Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia Kaupunkilomat

Jerusalemin historiallisia paikkoja: Öljymäki ympäristöineen

26.1.2020

Jerusalemista löytyy uskomattoman paljon nähtävää, erityisesti historiallista sellaista. Koko Jerusalemin vanhakaupunki tuntuu olevan kuin iso museo, lisäksi vanhankaupungin ulkopuoleltakin löytyy monenlaista kiinnostavaa. Yksi meidän käyntikohteistamme vanhankaupungin laajan kiertelyn lisäksi oli alueen itäpuolella sijainnut Öljymäki lähialueineen.

Mun on ollut jotenkin todella hankala kirjoittaa Jerusalemista, varsinkin sen uskonnollisesti merkittävistä paikoista. Itse en tunnusta mitään uskontoa tai usko jumaliin, mutta Jerusalem oli silti uskomattoman mielenkiintoinen käyntikohde jo sen historiallisen merkityksen kannalta, joka edelleen heijastuu todella vahvasti varsinkin länsimaiseen kulttuuriin.

On ollut tietyllä tapaa hankalaa lähestyä Jerusalemin tiettyjä kohteita sinänsä neutraalisti ja paikan historiallisen arvoon painottaen, sillä niin monissa kohteissa sekä historia että uskonto kulkevat käsi kädessä. Minkään kohteen merkitystä kellekään tai niiden mahdollisia uskontoon liittyviä tapahtumia en mitenkään halua vähätellä tai kiistää, mutta itse yritän tarkastella näitä kohteita silti enemmän historiallisisten tapahtumien kuin mahdollisista muiden aspektien kautta.

Öljymäki on heti Jerusalemin vanhankaupungin vieressä

Öljymäki – upeita maisemia ja paljon nähtävää

Israelin vanhankaupunginmuurin kupeessa kohoava Öljymäki on mielenkiintoinen käyntikohde. Jo vuoren huipulle päästäkseen voi halutessaan nähdä hieman vaivaa porrastreenin muodossa, mutta menipä sinne millä kyydillä tahansa, tai portailla tai ilman, tarjoaa vuorenhuippu näyttävät maisemat varsinkin Jerusalemin vanhankaupungin suuntaan.

Jos haluaa lähestyä vuorenhuippua sporttisemmalla otteella, voi sinne kiivetä portaita, jotka alkavat Al-Mansuriya-nimisen tien varresta, Getsemanen puutarhan ohi mentyään. Me saimme porrastreenin kirittäjäksi erittäin sporttisen ja myös seurankipeän kissan, jolla oli aikaa ja energiaa kinua rapsutuksia siinä, kun me taas käytimme hyväksemme kissan hellyydentarvetta kuvataksemme sitä ja pitääksemme hengähdystaukoja kiipeilystä.

Huipun voi saavuttaa omin jaloin myös portaatonta tietä pitkin, joka lähtee samaisen Getsemanen puutarhan takaa. Matkan varrelle mahtuu kirkko, pieni puistoalue sekä Profeettojen hauta. Me kävimme viimeksi mainitulla, kun odottelimme auringon laskevan, mutta maan alla sijaitseva luola haisi niin vahvasti homeelta, etten pystynyt astumaan sisään luolaan.

Öljymäen huipulla on Rehav’am Lookout -niminen näköalapaikka, jonne kannattaa suunnata joko pelkästään maisemien tai vaikka auringonlaskun toiveissa. Siellä niitä riittää! Kun aurinko laski horisonttiin Jerusalemin vanhankaupungin taakse ja laskevan auringon säteet saivat Al-Aqsan moskeijan kupolin hehkumaan, oli näky todella kaunis.

Jos Öljymäen huipulle aikoo jäädä pidemmäksi aikaa tai vaikka auringonlaskua odottelemaan, kannattaa ottaa mukaan lämmintä vaatetta! Helmikuussa siellä oli yllättävän viileää, varsinkin kun tuuli kävi noissa korkeuksissa. Päivän lämpö ja ilman takkia tarkeneminen olivat iltasella enää kauniita muistoja.

Näköalapaikan alla levittyy laaja Juutalainen hautausmaa. Se on Jerusalemin hautausmaista vanhin ja tärkein. Sinne on alettu haudata ihmisiä jo noin 3 000 vuotta sitten. Vanhoihin eurooppalaisiin hautausmaihin, jotka ovat melkein kuin kyliä näyttävine rakennelmineen, verrattuna hautausmaa ei ole erityisen näyttävä, mutta tasaiset hautarivit ovat silti varsin tenhoavaa katseltavaa, sillä ne levittyvät lähes silmänkantamattomiin.

Getsemanen puutarha ja Kaikkien kansojen kirkko

Öljymäen juurelta löytyy useampi historiallisesti ja muullakin tapaa merkittävä käyntikohde. Tien molemmin puolin ennen Öljymäen huipulle lähtevää nousua löytyvät sekä Getsemanen puutarha ja Kaikkien kansojen kirkko, ja toiselta puolelta Grotto of Gethsemane sekä Neitsyt Marian hauta.

Getsemanen puutarha on varmasti nimenä monelle tuttu. Legendat kertovat, että tässä puutarhassa Jeesus olisi pidätetty. Puutarha ei ole kovin suuri, mutta se kätkee sisäänsä yksiä maailman vanhimmista oliivipuista ja puutarhan puilla kyllä riittikin kokoa! Erityisen pitkiä ne eivät olleet, mutta kaikkein massiivisimpien yksilöiden runkojen ympäri tuskin yhden ihmiset kädet olisivat riittäneet ylettymään.

Ihan puutarhan kupeessa on Kaikkien kansojen kirkko. Kerrotaan, että kirkko olisi rakennetu paikalle, jossa Jeesus olisi rukoillut läpi yön, ennen kuin hänet petettiin. Kirkosta pitäisi vielä löytyä tarkka kohta, jossa tuo toimitus olisi tapahtunut.

Kirkko ei ole mitenkään erityisen suuri tai näyttävä, mutta sekä se että myös Getsemanen puutarha tuntuivat vetävän puoleensa bussilasteittain kävijöitä. Puutarhaan ja kirkkoon pääsi tutustumaan maksutta, mutta puutarhassa liikkui opastustarkoituksissa henkilöitä, jotka varmasti olisivat perineet maksun ajastaan. Jos tällainen kiinnostaa, kannattaa tarttua tilaisuuteen, mutta muuten ei kannata alkaa jutella liian mukavia, jos haluaa pitää rahansa.

Tomb of Virgin Mary ja Grotto of Gethsemane

Kivenheiton päässä Getsemanen puutarhasta, tien toisella puolella, on vielä kaksi paikkaa, joihin tutustua. Sieltä löytyy kaksi luolaa, joista molemmille tarjotaan hyvin merkityksellistä menneisyyttä.

Ensimmäinen, ja selvästi isompi luola, on pitkien, maan alle vievien portaiden päässä ja on nimeltään Tomb of Virgin Mary, eli Neitsyt Marian hauta. Paikka on siis uskomusten mukaan Marian, Jeesuksen äidin hauta. Maanalainen tila on varsin iso ja itse hauta sijaitsee maanalaisessa kirkon syvennyksessä. Paikka oli jotenkin kakofoninen, minkä lisäksi se oli vahvasti hajustettu suitsukkein. Vaati aikamoista tsemppihenkeä viettää siellä edes hetkeä.

Neitsyt Marian haudan näyttävästä sisäänkäynnistä oikealla, kapean kiviseinäisen käytävän päässä sijaitsee paikan toinen, huomattavasti pienempi luola, Grotto of Gethsemane. Väitetään, että tässä paikassa Jeesus petettiin ja pidätettiin.

Grotto of Gethsemane on pieni, luonnon muovaama luola, joka on enemmän maanpinnan tasolla. Se on hiljaisempi ja muutenkin hillitympi paikka kuin naapurinsa, Neitsyt Marian hauta. Paikka on kuulemma säilynyt varsin muuttumattomana parintuhannen vuoden ajan ja luolan rakenteet olivat varsin helposti erotettavissa kaiken modernin lomasta.

Olivatpa edellä mainitut paikat oikeasti sitä mitä niistä sanotaan tai eivät, oli silti todella mielenkiintoista käydä kohteissa, jotka ovat tuttuja tarinoista ja ehkä olleet olemassa jo parituhatta vuotta sitten. Historia on aina kiinnostavaa ja Jerusalemissa kaupunkiin liittyvät tapahtumat ja legendat ovat edelleen käsinkosketeltavia

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 27.1.2020 at 21:12

  Jerusalem olisi todella kiinnostava matkakohde ja jotenkin tuntuu, että suomalaisten keskuudessa yllättävänkin vähän vierailtu? Mä en oikein tiedä, miten noita kohteita oikein voi edes tarkastella uskonnosta irrallisena, niin käsi kädessä ne kulkevat, kuten itsekin kirjoitit.

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 30.1.2020 at 15:45

   Suosittelen kyllä Jerusalemissa käyntiä. Se on yksi mieleenpainuvimpia kohteita, missä olen koskaan käynyt. Kovin paljon suomalaisia siellä ei tosiaan taida vierailla, ehkä siksi, ettei sinne ole täältä lentoja. Tel Avivista sinne kyllä pääsee tosi helposti bussilla.

   Eihän Jerusalemia ja uskontoa, tai uskontoja, sillä niitäkin kaupungissa riittää, voi toisistaan irrottaa. Mun mielestä olisi kuitenkin ollut outoa tarkastella näitä kohteita erityisen uskonnollisesta näkövinkkelistä, mikä ei ole itselleni luontaista. Siksi halusin painottaa myös kohteiden historiallista yleisarvoa.

  Leave a Reply