Aasia Kaupunkilomat

Israel oli täydellinen kohde pienelle paolle Suomen talvesta

14.2.2019

Moikka! Olisin halunnut laittaa blogiin pienet terveiset jo reissun päältä Israelista, mutta suuren osan ajan majapaikassa oli niin huonosti toimiva netti, ja toki matkaillessa tekemistäkin riittää, niin saatte ensimmäiset kuulumiset tuoreesta matkasta näin kotiin palattuani.

Vietin siis viikon verran Israelissa, ja tämä oli kyllä loistava kohdevalinta kaikin puolin! Norwegian tarjosi edulliset lennot, Israel taas tarjosi lämpöä, aurinkoa, ystävällisiä ihmisiä ja todella kiinnostavia käyntikohteita. Oli mahtavaa tuntea auringon lämpö iholla, kävellä rannalla ja syödä gelatoa ulkona helmikuussa. Muistaa miten ihanaa onkaan, kun räntä ei piiskaa naamaan, samalla kun kahlaa hypotermian partaalla metrisessä hangessa.

Oli ihana saapua Suomen talvesta näihin Tel Avivin rantamaisemiin!

Jaffan vanhakaupunki

Mun makuun tämä talvipako oli paljon toimivampi kuin vaikka Dubai, jota kokeilin muutama vuosi sitten. Silloin pidennetty viikonloppu niillä kulmilla sai riittää. En pitänyt Arabiemiraateista lainkaan, mutta Israeliin olisin voinut jäädä helposti vaikka toiseksikin viikoksi, näkemistä olisi riittänyt niin paljon!

Onneksi Israel on sen verran kompaktin kokoinen maa, että viikossa ehti yllättävän paljon. Tuli nähtyä niin Tel Avivia kuin Jerusalemiakin, lisäksi Jerusalemista tuli tehtyä päiväretki, joka kiersi Betlehemin, Jerikon, Qumranin sekä Kuolleenmeren.

Pala historiallista Jerikoa, joka on yksi maailman vanhimmista kaupungeista

Qumranissa meitä vaanivat synkät pilvet!

Kuolleenmeren rannalla

Jerusalemia varten olimme onneksi valinneet enemmän öitä kuin Tel Avivia varten, sillä Jerusalemissa oli ihan uskomattoman paljon nähtävää. Jo Jerusalemin vanhankaupungin sokkeloissa olisi riittänyt päiväkausiksi mielenkiintoista tutkittavaa. Historian suurena ystävänä olin Jerusalemissa kuin kotonani, eikä yksi kerta kaupungissa riittänyt mihinkään. Tiedänpä nyt täydellisen kohteen tulevien vuosienkin talvipakoja ajatellen.

Kun palasin eilen töihin lomaltani, kuulin useammastakin suusta kommentin ”Pääsit siis elossa takaisin”. Israelilla tuntuu olevan harmittavan huono maine ihmisten mielikuvissa. Ja toki maalla on omat ongelmansa, mutta meille Israel näyttäytyi helppona ja turvallisena kohteena.

Jerusalemin vanhankaupungin kaduilla oli tunnelmaa

Israelilaiset ovat uskomattoman ystävällisiä ja avuliaita. Siellä reissatessamme ei missään välissä tullut turvaton olo, vaikka toki asiaa varmasti auttoi se, että pysyimme kulmilla, joissa liikkuminen ei yleisesti ole turvatonta. Juttelimme Israelin huonosta maineesta useamman paikallisen kanssa, ja he harmittelivat asiaa.

Israelilaisiin tulikin tutustuttua muutenkin kuin pintaraapaisulta. Sohvasurffasimme pari ensimmäistä yötä erään Tel Avivissa asuneen paikallisen luona, ja löysimme Couchsurfingin kautta muutenkin paljon paikallisia, jotka halusivat tutustua meihin, näyttää paikkoja ja viettää aikaa kanssamme. Israelissa kannattaa ehdottomasti kokeilla löytää paikallisia kontakteja CS:n kautta, jos ei majoitukseen niin ihan ajanviettämisen kannalta. Nyt saimme mielenkiintoisen läpileikkauksen myös paikalliseen arkeen sen lisäksi, että näimme ja koimme maata turistin silmin.

Gelatolla tuli käytyä useamman kerran

Kerrankin tutustuin myös paikalliseen ruokaan, oli ihan älyttömän hyvää!

Tel Aviv ja Jerusalem ovat varsin erilaiset kaupungit, mutta kummastakin löytyi hyvää. Aluksi Tel Aviv näyttäytyi ruuhkaisena suurkaupunkina, mutta Jaffan vanhankaupungin tunnelma, Tel Avivin hipsterimpi puoli ja katutaide sekä ihanan aurinkoinen ja lämmin sää saivat lopulta ihastumaan. Jerusalemissa taas vuosisatojen ja -tuhansien taakse vievä historia oli uskomatonta. Heti töihin palattuani lainasinkin seuraavaksi lukemisekseni kirjan Jerusalemin historiasta. Siinä kaupungissa on jotain todella maagista.

Juttuideoita on taas paljon, niin Tel Avivista, Jerusalemista kuin päiväretkestämme. Toki myös sohvasurffauskokemuksestamme sekä siitä, millainen matkakohde Israel on. Koitan saada lisää tunnelmia mahdollisimman pian blogin puolelle, jos vain Jerusalemin historian lukemiseltani maltan.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

Pohdinnat

50. käyty maa – mikä se on ja pitääkö siitä innostua?

Olen tällä hetkellä matkalla Israelissa, josta tuli tänne saavuttuani 49. maa, jossa olen Suomen lisäksi vieraillut. Vaikka en ole varsinainen maabongari, eli en aina reissaa pelkästään uusi maavalloitus silmissä kiiluen, tartun toki aina tilaisuuksiin matkata myös uusiin maihin. Tämän jälkeen tuleva seuraava uusi maa…

9.2.2019
Etelä-Amerikka Maailman ympäri Pohdinnat

Melkein kielitaidottomana Etelä-Amerikassa – näin pärjäsin

Moni tuntuu välttelevän Etelä-Amerikkaan matkustamista puutteellisen kielitaitonsa takia. Eihän sinne voi mennä, sillä kaikki puhuvat pelkkää espanjaa! En itsekään ollut espanjan mestari, kun suuntasin Etelä-Amerikkaan maailmanympärimatkallani lähes kahdeksi kuukaudeksi. Selvisin siellä kuitenkin verraten hyvin ontuvalla kielitaidollani ja ajattelinkin nyt jakaa kokemuksiani siitä, miten Etelä-Amerikassa…

6.2.2019
Luontokohteet Maailman ympäri Oseania Road trip

Uuden-Seelannin LotR-kohteet: Mt Sunday eli Edoras

Uusi-Seelanti on pullollaan Taru sormusten herrasta -kuvauskohteita, ja onnistuimmekin mahduttamaan niitä varsin paljon road trippiimme. Ensimmäinen matkamme varrelle, tai melkein varrelle, osunut kohde oli Eteläsaarelta löytyvä Mt Sunday, joka toimi elokuvissa Edorasina. Onneksi koko matkaseurueemme oli kiinnostunut tämänkin kuvauspaikan näkemisestä, sillä se teki pienen…

1.2.2019