kotoisilta.

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan torstai, 21 lokakuun, 2021 at 18:25

  Varsin kivalta näyttivät maisemat. Nuo kapeat kujat olisivat yhtä hyvin voineet olla vaikka Italiasta tai Etelä-Ranskasta, perin välimerellisen näköistä siis. Kroatiassa en ole vielä ehtinyt käymään, laitanpa tästä hyvät tärpit talteen.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja lauantai, 23 lokakuun, 2021 at 23:32

   Totta, monessa paikassa aika samanlaista, voi elää historian keskellä!!

 • Reply miffas perjantai, 22 lokakuun, 2021 at 12:06

  Kivan näköisiä paikkoja, pitäisi kyllä joskus lähteä Kroatiin. Muistan vieläkin, että tein siitä ala-asteella esitelmän, sellasen ison pahvin täynnä kaikkia nippelitietoja, mutta vieläkään ei oo siellä tullut käytyä.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja lauantai, 23 lokakuun, 2021 at 23:26

   Olisipa mielenkiintoista löytää esitelmä, miten asiat muuttuneet ja mikä olisi samoin

 • Reply Kaukokaipuun Monni lauantai, 23 lokakuun, 2021 at 16:14

  Voi hyvän tähden, minäkin tulin lukemaan juttua Krkan kansallispuistosta, mutta sitten tajusin että tässä jutussahan puhutaan ihan eri paikasta! Ja hyvä niin, sillä nämä olivat itselleni ihan uusia kohteita! Iloinen yllätys siis. 🙂

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja lauantai, 23 lokakuun, 2021 at 23:29

   Olen menossa Guadeloupelle jouluksi, vähän väliä tulee mieleen, että mitäs jos ostinkin Guadelupaan Meksikoon. No elämys olisi sekin, mennä eri paikkaan kuin luuli..

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty lauantai, 23 lokakuun, 2021 at 16:50

  Kiva lukea Kroatian vähän tuntemattomammistakin paikoista. Itse en ole vielä monista suunnitelmista huolimatta päässyt käymään Kroatiassa, mutta toivottavasti tilanne korjautuu mahdollisimman pian.

 • Reply Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 23 lokakuun, 2021 at 17:43

  Noi molemmat kohteet vaikuttaa kyllä paljon viihtyisämmiltä kuin Dubrovnik, jossa käytiin viime kuussa. Haluan antaa Kroatialle vielä toisen tilaisuuden, ja nämä pienemmät kaupungit vois olla hyviä vaihtoehtoja. Ja mitä tulee rantoihin, niin ite en ole rantatyyppejä ollenkaan 😀 Kävelen korkeintaan rantojen läpi johonkin, mut en jää juuri koskaan uimaan tai ottamaan aurinkoa.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja lauantai, 23 lokakuun, 2021 at 23:30

   Mä olen rantatyyppi. Rakastan aurinkoa. Toki aina en perusta uimisesta, kun aallot pelottaa.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.