Suomen suurin matkablogiyhteisö
Pohdinnat

Parhaat matkavinkit ikinä?

16.8.2015

Kuten jo blogin itseni esittelyssä olen julistanut, olen ammatiltani (hirmuinen) kirjastotäti. Kirjastossa työpaikkana on muun muassa se lyömätön puoli, että ympärillä on matkailuaiheisten lehtien ja kirjojen lähes loputon arsenaali, josta ammentaa inspiraatiota. Vähän aikaa sitten bongasin uutuushyllystämme Tom Hallin kirjoittaman Lonely Planet’s best ever travel tips -kirjan, joka toki piti potentiaalisen sisältönsä ja soman ulkonäkönsä puolesta kotiuttaa.

IMG_4472-2

Kevyitä matkavinkkejä

Kirja ei onneksi ole kovin raskassoutuinen, vaikka nimi voisikin antaa niin ymmärtää. Itse lukaisin kirjan läpi alle tunnissa. Kirjan takakansiteksti lupaa kirjan paljastavan salaisuuksia ja tuovan sen myötä parempia, turvallisempia ja edullisempia reissuja.

Toki tällainen reissunsa mahdollisimman optimaalisesti ja edullisesti toteuttava henkilö halusi kirjaa sen perusteella vilkaista! Korkeisiin odotuksiini kirja ei ehkä ihan täysin pystynyt vastaamaan. Mikä ei toisaalta ole ihan huonokaan asia. Suuri osa kirjassa mainituista vinkeistä, säätötavoista sun muista oli jo ennestään tuttuja. Mutta tämähän tarkoittaa vain sitä, että olen jo oppinut reissaamaan, suunnittelemaan, pakkaamaan jne. sangen järkevästi!

Vinkkejä laidasta laitaan

Kirjassa annetaan hyviä vinkkejä muun muassa siihen, koska on parasta varata lennot mahdollisimman halvalla, vaatteiden pakkaamiseen, rahan käsittelyyn ja sen eri muotoihin (käteinen vs. erilaiset kortit) reissun aikana, jetlagin selättämiseen, huijatuksi tulemisen välttämiseksi reissukohteissa, valokuvaustaitojen kehittämiseen, hyviin some-palveluihin ynnä muihin.

Yhteensä kirja sisälsi viisikymmentä kompaktia vinkkiä, joiden lisäksi lopussa oli myös appsi- ja nettisivuvinkkejä, tippaustaulukko ynnä muuta hyödyllistä.

IMG_4468-2

Pari hyödyllistä vinkkiä omaan reissailuun

Vaikka kovin paljoa uutta ja ihmeellistä kirja ei tarjonnutkaan tällaiselle matkailun knoppitietoa huvikseen ahmivalle, muutaman hyvän vinkin tulevaisuutta varten sieltä bongasin. Ensimmäisenä on se, että kannattaa ilmoittaa omaan pankkiinsa, kun lähtee reissuun. Varsinkin jos aikoo vinguttaa korttejaan ulkomailla. Näin saattaa välttää oman korttinsa lukitsemisen.

Itse olen näin jälkeenpäin ajatellen saanut kerran tai parikin reissujeni aikaan pankilta puheluita (joihin en ole tietenkään ehtinyt vastailla) ja perään tekstareita, joissa on kerrottu, että on yritetty tavoitella. Mutta kun syytä ei ollut mainittu, ajattelin vaan heidän tarjoavan asuntolainoja tai muita höpöjuttuja, enkä reagoinut asiaan mitenkään. Ehkä siis otan tästä opiksi, ainakin jos suuntaan jonnekin Pohjoismaita arveluttavimmille asteille.

Toinen mielenkiintoinen vinkki oli prepaid currency card. Tällaisesta en ollut aiemmin kuullutkaan. Eli jos ymmärsin oikein, kyseessä on pankki- tai luottokorttiin rinnastettava kortti, jolle voit etukäteen ladata haluamasi määrän valuutta, jota voit kortin avulla käyttää maksaessasi tai nostaa sillä automaateista rahaa.

Toki korteissa on erilaisia hankinta- ja käyttömaksuja, joten ihan lyhyelle reissulle tällaista tuskin olisi kannattavaa hankkia. Mutta esimerkiksi pidemmille reissuille tällainen saattaisi olla näppärä varakortti, varsinkin mahdollisesti puuttuvan luottokortin korvikkeena.

IMG_4474-2

Lisäksi opin, että on olemassa adaptereita, joissa on usea USB-paikka, ja joiden avulla useampia laitteita pystyy lataamaan samalla vaivalla. Tällaiselle mulla ei vielä ole ollut tarvetta, mutta varmasti pidemmälle reissulle, jossa on mukana useampi sähköllä toimiva vimpain ja tarjolla epäsopivia pistokkeita, se saattaisi olla ideaali.

Myös se, että missaamistaan lennoista pystyy yleensä aina saamaan edes verot takaisin, oli uutta tietoa. Tai tavallaan tämä on käynyt jo tutuksi, aiemmin tänä vuonna jouduimme kaverin kanssa perumaan jo ostetut ja maksetut Lufthansan halpalennot erilaisten henkilökohtaisten force majeurien takia.

Varsinaista rahojen palautusta emme lennoista saaneet, verojen osuudet kuitenkin. Joten hyvä tietää, että jos tällainen epätoivottu tilanne sattuisi uudelleenkin kohdalle, kannattaa siis minimoida taloudelliset takaiskut ja lähteä ainakin pyytämään verojen osuutta takaisin. Kovin suuri summahan kyseessä ei ollut, meillä muutamia kymppejä, mutta pienikin hyvityssumma on aina kohti uusia reissuja ;)

Ehkä siis tällaiselle kaiken maailman hyödyllisen reissutrivian tankkaajalle kirja ei tarjonnut hirveästi uutta, mutta hyödyllisiä näkökulmia ja tiedonmurusia pystyi siitä silti ammentamaan! Tosin jos ei ihan hirveästi ole vielä reissannut, tai ei jaksa käydä läpi useita eri aihetta sivuavia nettisivuja, kirja on kompakti tietopaketti. Pienen kokonsa ansiosta sen voi ottaa kätevästi myös matkalle mukaan.IMG_4467-2

Turvaudutteko te yleensä vielä ihan pritattuihin matkaopuksiin reissuja suunnitellessanne tai muuten matkailuun liittyviä tekstejä lukiessanne? Vai onko e-muotoinen kirjallisuus, nettisivut, keskustelupalstat ja blogit jo syrjäyttäneet tarpeen fyysiselle kirjalle?

Itse siis viihdyn edelleen hyvin myös ihan konkreettisia kirjoja lukien, vaikka joskus netistä tieto löytyykin paremmin, ja ainakin ajantasaisemmin.

Entä löytyisikö teiltä intoa lukea enemmänkin matkakirjoihin liittyviä postauksia? Tuskin nyt ihan mitään kohdeoppaita alkaisin suosittelemaan, mutta mielenkiintoista matkailuun ja eri maihin liittyvää kirjallisuutta tulee luettua varsin paljon, joten eiköhän niistä löytyisi muillekin iloa.

Lue myös nämä kirjavinkkini:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Helen 16.8.2015 at 23:17

  Kiitos kirjavinkistä, laitoin heti lukulistaani – ja kyllä kiinnostaa jatkossakin kirjapostauksia lukea. :-)

  Olen fyysisten kirjojen ystävä. Viikon tai parin matkoille ostan matkaoppaan. Siitä saan samalla itselleni kirjaimellisesti matkamuiston. :-D Itselläni on nyt lainassa Heidi Kalmarin ja Kati Kelolan Vastuullisen matkailijan käsikirja. Minullakin on tarkoitus tehdä kirjapostauksia, joskin blogini on vasta alkuvaiheessa.

  • Reply Noora 17.8.2015 at 10:00

   Ole hyvä, mainiota että vinkki osui ja upposi! Enköhän moisia uskalla rustailla jatkossakin :)

   Mulla on onneksi sekin etu, että kirjastosta saan nappailtua mukaan paljon poistoon meneviä matkaoppaita – ei tarvitse ostaa omia. Toki ne on vähän vanhemmasta päästä, mutta voihan ne mahdolliset muuttuneet faktat tarkistaa muualta. Osa niistä jää säästöön, osan taas pistän kiertoon reissujeni jälkeen.

   Kiva, että sullakin olisi kirjapostauksia tulossa. Pitää pistää blogisi seurantaan, aina on mukavaa inspiroitua myös muiden lukuvinkeistä!

 • Reply Terhi / Muru Mou 16.8.2015 at 23:55

  Juuri pari päivää sitten hiplasin kyseistä opusta kirjakaupassa, mutta jätin ostamatta suht kalliin hinnan vuoksi ja ”tuskinpa siinä mitään sellaista on, mitä en netistä löytäisi”. Käytän siis pääsääntöisesti nettiä tiedonetsintään, mutta matkakirjavinkkejä lukisin silti kyllä mielelläni! :)

  • Reply Noora 17.8.2015 at 10:03

   Joo, tuskin mä tuohon kirjaan omia pennosiani olisin pistänyt. Onneksi sen sai lainaan, niin saattoi hyvällä omatunnolla tutkiskella.

   Kivaa, että matkakirjavinkit innostaisi, varmaan niitä jatkossakin uskaltaudun väsäämään :)

  Leave a Reply