Suomen suurin matkablogiyhteisö
Vuosikatsaus

Reissuvuoteni 2020 oli erilainen mutta silti hyvä

24.1.2021

Matkablogeissa on vuodenvaihteen tienoilla ollut tapana tehdä koosteita menneestä reissuvuodesta. Itsekin olen tainnut tehdä niin jokaisena blogivuotenani. Tosin tällä kertaa olen niin myöhässä tämän kanssa, ettei se mene enää tyylikkään viivästyksen piikkiin. Mietin pitkään, viitsinkö tätä koostetta edes tehdä, mutta sitten tulin siihen tulokseen, että viime vuosi oli niin poikkeuksellinen matkailuvuosi niin mulla kuin varmasti lähes jokaiselle, että se on silti syytä dokumentoida. Jos ei muuta, niin edes omaksi iloksi.

Viime vuodelle mulla ei onneksi ollut ihan hirveästi suunnitelmia. Olin vuosi sitten keväällä myös opintovapaalla, mutta silloin oli tarkoituksena matkailla hieman spontaanisti: lähteä reissuun hyvän sään innoittamana tai kun opiskelurintamalla on vähän hiljaisempaa tai kun jonnekin pääsee viime hetken edullisin hinnoin. No, kaikki tietävät, mitä viime vuonna tapahtui, joten vaikka suuria suunnitelmia mulla ei viime vuodelle ollutkaan tehtynä, eipä tullut sitten toteutettua niitä spontaaneja retkiäkään.

Pari juttua, jotka viime vuonna omalta osaltani peruuntuivat, ja jotka jäivät sen vuoksi kaihertamaan, olivat keväinen pariviikkoinen Portugalissa ja kaverini Adamin häät USA:ssa. Portugaliin toivottavasti pääsen onneksi taas sitten joskus, kun on mielekästä matkustaa ja Adamin hääseremoniankin pääsin onneksi seuraamaan livestriimin kautta.

Mutta vaikka viime vuosi pyyhki pois paljon, en silti pelkästään ruikuttanut kotona tilanteen ankeutta, vaan pääsin myös matkailemaan. Tässä viime vuoden saldoa teemoittain kasattuna:

ULKOMAANMATKAT

Tein viime vuonna kaksi ulkomaanmatkaa. Ensimmäinen niistä oli maaliskuun alussa, kun suuntasin kaverini Ellan kanssa muutamaksi päiväksi Lontooseen ja Oxfordiin. Reissu oli pitkälti Harry Potterin sävyttämä, kävimme muun muassa Warner Brosin studioilla Potter-leffojen lavasteissa sekä kiersimme Oxfordissa Potter-leffoihin ja J.R.R. Tolkieniin liittyviä kohteita.

Tuolla reissulla korona oli tavallaan jo jonkunlainen, kuitenkin vielä varsin abstrakti uhka, joka oli jo tainnut esimerkiksi Pariisissa sulkea tai rajoittaa pääsyä joihinkin nähtävyyksiin, mutta ei vielä Englannissa näkynyt minään konkreettisina toimina ja reissu oli yleisesti ottaen varsin huoleton. Eikä kotiinpaluun jälkeen mennyt kuin muutama päivä, kun koko maailma tuntui sulkeutuvan. Onneksi tämä reissu ehdittiin tehdä!

Toinen ulkomaanreissuni oli heinäkuun lopussa Tallinnaan. Vietin kaupungissa yhden yön verran, enkä muista, koska olisin nähnyt Tallinnan vanhankaupungin niin hiljaisena. Toki asiaan varmasti vaikutti myös sateinen sää. Mutta sain kerrankin hyvän syyn kierrellä Tallinnan museoita – niihin harvemmin malttaa aurinkoisella säällä piipahtaa. Heinäkuun jälkeen en siis ole ulkomailla käynyt, enkä edes jaksa lähteä veikkaamaan, koska ja minne seuraavaksi Suomea kauemmas suuntaan.

SUOMEN LINNAT

Kesälomani teemaksi syntyi kuin hieman varkain kaikkien Suomen linnojen kiertäminen. Suurin syy tämän teeman toteutukseen oli alkukesästä hankkimani Museokortti, joka tarjosi sisäänpääsyn kaikkiin noihin linnoihin. Eihän Manner-Suomessa ole enää pystyssä kuin neljä linnaa: Turun linna, Hämeen linna, Olavin linna sekä Raaseporin linna, mutta ilokseni sain käytyä kesällä näissä kaikissa!

Kotimaisista linnoista vanhoja tuttuja olivat niin Turun linna kuin Hämeen linnakin, mutta niissäkin oli kiva käydä uudemman kerran. Lisäksi kun kaikki neljä linnaa kiersi muutaman viikon sisällä, olivat muistot niistä tuoreina mielessä ja linnojen upeutta ja ominaisuuksia oli helppo vertailla ja löytää myös yhtäläisyyksiä niiden väliltä. Turun linnassa kävin viime vuonnakin taas kahdesti, ensin kesälomallani kiersin linnan omin päin, syksymmällä taas osallistuin opastetulle Suljetut ovet -kierrokselle, jolla pääsi tutustumaan niihin linnan paikkoihin, joihin ei peruskierroksella pääse.

VIIKKO MAJAKKASAARELLA

Kesän alkuun mahtui yksi juttu, josta olin varsin täpinöissäni, nimittäin viikko majakkasaarella! Olimme viime vuoden tammikuussa osallistuneet kaverini Paulan kanssa Isokarin majakkasaaren lammaspaimenviikon arvontaan ja Paulaa onnisti. Pääsin siis toteuttamaan yhden unelmani, kun sain oleskella viikon majakkasaarella ja rapsutella toinen toistaan sympaattisempia lampaita.

Lammaspaimenviikko ylitti odotukseni. Vaikka saari oli pienehkö, riitti siellä viikoksi tekemistä. Lampaita olisi voinut rapsutella vaikka vuorokauden ympäri ja sain muumipappailla viikon verran leikisti majakkasaaren herrana. Sääkin suosi. Viikkoon mahtui paljon auringonpaistetta ja vain yksi kunnon sademyräkkäpäivä.

KOTIMAAN KAUPUNKILOMAT

VAASA

En tullut viime vuonna käyneeksi Vaasassa niin usein kuin normaalisti, mutta muutama reissu sinnekin suuntaan tuli tehtyä. Helmikuussa tuli tehtyä hieman erilainen piipahdus Vaasaan, sillä olin ostanut äidilleni joululahjaksi yhden yön hotelliloman ja tulimmekin tutustuneeksi Vaasaan aivan uudesta perspektiivistä, kun tuijottelimme allamme avautunutta torimaisemaa Sokos Hotel Vaakunan ylimmästä kerroksesta.

Kesällä taas tuli seikkailtua myös Vaasan kupeessa Mustasaaressa, kun siellä tuli testattua Mälsorin vaellusreitti. Vaellus sanana kuulostaa tässä yhteydessä vähän turhan mahtipontiselta, sillä reitillä on pituutta alle 3 kilometriä. Mutta reitin varrella on kuitenkin pieniä hauskoja yksityiskohtia erilaisten muumihahmojen muodossa. Erityisesti jättimäinen Mörkö-kivi oli näkemisen arvoinen.

UUSIKAUPUNKI

Käyntimme Isokarissa kulki mennen tullen Uudenkaupungin kautta, sillä sieltä oli järjestetty lammaspaimenille kulku Isokariin. Uusikaupunki osoittautui varsin viehättäväksi kesäpaikaksi ja erityisesti keskustan vanhat puutalot ja Rantakadun alue tarjosivat juuri sopivasti nähtävää kahdelle lyhyelle pysäykselle kaupungissa.

PORVOO

Nyt saan vetää kaksi rastia seinään! Porvoo on roikkunut mun Pakko päästä -listoilla toteutumattomana kohteena niin kauan, että asia oli jo alkanut hävettää. Eihän sinne niin pitkä matka Tampereelta ole, mutta koskaan ei muka ollut tarpeeksi hyvä aika lähteä – paitsi viime vuonna. Kävin Porvoossa jopa kahdesti, kun kerran pääsin vauhtiin.

Ensimmäinen reissuni Porvooseen oli heinäkuun lopussa, kun kaupunki kylpi auringossa ja loppukesän lämmössä. Toinen kerta Porvoossa ei jäänyt ensimmäistä huonommaksi. Tällä kertaa olin houkutellut mukaani kaverini Raijan ja nautimme Porvoon syksystä parhaimmillaan. Taas sää suosi, aurinko paistoi ja ruska loisti kilpaa vanhankaupungin värikkäiden talojen kanssa. Kyllä kelpasi.

HELSINKI

Myös Helsingissä tuli käytyä kahteen otteeseen. Ensin kesälomareissullani ja sitten syksyisen Porvoon-matkan yhteydessä. Kesäinen visiittini Helsinkiin täyttyi museokäynneistä, kun Museokortin avulla tuli vihdoinkin koluttua niitä Helsingin museoita, joihin en muuten ollut saanut mentyä. Syysreissullakin tosin tuli piipahdettua museossa, kun kävimme katsomassa Kansallismuseon Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttelyn, joka oli varsin ihastuttava.

NAANTALI

Porvoon lisäksi Naantali on niitä kohteita, joissa on pitkään pitänyt päästä käymään. Naantalissa sentään olen nuorempana käynyt, muumeilemassa, mutta nyt halusin päästä pyörähtämään sen vanhassakaupungissa. Samalla tuli tutustuttua Kultarannan puutarhaan opastetun kierroksen muodossa.

TURKU

Turkukin mahtui tämän vuoden reissukalenteriin kahdesti, ja molemmilla kerroilla tuli käytyä Turun linnassa, mutta myös tutustuttua kaupunkiin muuten. Turussakin tulin käyneeksi museoissa, kiitos Museokortin, mutta kaupungissa tuntuu riittävän paljon muutakin nähtävää, vaikka siellä on tullut vuosien saatossa monesti käytyä.

HÄMEENLINNA

Hämeenlinnakaan ei ollut ihan uusi tuttavuus, mutta edellisestä käynnistä sinne oli ehtinyt vierähtää jo muutama vuosi. Kävin akuutin lammaspuutteen vuoksi etsimässä Hämeen linnan kesätyölampaat, sillä olihan omasta lammaspaimenviikostani ehtinyt vierähtää jo pari kuukautta, ja käydä tutustumassa näihin veijareihin. Hämeen linnan kesälampaat laiduntavat linnan valleilla, joten jos on suuntaamassa kesäaikaan linnalle, kannattaa käydä vilkaisemassa myös näitä rapsuteltavia ruohonleikkureita.

SAVONLINNA

Tuskin olisin lähtenyt Savonlinnaan asti käymään, jos siellä ei olisi ollut linnaa. Matka julkisilla sinne ja takaisin oli todella puuduttava. 5,5 tuntia junassa suuntaansa. Ei reissu Savonlinnaan silti turha ollut, vaikka linna ei ihan täyttänyt odotuksiani. Mutta kaupungissa riitti tekemistä ja kaunista luontoa juuri sopivasti parin päivän ajaksi. Tänne en silti tule heti suuntaamaan uudestaan, ainakaan julkisilla. Ehkä osana road tripiä voisin uudelleen poiketa.

KOTIMAAN MATKAILUHAASTE

Koska ennen viime vuotta en ole sen suuremmin matkustanut kotimaassa, olen heittänyt itselleni sekä vuodelle 2019 että 2020 kotimaan matkailuhaasteen, jonka avulla yritin saada itseni matkustamaan Suomessa edes vähän enemmän. Ensimmäisenä vuonna asetin itselleni kymmenen kohteen listan, joista tavoitteena oli käydä vuoden 2019 aikana edes yhdessä. Yllätyksekseni ylitin tavoitteeni ja kävin valitsemistani kohteista jopa kolmessa.

Viime vuodelle toistin haasteen, ja valitsin taas listaan 10 kiinnostavaa kotimaan kohdetta. Sattuneista syistä kotimaassa tuli matkailtua niin vimmatusti, että kävin jopa viidessä listalla olleessa kohteessa: Isokarissa, Raaseporin linnassa, Olavinlinnassa, Naantalissa sekä Porvoossa. Ja toki monessa listan ulkopuolisessa kotimaan kohteessa. Hyvä minä!

Tälle vuodelle en aio haastaa itseäni enää tämän haasteen muodossa, sillä uskon kahden viime vuoden opettaneen mulle sen, että kotimaassa riittää nähtävää ja Suomeen tulee jatkossa tutustuttua myös ilman matkailuhaasteita.

Vaikka viime vuosi oli hyvin erilainen matkailuvuosi, ei se ollut huono. Pääsin vihdoin tutustumaan kunnolla Suomen linnoihin, kun oli aikaa matkustella Suomessa ulkomaiden sijaan. Ja pääsin nauttimaan Suomen kesästä. Suomessakaan en ole sen suuremmin reissannut syyskuun jälkeen, lukuunottamatta paria loppuvuoden piipahdusta Vaasaan, mutta näitä reissuja entisille kotikulmille en aina varsinaiseksi matkustamiseksi laske.

Tälle vuodelle ei ole yhtään reissusuunnitelmaa. Reissutoiveita kyllä on. Haluaisin päästä Norjaan. Ja nähdä taas lunneja. Ja käydä siinä vielä puuttuvassa kotimaisessa linnassa, Ahvenanmaan Kastelholmassa. Ja yöpyä majakassa. Ja tehdä ruskaretken Suomen Lappiin. Ja päästä kesällä festareille. Ja loppuvuonna Finntrollin Euroopan-kiertueelle. En edes muista aikaa, jolloin mulla ei olisi ollut jotain matkoja varattuna, mutta tämä on ihan ok tilanne tähän hetkeen. Opiskelut vievät tällä hetkellä sen verran paljon aikaa, vaikka opintovapaalla olenkin, että tässä ei ehdi edes akuutisti haikailla reissun päälle.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

Blogihaasteet

10 matkailufaktaa minusta – näillä yllätin jopa itse itseni!

Moi todella pitkästä aikaa! Toivottavasti joku siellä ruudun toisella puolella muistaa, mikä blogi tämä on ja kuka sitä kirjoittaa. Kuvittelin, että mielenkiintoisen kotimaan reissukesän myötä pääsen yli keväällä iskeneestä koronalamaannuksesta ja palaan innolla blogin pariin. Mutta sitten alkoi opiskelujen toinen vuosi ja täysipäiväinen työ…

6.1.2021
Linnat Suomi

Raaseporin rauniolinna – kiehtova pala Suomen historiaa

Omistin tämän kesän Manner-Suomen linnojen kiertämiselle, kuten jo aiemmin kirjoitin. Kesän ensimmäinen linnavierailuni suuntautui Raaseporin linnaan, tai paremmin sanottuna rauniolinnaan, joka oli mulle ennestään uusi tuttavuus. Odotin Raaseporin linnassa vierailua hieman ristiriitaisin odotuksin: voisiko linna, joka on ajan saatossa päässyt rapistumaan pahasti, olla kiinnostava,…

31.8.2020
Luontokohteet Suomi

Helsingin kiehtova saarikaksikko: Vallisaari ja Kuninkaansaari

Pääkaupunkiseudulta tuntuu löytyvän roppakaupalla mielenkiintoisia saaria, joilla vierailla. Pari kesää sitten kävin verestämässä muistojani Suomenlinnan suhteen, jossa olin tätä ennen käynyt ainoastaan lapsena. Koska viehätyin Suomenlinnassa erityisesti saaren kauniin luonnon lisäksi sen militanttisemmasta estetiikasta, halusin päästä seuraavaksi tutkimaan samasta kuvastosta ammentavaa Vallisaarta, jossa vieraillessaan…

27.8.2020
Pohdinnat Suomi

Takana hieman erilainen, mutta oikein mainio kesälomaviikko

Viime kesänä taisin tietämättäni harjoitella tulevaa varten. Silloin taitoin viikon mittaisen reissun ympäri Suomen, vaikka toki sen lisäksi pyrähdin myös ulkomailla käymään. En vuosi sitten ajatellut asiaa sen suuremmin, korkeintaan hauskana kuriositeettina ja poikkeamana siihen, että olisin senkin viikon viettänyt esimerkiksi Alpeilla tai missä…

5.8.2020