Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Kaupunkilomat Maailman ympäri

Livraria Lello – Harry Potter -henkinen kirjakauppa Portossa

8.7.2018

Harry Potter – siinä yksi asia, joka saa mut innostumaan ja matkailemaan. Tällä kertaa en varsinaisesti reissannut minkään Potter-kohteen perässä, mutta kun Portugalin Portossa ollessani tuli tilaisuus käydä Livraria Lellossa, kirjakaupassa, jonka on sanottu inspiroineen itse J.K. Rowlingia, Harry Potterin luojaa, oli siihen ehdottomasti tartuttava!

Kuin pala Tylypahkaa Portossa

Kun astuu Livraria Lelloon, on kuin saapuisi johonkin taianomaiseen paikkaan. Jos Tylypahka, Pottereista tuttu velhokoulu, on millään tapaa tuttu, voisi kuvitella avanneensa ovet tuohon linnaan – tosin pienoiskokoiseen sellaiseen. Kirjakauppa ei ole suuren suuri, mutta sen sisustus on kiehtovaa.

Kirjakauppaa hallitsee sen keskellä sijaitseva iso, kaareva portaikko, kaupan selkeä vetonaula. On sanottu, että nämä portaat olisivat inspiroineet Rowlingia Tylypahkan suuren portaikon luomisessa. Kirkkaanpunaisessa portaikossa kieltämättä oli jotain tuttua, jotain taianomaista.

Ei ole varmaa, kuinka paljon inspiraatiota Rowling on paikasta saanut. Mutta ainakin olisi helppo luulla että ilman tätä kirjakauppaa Tylypahka saattaisi näyttää toisenlaiselta. Faktaa on kuitenkin se, että ennen Harry Pottereiden kirjoittamista Rowling asui pari vuotta Portossa ja vieraili useasti Livraria Lellossa.

Tätä yhteyttä kirjakauppa hyödyntää varsin avoimesti. Paikan lipunmyyntialue on kuorrutettu erilaisilla Harry Potter -kirjoilla ja muulla aiheeseen liittyvällä. Löytyypä yhdestä nurkasta myös Laituri 9 3/4, portti Tylypahkan pikajunaan. Tällaisen Potter-fanin olikin varsin hankala hillitä intonsa tuolla. Jos matkatavaroihin olisi mahtunut, olisin voinut ostaa sieltä aika monta kirjaa…

Vaikka kirjakauppa on varmasti aina kiehtonut kävijöitä sen myyntiartikkelien sekä upean arkkitehtuurinsa ansiosta, 2000-luvulla Potter-buumin myötä sen kävijämäärät räjähtivät ja kävijöitä siellä riittää edelleen tungokseen asti. Suuri osa tänä päivänä kirjakaupassa käyvistä ihmisistä tuntuukin käyvän siellä pelkästään Harry Potterin tai loistavan selfie-mahdollisuuden ansiosta.

Ongelmaa on yritetty hillitä sillä, että kauppaan on nykyään pääsymaksu. Kyllä, ihmiset pulittavat rahaa siitä ilosta, että pääsevät ikuistamaan itsensä kirjakaupassa. Tai aistimaan palan Potter-taikaa. Maksusta huolimatta kauppa on ainakin päiväsaikaan täynnä ihmisiä, jotka muista välittämättä tunkevat itsensä parhaille selfie-paikoille ja ikuistavat itsensä kymmeniin tasan samannäköisiin otoksiin. Kyllä, tämä ärsytti.

Montako selfietä sitten itse kaupassa otin? En yhtään. Ei kiinnostanut. Yhden kirjankin ostin, Potter-teemalla tietenkin. Olisi tuntunut hassulta lähteä pois tuosta paikasta ostamatta mitään Harry Potteriin liittyvää.

Pieni vinkkiboksi kirjakaupassa käynnistä kiinnostuneille:

 • Kirjakauppaan pääsee ainoastaan ostamalla pääsylipun, eli kauppaan pääsystä pitää maksaa
 • Toukokuussa 2018 sisäänpääsy oli paikan päältä ostettuna 5e ja netistä ostettuna 5,50e
 • Lippuja ei myydä kirjakaupan ovella vaan jos lippua ei halua ostaa netistä, löytyy lipunmyynti kirjakaupasta pari rakennusta vasemmalle
 • Jos ostat kirjakaupasta kirjan, hyvitetään sisäänpääsyn osuus tuotteen hinnasta. Yhdestä kirjasta saa kuitenkin vain yhden sisäänpääsyn verran alennusta. Eli jos ostat vaikka 20e maksavan kirjan ja olet ostanut sisäänpääsyn paikan päältä, jää kirjasta maksettavaksi 15e.
 • Kirjakauppaan ei saa viedä laukkuja. Kameran saa ottaa. Lipunmyyntirakennuksesta löytyy 1e kolikoilla toimivia säilytyslokeroita tavaroille. Rahan saa takaisin kun omaisuutensa ottaa ulos.
 • Kirjakauppa on auki kesäaikaan maanantaista sunnuntaihin kello 10-20, talviaikaan taas maanantaista perjantaihin kello 10-19.30 ja lauantaina ja sunnuntaina kello 10-19
 • Lillo sijaitsee osoitteessa Rua das Carmelitas 144
 • Kaupassa tuntuu olevan päivisin todella kova ruuhka joten jos mahdollista, yritä mennä sinne heti aamusta tai lähellä sulkemisaikaa
 • Tutustu myös kirjakaupan kotisivuihin, jos haluat lisää tietoa paikasta

Jos haluat lukea enemmän kirjakaupasta ja sen historiasta kannattaa tutustua tähän artikkeliin. Sieltä löytyy myös paljon upeita kuvia paikasta ilman ihmismassaa!

Mä tykkään Potter-kohteiden lisäksi tutustua upeisiin kirjastoihin ja kirjakauppoihin. Livraria Lello oli ehdottomasti yksi upeimmista kirja-aiheisista paikoista, missä olen päässyt käymään. Jos Harry Potter ei kiinnosta, kannattaa paikassa silti käydä, jos vain upea arkkitehtuuri kiinnostaa. Uskon että paikan annista nauttii ilman sen Potter-korttiakin!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Porto | Livraria Lello - maailman söpöin kirjakauppa - TÄMÄ MATKA 15.11.2018 at 10:17

  […] Livraria Lello – Harry Potter -henkinen kirjakauppa Portossa […]

 • Leave a Reply