Yleinen

Split – modernia elämää historiallisissa puitteissa

11.7.2023

Kroatian toiseksi suurin kaupunki Split ei ole yhtä kuuluisa eikä yhtä suosittu turistikohde kuin Dubrovnik, mutta kyllä sielläkin turisteja riittää. Split on sekoitus modernia kaupunkia ja erittäin mielenkiintoista vanhaa historiaa. Splitissä voi aamupäivän viettää modernissa ostoskeskuksessa ja iltapäivällä vaellella 300-luvun roomalaisen palatsin tunnelmissa. Mielenkiintoinen paikka siis.

Päänähtävyytenä voi varmasti hyvällä syyllä pitää Diolectianuksen palatsia, sekin muuten Unescon maailmanperintökohde. Pitäisikin joskus etsiä jostain tuolta Internetin syövereistä jonkinlainen lista noista Unescon maailmanperinökohteista ja katsoa, kuinka monessa niistä on tullut käytyä. Aika monessa nimittäin. Mutta takaisin Splitiin. Palatsi ei ole yksittäinen palatsi taikka yksi museorakennus, vaan se on koko vanhakaupunki kaikkine kujineen ja rakennuksineen. On sanottu, että se on yksi parhaiten säilyneitä monumentteja roomalaiselta ajalta. Se rakennettiin alunperin 300-luvulla, mutta alkuperäisestä ei enää ole paljoakaan jäljellä. Sen päälle on rakennettu 1400-luvun venetsialaiskaupunki. Alun perin paikka rakennettiin keisarin kesäpaikaksi. Palatsialue taikka siis vanhakaupunki on suuri, lähes 200 m x 200 m. Alueella on yli 200 rakennusta. Mielenkiintoisina yksityiskohtina voisi vaikka mainita, että palatsissa on käytetty samaa marmoria kuin USA:n White Housessa ja että Egyptistä tuotiin alueelle sfinksejä, mm. musta sfinksi Pyhän Dominiuksen kellotornin eteen. Koska alue on niin iso ja historia niin monimuotoinen, täällä jos jossain kannattaa ehdottomasti osallistua opastetulle kierrokselle. Yksin vaeltelu ja kaikkien mielenkiintoisimpien kohteiden löytäminen on haastavaa, jollei jopa lähes mahdotonta. Opastettuja kierroksia on onneksi tarjolla hyvin. Aamusta iltaan ja monella kielellä. Kumma kyllä, suomi ei vielä kuulunut kielivalikoimaan. 😉

Kun sitten Pyhän Dominiuksen katedraalit ja kellotornit on hallussa samoin kuin kultaiset ja pronssiset portit, kannattaa suunnata kulkunsa Riva-rantapromenadille. Jos osut paikalle lauantai-iltana, niin väenpaljous on valtava. On tietenkin turisteja, mutta myös paikalliset tulevat viettämään lauantai-iltaa tänne. Rivalta voi myös katsella sataman vilkasta lautta- ja laivaliikennettä. Täältä lähtee pienempiä lauttoja läheisille saarille, kuten vaikkapa Hvariin. Sinne me lähdimme täältä. Saarihyppelyä Kroatiassa Mutta täältä lähtee myös autolauttoja Italiaan, vaikkapa Bariin, Apuliaan taikka Anconaan. Apuliaan kannattaa muuten mennä! La Bella Italia – Apulia, La Puglia – saapasmaan koron kannassa. La Bella Italia – vuorossa La Puglia,Apulia – Bari ja Polignano a Mare La Bella Italia – vuorossa Apulia – Brindisi, valkoiset kylät ja Lecce

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos shoppailu kiinnostaa, niin meidän majapaikkamme vieressä oli kauppakeskus The Mall of Split, ja kyllä sieltä varmasti löytää ostettavaa. Hinnat olivat melkein Suomen hintatasoa, joten löytöjä siellä ei ehkä tee, mutta jos vaikkapa sadepäivä osuu kohdalle, niin kyllä siellä yhden aamu- taikka iltapäivä saa vietettyä ihan mukavasti.

Splitin lähellä rannikolla on monia kivoja pikkupaikkoja, joissa kannattaa ehdottomasti käydä, jos on auto käytössä. Jos pitäisi valita vain yksi, niin ehkä valitsisin Trogirin. Näistä pikkupaikoista voit lukea enemmän täältä. Kroatian pikkukaupunkeja ristiin rastiin

Mutta näiden idyllisten rannikon pikkukaupunkien lisäksi aivan Splitin vieressä on mielenkiintoinen vierailukohde, Klisin vanha linnoitus. Täälläkin on muuten kuvattu kohtauksia Games of Thrones -elokuvaan, aivan kuten Dubrovnikissa. Hienostunut Dubrovnik, Kroatian helmi Linnoitus sijaitsee noin 15 km ja puolen tunnin ajomatkan päässä Splitistä, korkealla vuoren jyrkänteellä. Linnoitus on ikivanha ja yli 2.000-vuotisen historiansa aikana täällä on käyty monet veriset taistelut. Keskiajalla Kroatian kuninkaat pitivät Klisiä tukikohtanaan. Sijainti onkin mitä mainioin, näkymä niin sisämaahan kuin merelle ja sijainti jyrkänteellä on taannut sen, että se on saavutettavissa vain yhdeltä sivultaan. Niinpä siellä sitten on käyty monia voittoisia taisteluita vuosien saatossa. Suurin osa jäljellä olevista rakennelmista on 1600 – 1800 -luvulta. Linnalle on helppo mennä. Parkkipaikka (ilmainen sellainen muuten) sijaitsee aivan jyrkänteen alapuolella, ja loppumatka on kapuamista ylös. Ja jos ei ole käytössä autoa, voi matkan taittaa taksilla taikka bussilla. Mutta loppukapuaminen on kaikille sama ja se kyllä kannattaa, jopa helteessä. Näkymät on tietysti aivan omaa luokkaansa, mutta tämä museoalue on myös toteutettu hyvin. Opasteet ovat selkeät ja monipuoliset, joten omatoimisestikin saa hyvän käsityksen paikan historiasta.

Splitistä on myös helppo tehdä päiväretki kuuluisaan Krkan kansallispuistoon ihailemaan sen vesiputouksia. Kansallispuisto sijaitsee reilun 100 km päässä Splitistä, joten etäisyys on ihanteellinen. Me jätimme tuon kansallispuiston ajan puutteen vuoksi tällä kertaa väliin, sillä suuntasimme Splitistä sisämaahan ja Plitvicen kansallispuistoon. Kroatian vihreä paratiisi – Plitvicen kansallispuisto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 11.7.2023 at 21:50

    Kyllä niissä Unescokohteissa tosiaan on yllättävänkin monessa tullut käytyä. Itse on tullut huomattua, että ihan sattumaltakin. Kiinnostavalta vaikuttava kohde tuo Diolectianuksen palatsi ja usein on tosiaan niin, että opastetuista kierroksiista on ilman muuta suuri hyöty.

  • Leave a Reply