Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Espanjan keskiosat – entinen pääkaupunki Toledo

16.8.2022

Toledo sijaitsee vain noin 70 km päässä nykyisestä pääkaupungista Madridista, ja siksi se sopiikin myös hienosti päiväretkikohteeksi Madridin kävijöille. Junalla matka taittuu reilussa puolessa tunnissa, joten aikaa jää hyvin myös kaupunkiin tutustumiseen. Toledon vanha kaupunki on kokonaisuudessaan Unescon maailmanperintökohde ja erittäin suosittu turistikohde niin espanjalaisten itsensä kuin myös meidän ulkomaalaisten keskuudessa. Ja se näkyi. Ihmisiä oli paljon. Kaupungissa on myös valittavissa todella monia erilaisia järjestettyjä turistikierroksia. Itse vanha kaupunki on korkealla kukkulalla ja kujat kiemurtelevat ylös-alas rinnettä pitkin, joten jos liikkumisessa on vähänkään haasteita, kannattaa ehdottomasti valita jokin muu tapa liikkua kuin kävely. Me olimme käyneet täällä aikaisemminkin, ehkä kymmenisen vuotta sitten ja koska silloin kolusimme kaikki ns. pakolliset kohteet, keskityimme nyt vaelteluun ilman sen kummempaa päämäärää. Usein kaupungeista saakin enemmän irti silloin, kun siellä on jo vieraillut aiemmin ja nämä ”pakkokohteet” on jo käyty läpi. Nyt menimme sinne, minne nenä näytti ja nautimme paikan kivasta tunnelmasta.

Jos nyt jotain suosittelisi, niin hienon yleiskuvan kaupungista saa Mirador del Valle -näköalapaikalta Tajo-joen toiselta puolelta. Näkymä sieltä on hieno niin päivä- kuin ilta-aikaankin.

Toledo on tunnettu miekoista, veitsistä ja kilvistä. Vanha kaupunki onkin täynnä näitä myyviä liikkeitä. Jos sellaisen haluaa ostaa tuliaiseksi, kannattaa olla tarkkana, että saa mukaansa aidon käsintehdyn hienouden turistirihkaman sijaan. Hinta on usein se paljastava tekijä. Toledo on myös vanha marsipaanikaupunki, joten herkkukaupoissa näkyy jos jonkinlaista marsipaanipakettia.

.

Vanha kaupunki on pienten kujien täyttämä viehättävä sokkelo. Kaikki Toledoon matkaavat haluavat nähdä Catedral Primadan ja Alcazar de Toledon. Ja niin kyllä varmasti kannattaakin. Mutta itselleni mielenkiintoiseksi paikan tekee erityisesti se, että Toledo on jo vuosisatojen ajan ollut kolmen kulttuurin ja uskonnon kaupunki. Täällä niin kristityt, muslimit kuin juutalaiset ovat eläneet jo kauan suhteellisen rauhallista rinnakkaiseloa. Nämä kolme kulttuuria näkyy kaupungissa niin kirkollisissa rakennuksissa (synagogat, moskeija ja kirkot) kuin myös ruokakulttuurissa. Tätä toivoisin enemmän maailmaan.

Me olimme tällä kertaa täällä yön yli. Ja hotelli Zentral Mayoral ansaitsee maininnan ennen kaikkea sijaintinsa vuoksi. Hotelli on hieman vanhan kaupungin ulkopuolella ja hotellilla on parkkihalli, johon auton sai vaivatta parkkiin. Mutta parasta on se, että aivan hotellin vierestä pääsee vanhan kaupungin kukkulalle kätevästi liukuportaita pitkin. Muuten kukkulalle kiipeäminen on kyllä melkoinen ponnistus, ainakin kesähelteellä. Me saimme myös oikein kivan huoneen isolla terassilla, mutta täytyy kyllä myöntää, että 40 asteen helteessä terassi ei houkutellut. Valitettavasti.

Toledo on hyvä päiväkohde ja kyllähän siellä pari päivää saisi kulumaan, mutta viikko olisi jo kyllä liikaa.

 

 

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 17.8.2022 at 11:58

    Tuo on kyllä tullut koettua, että usein on juuri niin, että toisella vierailulla kaupunki avautuu eri tavalla, kun ne ns. pakolliset kohteet on tosiaan nähty. Näin on käynyt monien kaupunkien kanssa itsellenikin, vaikka on toki ns. niitä pakollisiakin kohteita, joissa mielellään vierailee toistamiseen.

  • Reply kenima 17.8.2022 at 12:00

    Ikuista pohdintaa, miten ennättäisi käydä uusissa paikoissa ja vielä uudelleen vanhoissa tutuissa kohteissa. 🙂

  • Leave a Reply