Suomen suurin matkablogiyhteisö
Pohdinnat

Instagram matkainspiraatioiden lähteenä

31.10.2015

Nykypäivänä some eri muodoissaan taitaa olla hyvin monen matkoja suunnittelevan tai matkainspiraatioita etsivän ykköslähde. Niin myös minun. Aika huono matkabloggaaja olisinkin, jos en esimerkiksi bloggaajakollegoideni vinkkejä ja kuvia hyödyntäisi omassa reissusuunnittelussani.

Muutenkin nykyään on hyvin helppo jakaa tietoja, vinkkejä ja inspiraatiokuvia käymistään paikoista, ja hyvin reaaliaikaisestikin. Itse ainakin myönnän innostuneesti seuraavani kaverieni reissun päällä tekemiä FB-päivityksiä, sekä kahlailen samassa paikassa sormet syyhyten läpi jaetut matkakuvakansiot. Ikinä ei voi saada liikaa vinkkejä tai matkakuumetta, eihän!

Sen lisäksi myös Twitterin puolella olen yrittänyt innostua muutamasta matkakuvia jakavasta tilistä. Tosin vaihtelevalla menestyksellä. Yksikin tili hakkeroitiin ja lopetin seuraamisen, kun se alkoi suoltaa ilmoille hurjat määrät ties mitä roskaa.

Joskus taas (ehkä johtuen oman Twitter-tilini asetuksista, joita olin muka liian laiska muokkaamaan) innostavat kuvat kätkeytyivät linkkien taakse, ja niiden aukiklikkailuhan on  urbaanille 24/7 mukakiireiselle höpönassulle aivan liian vaivalloista. Viime aikoina olen kuitenkin löytänyt itselleni täydellisen somekanavan loputtoman matkakuvaihastelun ja -huokailun toteuttamiseen: Instagramin.

IMG_1338-2

Mulle kaikkein tärkein inspiraation lähde on aina ensimmäisenä kuva. Kuva on se, joka joko innostaa tai ei. Jos innostun, siirryn sujuvasti myös vähemmän kuvallisten tiedonlähteiden pariin etsimään lisää infoa sydämeni nopeampaan sykkimään saaneesta maisemasta, kaupungista tai rakennuksesta.

Esimerkiksi Lonely Planetin vanhemmat, sinikantiset matkaoppaat hyvin vähine kuvineen ovat mulle erittäin suuri mood killer. Toki niissä on äärimmäisen paljon arvokasta tietoa, mutta ilman sitä ensikipinän sytyttävää kuvakavalkadia niistä ei ole mulle hirveästi iloa. Onneksi Lonely Planetkin on lisännyt lisää visuaalista karkkia uudempiin matkaoppaisiinsa.

Tiedän toki, että lähes kaikki Instagram-kuvat ovat hieman tarua ihmeellisempää. Ne on saatettu ottaa järkkäreillä, niitä on varmasti muokattu kontrasteja, värejä ja ties mitä tehostaen. Mutta ei se mua haittaa. Jos eetteriin iskettäisiin täysin senhetkiseen paikalliseen totuuteen perustuvia kuvia tihkunsynkkine taivaineen, kuvan värimaailman ollen harmaampi kuin isoisän tupee, ei kukaan sellaisesta innostu. Paitsi ehkä Ankeuttajat.

Mä kuitenkin tarvitsen sen pienen lisän taikaa siihen ensirakastumiseen. Ja jos kyseessä on oikeasti niin upea maisema, rakennus tai kaupunkikuva korkeuksista, se kestää katselua myös livenä. Omin silmin, ilman instafiltteröityjä laseja nenällä.

IMG_3979-2

Mistä mä olen sitten viime aikoina inspiroitunut Instagramissa? Kuten olen blogissani jo maininnut, rakastan esimerkiksi vuoria ja historiaa. Upeat vuorimaisemat, vanhat linnat, goottilaiset kirkot ja mikä tahansa kaunis luontomaisema saavat mut vinkumaan onnesta, lähettelemään kavereille FB:ssä kuvia ja perään viestejä ”Koska mennään” ja tekemään upeita mahdollisia kohdelöytöjä.

Instagramin voima on mielestäni juuri siinä, että sieltä voi löytää aivan mitä tahansa, jos löytää juuri omaan makuun sopivan tilin. Vaikka kantaisin kirjastosta kotiin viiden eri kustantajan matkaoppaat kohteesta X, perusnähtävyydet niissä olisivat kaikissa samat. Yllätyksellisiä, vaihtoehtoisempiakin paikkoja niistä ei välttämättä löydy. Ne taas kiinnostavat mua.

Instagramissa olen taas huomannut törmääväni moniin paikkoihin, kuten pittoreskeihin pikkukaupunkeihin, silmiähivelevän kauniisiin vuoristojärviin, autioituneisiin linnoituksiin tai upeaan katutaiteeseen, joita en ehkä olisi muualta löytänyt. Asioihin, jotka tällä hetkellä painavat hyvin paljon mun vaakakupissa, kun mietin minne lähteä seuraavaksi. Ja mikä parasta, niistä on heti tarjolla se kuva, houkutin, joka saa mut haluamaan tietämään enemmän.

Toki kuvaan pitää liittää paikkatiedot, jos ei muuta niin hashtagein, jotta tietää mitä lähteä etsimään ja mistä. Mikään ei ole kamalampaa, kuin löytää joku mielettömän upea kuva paikasta, joka jää mysteeriksi. Tämän takia itsekin yritän edes tagittaa omien kuvieni mahdollisesti kiinnostavat paikat, josko joku niistäkin innostuisi!

Viimeisimmät mua inspiroineet Instagram-tilit ovat best.mountain.artists, abandonedearth sekä streetartnyc. Mutta jos teillä on tarjota lisävinkkejä, otan niitä mielellään vastaan. Teidän tilejänne tai muita kivoja, kaikki käy!

IMG_1095-2

Onko täällä muita Instagramista matkaideoita ammentavia? Entä mikä saa teidät innostumaan jostain matkakohteesta ensimmäisenä?


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Heli 31.10.2015 at 18:48

    ihania kuvia :)

  • Leave a Reply