Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Luontokohteet

TBT: Peikkovuorella Bergenissä

14.1.2016

Torstain kunniaksi on hyvä syy palata takaisin viime vuoden helmikuuhun ja Bergenin reissuun. Bergeniin lähdön syy oli festarit, en ehkä muuten kylmimmän talven sydämeen olisi valinnut kohteeksi tällaista pohjoista kaupunkia. Onneksi kuitenkin reissuun päädyin, ihastuin lumiseen, sateiseen ja kylmään Bergeniin mahdottomasti. En halua edes tietää, kuinka paljon kaupungista pitäisin kesällä.

Bergen Fløyen-vuoren huipulta

Kuten kaikkialla missä mahdollista, Bergeniäkin halusin lähteä tutkimaan ylhäältä käsin. Kaupungit ja kylät näyttävät niin erilaisilta lintuperspektiivistä. Jalan matkaa kaupungin kaduilla ja kujilla taittaen ei aina hahmota, kuinka laajalle kaupunki levittyykään, tai miten vaikka sen rannikko myötäilee vettä. Fløyen-vuori tarjosi tähän oivan mahdollisuuden, reilusta kolmestasadasta metristä Bergen levittäytyi allemme hyvin kauniina.

IMG_4280_129

IMG_4285_117

Ylös Fløyenin huipulle menimme funicularilla. Bergen on yhtä ylämäkeä (melkein myös alas tullessa!) koko kaupunki, ja jalkalihakset olivat parin päivän ympäriinsä hyörimisestä jo muutenkin saaneet aivan uusia ulottuvuuksia. Alaspäin päätimme kumminkin tulla omin jaloin. Sääkään ei ollut siinä vaiheessa kaikista pahin.

Bergenissä sataa vettä jossain muodossa noin kahtena päivänä kolmesta ja yksi lukuisista lumisateista oli yllättänyt meidätkin lähes heti Fløyenin huipulle päästyämme. Parit maisemakuvat ehti räpsiä, ja sitten lunta tulikin melkein vaakasuorassa. Tuiskun taukoamista odotellessa oli hyvä käydä tappamassa aikaa huipulla sijaitsevassa kahvilassa. Se suklaakakku oli taivaallista! Vihdoin pääsimme pitämästä huonoa säätä ja löysimme takaisin kaupunkiin vievän polun. Ja siinä ohessa myös paljon muutakin.

IMG_4297_201

IMG_4298_440

Peikkometsän siimeksessä

Lumisten puiden lomasta pilkotti jotain, joka vaati katsomaan toistekin. Peikko! Ja mitä kauemmas katsettaan käänsi, sitä enemmän peikkoja huomasi metsän siimeksessä olevan. Kaikkialla. Isoja patsaita maassa, pienempiä puissa. Mystisiä päitä keppien nokassa. En ollut odottanut retkeltämme vuorelle muuta kuin mahtavia näköaloja, joten tämä paikka pääsikin yllättämään pahemman kerran. Mutta positiivisesti. Norjassa jos jossain tällainen yllätysväki matkan varrella toimii enemmän kuin täydellisesti!

Pidän mytologioista, kansantaruista ja muista, jotka tuovat hauskaa kontrastia suorittavaan ja kliiniseen nykypäivään. Ennen Islannin reissuani lueskelin paljon muun muassa islantilaisista uskomuksista siitä, että luonnon isot kivet ovat peikkojen asumuksia, eikä niitä tule raivata esimerkiksi autotien alta pois. Jotenkin aistin samanhenkisiä viboja myös tässä paikassa.

IMG_4299_495

IMG_4300_133

Mulle ei selvinnyt siellä eikä oikein vieläkään, mikä oli tuon yllätyksellisen peikkometsän tarkoitus. Tai tarviiko moisella edes tarkoitusta olla, ainakaan muuta kuin se, että because we can. Ei ainakaan mun mielestä! Kahlasimme puiden seassa kengät lumesta märkinä ihmettelemässä aina vain uusia ja entistä mystisempiä patsaita. Oliko paikka kenties tarkoitettu lapsille?

Yksi peikko, joka oli kuin jonkinlainen leikkipuiston ryömintäputki viittasi siihen, mikään muu taas sinänsä ei. Mitä edemmäs mystistä metsää etenimme, sitä kiehtovammaksi meininki meni. Meitä ei tervehtinyt enää pelkkä lauma salaperäisiä peikkoja. Meille alkoi tulla vastaan myös erilaisia viestejä.

IMG_4306_299

IMG_4308_87

Jos peikot vielä olisivatkin vihjanneet jostain norjalaisesta käsityksestä hauskuuttaa lapsia, kyltit veivät asiaa jo vähän toiselle tasolle. Ontuvan norjan taitoni pohjalta kumminkin tulkitsen ylemmän kuvan kyltin viestittävän jotain kristityn veren tuoksumisesta tuolla. Ok! Peikkoja, kristittyjä, varoituksia noidista. Ei enää ainakaan taaperoikäisten huvittelua. Mutta tällaisille hieman vinksahtaneille aikuisille taas ihan mielettömän siistiä!

Voin myöntää, että keskellä niin kirkasta päivää kuin Bergenissä nyt on mahdollista, tuo paikka oli aivan aavistuksen karmiva. Onnistunut tunnelmanluonti, check! Joskus nuorena näkemäni The Blair witch project -leffa alkoi väistämättä pyöriä mielen perukoilla. Tällaisella aivan liialla mielikuvituksella varustettu pieni ihminen huomasi aina välillä katsovansa taakseen, ihan varmuuden vuoksi toki.

IMG_4304_19

IMG_4301_461

Kuvauskaluston suorituskyky meinasi loppua kesken, mutta kyltin sanoma näyttäisi olevan ”Please don’t disturb the invisible witch hunter”.

Ehkä kaikkein parasta tässä paikassa oli kuitenkin se, että sen taustalla häämötti kuvankaunis Bergenin kaupunki. Se ehkä toimi vielä tehokkaampana kontrastina tähän kaikkeen kuin esimerkiksi aavemainen autiokaupunki. Sellaisessa paikassa jotain tällaista olisi ehkä jopa osannut odottaakin. Täällä ei, mistä pidin paljon.

Bergenistä jäi käteen paljon positiivista, mutta yleensä – kuten tällakin kertaa – ne pienet yllätykset jäävät mieleen kaikkein hauskimpina kohokohtina. Kun kulkemamme metsäpolku teki mutkan alaspäin, jäivät mystiset noidat ja peikotkin taakse. Vai jäivätkö? No, ainakin jännittävät varoituskyltit ja patsaat. Vaikka metsän kansantaruinen anti jäikin vuoren huipulle, loppumatka alas oli todella kaunis. Talvi ei ollut ottanut ylivaltaa metsästä, vaan se onnistui silti loistamaan upeissa luonnon väreissään.

IMG_4309_92

P2213009

Vaikka peikko- ja noitahömpötykset eivät kiinnostaisikaan, kannattaa Bergenissä käydessään silti ehdottomasti käydä Fløyenin huipulla ihailemassa maisemia ja taittaa matka ainakin toiseen suuntaan jalan.En muista tuollaiseen paikkaan missään muualla törmänneeni,  mutta ehdottomasti menisin tsekkaamaan, jos jossain muuallakin tällaisia on.

Oletko sä käynyt Fløyenin metsissä moikkaamassa peikkoja? Tai tiedätkö maailmalta mitään vastaavaa paikkaa?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maarit Johanna 14.1.2016 at 12:56

  Huuu! VAU VAU mie haluan tuonne! Bergen on muutenkin ensi kesän roadtripin kohdelistalla, joten tuonne peikkovuorelle on myös pakko päästä ihan varmasti. Ihan maaginen paikka näin lumisenakin!

  • Reply Noora 14.1.2016 at 20:50

   Toi olis kyllä niin sun paikka! Bergen on kyllä varmasti aivan nappivalinta road tripille, en voi edes kuvitella kuinka nättiä siellä on kesällä! Tai no, jos halvat lennot sattuisi kohdalle niin ehkä pitäisi lähteä ottamaan selvää :D

 • Reply Raija 15.1.2016 at 11:04

  Toi oli kyl mieletön paikka! Kesäaikaan ois varmaan kuljettu enemmänkin tuolla metsissä.

  • Reply Noora 15.1.2016 at 15:34

   Se kyllä oli! Pitää kyllä joskus mennä tonne kesälläkin, jos löytyy halpoja lentoja. Napataan vaikka Katjakin mukaan :)

  Leave a Reply