Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Linnat

Cabra Castle – yö irlantilaisessa (kummitus)linnassa

20.8.2016

Kun me alettiin siskoni kanssa suunnitella Irlannin reissuamme, meille molemmille oli varsin selvää heti alusta lähtien, että tulisimme yöpymään linnassa matkan aikana. Linnan suhteen meillä oli jotain kriteerejä, sillä Irlannissa linnahotelleja on useampi, joten on mistä valita.

Ensinnäkin paikan tuli sijaita sillä hetkellä summittaisen matkareittimme varrella, eli suunnilleen Irlannin saaren pohjoisimmassa kolmanneksessa. Toisekseen sinne, tai edes sen läheisyyteen pitäisi päästä julkisilla. Kolmas kriteeri oli se, että paikan tulisi todellakin näyttää ja tuntua linnalta. Ei miltään kartanolinnalta tai vastaavalta. Vaan paikalta, jossa on kiviseinät, torneja ja jonka heti kuvasta tunnistaisi klassiseksi linnaksi.

P8081880

P8081890

Cabra Castle oli juuri niin upea ja linnamainen kuin pitikin

Suht nopeasti löysimme Cabra Castlen, joka täytti kaikki kriteerimme. Se sijaitsee Kingscourt-nimisen kylän liepeillä, matkaa Kingscourtin keskustasta oli sinne muutaman kilometrin verran, Dublinista Kingscourtiin taas pääsi parilla bussilla näppärästi. Lisäksi heti kuvia katsellessamme totesimme sen täyttävän ulkoiset vaatimuksemme.

Paikka huokui jylhiä kiviseiniä, torneja ja historiaa. Sen lisäksi se oli hyvin kauniisti sisustettu. Minä, jonka käsitys yöpymisestä on yleensä hostellidormi parilla kympillä per yö, olin sumeilematta suostumassa varaamaan huonetta paikasta, josta sellainen irtosi meille 170 eurolla! No, olihan paikka neljän tähden hotelli, ja sijaitsi linnassa. Pelkkien tähtimäärien perässä en ikinä tosin ollut moista summaa pulittanut, mutta ei sitä sentään joka yö linnaan pääse yöpymään, joten kerranhan sitä eletään ja mitä kaikkea.

P8081815

P8081824

Vaikka jo paikkaa varatessamme mulla tuli heti tunne siitä, että kyseessä olisi varsin täydellinen majoitus, niin kun hurautimme taksilla linnan pihaa kohti ja paikka alkoi hiljakseen lipua näkökenttään satavuotisilta näyttävien suurien puiden takaa, tiesin heti valintamme osuneen nappiin.

Linna oli vielä massiivisemman oloinen kuin kuvissa ja heti paikan vastaanottoon astuessamme autenttinen ja arvokas fiilis huokui ympärillä. Siinä olikin sitten kiva pönöttää ulkoilutakissa ja tukka tuulesta sotkeentuneena. Vaikka linnan yleisilme onkin arvokas, oli hotellivieraita onneksi laidasta laitaan, eikä kertaakaan tullut fiilis siitä, että olisi ihan väärässä paikassa. Henkilökuntakin oli aivan mahtavan ystävällistä, iloista ja avuliasta.

P8081791

Linnan käytävillä oli mahtavaa seikkailla, autenttinen ja juuri oikeanlainen fiilis välittyi saumattomasti!

P8081796

P8081810

Yö 200-vuotiaassa linnassa

Cabra Castlella on ikää parisensataa vuotta, ja sen vuodet tuntuvat jokaisessa rakennuksen kolkassa. Linnan halki kulkee vieraiden käveltävänä kapea, varjoisa käytävä, joka tuntuu välillä pieneltä labyrintilta, vaikka kertaakaan ei tullut eksyttyä.

Lattialaudat narisevat hieman jalkojen alla, paikka on täynnä syvennyksiä, koloja ja kulmauksia, joiden varjoihin tuntuu kätkeytyvän jotain salaperäistä. Muutama haarniska on ripoteltu sinne tänne, kenties turvaamaan yöpyjien kulkua. Paikassa on eleganssia, arvokkuutta, mystisyyttä ja juuri sitä linnatunnelmaa, jota lähdin paikalta hakemaan.

P8081798

Myös yleiset tilat olivat todella tunnelmallisia ja kutsuvia.

P8081799

P8081806

P8081812

Linnassa on mahdollisuus yöpyä joko itse linnarakennuksen sisällä, jossa on tarjolla vain muutama harva ja valittu (ja ymmärtääkseni kallein) huone. Sen lisäksi suuri määrä huoneita on tarjolla linnan sisäpihan rakennuksissa, aivan päärakennuksen vieressä. Lisäksi alueella on kauempana pieni mökkikylä, mutta näistä rakennuksista tulee enemmän mieleen suomalainen kesämökkifiilis kuin linnat ja ritarit.

Onneksi emme pihistelleet vaan satsasimme mökin sijaan kunnon linnahuoneeseen. Hintaero ei ollut kovin montaa kymppiä, mutta tunnelma meidän huoneessa oli ainakin aivan eri kuin mökkimeiningissä.

P8081766

Oliko meidän huone upea vai upea!

P8081770

P8081774

IMG_3795

Kuvan nappasi sisko

Linnan välittömässä läheisyydessä on golfkenttä ja muutenkin hyvin vehreää luontoa. Päätieltä linnan pihaan on varmaankin kilometrin verran, ja linnaa ympäröi joka suunnalta metsä ja pellot, joten ”oikea maailma” ei onneksi liiaksi pääse muistuttamaan itsestään. Jos ei ole golffari henkeen ja vereen, linnan lähiympäristö ei taida kovin moneksi päiväksi tarjota virikkeitä.

Me viihdyimme yhden päivän erittäin mainiosti tiluksia kierrellen. Löysimme myös kivan metsäpolun, jota pitkin kiersimme muutaman kilometrin lenkin ja maistelimme polun varrella kasvaneita vadelmia. Vaikka Irlannissa sää on usein oikullinen, meille sattui onnenpotku ja täydellinen kesäpäivä, lämmin ja aurinkoinen. Kyllä siinä kelpasi nauttia elämästä.

P8081818

IMG_3006

Tunnelmia metsäpolun varrelta

IMG_3012

Ei linnaa ilman kummitustarinaa

Ja mitä olisikaan vanha linna ilman omia legendojaan ja kummitustarinoitaan? Ei mitään! Onneksi Cabra Castlellakin on omansa. Paikkaa on jopa väitetty maailman toiseksi kummitelluimmaksi hotelliksi. Kummitustarina on aika perinteinen: raskaaksi tuleva palveleustyttö, jonka raskautta ei suvaita ja tyttö pääsee hengestään. Kuulemma hotellissa voi kuulla lapsen itkua ja sisäpihalla sijaitsevissa huoneissa, jotka olivat ennen palvelijoiden asuinsijoja, voi edelleen tuntea tuon tyttöparan läsnäolon.

Meidän huoneemme sijaitsi juurikin tuossa osassa hotellia, mutta itse en valitettavasti kokenut siellä mitään kummallista tai selittämätöntä. Lisää Cabra Castlen aavemeiningeistä voi lukea englanniksi tästä linkistä.

P8081786

P8081833

P8081843

Kummituksia tai ei, mielestäni visiitti Cabra Castlessa oli täydellinen kokemus ja jokaisen sentin arvoinen! Pelkästään hotellista ilman erikoisuuksia en ikinä olisi pulittanut moista summaa, mutta linnahotellista varmasti voisin toistekin. Ja varmasti tulenkin. Viimeistään yö tässä paikassa herätti mussa kiinnostuksen etsiä tuleviltakin reissuiltani linnahotelleja ja muita vähän erikoisempia yöpaikkoja. Kyllä vähän eksoottisempi ympäristö aina hostellidormin voittaa!

Oletko sä yöpynyt koskaan linnassa? Entä osaatko suositella mulle mitään kivaa, erikoisempaa yöpaikkaa, Irlannista tai muualta?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like

39 Comments

 • Reply Maarit Johanna 21.8.2016 at 11:00

  JUST tällaiseen mieki haluan seuraavalla kerralla Irlannissa! Haaveiltiin linnaöistä, mutta aikaa ei ollut (eikä rahaakaan) sitä vertaa. Päädyttiin Royal Marine-hotelliin Dun Laoghairessa, joka oli kyllä hieno, mutta kaukana linnafiiliksistä.
  Aika huikea. :D

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 21.8.2016 at 11:46

   Joo, toi paikka oli kyllä niin täydellinen linnayöpymiselle kun olla ja voi. Ei voi valittaa :) No ens kerralla sitten säkin toivottavasti pääset yöpymään linnassa! Onneksi siellä suunnalla noita vaihtoehtoja on sen verran, että luulisi jonkun niistä sopivan matkareittiin ja budjettiin. Pidän peukkuja sen suhteen!

 • Reply Saana | Live now – dream later 21.8.2016 at 12:50

  Meillä on jo pitkään ollut haaveissa tehdä road trip Irlannissa tai Skotlannissa ghost hunt -teemalla! :) Kun me vihdoin pääsemme toteuttamaan kyseisen reissun, suunnitellaan me yöpymiset nimenomaan aavemaisten linnojen ja kummituskertomusten täyttämien majatalojen perusteella. Tosin en vielä tiedä, milloin tämä reissu toteutetaan, mutta jonakin päivänä… :)

  Mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä!

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 21.8.2016 at 21:12

   Mulla on käynyt samanlainen idea mielessä, just akselilla UK-Irlanti. Ihanaa, että muitakin kiinnostaa tällaiset hommat :) Ihan idean tasolla täälläkin päässä homma vielä on, mutta toivottavasti päästään molemmat joskus toteuttamaan nämä suunnitelmat! Tuntuu, että nuo kolkat on täynnä vanhoja linnoja sun muita, joilla on kummitusten täyttämä menneisyys. Kiitos, kiva kuulla että postaus oli mieleen :)

 • Reply Teija / Lähdetään taas 21.8.2016 at 13:37

  Olen joskus etsinyt linnahotellia juuri noilla samoilla kriteereillä. Matka ei silloin toteutunut, enkä ole myöskään linnassa koskaan yöpynyt. Tuo kuulostaa kyllä täydelliseltä linnamajoitukselta!

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 21.8.2016 at 21:13

   Harmi, että suunniteltu matka ei aikanaan toteutunut. Toivottavasti pääset vielä joskus kokemaan linnamajoituksen ilot. Meille kyllä todellakin osui kohdalle varsin täydellinen vaihtoehto.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 21.8.2016 at 17:54

  Enpä ole tainnut itsekään linnassa yöpyä! Voisi tosin olla, että kummituslinnaan en saattasi edes uskaltaa…

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 21.8.2016 at 21:14

   Haha, ei kummituksia kannata liiaksi pelätä. Päivällä linna oli itse rauhallisuuden tyyssija, mutta illan pimetessä oma vilkas mielikuvitus sai kyllä vaikka mitä visioita aikaan. Onneksi uni silti maistui hyvin :)

 • Reply Anni | Rajatapaukset 21.8.2016 at 18:31

  Oon kyllä kanssa suosinut lähinnä budjettimajottumista, mutta linna vois olla kyllä aika mahtava once-in-a-lifetime yöpyminen, täytyy pistää listalle! ;)

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 21.8.2016 at 21:16

   Joo, kannattaa ehdottomasti joskus malttaa pistää vähän enemmän rahaa majoitukseen, ainakin jos jotain oikein spesiaalia on tarjolla. Mulla once in a lifetime -jutut jää harvoin sellaisiksi, joten toista kertaa odotellessa ;)

 • Reply Stacy Siivonen 21.8.2016 at 19:11

  En ole yöpynyt linnassa, mutta tuo kyllä kiinnostaa, etenkin ne kummitukset. Minulla on ollut aikuisiällä kauhean huono onni kummittelujen suhteen. Ehkä sekin kuuluu asioihin, jotka pitää lopulta itse hoitaa. Lupauduin jo tulemaan Tellinaan kummitukseksi. Vaasassa on hotelli, joka mainostaa, että yhden hengen huoneen saattaa saada kahdella hengellä.

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 21.8.2016 at 21:18

   Linnat ja kummitusten mahdollisuus on aina jees. Haha, toki sitä voi sitten tarvittaessa vaikka itse kummitella, jos ei muuten homma pelitä. Vaikka kesätyönä jos ei muuta :D Vaasan hotellikummituksesta en muistakaan kuulleeni, mikä hotelli mahtaa olla kyseessä? Harmi, että mulla on kaupungissa ilmaismajoitus aina valmiina, joten hotelliyöstä en niillä nurkilla taitaisi viitsiä maksaa.

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta 21.8.2016 at 22:20

  Wow mikä paikka! Tämmöinen olisi siisti kokea joskus! Eli siis toistaiseksi ei ole kokemusta vielä linnoista, mutta vielähän ehtii :D

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 22.8.2016 at 22:12

   Toivottavasti pääset joskus vastaavassa paikassa yöpymään. Oli kyllä huikea kokemus. Ja todellakin, vielä ehtii :D

 • Reply Hanneli /duunireissaaja 22.8.2016 at 20:01

  Ihana linna. Vielä ei ole tullut yövyttyä linnassa, mutta haaveissa se todellakin on.

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 22.8.2016 at 22:13

   Eikö olekin! Toivottavasti pääset joskus kokeilemaan linnayöpymistä. Mun ainakin pitää päästä toistekin :)

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 23.8.2016 at 06:44

  Ooh, nyt on kyllä hieno majapaikka! Tuo ihana kylpyamme oikein viimeistelee huoneenne linnatunnelman, kai kävit pulikoimassa kynttilänvalossa? Kummituslinnassa en ole yöpynyt, mutta ekassa omassa kodissani ihan varmasti kummitteli. Vanha puutalo oli säästynyt Porin palossa täpärästi, mutta vintiltä kuului mm. lasten ääniä ja pianonsoittoa, mitkä ei vaan voineet tulla naapurista. Käytiin oikein kirjaston kirkonkirjoista tutkimassa, että talossa olikin kuollut pianoa soittanut nuori poika. Hui!

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 23.8.2016 at 21:33

   Majapaikka oli kyllä aivan mahtava! Pulikointi jäi tällä kertaa väliin, kynttilöitäkään huoneessa ei tainnut olla tarjolla. Sen verran testasin, että se sentään toimi oikeasti, eikä ollut pelkkä koriste. Uu, kummitustarinat on aina jänniä. Ja vähän karmiviakin, kun ajattelee mikä kohtalo tuossakin on taustalla. Tuolla linnassa en tosiaan mitään kummallista aistinut, mutta olen taas varma että yhdessä entisessä työpaikassani, vanhassa kartanossa sijainneessa museossa, mulle kerran kummiteltiin. Tai en ainakaan mitenkään muuten osaa selittää sitä tyhjässä talossa selkäni takaa kuulunutta syvää epätoivon huokausta.

 • Reply salaine 23.8.2016 at 21:01

  Tuollaisessa paikassa yöpymisestä olisin itsekin ollut valmis maksamaan. Joskus kun tinkii majoituksen suhteen voi toisaalla vetää hotelliöverit. Linnamajoituksesta Italiassa olen haaveillut mutta ei osunut kesämme matkaan. Maybe next. Mitä enemmän reissaa, sitä enemmän alkaa antamaan arvoa luksuksellekin.

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 23.8.2016 at 21:36

   Joo, kyllä sitä pitää joskus malttaa olla köyhäilemättä ja pistää rahaa upeisiin kokemuksiin. Tuskin pelkästään tähtimäärästä olisin ollut valmis maksamaan, noin upeista puitteista kylläkin. Onneksi maailmalla taitaa olla linnahotelli poikineen, joten varmasti sullekin vielä osuu joskus mahdollisuus kohdalle :)

 • Reply Noora Kurkela 25.8.2016 at 11:13

  Kivan näköinen! Mulla tulee tosiaan mielee just joku kauhuleffan ja alkaa heti mielikuvitus laukkaan! Tommonen varmaa kiva kokemus! :)

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 25.8.2016 at 15:55

   Voisin kyllä melkein nähdä paikan jonkun kauhuleffan näyttämönä. Kävikin siellä mielessä, että jos pimeällä pitäisi yksin seikkailla aution linnan käytävillä, niin voisi vähän jännittää! Mahtava kokemus tuo kyllä oli :)

 • Reply Pirkko / Schildt 25.8.2016 at 22:28

  Bretagnessa yövyimme kerran pienessä kait melkein linnaksi luettavassa vanhassa vähintään kartanossa. Onneksi silloin oli jo GPS:t käytössä, sillä sen verran maaseudulla se oli, etten kyllä olisi enää kartanlukutaitooni uskonut suomalaisen mökkitien kokoisella tiellä, mutta sieltä se löytyi.
  Aamiaista kaikki asukkaat söivät sitten saman ison pöydän ääressä, kotoisasti kuin vieraina!

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 26.8.2016 at 19:59

   Nykyään suunnistaminen lähes kaikkialle on helppoa GPS:n, offline-karttojen ja ties minkä ansioista. Me oltaisiin halutessamme voitu kävellä Kingscourtin keskustasta tuonne linnaan, reitti olisi löytynyt kartalta. Kuulostaa ihanan tunnelmalliselta tuo aamiaistuokio!

 • Reply Lotta | Watia.fi 26.8.2016 at 08:35

  Oi että miten ihana paikka majoittua! Oli varmasti hintansa väärti. Irlanti kiinnostaa ihan älyttömästi ja tällainen linnayöpyminen olisi varmasti piste iin päälle. Täytyy pitää tää mielessä tulevaisuuden varalta!

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 26.8.2016 at 20:04

   Kyllä, ei ole hetkeäkään kaduttanut että tuolla yövyimme, hinnasta huolimatta. Tällaisissa tapauksissa pulitan mielelläni vähän lisää mahtavista puitteista. Eikä tehnyt edes pahaa :D Irlantia kyllä suosittelen, se on kompakti maa ja todella kaunis!

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 26.8.2016 at 13:22

  Aika mielenkiintoinen paikka ja yöpyisin kyllä suolaisesta hinnasta huolimatta! Tosi hienoa, että tälläisiä hiukan erikoisempiakin hotelleja on! Harmi, että henget pysyivät piilossa, olisihan se kruunannut kokemuksen kun olisi tullut jotain hiukan selittämätöntä ja ihmeellisä eteen yöpymisen aikana. :)

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 26.8.2016 at 20:08

   Hinta ei onneksi ole niin paha, kun ajattelee millaisia uniikkeja kokemuksia sen myötä saa :) On kyllä mahtavaa, että tarjolla on myös muutakin kuin ihan perinteistä majoitusta. Vähän kyllä harmittaa, ettei mitään hulppeaa kummitustarinaa tuolta reissulta jäänyt kerrottavaksi, mutta ehkä sitten seuraavasta linnasta ;)

 • Reply Merja / Merjan matkassa 26.8.2016 at 17:00

  No wau, mikä hotelli ja huone! Linnassa en ole koskaan yöpynyt, joten ei kokemusta eikä hyviä suosituksiakaan. Mielenkiintoinen kokemus varmasti.

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 26.8.2016 at 20:09

   Wau todellakin, se on hyvä sana kuvaamaan tuota paikkaa! Upea kokemus, ja herätti kyllä mielenkiinnon kokeilla vastaavaa toistekin.

 • Reply Kaisa 27.8.2016 at 16:42

  Hyvä vinkki! Ja varmasti hintansa väärti :)

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi 27.8.2016 at 17:45

  Ollaan yövytty monessakin linnassa ja vanhassa luostarissa. Ja aina niihin liittyy kummitustarina : ) Upein oli Guatemalassa, missä myös munkin ja palveluslikan lapsi kuulemma itki yöllä vanhempiaan. He kun oivat dumpanneet vauvan käymälään, mistä lapsi tietenkin putosi ulosteiden mukana luostarin seinänviertä pitkin tunkiolle, missä siat söivät vastasyntyneen.

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 28.8.2016 at 10:41

   Oi, joku vanha luostari olisi varmasti myös upea yöpymispaikka! Hyvän linnan tai vastaavan kriteeri taitaakin olla, että siihen liittyy kummitustarina tai pari :) Huh, aika hyytävä tarina, toivottavasti siinä oli vähän värikynää mukana.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 27.8.2016 at 21:02

  Hienon näköinen paikka. Ehdottomasti olisin sen verran höpsö kanssa, että hyvinkin voisin maksaa tuosta sen 170. Saitte ainakin upean linnakokemuksen ja hienon huoneen! Ja kummituksenkin, hui! Täällä Yhdysvalloissa jos menee oikein suosituille alueille joutuu joskus maksamaan saman verran kömäsestä motellista, joten ennemmin tuo linnavaihtoehto. Se kyllä joskus rassaa koska sitten muualla saa hyvätasoisen hotellihuoneen samalla rahalla. Täytyypä laittaa muistiin, että jos joskus menee Irlantiin niin siellä on tällaisiakin vaihtoehtoja.

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 28.8.2016 at 10:43

   Kyllä sitä onneksi välillä raaskii maksaa enemmänkin jostain hienosta kokemuksesta. Sen jälkeen onkin hyvä palata taas kuluttamaan hostellisänkyjä… Mä olen huomannut saman ilmiön myös muualla pienissä paikoissa, jotka ympäröivät suosittuja nähtävyyksiä. Kun ei ole kilpailua kuin nimeksi ja kysyntää on enemmän kuin laki sallii, niin jostain ladostakin voi pyytää vaikka minkälaisia summia. Hieman tylsää mutta eipä sille taida paljoa voida.

 • Reply Liza in London 28.8.2016 at 13:06

  Ei tosiaan kuulosta hirveän kalliilta noin hienosta majoituksesta! Ja apua, uskalsitteko liikkua tuolla lainkaan pimeän tultua? :D Mä olen suuren luokan linna-fani ja Skotlannissa tuli kierrettyä castle jos toinenkin – sieltä voisi löytyä myös samantyyppisiä hotelleja!

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 29.8.2016 at 09:53

   Haha, me ei kyllä ihan hirveästi liikuttu tuolla enää pimeän tultua. Auringonlasku käytiin vielä tsekkaamassa, mutta sen jälkeen oma huone oli sen verran kutsuva (ja siitä oli sen verran maksanutkin :D), että hengattiin oikeastaan siellä koko loppuilta. Sinänsä harmi, ettei tuolla tullut vietettyä kahta yötä, siinä olisi ehkä malttanut enemmän lähteä tutkimaan linnaakin pimeän tultua ja pelottelemaan itsensä pöljäksi :) Skotlannistakin luulisi löytyvän hotelleja vastaavalla konseptilla, sinne onkin ollut haaveissa palata, joten ehkä linnailun merkeissä!

 • Reply Kymmenen reissu-unelmaa Euroopassa - Näkymiä vihreältä kukkulalta 5.4.2019 at 11:02

  […]  Cabra Castle: yö irlantilaisessa kummituslinnassa (Kerran poistuin kotoa -blogi) […]

 • Leave a Reply