Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Espanjan keskiosat – Aranjuez ja Cuenca

16.8.2022

Tässä vaiheessa matkamme alkoi olla jo loppusuoralla. Lähdimme suunnistamaan takaisin kohti rannikkoa. Olimme viettäneet täällä Espanjan ylänköalueella jo lähes viikon, ja kuumuus (joka päivä yli 40 astetta) ja oleilu noin 1.000 m korkeudessa rupesi jo tuntumaan. Vilvoittava merituuli ei olisi haitaksi. Kuinka väärässä olimmekaan – rannikolla lämpötilasta tippui kyllä reilut 5 astetta, mutta tilalle tuli valtava kosteus, joten helpotusta tukalaan kuumuuteen tuli vasta koti-Suomessa. Mutta ennen rannikkoa ja Valenciaa oli jäljellä vielä kaksi kohdetta: Aranjuez ja Cuenca.

Aranjuez sijaitsee Tajo- ja Jaramajoen yhtymäkohdassa vain noin 50 km Madridista etelään. Eli tämäkin sopii myös hyvin päiväretkikohteeksi Madridin kävijöille. Paikka on tunnettu ennen kaikkea kuninkaallisesta palatsistaan, Palacio Real, jonka Espanjan kuningas rakennutti kuninkaallisen perheen loma-asunnoksi 1500-luvulla. Aranjuez on sekin muuten Unescon maailmanperintökohde. Kuinkahan monta näitä kohteita tähän matkaan oikein mahtui? Monta!

Palatsi ja sitä ympäröivä puutarha on hengästyttävän upea. Olimme paikalla niin aikaisin aamulla, että emme valitettavasti päässeet itse palatsiin sisälle, mutta kiertelimme puutarhaa sitten sitäkin ahkerammin. Kun seuraavan kerran matkamme osuu Madridiin, tulemme varmasti myös käväisemään uudestaan täällä. Täältä jäi näkemättä vielä niin paljon. Ja tällaiselle Italia-fanille nämä pylväskäytävät saivat sydämen jättämään muutaman lyönnin väliin. Mi piacciono i portici!

                       

 

Jokien yhtymäkohta on ilmastoltaan sopiva viljelyyn, ja niinpä alueen hedelmät ja vihannekset ovatkin maankuuluja. Varsinkin Aranjuezin mansikat ovat Espanjassa samassa asemassa kuin meidän Suonenjoen mansikat. Mutta kyllä muukin tarjonta oli houkuttelevaa.

 

Aranjuezin jälkeen auton nokka suunnattiin kohti Cuencaa. Cuencassa olimme valinneet hotelliksi Espanjan valtion ylläpitämän Parador-ketjun hotellin Parador de Cuenca. Parador-ketjun hotelleja on ympäri Espanjaa. Ne ovat eri tavoin merkittävissä kulttuurihistoriallisissa rakennuksissa ja paikoissa. Tämä Cuencan hotelli on vanha luostari. Hotellissa oli vanhan ajan glamouria, mutta ehkä pieni päivittäminen ei tekisi pahaa. Kaikki oli kyllä siistiä, mutta vähän kulahtanutta. Mutta kokemushan tuo oli. Aamiaisella oli muuten hauska meille ennennäkemätön idea. Hedelmiä oli pilkottu valmiiksi pienenpieniin purkkeihin, joista kokosit sitten itse oman hedelmäsalaattisi mieltymystesi mukaan.

   

Cuenca on kuuluisa rautasillasta, joka johtaa rotkon yli linnoitettuun vanhaan kaupunkiin (taas Unescon maailmanperintökohde) sekä ns. riippuvista taloista. Silta oli aivan hotellin vieressä, joten ei muuta kuin silmät kiinni ja siitä yli.

Moni kuvaili selfieitä ja maisemia keskellä tätä hiukan huojuvaa siltaa, mutta meillä se jäi kyllä väliin. Toisella meistä on melkoinen korkeanpaikankammo, joten hän vain keskittyi hengittelemään, mutta täytyy myöntää, että itselläkään kävely tuolla sillalla ei ollut täysin rentoa.

Vanha kaupunki on hyvin pieni ja kummallisen autio ja hiljainen. Oliko syynä korona vai mikä, sitä emme tiedä. Mutta olihan tuo viehättävä ja melko ainutlaatuinen. Alunperin 1200-luvulla rakennetussa katedraalissa kannattaa käydä myös sisällä.

Vaikka vanha kaupunki oli hyvin hiljainen, oli se kuitenkin hyvässä kunnossa. Talot olivat värikkäitä ja kujat siistejä ja hyväkuntoisia. Ravintoloita ja baareja oli muutama, mutta muuten oli melko lailla autiota. Voi olla, että osuimme paikalle vain jotenkin väärään aikaan. Toivotaan näin.

Ja sitten ne riippuvat talot. No joo, ne oli siis tällaisia. Nuo parvekkeet ikään kuin roikkuivat rotkon yllä. Ja talot nousivat aivan pystysuoraan kalliosta. Mutta eipä nuo nyt mitään intohimoja herättäneet.

Nyt oli aika jättää hyvästit ylängölle ja suunnata kohti Valenciaa. Siitä sitten seuraavaksi.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 17.8.2022 at 12:38

    Huh, tuo yli 40 astetta on kyllä jo aika sietämätön. Itsellä raja menee kyllä 35 asteessa ja mieluummin saisi olla lähempänä 30 astetta kuin 35 astetta. Maukkaan näköisiä nuo hedelmät ym., pyritään aina reissussa käymään ostoksilla paikallisilla toreilla tai markkinoilla.

    • Reply kenima 17.8.2022 at 14:47

      Kyllä tuo 40 ja yli on yksinkertaisesti liikaa. Itsellänikin kipuraja on tuolla 35 asteen tienoilla.

    Leave a Reply