Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Akhilleen äidin unohdus ja Meteoran luostarit (Kreikka – osa II)

11.10.2021

Akhilles ja äidin unohdus

Acheron-joki (antiikin Styx-virta) sijaitsee täällä Epiruksen maakunnassa, Luoteis-Kreikassa. Joki on kaikkiaan 52 km pitkä, ja sen alkulähde on Zotikon kylän lähellä ja joki laskee Joonianmereen lähellä Pargaa. Joella on ollut aivan erityinen merkitys kreikkalaisille antiikin ajoista lähtien. Antiikin mytologiassa joki tunnettiin Hadeksen jokena, surun ja tuskan jokena. Tätä jokea pitkin kuolleet lähetettiin Manalaan mukanaan kolikko kielen alla portinvartijalle.

Tämä joki on myös juuri se joki, jossa Thetis kastoi poikansa Akhilleuksen. Äitihän oli saanut ennustuksen, joka povasi pojalle väkivaltaista kuolemaa ja suojellakseen poikansa tältä, hän otti poikaansa kiinni kantapäistä ja kastoi pojan virtaan. Vedellä uskottiin olevan suojeleva voima. Kantapäät jäivät kuitenkin suojaamatta, ja Troijan sodassa Akhilles saikin surmansa kantapäähän osuneesta nuolesta. Ja onhan meillä kaikilla muistona tästä unohduksesta varmastikin omat Akilleen kantapäämme.

Nykyisin tätä jokea pitkin pääsee kahlaamaan henkeäsalpaavissa maisemissa. Vesi on läpi vuoden jääkylmää (noin 10 astetta) ja aivan kristallinkirkasta. Joki kulkee korkeiden vuorten välisessä rotkossa. Vettä on välillä nilkkoihin, välillä naisihmisen kaulaan asti. Pohja on epätasainen kivipohja, joten jotta kahlaaminen onnistuu, on mukana oltava jonkinlaiset jalkineet. Kokemus on kuitenkin ehdottomasti kylmän veden arvoinen!

                                                  

Reitti parkkipaikalta kahlattavalle joelle on myös erittäin kaunis.

 

Meteoran luostarit

 

Meteoran luostarialue on Unescon maailmanperintökohde ja Kreikan suosituin turistikohde, joskin ylivoimaisesti suurin osa turisteista on kreikkalaisia. Tämä luostarialue on maan toiseksi suurin Athosvuoren luostarialueen jälkeen. Alueella on seitsemän ortodoksista luostaria, jotka on rakennettu luonnon muovaamien korkeiden kalliopylväiden päälle. Luostareita on ollut alunperin useampia (vajaa 30), mutta aikojen saatossa osa niistä on tuhoutunut. Luostareista suurin on Suuren Metéoron luostari.

Kalliopylväät ovat muodostuneet maan liikkeiden ja eroosion seurauksena noin 60 miljoonaa vuotta sitten. Ne syntyivät, kun maanpinta tällä alueella kohosi ja muodosti vuorten keskelle ylängön. Samanaikaisesti kalliot murtuivat, ja ajan kuluessa näin syntyneet halkeamat suurenivat. Kallion kestävimmistä kohdista jäi jäljelle nämä pylväät.

1300-luvulla alueella elävät munkit tarvitsivat parempaa suojaa kuin mitä heidän siihen asti asuttamansa luolat pystyivät antamaan. Näin alkoi luostarien rakentaminen. Pääsy pylväiden päälle oli todella vaikeaa. Ainoat keinot olivat joko vinssi taikka sitten verkko tai kori. Näin saatiin myös kaikki rakennusmateriaali paikan päälle. Nykyisin autotie vie melko lähelle, ja loppumatka kuljetaan portaita pitkin. Luostareihin pääsee myös tutustumaan sisälle, mutta aukioloajat on hyvä tarkistaa netistä.

 

 

 

                                            

 

Täällä on kuvattu osa James Bondin elokuvasta ”Erittäin salainen”, ja tätä kirjoitettaessa leffoissa pyörivästä Bondin uusimmasta ”No Time To Die”-filmistä osa on kuvattu Italian Materassa, josta voit lukea täältä.La Bella Italia – Basilicata – luolakaupunki Matera

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply