Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kaupunkilomat Linnat Suomi

Historiallinen Turun linna lumoaa kävijän

11.8.2019

Turun linna on mielestäni yksi Suomen historian upeimpia muistomerkkejä ja paikka, joka on varmasti lähes jokaiselle suomalaiselle tuttu ainakin ulkonäöltä. Mullekin Turun linna oli ennestään tuttu. Olen käynyt siellä joskus nuorempana, mutta vaikka ikää olikin varmasti ala-astelaisen verran, ei linnasta jäänyt järisyttäviä muistikuvia. Konkreettisin todiste siellä käynnistä on multa edelleen löytyvät Turun linna -pelikortit.

Olen vuosien saatossa todennut olevani varsinainen linnafani. Rakastan linnojen upeutta, massiivisuutta ja näyttävyyttä. Pidän enemmän ulkoa upeista, hieman uudemmista linnoista kuin vanhoista, ennen kaikkea puolustustarkoituksiin rakennetuista järkäleistä. Mutta linna kuin linna saa mut onnelliseksi. Jostain syystä olen kuitenkin keskittynyt ulkomaisten linnojen kiertämiseen ja aikuisiällä olen vieraillut kotimaisista linnoista ainoastaan Hämeen linnassa.

Päätin vähän aikaa sitten, että tämä suomalaisten linnojen väheksyminen saa nyt jäädä. Aion lähitulevaisuudessa tutustua kaikkiin kuuteen suomalaiseen vielä pystyssä olevaan ja linnalta näyttävään linnaan. Nämä ovat Turun linna, Hämeen linna, Olavinlinna, Viipurin linna, Raaseporin linna sekä Kastelholman linna. Lasken myös Viipurin mukaan, sillä se on aikanaan kuulunut Suomelle ja olen sopivasti menossa sinne kohtapuolin!

Turun linna kannattaa kiertää myös ulkopuolelta, sillä se on upean näköinen kauttaaltaan!

Linna vaihtuu esilinnaksi

Turun linna on edelleen upea rakennelma!

Ensimmäinen päätökseni jälkeen tehty linnareissu syntyi varsin spontaanisti. Päätin viime viikolla, että Turun linna voisi olla kesälomani toisen osan alkuun sopiva päiväretkikohde, sillä sinne on helppo lähteä Tampereelta ja edellisestä visiitistä sekä kaupunkiin että linnaan on molemmista kauan, vaikka kaupungissa käynnistä sentään vain joitain vuosia.

Kolme päivää sitten olin kohdevalinnasta entistä iloisempi, sillä olin juuri saanut kuulla päässeeni opiskelemaan Turun ammattikorkeaan. Vaikka tulevat opiskeluni eivät vaadi muuttoa Tampereelta, oli silti jotenkin hetkeen sopivaa suunnata juuri Turkuun.

Koska tiedossa oli vain lyhyt päiväretki, en ehtinyt mahduttaa ohjelmaani juuri muuta kuin Turun linnassa käynnin, mutta se riittikin tällä kertaa varsin mainiosti. Linnaahan olin suunnannutkin katsomaan!

Katsottavaa Turun linnassa riittää. Turun sataman kupeessa kohoava rakennus monine torneineen ja esilinnoineen on näyttävä ja upea ilmestys. Hulppealla rakennuksella onkin pitkä historia, sillä se on noussut paikalleen jo 1200-luvun lopussa. Silloin linna kohosi saarelle, mutta sen jälkeen maa on kohonnut linnan ympärillä. Kuitenkin linnan sisäpihalle astuessaan huomaa, että itse linna kohoaa edelleen ympäröivää maata ja rakennuksia korkeammalle pienen mäen huipulla.

Jos linnan alueesta huomaa maailman muuttuneen linnan ympärillä, huomaa muutoksia myös linnasta. Linna on kasvanut alkuperäisestä koostaan useita kertoja, se on saanut lisäkseen valkoisen esilinnan ja linna on tuhoutunut useasti niin tulipaloissa kuin vielä lähimenneisyydessäkin toisen maailmansodan aikaisissa pommituksissa. Kaikki nämä vaiheet tekevät Turun linnasta monipuolisen ja näyttävän rakennuksen – sen minkä tänä päivänä näemme.

Linnarakennuksen lipunmyynnin kohdalta alkavaa sisäpihaa kannattaa kävellä perälle asti, siellä linna näyttää ehkä kaikkein mielenkiintoisimmalta!

Oletan, että tällaisia kuvassa näkyviä parvia on kiertänyt linnaa muinoin enemmäinkin. Näillä liikuttiin linnan osasta toiseen, ennen kuin linnaan rakennutettiin edellisessä kuvassa näkyvät porraskäytävät

Turun linnassa riittää nähtävää tuntikausiksi

Ainakin tällaiselle linnojen ystävälle Turun linna tarjosi lähes loputtomalta tuntuneen määrän nähtävää – hyvässä mielessä. Ehdin viettää linnassa kolmisen tuntia ja aika loppui pahasti kesken. Enemmänkin olisin mielelläni tutkinut, mutta kotiin piti ehtiä sillä bussilippu oli ostettu jo ennakkoon.

Turun linnassa voi tutustua sekä vanhempaan linnarakennukseen että uudempaan esilinnaan. Itse ehdin käydä kummassakin, ja valitsin varsinaiseen linnaan tutustumiseksi opastetun kierroksen. Olen alkanut suosia opastettuja kierroksia siinä missä mahdollista, sillä olen huomannut hyvän oppaan antavan kokemukselle paljon lisäarvoa. Olin kyllä jo etukäteen lukenut Turun linnasta kirjoitetun, Turun museokeskuksen vuonna 2016 julkaiseman kirjan. Silti sain linnasta ja sen tavoista vielä paljon mielenkiintoista lisätietoa opastetulla kierroksella.

Tätä käytävää pitkin pääsee lipunmyyntiin ja sisälle itse linnaan

Linnan pääaula on varsin näyttävä

Tämä kirja kannattaa lukea, jos Turun linnan historia kiinnostaa enemmän. Jos ei omaksi halua ostaa, kannattaa kysyä kirjastosta.

Turun linna on aikanaan rakennettu ensisijaisesti puolustustarkoituksiin. Sen ei siis ole ollut tarkoitus olla näyttävä ja uljas rakennus rikkaiden asuttamista varten, vaan käytännöllinen puolustuslinnake, minkä huomaa linnan vanhimmissa osissa varsin hyvin. Ikkunat olivat tänä aikana pieniä, eikä niitä rakennettu maisemien ihailua varten. Niitä tehtiin lähinnä sinne, missä niiden oli turvallista olla, esimerkiksi sisäpihalle päin. Tämän takia linnassa onkin paljon suuria, pimeitä huoneita, joista maisemia ei voi ihailla ainakaan merelle päin.

Vanhimmat linnan osat ovat myöskin varsin askeettisia. Huoneet ovat suuria ja karuja, seinät massiivisen tukevia, ikkunat ja lämmönlähteet ovat olleet harvassa. Suuria huoneita hallitsee lähinnä kolkkous. Tosin mitä korkeammalle linnan rakennuksissa kavutaan, sitä asuinystävällisempiä huoneet ja muut tilat alkavat olla. Ne on rakennettu aikana, kun toinen ihminen ei enää ollut niin välitön uhka, että linnaa olisi tarvittu puolustamiseen. Tällöin linna palveli enemmänkin hovin asuintiloina. Ikkunoita on enemmän ja tunnelma on kotoisampi.

Vierailimme linnassa muun muassa sen vanginvartijoiden huoneessa sekä vierashuoneessa. Kumpikin oli lähinnä iso, kolkko ja kivinen tila. Vierashuoneen tarina oli siitä veikeä, että sinne saapuvat vieraat toivat mukanaan lähinnä koko omaisuutensa, kun aikoivat vieraisille. Linnan puolesta heille tarjottiin lähinnä jokunen huonekalu.

Toisaalta silloin vieraat tulivatkin pidemmiksi ajoiksi, jopa kuukausiksi kerralla. Lisäksi heidän delegaationsa oli tarkoitus herättää huomiota rahvaassa: täällä saapuu varakkaita ihmisiä, joilla on varaa omistaa tämä kaikki. On sitä entisaikoinakin osattu rehvastella.

Entinen vanginvartijoiden huone

Linnan vierashuone

Linnassa on myös pari näyttävämpää tilaa kuten nunnakappeli sekä keskiaikainen kuninkaansali. Näissä tiloissa oli erityisesti valtavan hienot holvikaaret. Muun rakennuksen hämäryydestä poiketen nämä tilat ovat myös varsin valoisia ja niissä on suurehkot ikkunat. Kerron vähän joka lauseessa ikkunoista, mutta ikkunat tulivat myös kierroksella esille useamman kerran ja on hauska verrata ikkunoiden kehitystä jo linnassa itsessään ja varsinkin verrattuna nykypäivän ikkunoihin.

Jos saan vielä sanoa sanasen ikkunoista, on linnarakennuksen vanhimmissakin osissa nykyään isoja ikkunoita. Mutta nämä aukot seinässä ovat aiemmin toimineet ovina, ikkunoita niistä tehtiin vasta myöhemmin. Linnassa liikuttiin ennen porraskäytävien rakentamista linnaa kiertävällä parvella ja tikapuin paikasta toiseen. Hieman eri tavalla kuin nyt. Linnaa onkin modernisoitu valtavasti jo vuosisatojen saatossa, ei vasta nykypäivinä, kun linnaa on entisöity kaikkien sen kokemien kolhujen jäljiltä.

Nunnakappelin holvikaaret olivat upeat

Holvikaaret ihastuttivat myös keskiaikaisessa kuninkaansalissa

Mitä korkeammalle linnassa kiersi, sitä modernimpia ja valoisampia huoneet olivat. Tämä on linnan kolmannesta eli ylimmästä kerroksesta.

Esilinna laajensi Turun linnaa 1500-luvulla

Harmaan kivilinnan ympärille kohosi 1500-luvun aikana valkoinen esilinna. Maankohoaminen edesauttoi esilinnan rakentamista, sillä Turun linna ei enää sijainnut saarella vaan olikin yhtäkkiä kiinni mantereessa. Näin linnan ympärille oli tilaa rakentaa lisää.

Esilinnaan on helppo tutustua omatoimisesti, eikä sinne edes näytä olevan ohjelmassa opastettuja kierroksia. Esilinna tarjoaa vierailijoille paljon tietoa Turun linnan eri vaiheista, samoin kuin siitä, mitä maailmalla tapahtui samaan aikaan. Siellä on erilaisia pieniä ja isompia näyttelyitä, vankilatiloja sekä iso kasa tyylihuoneita. Tyylihuoneet eivät edusta varsinaisesti linnan historiaa vaan enemmänkin linnassakin elettyjen eri aikakausien tyylejä.

Turun esilinna on ensimmäinen asia, mitä linnasta näkee, jos paikkaan saapuu keskustan suunnasta

Valkoinen esilinna kiertää koko sisäpihaa ja sen koon hahmottaa parhaiten vasta täältä

Esilinna yhdistyy kummaltakin puolelta päälinnaan

Tyylihuoneiden toteutuksesta antaisin pientä kritiikkiä. En missään kohtaa huoneita huomannut mitään infotauluja huoneiden tyyleistä ja sisällöistä. Huoneet olivat todella yksityiskohtaisesti ja monipuolisesti sisustettuja, mutta niiden läpi kulki helposti jäämättä sen suuremmin ihmettelemään niiden antia.

Aiemmin mainitsemastani kirjasta olin lukenut paljon myös huoneiden tarjonnasta ja näin osasin kiinnittää huomiota muun muassa muutaman huoneen erikoisiin tapeteihin, mutta ilman tätä ennakkotietoa en olisi osannut kiinnittää niihin erityistä huomiota. Tämä tuntui hieman hyvien huoneiden haaskaukselta, sillä useilta kävijöiltä varmasti menee paljon kiinnostavia juttuja ohi, kun he eivät tiedä niistä mitään. Tuskin kaikki Turun linnassa kävijät ovat niin tiedonhaluisia kuin minä, että lukevat paikasta etukäten kymmenien sivujen verran…

Yksi esilinnan huoneista. Tämä on toiminut aikanaan vankilana.

Esilinnassa on pitkiä ja kapeita käytäviä, ja myös jyrkkiä portaita.

Useampikin esilinnan huoneista on toiminut vankilana

Vaikka esilinna on hieman modernimpi kuin varsinainen Turun linna, on sekin rakennelmana varsin jylhä. Matalampana, ulkoa katsottuna vaatimattomampana rakennuksena sen kolkkous, paksut seinät ja kapeat käytävät korostuvat vasta sen käytävillä vaeltaessaan, kun taas varsinaisen linnarakennuksen kolossaalisuus erottuu jo kaukaa.

Esilinnakin on nähnyt monia linnaelämän vaiheita. Se on toiminut muun muassa vankilana. Sen lisäksi esilinna syrjäytti varsinaisen linnan puolustuksen tukikohtana, mikä antoi mahdollisuuden luoda itse linnasta renesanssisen palatsin ja keskittää arkisemmat tehtävät esilinnan huomaan.

Esilinnan tyylihuoneissa oli paljon upeita huonekaluja ja esineitä. Erityisesti ihastuin monissa huoneissa olleisiin upeisiin kakluunoihin.

En osaa sanoa, kumpi Turun linnan puolista, linna vai esilinna, teki muhun suuremman vaikutuksen. Ne olivat molemmat varsin erilaisia paikkoja, vaikka täydensivätkin erinomaisesti toisiaan. Varsinaisen linnan puolella rakennuksen merkitys entisaikojen puolustusjärjestelmän osana korostui: linnan vanhimmat osat olivat ennen kaikkia käytännöllisiä. Ne tosin myös kätkivät sisäänsä linnan mielenkiintoisimmat huoneet. Esilinna taas antoi mainion läpileikkauksen kaikkeen siihen, mitä Turun linna on vuosisatojen aikana edustanut.

Suosittelen ehdottomasti käyntiä kummassakin paikassa, jos aikataulu sen sallii. Itse aloitin esilinnasta, mikä oli ehkä hyvä, sillä silloin itse linna ja sen karuus tekivät ehkä vielä suuremman vaikutuksen. Sitä paitsi jos ei ole ehtinyt tutustua kunnolla Turun linnan pitkään historiaan, ensin esilinnassa käymällä saa nopean kertauksen siitä, mitä kaikkea linna onkaan aikojen saatossa edustanut.

Esilinnan näyttelyissä oli esillä muutama pienoismalli linnan eri vaiheista

Mä olen todella iloinen siitä, että päätin lähteä tutustumaan Turun linnaan, vaikka aikataulullisesti reissu ei osunutkaan kaikkein parhaimpaan saumaan. Harmittavasti aikani linnan kanssa loppui kesken. Jos siis olet linnojen ystävä, varaa käyntiin ainakin kolme tuntia – varsinkin jos osallistut myös opastetulle kierrokselle! Onneksi Turun linna sijaitsee sen verran lähellä, että sinne on helppo lähteä uudelleen. Ja lupaan sen, ettei seuraavaa vierailua tarvitse odottaa vuosikymmeniä, kuten mulle nyt kävi.

Mitä mieltä sä olet Turun linnasta?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Katja / HIstoria de Viajes 12.8.2019 at 16:44

  Nyt on pakko kommentoida, että komea on!
  Siis en ole jotenkaan koskaan minäkään mieltänyt faktaa, että meillä tosiaan on Suomessakin näitä linnoja. Näyttää myös siltä, että tuolla oli melko vähän porukkaa? Turkuun pitäisi kyllä päästä.

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 17.8.2019 at 20:02

   Turun linna on kyllä uskomattoman upea! Olen käynyt nyt Turun linnassa, Hämeen linnassa sekä Viipurin linnassa näistä (entisen) Suomen linnoista ja Turun linna on ollut oma suosikkini. Jotenkin tuntuu, ettei näistä Suomen linnoista oikein pidetä meteliä. Varmasti niitä voisi markkinoida enemmänkin. Oli tuolla Turun linnassa varsin paljon kävijöitä, mutta mä olen mestari ottamaan paikasta kuvia niin, ettei niissä näy ihmisiä ;)

  Leave a Reply