Suomen suurin matkablogiyhteisö

Minä ja matkailu

Luin muutama päivä sitten Globe Called Home Jennin postauksen “Tarinani matkailijana“. Perässä oli kysymyksiä, joihin ajattelin vastata täällä blogissa – sen verran mielenkiintoinen aihe.

Matkustin ensimmäistä kertaa Ruotsiin vuonna 1991, kun olin vielä pieni peanut äitini sisällä. Serkkuni on minua 3 viikkoa nuorempi ja olimme kuulemma kummatkin samalla reissulla mukana. Lapsuuteni aikana kävimme vähintään kerran vuodessa Ruotsissa moikkaamassa äitini jo edesmennyttä ystävää. Sieltä onkin paljon reissumuistoja ja rakastan Tukholmaa. Ensimmäinen matka, jolta muistan jotain oli kuitenkin meidän perheen ensimmäinen ulkomaan road trip eli Ruotsi, Tanska ja Saksa vuonna 1996 ollessani 4-vuotias. Muistan isotätini talon takapihan Saksassa ja Legolandin Tanskassa.

4 (1)

Äitini yksi lempikuvista risteilyltä, kun olin noin 4-5 vuotias.

Perheeni yhteisiltä reissuilta on jäänyt monta muistoa. Lempireissuni lapsena oli Kanadan roadtrip vuonna 2000. Muistan esimerkiksi Niagaran putoukset, kauniit maisemat, Toronton pilvenpiirtäjät, kalastusreissun minkä aikana nähtiin luonnossa hylkeitä ja myös nousuvesiajelun. Kuulemma huusin, että tämä on parempaa kuin Linnanmäki kun ajoimme kumiveneellä päin nousuvesiaaltoja. Myös kotimaan matkailu on ollut meidän perheessä iso juttu.

On vaikea nimetä mieleenpainuvin matkakokemus. Niitä on ollut monia. Hauskin ja ikimuistoisin oli kuitenkin Makedonian ja Bulgarian rajalla kesällä 2011, kun menin vessaan. Vessa oli perinteinen reikä lattiassa hyvin likaisessa pikkukopissa. En pystynyt pidättämään enempää, joten ei ollut muuta vaihtoehtoa. Nojasin vähän liikaa taaksepäin ja osuin seinään. Tunsin tahmean tunteen selässäni. Juoksin ulos ja perheeni vahvisti epäilykseni; valkoisen paitani selkäosa oli hieman kellertävä. Aloinkin riisumaan t-paitaa keskellä sotilaita, joilla oli kiväärit olkapäillä. En varmaan ole koskaan käyttänyt niin paljon desinfiointiainetta kuin sinä päivänä! Ainakin jotain naurun aihetta päivään ja loppumatkaan.

Tällä hetkellä haluaisin käydä uudelleen Kanadassa ja Yhdysvalloissa. On kova ikävä Nebraskaan. Päätin yksi päivä, että yritän käydä kaikki osavaltiot läpi elämäni aikana. Sellaiset 34 käymättä eli tekemistä riittää! Kanadassa taas haluaisin käydä länsirannikolla.

5 (1)

Äitini ystävällä Ruotsissa oli koiria, joiden kanssa tuli käytyä lenkeillä useasti lapsuudessa.  

Olen todella huono oppimaan kieliä. Arkikielinäni ovat kuitenkin suomi ja englanti. Kuten mainitsin edeltävässä postauksessani, niin ulkomailla asuminen on auttanut englannin oppimiseen. Myös ruotsin taidot ovat vähitellen taas palaamassa työni ansiosta. En kuitenkaan osaa puhua tai kirjoittaa paljoa, vaikka ymmärtäminen on hyvällä tasolla. Välillä kämppikseni norjalainen kaveri puhuu minulle norjaa ja ymmärrän hyvin. Aika mielenkiintoista, kun tosiaan minulle kielet ovat aina tuottaneet ongelmia. Tarkoituksena on oppia espanjaa kuitenkin vielä joku päivä. Ehkä se voisi olla se tämän vuoden uusi harrastus. Oppikirjat ja sovellukset ovat jo valmiina…

Nolottaa myöntää, että olen viettänyt tämän tammikuun noin 3-4 kilometrin säteen sisällä kodistani. Brighton on melko pieni paikka lopulta ja kaikki on lähellä. Siksi olenkin ollut tässä omassa Brighton-kuplassani uudenvuoden jälkeen. Ensi kuussa tähän toivottavasti tulee muutosta.

7 (1)

Toronto  oli täynnä eri tavoilla koristeiltuja hirviä kesällä 2000. Tämä oli suosikkini .

Tämän vuoden matkasuunnitelmiin kuuluvat interrail, perinteiset Suomi-reissut ja toivottavasti pari viikonloppureissua ympäri Eurooppaa. Näistä kaikista kerron kuitenkin silloin, kun suunnitelmat on lyöty lukkoon.

Kamalin matkakohde missä olen käynyt on Marrakechin “tanneries” eli paikka, missä käsitellään eläinten nahkoja. En koskaan pääse eroon siitä hajusta ja fiiliksestä siellä. Huhhuh. Se vaan oli paha kulttuurishokki mulle.

Luen pääasiassa matkablogeja ja CreateTripsin oppaita ennen matkoja. Kysyn myös vinkkejä kavereilta ja muilta matkabloggaajilta. Matkabloggaajayhteisö Suomessa on mahtava ja aina saa vinkkejä jos niitä kaipaa. Myös vanha harjoittelupaikkani CreateTripsillä vahvisti mobiilioppaiden käyttöä matkojeni suunnittelussa. En ole koskaan varmaan omistanut paperista matkaopasta, sillä yleensä teen matkasuunnitelmat elektronisesti tai lainaan matkaoppaat kirjastosta.

8 (1)

Kotimaan retkeilymuistoja. Huomaa meidän hienot vaelluskepit.

Yksin matkustaminen on ehkä parasta koskaan, vaikka se voi olla välillä tylsempää kuin porukalla reissaaminen. En pidä paljoa lentämisestä, mutta lentäminen yksin on mukavaa omaa aikaa jolloin ei tarvitse miettiä yhtään mitään. Myös uudessa kaupungissa seikkailu yksin on mielenkiintoinen kokemus. En ole paljoa kuitenkaan matkustellut yksin, mutta toivottavasti jatkossa tulee tilaisuuksia vastaan!

Matkailijana olen avoin spontaani kokemuskeräilijä. Taisin keksiä uuden sanan, mutta oli vaikea miettiä mitään muuta kolmen sanan rajoituksella. Harvoin teen tarkkoja suunnitelmia ja esimerkiksi meidän Dublinin reissulla mentiin vaan ihan fiiliksen mukaan. Pidin siitä. On tylsää tehdä suunnitelmat, jos ne lopulta ei toteudu.

Minä ja matkailu on mielenkiintoinen aihe. Pitäisi kirjoitella omia vinkkejä ja kokemuksia paljon enemmän tänne blogiin. Niitä kun riittää! Minkälainen matkailija sinä olet?

10 (1)

Kiira 13 v ja huonon hyvä huumorintaju

Kysymykset Jennin haastaneesta Travel Adventures Without End-blogista;

Milloin matkustit ensimmäisen kerran Suomen rajojen ulkopuolelle?
Paras matkamuisto lapsuudestasi?
Mieleenpainuvin matkakokemuksesi?
Kohde, jossa olet käynyt ja johon haluasit uudelleen?
Mitä kieliä osaat puhua?
Millaisia matkoja olet tehnyt jo kuluneen vuoden aikana?
Entä millaisia matkasuunnitelmia on loppuvuodeksi?
Kamalin matkakohde, jossa olet vieraillut?
Luetko matkaoppaita ennen matkaa?
Mitä mieltä olet yksin matkustamisesta?
Kuvaile kolmella sanalla millainen matkailija olet?

*****

Sometimes I feel really lazy. Just like today. No translation. Sorry guys. Talking about my travel stories and memories. I used to be a cute kid. Very cute. Anyway, I will tell more stories with English translation later. I promise. Not sure when. You know how lazy I can be. Like really really lazy. Oops. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Jenni / Globe Called Home 2nd February 2016 at 5:48 pm

    Kiva kuulla, että jollakulla muullakin on ollut ongelmia kielten kanssa. Mä en ole ikinä tainnut oppia kieltä ilman, että olisin asunut maassa. 5 vuotta ruotsin tahkomista koulussa oli ankeaa ja ikävää, mutta varmaan pari kuukautta Tukholmassa saisi kielen sujuvaksi. :P

    • Reply Kiira 2nd February 2016 at 8:03 pm

      Joo mullakin paljon parempi fiilis, kun kuulee ettei ole kaikille niin helppoa kun osalle mun kavereista. (Silleen mukavalla tavalla ei mitenkään huonosti!) He osaavat helposti 4 tai useampaa kieltä eikä mitään ongelmia. Tosin me kaikki opitaan eri tavalla. :) Useasti miettinyt itsekin tuota ruotsia, että varmasti oppisi jos asuisi siellä hetken aikaa.

    Leave a Reply