Päiväretki Balatonjärven ympäri – parhaat pysähtymispaikat

Tunnin ajomatkan päässä Budapestistä oli lomamme kiinnekohta Siofok. Siofokista voi lähteä kätevästi kiertämään junalla Balatonjärven rantaa myöten menevää rataa pitkin tai pyöräillä 80 km pitkän ja 10 km leveän järven ympäri. Meillä oli auto käytössä ja täten selvisimme päivässä. Askelia tuli mittariin siitäkin huolimatta reilut 20 000.

Punaisella sydämellä merkittynä vierailukohteemme ja sininen piste oli tukikohtamme Siofok

1. Keszthelyssä on upea barokkilinna

Keszthelyssä on ollut asutusta vuodesta 1247. Siellä on Balatoninalueen upein nähtävyys, 1745 rakennettu Festetics Kastely barokkilinna. Rakennuttaja oli kroatitaustainen Christopher Festetics. Linnassa on aluenperin ollut 34 huonetta ja laajennusten myötä huoneita on nykyisellään sata. 1804 linnan sisälle rakennettiin myös kappelihuone. Kappelihuoneeseen voi katsoa ylhäältäpäin ja se on yllättävän perinteisen oloinen, ei tunnistaisi helposti sen olevan niinkin vanha.

Huoneista kymmenkunta on sisustettu museokäyttöön englantilaistyylisiksi palatsin huoneiksi.  Huoneissa on erityyppisiä tunnelmia, mutta kaikkein sähvähdyttävin on varmasti Helikon Könyvetar –kirjasto,  ja sen tummat puukalusteet. Pieni kirjastohuone on rakennettu linnaan 1938, iso kirjastohuone taas rakennettiin 1899-1901. Sen on rakentanut Keszthelystä kotoisin oleva puuseppä Janos Kerbl. Neoklassista suuntausta edustavat kirjahyllyt on tehty slavonialaisesta tammesta. Kirjastossa on kaikkiaan 18 000 tuotetta, 18 eri kategoriaan nimettyjen kirjojen ohella nuotteja, lehtiä ja karttoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Linnan puutarhasssa käyskentely on ehkä vielä sisätilojakin upeampi kokemus. Sisäänpääsy linnaan ja yhteen näyttelyyn valokuvausoikeudella maksoi kympin (näyttelyitä viisi). Kierroksen lopussa olevasta museokaupasta pääsee kiipeämään kierreportaita pitkin torniin ja sieltä on kohtalaisen hyvät näkymät graafiseen puutarhaan.

Palatsilta voi kävellä Kastely utca -katua pitkin kirkolle ja kaupungintalolle.  Tällä  Fö ter –aukiolla on usein tapahtumia ja näytti siltä, että myös vierailuiltamme siellä oli alkamassa konsertti. Kaupunkiin pääsee myös Mahart laivalla kesäaikaan.

2. Hevizin kylpylä on vielä autenttisen tunkkainen, vieraile siellä nyt, ennenkin sitä ehditään liiaksi modernisoida

Keszthelystä viiden kilometrin päässä sijaitsevassa Hevizissä on Gyogyto-järvi, joka on Euroopan suurin kuumavesilähde. Järven päällä ja reunoilla on kylpylärakennuksia. Sisätiloissa olevien altaiden lämpötila on lämmin, 36 astetta ja  myös järven lämpötila on 30 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vesi on mineraalipitoista ja  lievästi radioaktiivista – sen sanotaan lievittävän esimerkiksi reuman oireita. Syyskuun alkupuolella altaat oli täynnä paikallisia eläkeläisiä. Oli tavanomaista ostaa lötköpötkö ja lillua sen päällä kiireettömästi. Itse kyllä päädyin vesijuoksemaan ja myös uin koko alueen ympäri.

Ohjeissa sanotaan, että kiireetön kelluminen lisää järvessä olevan mudan terveysvaikutuksia. Jäin miettimään, että kummalla oikeasti on suurempi terveysvaikutus: mudalla vai liikunnalla (vesijuoksulla ja rennolla uinnilla vedessä)?

Hevizin luonnonmudan vaikutukset on alueella tunnetttu ”ikuisesti”, mutta vasta 1800-luvulla Count György Festetics perusti alueelle yleisen kylpylän. Ja kaikenkaikkiaan tämän tyyppisten hoitojen vaikutukset on tunnettu jo Hippokrateksen ajoilta (460-377 B.C). Vesi pulppuaa alueelle 41 metrin syvyydessä olevasta lähteestä.

Aluetta symbolisoi lootuksen kukka. Järven lootukset ovat suojeltuja ja ne on tuotu Intiasta ja Afrikasta 1898. Jos haluat kokea alueen lootusten kukkiessa, niin ajoita vierailu kesäkuun ja marraskuun välille aamupäivään: kukat ovat auki noin yhteentoista asti. 1926 kylpylä sai nykyisenkaltaisen asunsa ja alueella vieraili n. 16 000 kylpijää vuosittain. Toisen maailmansodan aikaan kylpylä ja ympäristön hotellit olivat sairaalakäytössä ensin saksalaisille ja myöhemmin venäläisille sotilaille.

Kolmen tunnin sisäänpääsy alueelle maksoi vajaan kympin (epähuomiossa otimme lipun, joka ei sisältänyt saunoja). Paikan tunnelma oli vähän tunkkainen. Suosittelen paikkaa vain hienolla kelillä, jolloin voi nauttia ulkoalueista.

3. Szigligetin linnaraunioilta upeat näkymät vehreään ympäristöön

Szigligetin rauniolinnoilta on upeat maisemat Balaton-järvelle ja muutoinkin vehreään ympäristöön. Sisäänpääsy kolme euroa.

Tästä 750 vuotta vanhoista linnanraunioista tekee ainutlaatuisen sen, että tätä linnaa ei milloinkaan turkkilaiset saanut valloitettua, tuhottua kylläkin. Kylä on korkealla ja linnarauniot näkyvät todella kauas. Itse asiassa kaukaisuudesta ne näyttävät linnalta eikä raunioilta. Kylän nimi Szigliget tulee kahdesta unkarinkielisestä sanasta, saarta tarkoittavasta sziget sanasta sekä lehtometsikköä tarkoittavasta liget sanasta. Vielä 1500 luvulla Balaton järvi käytännössä ympäröi kylää. Tämä selittää paljon alueen vehreyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Tihanyn kirkko on ainutlaatuisen kaunis

Tihany on kerrassaan valloittava kylä, sitä sanotaan Balatonin alueen kauneimmaksi ja varmasti onkin! Tihany tunnetaan viinimaistiaisista ja benediktiiniluostarista. Tihanyn kaksitornisen Apatsag Templom –kirkon ulkopuoli oli huputettuna ja remontissa, joten sisätilojen upeus pääsi yllättämään.

Kirkko on rakennettu vuonna 1754. Olin ymmärtänyt, että kirkkoon olisi pääsymaksu, mutta mennessämme siellä oli käynnissä konsertti ja edes sinne ei ollut pääsymaksua. Kirkon ulkopuolelta on kerrassaan mahtavat näkymät Balaton-järvelle. Kylässä on ruokokattoisia perinnetaloja ja paljon käsityöläiskojuja – matkaseuralaiseni lapsenlapsi saa käsinkirjaillun kesämekon ensi kesäksi.

Tihanyssa on myös Szabadteri neprajzi muzeum –ulkoilmamuseo sekä noin tunnin mittainen vaellusreitti, mutta koska aurinko oli jo laskemassa ja emme halunneet ajaa pimeällä, niin jätimme nämä välistä.

Tihany on laventelialuetta. Ei ollut enää laventelikausi, joten laventeleitä lähimmäksi pääsi kojuilla, joissa oli myynnissä laventelilta tuoksuvia hajupussukoita ja eräs jäätelökoju oli laventelinvärinen. Tarina kuitenkin kertoo, että laventeliaikaan alueella on myös peltoja, joista kuka tahansa saa kerätä laventelia.

5. Siofok – Balatonin ”pääkaupunki’

Matka jatkui kauniiden maalaismaisemien, viiniviljelysten ja pikkukylien kautta takaisin Siofokiin. Valloittavaa on mielestäni se, että koko järveä kiertävä junarata menee suoraan tien vieressä ja melkein koko reitin ajan myös hyväkuntoiset pyörätiet kulkevat tien vieressä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Siófokia kutsutaan Balatonin bailauspaikaksi. Toki viikonloppuna musiikki raikasi, mutta muutoin maine tuntui erikoiselta näin syyskuun alussa. Siofok on kuitenkin  noin 25 000 asukkaan kaupunki ja siellä on ihan kaikille kaikkea: venerantoja, satama, josta lähtee lautat ja kaupallisia risteilyjä, basaarikojukujia, näkötorni, ravintoloja, jäätelökojuja (siis kaikkialla ja irtojäätelötötterön hinta vaihteli 300-380/pallo (350=1€), kauppoja.

Siófokin 17 kilometrin pituisella rannalla on paljon uimarantoja ja vesipuistoja – kuitenkin pääosin rannat ovat erittäin matalia. Itsekin harrastin vedessä ”voimakävelyä”, on todella tehokasta kävellä vedessä, jossa veden pinta jää reiden korkeuteen. Ja ei tarvitse pelätä pohjassa olevia kiviä, hienoa hiekkaa on kaikkialla. Myös eräs koira nautti vedessä ilakoinnista ihan itsenäisesti. Järvestä tekee ainutlaatuisen sen oikeasti erikoinen vihreä väri. Väriä on vaikea sekä kuvailla, että saada talteenotettua valokuvaan.

84v tätini taidonnäyte

Mitä jäi näkemättä?

Koin, että ehdimme yhden päivän aikana kiertää tärkeimmät alueet. Jos olisi ollut enemmän aikaa, niin Tihanyyn olisi voinut rauhassa tutustua (mennä vaikka laivalla eteläpuolelta järveä) ja sitten Tapolcassa olisi voinut tutustua  järviluolaan, The Lake Cave. Vuonna 1912 avautunut luolasto on lähes 300 metriä pitkä, ja siihen pääsee tutustumaan vuokraveneellä. Aluella voi myös vaeltaan Badacsonylle, josta on upeat maisemat ympäröiville viiniviljelmille ja Balatonjärvelle. Nämä vuorille suuntatuvat polut lähtevät Badacsonylábdihegyn ja Badacsonytördemicin kylistä.

Vaikka alue on turistialuetta, niin ruokailu on edullista, pääruuan oluella saa vajaalla viidellätoista eurolla eli ihan Suomen lounashinnoissa ollaan. Ruuista minua olisi kiinnostanut eniten paprikas csirke eli paprikakana. Tämä on maustettu unkarilaisten ruokien päämausteeella eli paprikajauheella. En kuitenkaan onnistunut löytämään tätä.

Millaisia ovat unkarilaiset?

En ole koskaan kokenut unkarin kielessä olevan mitään yhtäläisyytta suomen kieleen. Tiedän kyllä, että unkarin kielioppi on samankaltainen, kirjaimet äännetään samoin (s kirjainta lukuunottamatta, joka suhisee unkarin kielessä) ja kielemme ovat sukulaiskieliä. Tällä reissulla, etenkin kylpiessäni Hevizissä yksin, niin yllätyin siitä, että melkein pelästyin useamman kerran luullessani, että ympärilläni puhutaan suomea. Kun en kuullut sanoja, niin puhe kuulosti suomelta. Vaikka suomalaisia näkee ja kuulee kaikkialla, niin oikeasti Balatonia kiertäessämme, eikä edes Siofokissa kuulunut sitten oikeasti suomea missään.

Liikennekulttuuri Unkarissa on kohteliasta: tietä annetaan. Palvelu on kohteliasta ja hyvää – paitsi aina osuu joku mätämuna joukkoon, kuten Festetics palatsin kohta eläkkeelle jäävä lipunmyyjä. Lenkillä itse joutuu useimmiten tervehtimään ensimmäisenä – tämä on mielestäni hyvä tapa arvioida eri maiden kansalaisten luonnetta. Tässäkin unkarilaiset ovat suomalaisten kaltaisia ;-).

Oletko käynyt muuallakin Unkarissa kuin vain Budapestissä? Mitä aluetta suosittelet ja miksi? Koetko sinä unkarinkielen kuulostavan sukulaiskieleltämme ja minkälainen vaikutelma sinulle on syntynyt unkarilaisista?
Previous Post Next Post

19 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 5 syyskuun, 2021 at 08:23

  Olen käynyt Unkarissa vain Budapestissa, useammankin kerran. Tykkään kaupungista kovasti, samoin unkarilaisista noin yleensä. Ovat muuten aina suositelleet tuota Balatonin aluetta ja kyllä sinne joskus tulee varmasti vielä lähdettyä. Ja ei, kieli ei kyllä kuulosta yhtään tutulta.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja sunnuntai, 5 syyskuun, 2021 at 23:47

   Olen kahtena päivänä tehnyt Balatonjärvellä 2km (tunnin kahlailulenkin). Käsittämätöntä kävellä kilometritolkulla reiteen asti olevassa vedessä

 • Reply Maapalloilija sunnuntai, 5 syyskuun, 2021 at 14:25

  Vain Budapest käytynä, se oli kyllä kiva paikka kyllä 🙂

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja sunnuntai, 5 syyskuun, 2021 at 23:45

   Budapest on mukava, nyt kävin neljännen kerran, mutta oli iloa päästä nyt muuallekin

 • Reply Sini matkakuumeessa sunnuntai, 5 syyskuun, 2021 at 20:37

  En ole Unkarissa käynyt. Tuo Balaton -järven seutu on kyllä tosi kivan näköinen.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja sunnuntai, 5 syyskuun, 2021 at 23:44

   Täällä on jotenkin maanläheistä, vaatimatonta, mutta toimivaa

  • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas maanantai, 6 syyskuun, 2021 at 20:25

   En yhtään ihmettele, miksi jotkut ihastuvat Unkariin. Itse olen käynyt vain Budapestissä. Olisi kiva käydä muuallakin.

   • Reply kodinvaihtaja keskiviikko, 8 syyskuun, 2021 at 19:52

    Haluaisin tehdä jonkun vaelluksen. Miksi ihminen haluaa nähdä ja kokea niin paljon?!??

 • Reply Sandra / The Present is Perfect maanantai, 6 syyskuun, 2021 at 08:14

  Olen itse käynyt Unkarissa vain kerran ja silloinkin vain Budapestissa. Todella kaunis kaupunki, mutta harmillisen paljon oli turistihuijauksia (taksit ja ravintolat). Ihan hurjan paljon olette ehtineet nähdä yhdellä päiväretkellä, ja tuo paikka voisi ehdottomasti kuulua itsellänikin seuraavan Unkarin-retken listalle.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja perjantai, 10 syyskuun, 2021 at 09:55

   Huijaukset ovat joskus hankalia havaita, mutta taskuvarkauksiin minulla on pettämätön keino. Matkalla kuin matkalla rahat ja kortit säilytän housujen sisällä olevassa rahavyössä – tämä on perheemme ainainen huvitusaihe, mutta sille saa nauraa

 • Reply Katja / Pinkkis maanantai, 6 syyskuun, 2021 at 08:17

  Eipä ole muualla tullut käytyä kuin Budapestissä, vaikka puheissa on muutaman kerran ollutkin. Tunnen useammankin unkarilaisen ja heistä parin perheen kanssa olen illastanutkin ja kuullut kieltä sitä kautta paljon, enkä näe tasan mitään yhtymäkohtaa kielissä. En sitten mitään. Samaa sanoivat he, monet kerrat yhdessä naurettu että miten voi muka olla sukulaiskieli kun ei niissä ole mitään saman kuuloista 😀

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja perjantai, 10 syyskuun, 2021 at 09:57

   Reissussa eräs unkarilainen luki ääneen suomea meille todella hyvin. Hiukan suhisitti ässiä, mutta uskon, että unkarilaiset helposti oppisivat puhumaan suomea ilman kuuluvaa aksenttia. Molemmat kielet kuulemma lausutaan niin kuin kirjoitetaan

 • Reply Stacy Siivonen keskiviikko, 8 syyskuun, 2021 at 17:23

  En ole käynyt Unkarissa vielä ollenskana, mutta vaikuttaa kiinnostavammalta kuin luulin. Minusta unkari kuulostaa suomelta, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Mitä tulee kielioppiin, niin onhan nyt venäjänkin kieliopissa yhtäläisyyksiä Suomeen. Balatonilla fillarointi saattaisi kyllä olla kiinnostavaa, kun on jopa pyöräteitä, eikä autoilijat heti murhaa fillaristia päälle ajamalla.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja perjantai, 10 syyskuun, 2021 at 10:00

   Pyörätiet ovat todella hyvät ja kun vielä ajokulttuuri on huomioivaa, niin uskoisin pidemmän matkan pyöräilyn olevan Unkarissa kivaa.

 • Reply Anna K. - Kaukaa haettua lauantai, 11 syyskuun, 2021 at 21:49

  Ai jestas mitkä muistot mulla on Keszhelystä! Vihonviimeinen neukkupaikka ja hotelli jonka uima-altaan reunalla omistaja huusi mitä kaikkea ei saa tehdä, esim. sukeltaa! 😀 Balatonjärvi oli pettymys myös, vesi oli sameaa eikä mitenkään houkuttelevaa. Heitän linkin mun blogijuttuun.
  https://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/2015/08/22/kielletty-uima-allas-kurkistus-matkapaivakirjaan/

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja lauantai, 11 syyskuun, 2021 at 22:58

   Niin ihana tää sun blogiteksti. Hih. Itse linnaa ei mainita, kävittekö siellä tai ehkä se ei ollut vielä avattu 9 vuotta sitten?

   ” Vesi on todella sameaa, väriltään aavistuksen vihertävää, vähän kuin vesivärivettä, johon on kastettu vihreä ja valkoinen pensseli. Näkyvyys oli ehkä 20 cm, 10 sentin jälkeen alkoi jo selvästi ”hämärtymään”. Siinä oli inhottavaa kävellä kun ei tienny mitä vastaan tulee. Eikä se ollu erityisen lämmintäkään, +22. ” – osasit kuvailla veden väriä erittäin hyvin! Mun mielestä se oli hieno väri ja kävelin monena päivänä 2 km vedessä. Toki Siofokin kohdalla ranta voi olla parempi. Näkyvyys pohjaan oli huippuhyvä. Lämpöäkin riitti, sanoisin, että auringon paistaessa, veden lämpötila 28, aamulla/illalla tuo 22

   • Reply Anna K. - Kaukaa haettua lauantai, 18 syyskuun, 2021 at 20:37

    Linnaa en muista yhtään, ei käyty, voi olla että nähtiin ulkoa. Keskustassa oli ihan kivannäköisiä rakennuksia, mutta hotellin luona oli neukkumeininki. 😀

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, 12 syyskuun, 2021 at 07:26

  Unkari on kyllä yksi niitä harvoja maita, joihin intohimoisesti halajan. Ehkäpä siksi, että minulla on ollut Unkarista tuotu ratsu joskus.. ha ha. Ihanaa lukea juttua sieltä ja toivottavasti pian pääsen itsekin tuollaisiin barokkilinnoihin.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja sunnuntai, 12 syyskuun, 2021 at 08:13

   Kyllä sitä menneisyytensä sukujuuriin (myös hevosensa) pitää päästä tutustumaan!!! Aina löytyy hyviä syitä matkustaa😍😍😍

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.