Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Ylläs vai Levi – koronatalven vaikea valinta

12.2.2021

Meiltä jäi viime kesältä yksi viikko kesälomaa käyttämättä, ja sen viettämistä olemme pohdiskelleet alkusyksystä asti. Milloin ja miten? Suunnitelmia on ollut paljon: yltiöpositiivisia ”josko kuitenkin pääsisi ulkomaille” ja pessimistisiä ”ollaan vain kotona” ja kaikkea siltä väliltä. Pikkuhiljaa meille kuitenkin tuli selväksi, että tarvitsemme maisemanvaihdosta tämän korona-ajan etätöiden ja kotoilun jälkeen. Kotiseinät ovat tulleet kuluvan vuoden aikana liiankin tutuiksi. Samalla päätimme elvyttää nyt muutaman vuoden tauolla olleen lasketteluharrastuksen. Eli matka Lappiin ja laskettelemaan!

Korona vaikutti suuresti matkasuunnitelmiin. Emme halunneet lentää, sillä täydet lentokoneet eivät nyt houkutelleet. Emme myöskään halunneet ajoittaa lomaamme vilkkaimpiin loma-aikoihin, joten joulun ja uudenvuoden tienoo ja koululaisten hiihtolomaviikot karsiutuivat pois. Aika pian päätimme, että viikko 5 on meille sopiva ajankohta. Sitten piti enää päättää kohde. Meille oli selvää, että haluamme joko Leville taikka Ylläkselle. Mutta kumpaan?

             

Levi on näistä kohteista ehdottomasti enemmän alppikylämainen. Levin keskusta on kuin pieni kylä, joka tarjoaa huomattavasti enemmän ruokailu-, illanvietto- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Levi on ehdottomasti oikea kohde, jos seurueeseen kuuluu joku, joka ei halua viettää aikaansa laduilla tai rinteissä. Levillä ajan saa kulumaan muutenkin. Levi on myös laskettelijoille ”modernimpi” vaihtoehto parempine hisseineen ja rinteineen. Eli moni seikka puhui Levin puolesta. Ja samalla tavallaan Leviä vastaan, sillä halusimme kuitenkin toimia mahdollisimman ”terveysturvallisesti” (inhoan muuten tuota sanaa!). Ajatus melko täysistä ravintoloista ei nyt vain oikein napannut. Eli suuntana Ylläs.

Levillä kävimme kuitenkin päiväseltään ihastelemassa vanhoja tuttuja paikkoja. Tänne palaamme varmasti, kunhan nyt tämä koronan pirulainen vähän hellittäisi. Levi on kuitenkin ihana! Ja ehdoton valtti on myös tuo Kittilän lentokentän läheisyys. Reilun tunnin lento vastaan 12 tunnin ajomatka! Jos matkan tekee lentäen kannattaa majoituksen sijaintiin kiinnittää vielä enemmän huomiota, sillä majoitusvaihtoehdoista osa sijaitsee melko kaukana niin palveluista kuin rinteistä ja laduistakin. Ilman autoa taksikuluihin kannattaa varata matkakassasta aimo siivu.

.    .

Me suuntasimme matkamme kuitenkin siis Ylläkselle ja autolla. Majoitukseksi valitsimme Ylläsjärven puolella olevan Saaga-hotellin chaletin (eli siis pienen huoneiston). Nimi on kyllä tässä tapauksessa totuutta hienompi. 🙂 Huoneisto oli ok, ja aivan riittävä meidän tarpeisiin. Ylläsjärven puolella on Ylläksen ainoa gondolihissi. Rinnevalikoimassa löytyy sopivia vaihtoehtoja niin aloittelijoille kuin edistyneillekin. Palveluja Ylläsjärven puolella ei ole nimeksikään. Eli täällä oleskelu ilman autoa on kyllä aika haastavaa.

         

Toinen vaihtoehto Ylläksellä on sitten Äkäslompolon puoli. Siellä sentään on ravintoloita ja kahviloita jo jonkin verran ja myöskin muutama kauppa. Äkäslompolo ei kuitenkaan ole samanlainen keskus kuin Levin keskus, eli Ylläkselle matkaajan kannattaa varautua siihen, että palvelut ovat harvassa. Mukavana kuriositeettina oli uusi kahvila Jolie Lounge & Café. Sieltä saa niin suolaista kuin makeaa pikkupurtavaa. Ihana värikäs mannermainen sisustus ja tunnelma.

 

Ylläksellä on panostettu hienosti laskettelun lisäksi murtomaahiihtoon. Latuja löytyy yhteensä yli 300 km verran, ja vajaa 40 km on jopa valaistu. Latukoneet pitävät ladut hyvässä kunnossa, ja latuverkosto on helposti saavutettavissa todella monesta kohdasta. Ladut sopivat niin perinteisen harrastajille kuin luistelijoillekin. Jollei omaa omia suksia, on suksivuokraamoja useita ja niistä saat asiantuntevan palvelun avulla juuri itsellesi sopivat välineet.

Jollei hiihto eikä laskettelu maita, niin vaihtoehtona on myös talvivaellus taikka nyt kovin muodikas talvipyöräily, joihin niihinkin on omat merkityt reittinsä.

             

Jos kuulut karavaanareiden lukuisaan joukkoon, niin Ylläsjärven puolella on oikein mukavan näköinen alue hyvin keskeisellä paikalla. Me olemme joskus kauan, kauan sitten kierrelleet niin Suomea kuin Eurooppaakin asuntovaunu auton perässä, ja tällä alueella käyskennellessä tuli oikein nostalginen fiilis.

Koronavirustilanne oli otettu huomioon kaikkialla erittäin hyvin. Käsidesiä oli varmasti tarjolla kaikkialla, ja ihmiset pitivät maskeja tunnollisesti. Turvaväleistä huolehdettiin, ja kaikessa toiminnassa pyrittiin minimoimaan riskit. Gondoliin mentiin vain omassa seurueessa, mikä luonnollisesti tarkoitti jonon muodostumista, mutta luulenpa, että kaikki jonottivat mielellään, jotta kaikki tunsivat olonsa turvalliseksi. Hyvä Ylläs ja sen yrittäjät!

Me vietimme päivämme tiiviisti rinteessä nauttien satumaisista Lapin maisemista ja hienosta ulkoilusäästä. Rinteet olivat upeassa kunnossa ja maisemat olivat kuin suoraan satukirjasta. Vai mitä sanotte?

         

       

                  

Viimeisenä päivänä ennen lähtöämme takaisin etelään kävimme tutustumassa Lapland Hotel Snow Villagessa. Paikka sijaitsee Ylläksen ja Levin välissä, hieman lähempänä Yllästä kuin Leviä. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Minua ei saisi millään hinnalla yöpymään noissa lumikylän lumisviiteissä, mutta ne jotka uskaltautuvat, ovat varmasti tyytyväisiä. Koko lumikylä oli taidokkaasti toteutettu ravintoloineen ja baareineen, ja voin hyvin kuvitella, kuinka tämä on monelle ulkomaiselle turistille kerran elämässä -kokemus. Suurin osa sviiteistä oli tarkoitettu kahdelle hengelle, mutta joukossa oli isommallekin porukalle sopivia vaihtoehtoja. Ei muuta kuin lämmintä päälle ja nukkumaan!

Lappi näytti meille parastaan, ja sai aikaan sen, että Lappi on varmasti tulevaisuudessakin yksi vaihtoehto talvilomailuun. Ensi kerralla toivottavasti korona on muisto vain, ja voimme nauttia myös rinteiden ulkopuolisesta elämästä enemmän.

Kesäloman 2020 viimeinen viikko oli siis tällainen. Mitähän sitä keksisi talvilomalle? Ideoita?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply