Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi

Kävelykierroksella Pispalassa, tuossa Tampereen kaunottaressa

4.10.2016

Mun mielestä on välillä ihanaa heittäytyä turistiksi ihan omassa kotikaupungissanikin. Vaikka Tampereella on tullut majailtua jo pitkästi yli vuosikymmenen verran, on täällä mulle vielä paljon vieraita nurkkia. Ja tutuistakin nurkista on paljon tietoa keräämättä, polkuja tallaamatta ja hienoimpia maisemia löytämättä.

Viime viikonloppuna Tampere juhli synttäreitään ja kolmen päivän ajaksi kaupunki täyttyi ties mistä aktiviteeteista. Sunnuntaina mäkin pääsin ottamaan osaa juhlahumuun, kun hyppäsin mukaan ilmaiselle kävelykierrokselle nimeltä Pispala Underground.

IMG_4050

IMG_4057

IMG_4060

Mä olen alkanut fanittaa kävelykierroksia ja vaikka museo-opastuksia. Vaikka tykkäänkin mennä ja löytää omin päin, niin välillä on enemmän kuin paikallaan se, että joku kertoo sulle tarinoita kaikesta siitä, mitä ympärilläsi näet. Se vähintään tuplaa kokemuksen ilon. Eikä tämäkään kerta tehnyt poikkeusta.

Hyvin informatiivisen ja mielenkiintoisen kävelykierroksen kruunasi ehkä kaunein lokakuinen päivä, mitä voi kuvitella. Vaikka sää olisi pystytty etukäteen tilaamaan, tuskin siinäkään olisi pystytty parempaan. Ilma oli kuin morsian, eikä silmiähivelevän kaunis ruska, joka ympäröi Pispalaa ja sieltä avautuvia järvimaisemia, kalvennut sään rinnalla.

IMG_3994

IMG_4006

IMG_4067

IMG_4094

Pispala tarjoaa upeat järvimaisemat

Mun mielestä Pispala on ihana! Se on persoonallinen, kaunis, boheemi ja juuri oikealla paikalla korostaakseen omia hyviä ominaisuuksiaan. Sen sijainti harjun päällä avaa sieltä maisemat sekä Näsi- että Pyhäjärvelle, jotka sunnuntaina kimaltelivat kilpaa kauniimman järvimaiseman tittelistä.

Pispalan viehättävyyttä korostaa se, että kun alueelle alkoi hiipiä asutusta, sitä ei asemakaavoitettu, vaan talot ja asumukset asettuivat sinne minne huvitti. Ja missä värissä nyt sattuivatkin olemaan. Pispala on edelleen täynnä mutkia, kulmia, päämäärättömyyttä, sateenkaaren värejä ja ihania puutaloja.

IMG_3996

IMG_4008

IMG_4088

Taiteilijoiden Pispala

Pispala on aina vedonnut taiteilijoihin. Enkä yhtään ihmettele miksi. En voi uskoa Suomesta löytyvän kovin montaa inspiroivampaa miljöötä taiteen luomiselle. Kierroksen varrella osuimme ainakin Lauri Viidan lapsuudenkodille, joka toimii tänä päivänä Lauri Viita -museona sekä Hannu Salaman ja Yrjö Jylhän lapsuudenkodeille.

Heidän lisäkseen Pispalan tienoita ovat asuttaneet myös muun muassa Olavi Virta, Aki Kaurismäki, Seela Sella sekä Mikko Alatalo.  Kyllä mäkin olisin onnesta soikeana, jos asuisin tuolla ja kotini ikkunasta avautuisi eteen kaunis järvimaisema.

IMG_4015

Lauri Viita -museo ja Lauri Viidan kotitalo

IMG_4009

IMG_4046

Hannu Salaman lapsuudenkoti

IMG_4081

Yrjö Jylhän lapsuudenkoti

Kuuluisa Cafe Pispala

Varmasti paikan boheemi ilmapiiri kutsuu luokseen myös persoonallisia kahviloita ja illanviettopaikkoja. Cafe Pispalan ohi mennessämme sieltä tulvi niin herkullisten tuoksujen kavalkadi, etten ihmettele jengin tulevan Helsingistä asti siellä käymään. Itsekin joskus pitää siellä vierailla! Varsinkin viikonloppuisin paikka tuntuu olevan enemmän kuin täynnä, enkä ihmettele miksi.

Lisäksi Pispalasta löytyy Vastavirta-klubi, jonka nimestä voi jo päätellä sen kallistuvan vaihtoehtoisempaan musiikkitarjontaan jaPispalan Pulteri, joka oli Suomen ensimmäinen kaupunginosaravintola ja Alkon kokeiluravintola. Ilmeisesti aivan toimiva sellainen, sillä Pulteri aloitti toimintansa vuonna 1968!

IMG_4073

Pala Cafe Pispalaa

IMG_3998

Vastavirta

Pispala on monenlaista kulttuuria

Jos sanon, että Pispala muistuttaa mielestäni hieman Kööpenhaminan vapaakaupunki Christianiaa, sanon sen vain hyvällä. Molemmissa paikoissa on tiettyä autenttisen ja maanläheisen tekemisen henkeä ja välitöntä tunnelmaa. Pispalasta löytyy oma kirjasto, Pispalan kirjasto. Se ei kuulu Tampereen kaupunginkirjaston toimipaikkoihin. Mutta on syntynyt Pispalassa olleen yleisen kirjaston lakkautuksesta.

Kirjaston vierestä löytyy Hirvitalo, joka on galleria ja vapaa taidetalo. Jo pelkkä konsepti kuulostaa ihastuttavalta! Lisäksi kivenheiton päästä, Tahmelan rannan kupeesta löytyy Kurpitsatalo, joka tukee kaupunkiviljelyä ja kestävää elämäntapaa. Lisäksi sieltä voi käydä vaikka vuokraamassa kanootin.

IMG_4090

Pispalan kirjasto

IMG_4093

Hirvitalo

IMG_4106

Kurpitsatalo vasemmalla, puun alla lymyämässä

IMG_4104

Kurpitsatalon kupeesta löytyy kasvimaata

Rajaportin sauna

Lisäksi Pispalaa ristiin rastiin tallatessa vastaan tulee paikkoja, jotka muistuttavat sen menneisyydestä. Kierroksemme alkoi Rajaporin saunalta, joka on Suomen vanhin edelleen toimiva yleinen sauna. Rajaportti on käsitteenä mulle kaikkein tutuin Timo Rautiaisen ja Trio Niskalaukauksen samannimiseltä levyltä, mistä johtuen miellän Rajaportin saunankin varsin synkeäksi paikaksi. Mutta iloisessa kellertävän sävyssään se henkii kaikkea muuta!

Pispalan maamerkki on haulitorni, joka pilkistää kulkijan silmään varsin monesta suunnasta. Sekin on ainoa Suomessa jäljellä oleva haulien valmistukseen tarkoitettu torni. Pispala on siis varsinainen ulkoilmamuseo. Haulitornin funktio oli, että sieltä tiputettiin putkea pitkin alas sulaa lyijyä, joka pudotessaan tarpeeksi pitkän matkan muodosti pallomaisia hauleja. Aina oppii uutta!

IMG_4133

Rajaportin sauna

IMG_3997

Haulitorni

IMG_4083

Pala vanhaa rajamuuria. Pispala ei muinoin ollut osa Tamperetta ja muuri seisoi paikkojen rajalla.

Vierailu uittotunnelissa

Kierroksemme huipentui vierailuun Pispalan uittotunnelissa. Alueella on pitkä tukkiperinne ja uittotunnelin vieressä sijaitsee vielä vanhempi uittotunneli, joka on valmistunut 1930-luvulla ja oli tukinuiton lisäksi sotavuosina myös pommisuoja.

Uudempi uittotunneli valmistui 1960-luvun lopussa, mutta ei koskaan päässyt käyttöön, sillä tukinkuljetus siirtyi noihin aikoihin rekoilla tapahtuvaksi. Nykyään uudempi uittotunneli on kesäaikaan veneiden kuljetustunneli, jonne voi lähteä tutustumaan myös jalkaisin. Paasikiven puolella tunnelia on kesäisin myös kahvila.

IMG_4112

Uittotunnelin sisäänkäynti Pispalan valtatien puolella

IMG_4121

IMG_4125

Vaikka kierroksen myötä tulikin tallattua osittain tuttuja kulmia, niin paljon uuttakin mahtui matkaan mukaan. Joidenkin rakennusten historia tai toiminta tuli vasta nyt kunnolla tutuksi. Monia paikkoja taas en ollut ennen nähnytkään.

Kierroksen puolivälissä, yhdessä Pispalan komeimpien maisemien äärellä seistessäni olin taas melkein kyynelten partaalla. Ihan siitä ilosta, että Suomessa voi olla niin kaunista kaupunkimiljöötä. Ja vielä Tampereella. Mun ihanassa kaupungissani! Pakko myös myöntää, että kotiin päästyäni saatoin ihan pikkaisen vilaista Pispalan vuokra-asuntoja. Kyllä mäkin noissa maisemissa asuisin.

IMG_4041

IMG_4095

Näyttökuva 2016-10-02 kello 20.41.29

Tässä vielä summittainen reitti siitä, missä kulmilla kierros meni

Oletko sä jo ihastunut Pispalaan? Entä mikä on sun suosikkipaikka sun kotikaupungissa?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 4.10.2016 at 18:54

    Pispala on kyllä niin ihana, ja paljon oot saanut irti tuosta kierroksesta. :) Mä asun ihan Mustikkamaan kupeessa Helsingissä ja varsinkin nyt kun Isoisän silta yhdistää Kalasataman ja Mustikkamaan, oon ihan fiilareissa tästä pikkusaaresta.

    • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 5.10.2016 at 20:35

      Joo, yllättävän paljon uuttakin sitä kotikaupungistaan sai irti. Onneksi lähdin :) Mustikkamaa ei soittanut mulle mitään kelloja, mutta googlettelun perusteella on kyllä varsin sievän näköistä niillä nurkilla! Varmasti kelpaa siellä olla :)

    Leave a Reply