Saariselän talvikävelyreitit – ja samat reitit ruska-aikaan

Vaellukset Iisakkipään huipulle Saariselällä ja Kiilopäälle

Saariselälla on kaksi Urho Kekkosen kansallispuistossa olevaa lyhyttä talvivaellusreittiä, jotka on mahdollista kulkea talvikengillä. Reitit ovat useimmiten niin tamppautuneita meistä innokkaista vaeltajista. Virallisesti ne ovat lumikenkäreittejä, joten tarkista luontokeskuksesta/Kiilopään vastaanotosta tai esim. Facebookin Saariselkä-ryhmästä ovatko ne ilman lumikenkiä kuljettavissa.

Olen kulkenut nämä reitit sekä talviaikaan että ruska-aikaan, tässä artikkelissa kuvia molemmilta reissuilta. Vertaa, ihastu ja päätä, kumpi on sinun vuodenaikasi. Huipulla tuulee aina, muista tämä pukeutumisen suhteen ja vaikka Kiilopään huiputus on lyhyt, niin sen verran vie voimia, että vesipullo on hyvä olla matkassa.

Paradise on earth

Iisakkipää huiputus

Saariselän keskustasta Santa’s Hotel Tunturi parkkipaikalta lähtee 7km rengasreittivaellus Iisakkipään huipulle. Kierros kesti 1,5h ruska-aikaan ja 2,5h talviaikaan. Talviaikaan olosuhteet olivat hyvät, joten voi varautua myös, että vaellus voi kestää kauemminkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reitti on merkitty paaluilla, joissa lukee Iisakkipää. Reitti kulkee ensin metsässä ja hieman ennen Iisakkipään huippua ylitetään puuraja. Iisakkipään huipulta aukeaa maisemat Urho Kekkosen kansallispuistoon ja Venäjälle asti. Siis hyvällä kelillä. Huipun jälkeen tullaan Pääsiäskurun viereen. Vaellus on kiva, mutta ei mitenkään erityinen.

Huipulta:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiilopään huiputus

Santa’s Hotel Tunturin parkkipaikalta ajaa  20min Suomen Ladun Kiilopäälle. Täältä lähtee 2km reitti Kiilopään huipulle.  Kiilopäätä kutsutaan matalan kynnyksen tunturihuiputukseksi, mutta rehellisesti sanottuna pidemmästä matkasta huolimatta Iisakkipää on mielestäni selvästi helpompi. Toisaalta Kiilopään maisemat ovat niin upeat, että se on must see. Talviaikaan näin yhden isän pienten lapsiensa kanssa kääntyvän takaisin puolivälissä, pienet väsyivät. Pulkka mukaan siis tarvittaessa, sillä voi myös varoen laskea alas ;-). Jotkut olivat jopa lumilaudat raahanneet ylös ja laskivat niillä alaspäin.

Kiilopään reitin aloituksen löytää menemällä ison lähtöportin lävitse ja seuraamalla Kiirunapolku kylttejä. Reitin saa siis tehtyä lumikengillä myös rengasreittinä, talvikengillä onnistuu vain huipulle ja takaisin. Edestakaisin huiputus kestää talviaikaan reilun tunnin ja kesäaikaan vähän vähemmän.

Tässä kuvatunnelmia huipulle noustessa:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huipulta on upeat maisemat, ja sieltä voi nähdä Nattastunturit, Sokostin, Hammastunturien sekä Kaunispään huiput. Tältä näyttää huipulla, juuri sopevasti aurinkokin pilkisti:

Mikä on lempivuodenaikasi Lapin matkailuun? Miksi?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 18 huhtikuun, 2021 at 13:56

  Mekin käytiin patikoimassa nuo reitit muutama viikko sitten. Mentiin muuten tuo Kiirunanpolku rengasreittinä tavallisilla talvikengillä. Ihan hyvin se onnistui, vaikka selvästi vähemmän se olikin tamppautunut kuin toinen puoli tai patikkareitti Iisakkipäälle. Kyllä oma suosikkini on syksy ja ruska-aika tai sitten ihan sydäntalvi, kun puut ovat vielä lumen peittämiä.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja maanantai, 19 huhtikuun, 2021 at 21:37

   Menin Kiirunan myös lumikengillä. Oli silloin joku yrittänyt myös kengillä kävellä ja uponnut viidenkymmenen metrin välein metrin syvyyteen. Reissu varmasti kasvatti hänellä kärsivällisyyttä😭😭😭

 • Reply Anne | Elämää Nomadina maanantai, 19 huhtikuun, 2021 at 17:01

  Talven tunturireissulla on tullut keskityttyä hiihtolatujen kuluttamiseen, ja varsinaista talviretkeilyä siis harrastettua kovin vähän. Patikointiin noilla seuduilla valitsisin silti kuitenkin ruska-ajan, siinä on jotain omanlaistansa taikaa.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja maanantai, 19 huhtikuun, 2021 at 21:39

   Ladut Saariselällä niin upeat, että en ihmettele. Laskettelusta pitävä ystäväni ei mennyt laskettelemaan siellä ollenkaan, kun nautti niin alueen laduista!

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 24 huhtikuun, 2021 at 13:23

  Hauska postaus kun oli kuvia eri vuodenajoilta. Ihan erilaiset maisemat kyllä! Mä yritin sillon viime talvena kiivetä Iisakkipäälle, mutta päädyin vahingossa Vahtamapäälle. Sit alkoi tulla jo hämärää ja puhelimesta meinas loppua akku, niin lähin tarpomaan takas päin upottavassa hangessa, joten jäi Iisakkipää valloittamatta. Kiilopäällä kävin vaan savusaunassa ja avannossa.

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja lauantai, 24 huhtikuun, 2021 at 15:07

   Mitenkähän oikein onnistuit eksymään, merkit niin yliselkeät😭😭😭. Itse joskus erehtynyt seuraamaan muiden jälkiä merkkien sijaan, se on vaarallista kyllä. Onneksi ei käynyt pahemmin!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, 25 huhtikuun, 2021 at 02:17

  Kiitos vinkeistä. Tästä löytyikin heti meille lasten kanssa vaeltaville hyvä paikka. Mutta kesäkeleissä sitten varmaankin. Meille muuten taisi käydä täällä Kaliforniassa Sierra Nevadan vuoristossa juuri noin, että olimme lumikenkäreitin vieressä pulkkamäessä mutta polku oli niin tallaantunut, että kävimme sen kävelemässä talvikengillä. Varmaan myös säällä oli vaikutusta sillä seuraavana päivänä oli paljon loskaisempaa.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.