Eurooppa Kaupunkilomat

Tammikuisessa Tukholmassa on taikaa!

29.1.2019

Vuoden 2019 ensimmäinen matkakohteeni piti olla Israel – pitkän talven jälkeen oli jo ajatuksen tasolla ihanaa tietää, että vuosi alkaisi lämmöllä ja auringolla. Eikä Israelin reissulle ole mitään kohtalokasta tapahtunut, ensi kuussa se on edessä. Mutta vuoden ensimmäisen reissun kohteeksi kiilasikin takavasemmalta aina niin ihana Tukholma!

Vaikka olen käynyt Tukholmassa useammin kuin edes osaan laskea, olen harvoin käynyt siellä talvella. Kaupungissa on aina kiva käydä, mutta talvella mieli halajaa enemmän jonnekin, missä ei ole yhtä kylmä kuin Suomessa. Kuitenkin kun kaverini Assi muutti viime vuonna Tukholmaan, olen tarttunut tilaisuuksiin käydä länsinaapurissa myös silloin, kun muuten en ehkä harkitsisi matkaa sinne – esimerkiksi tammikuussa.

Tukholmassa oli vastassa näin kaunis talvipäivä!

Kun aikaa Tuklhomassa oli vain pari päivää ja suunnitelmissa muutakin kuin kaupungilla pyörimistä, olin todella mielissäni siitä, että lauantain sää näytti lupaavalta. Olimme mahduttaneet viikonlopun ohjelmaan pienen raon Tukholman talvesta ja lumisista maisemista nauttimiseen ja kun lentokenttäbussissa matkalla kohti keskustaa ihastelin kuuran värjäämiä puita sinistä taivasta vasten, tiesin, että osuin kaupunkiin varsin hyvänä ajankohtana.

Riddarholmen oli kuin pakkasparatiisi

Matkanvarren pakkasnautinnot eivät vähentyneet myöskään Tukholman keskustaan saavuttuani. Tosin ensin teimme pienen hutiliikkeen Gamla Stanin muodossa. Siellä ei ole lunta, ainakaan pikkupakkasilla. Vanhankaupungin kapeita kujia tallaa niin moni jalkapari päivän aikana, että jos akuutti lumimyrsky tai jääkausi ei ole iskenyt, sinne ei kannata suunnata upeiden talvikuvien toivossa. Kaupunginosan idyllinen Stortorget sentään oli hieman luminen, mutta sen kuuluisat värikkäät talot taas pressujen alla remontissa.

Riddarholmenin rannassa riitti tunnelmaa

Ei voittoarpaa tarjonneesta Gamla Stanista ei onneksi tarvinnut suunnata kauas, sillä jo sen kupeessa sijaitseva pieni ja sympaattinen Riddarholmen tarjosi juuri sitä, mitä me olimme tulleet talviselta Tukholmalta hakemaan. Saaren Södermalmin puoleinen ranta oli talvi-idylliä parhaimmillaan: aurinko paistoi rannassa olleiden puiden lomasta, ihmiset luistelivat tai kävelivät rannan jäällä ja tunnelma oli kuin lapsuuden ihanilta talviseikkailuilta. Riddarholmen on myös täynnä upeita, vanhoja rakennuksia, jotka talvinen luonto sai näyttämään entistä paremmalta.

Riddarholmen kylpi auringossa

Vaikka olen käynyt Tukholmassa useasti, tajusin, etten ole monestikaan käynyt Riddarholmenin puolella seikkailemassa, vaan usein Gamla Stan on vienyt voiton. Riddarholmenin kauneutta pitää kyllä palata ihailemaan myös muihin vuodenaikoihin.

Södermalm – kuin talvisen näytelmän upea kulissi

Södermalm on yksi mun suosikkipaikoistani Tukholmassa. Se on ripoteltu täyteen heleitä, lämpimänvärisiä rakennuksia, tunnelmallisia katuja ja näköalapaikkoja. Suuntasimmekin kulkumme Riddarholmenista sinne, nauttien samalla lisää talvisia maisemia.

Södermalmin katujen varrella riitti tunnelmaa

Koska iltapäivä oli jo pitkällä Södermalmille kävellessämme, alkoi taivas värjäytyä pastellin sävyihin, mikä sai lumiset kaupunkimaisemat näyttämään entistä upeammilta. Jos Riddarholmenissa nautimme enemmän lumikuorrutteisista merimaisemista, tarjosi Södermalm talvista kaupunki-idylliä. Talojen katoilla ja katujen varsilla oli lunta. Sopivasti, niin että tunnelma oli kaunis, mutta ei liikaa, ettei lumessa tavinnut kahlata tuossa mäkisessä kaupunginosassa.

Södermalmilla otimme suunnaksemme Monteliusvägenin näköalapaikan, mikä on ehkä oma suosikkini. Sieltä avautuu upeat maisemat juurikin Riddarholmenin ja Gamla Stanin suuntaan ja edelleen Kungsholmeniin. Vaikka Tukholma on upea esimerkiksi kevään vehreydessä tai syksyn ruskassa, oli lumen kuorruttamissa maisemissa myös oma tunnelmansa – tätä varten kannatti ehdottomasti tehdä pieni kävelylenkki.

Monteliusvägenillä on aina kiva käydä ihailemassa kaunista Tukholmaa

Riddarholmenin talvitunnelmaa hieman kauempaa

Södermalmilta tuli bongattua teemaan sopivaa taidetta

Olisi ollut ihanaa jatkaa talvisia seikkailuja Skeppsholmenissa ja Djurgårdenissa, noilla upeilla saarilla, mutta aurinko laski turhan aikaisin. Mutta tiedänpä ainakin, minne seuraavaksi suuntaan, kun talvikeleillä vierailen kaupungissa. Ja seuraava kerta varmasti tulee, mä en millään saa Tukholmasta tarpeekseni!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply EVE / REISSUKUUME 30.1.2019 at 22:33

    Tukholma oli monta vuotta meikäläisen ”ei ainakaan sinne!” -listalla, sillä siellä tuli yhteen aikaan käytyä ihan liikaa. Nyt aikaa on kuitenkin kulunut tarpeeksi, sillä länsinaapuriin matkustus on alkanut taas kiinnostaa. Ja olisi kiva kokea myös talvinen Tukholma, sillä jostain syystä kaupunkiin on tullut matkustettua aina vain keväällä tai kesällä… :D

    • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 31.1.2019 at 21:45

      Haha. Mä en tiedä vielä, montako kertaa Tukholmassa olisi mulle liikaa. Raja ei ole tullut vieläkään vastaan, vaikka parhaimmillaan käyn siellä useamman kerran vuodessa. Sama juttu kuitenkin, että Tukholma on ollut enemmän kevät- ja kesäkohde. Nytkään tuskin olisin sitä valinnut, jos kaverini ei olisi kutsunut kylään. Mutta onneksi kutsui, sillä Tukholma toimii myös talvella :)

    Leave a Reply