Yleinen

Tukholma – tuttu ja vieras samaan aikaan

30.8.2022

Me olemme käyneet Tukholmassa lukemattomia kertoja, aivan kuten varmasti monet, jotka asuvat joko Helsingin seudulla taikka Turun liepeillä. Tukholman risteilyt ovat kuuluneet monien elämään jo lapsesta lähtien. Niin myös meidän. Risteilymatkustajana moni on varmasti kolunnut Tukholman vanhan kaupungin kujat moneen kertaan niin kesällä kuin talvella. Tukholman joulutorit ovat yhtä tuttuja kuin Helsingin taikka Turun vastaavat. Tukholman kesät ovat hurmanneet meidät moneen kertaan. Pystyisimme suunnistamaan Åhlénsin tavarataloon vaikka sokkona ja Hötorgetin hedelmät ja kukat ovat tulleet tutuiksi meille. Meillä kaikilla lienee omat suosikkiasiamme, jotka teemme aina Tukholmassa. Ehkäpä se on fikatid jossain viehättävässä kahvilassa taikka vahdinvaihdon seuraaminen Kuninkaanlinnan pihalla.

Me käymme Tukholmassa pari kertaa vuodessa, ainakin. Välillä matka on vain pieni irtiotto arjesta, välillä matkalla on jokin työhön taikka muuhun liittyvä tarkoitus. Tällä kertaa kyseessä oli pikainen irtiotto arjesta ennen kuin syksyn työkiireet alkavat toden teolla. Lensimme Arlandaan perjantaiaamuna ja sunnuntai-iltapäivällä lensimme jo takaisin Helsinkiin. Tällä kertaa yövyimme Radisson Blu Waterfront -hotellissa aivan rautatieaseman vieressä. Olimme olleet tässä hotellissa vuosia sitten ja muistikuvat olivat mukavat. Hotelli on edelleen kiva, joskin nyt yli 30 asteen helteessä todella kuuma, sillä hotellissa ei ollut ilmastointia! Minulle ei tullut mieleenkään tarkistaa asiaa varattaessa, vaan luotin, että tämän hintaluokan hotellissa Tukholmassa ilmastointi olisi perusvaruste. Aina oppii. Eli ensi kerralla myös Tukholman hotelleista pitää tämä asia tarkistaa.

Hotellihuoneen ikkunasta näkyi Tukholman Kaupungintalo, ja totesimme, että meistä ei kumpikaan ole ollut koskaan talossa sisällä. Tämän päätimme korjata tällä matkalla. Kaupungintaloon järjestetään opastettuja kiertokäyntejä ympäri vuoden, ja kokemuksemme perusteella suosittelen lämpöisesti. Nuoret oppaat olivat hyvin asiansa tuntevia, ja heidän kertomuksensa olivat todella mielenkiintoisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

       

Kaupungintalo sijaitsee Kungsholmenilla ja tunnetuin se on varmasti Nobel-juhlaillallisen pitopaikkana. 106 metriä korkean tornin huipulla on Ruotsin symboli, Tre Kronor. Tuttu monestakin eri yhteydestä. Ensi näkemältä rakennus näyttää hyvin vanhalta, mutta itse asiassa se on ”vain” 99 vuotta vanha. Rakennus valmistui siis vuonna 1923. Parikymmentä vuotta aikaisemmin oli pidetty suunnittelukilpailu, jonka voitti arkkitehti Ragnar Östberg. Alunperin rakennukseen oli tarkoitus sijoittaa sekä kaupungin hallinto että raastuvanoikeus. Tästä suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin liian kunnianhimoisena, ja tähän rakennukseen tuli lopulta pelkästään kaupungin hallinto. Täällä kaupunginvaltuusto kokoontuu kuukausittaiseen kokoukseensa, ja sen lisäksi rakennuksessa on toimistohuoneita kunnan virkamiehille.

Rakennuksessa on myös juhlatiloja ja yhdessä niistä järjestetään kesälauantaisin vähintään 70 vihkitilaisuutta. Hääparit saavat valita lyhyen ja pitkän kaavan välillä. Lyhyt kaava kestää 1 – 3 minuuttia ja pitkä 3 – 5 minuuttia. Melkoista liukuhihnatouhua.

Juhlatiloista kuuluisin on ehdottomasti Blå Hallen eli sininen sali. Tässä salissa tarjoillaan Nobel-illallinen yli tuhannelle kutsuvieraalle. Pääpöydässä istuvat Ruotsin kuninkaallisten lisäksi itse Nobel-palkinnon saajat puolisoineen sekä muita Ruotsin yhteiskunnan merkkihenkilöitä ja Nobel-säätiön edustajia. Tässä pöydässä tilaa on 58 cm/ruokailija, kun kaikissa muissa pöydissä tilaa on 5 cm vähemmän eli 53 cm/ruokailija. Ahdasta on! Salin nimi on harhaanjohtava, sillä sali ei todellakaan ole sininen, vaan se on punatiilinen. Arkkitehti oli ensin suunnitellut, että tiilien päälle tulisi laasti sinisen eri sävyissä, jotta vaikutelma olisi kuin oltaisiin aallon sisällä. Rakennusprojektin aikana hänen mielensä kuitenkin muuttui hänen nähtyään muurarien työnjäljen punatiilten kanssa ja hän päätyi pitämään tiilet punaisina. Nimi oli kuitenkin jo vakiintunut kuntalaisten keskuudessa, joten sitä ei haluttu enää muuttaa. Ja nyt tukholmalaisilla on punainen Blå Hallen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttävin huone on varmasti kultainen sali, johon muuten Nobel-illallisen jälkeen VIP-vieraat siirtyvät tanssimaan. Saliin on käytetty 18 miljoonaa (!) kultamosaiikkipalaa. Ensivaikutelma on kaikkea muuta kuin pohjoismainen, enemmänkin vaikka egyptiläinen. Mosaiikeissa on kuitenkin Ruotsin ja Tukholman historiaan liittyviä tapahtumia, joten tarkemmalla silmäyksellä sieltä löytää ruotsalaisuuden.
.             
Ja tässä salissa kaikki ei mennyt rakennusvaiheessa ihan niin kuin Strömsössä, vaan yhden ratsastajan pää jäi puuttumaan valitettavan mittavirheen vuoksi. Sattuuhan sitä.

Kungsholmen on muutenkin kävelyretken arvoinen saari. Toinen toistaan viehättävämpiä taloja ja yksityiskohtia unohtamatta Mälaren rantareittiä. Ja kahvilat olivat muuten sunnuntaiaamuna auki jo ennen yhdeksää, mitä ei voi sanoa Helsingin kahviloista.

 

Meidän minilomaan sattui myös osumaan Tukholman Kulturfestivalen, ja meno kaupungissa oli kuin meillä vappuna. Kiva yllätys!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koskakohan churrokioskit rantautuvat meille?

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 30.8.2022 at 16:54

    Olen asunut Turussa aikoinaan noin kahdeksan vuotta, mutta en ole kovin usein kaupungissa aikuisiällä käynyt. Viimeisestäkin käynnistä alkaa olla pari vuotta aikaa. Kiva kaupunki kuitenkin kyseessä, tykkään erityisesti keväästä ja kesästä. Sääkin on tuntunut siellä ollessa aina suosivan.

  • Reply kenima 30.8.2022 at 17:30

    Tukholmassa on aina mukava käydä. 🙂

  • Leave a Reply