Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Satukaupunki Alberobello

30.7.2020

Alberobello (suomeksi kaunis puu) on pieni reilun 10.000 asukkaan kaupunki Apulian (italiaksi Puglia) maakunnassa aivan Etelä-Italiassa. Unescon kulttuuriperintölistalle tämä pikkukaupunki pääsi vuonna 1996. Miksi? No, näiden takia.

Nämä ovat trulleja. Trullo (monikossa trulli) on kalkkikivestä tehty pyöreä rakennus, jonka katto on tuollainen suippomainen. Se on rakennettu täysin ilman laastia latomalla kalkkikiviä päällekkäin samaan tapaan kuin vaikka kivimuureja rakennettaessa. Tällainen rakennustapa on tunnettu tällä alueella satojen, jopa tuhansien vuosien ajan, ja sitä käytetään täällä edelleen. Yksittäisiä trulleja voi nähdä siellä täällä ympäri Apulian maakuntaa, mutta Alberobellossa kokemus on ainutlaatuinen. Täällä trulleja on jopa yli 1500 kpl.

Alberobello sijaitsee reilun 500 km päässä Roomasta ja noin 60 km päässä Apulian pääkaupungista Barista. Tänne ei siis eksy vahingossa, mutta hyvin tuntuvat turistit paikan löytävän. Me ajoimme tänne Calabriasta takaisin pohjoiseen suunnatessamme. Maisemat Italian poikki ajettaessa täällä aivan etelässä ovat vähän tylsät. Onneksi lampaat pitivät meille seuraa useammassakin kohtaa.

.

.

Alberobello on tehnyt trulleista matkailuvaltin. Osa trulleista on muutettu majoituspaikoiksi ja osa ravintoloiksi. Suuri osa on myös mm. matkamuistoja myyviä kauppoja, mutta joukossa on kuitenkin edelleen paikallisten koteja. Yhdistämällä useampi trulli yhteen saadaan isommallekin perheelle sopiva koti. Näitä paikallisten koteja näet enemmän historiallista keskustaa vastapäätä olevalla kukkulalla, kun taas historiallinen keskus on enemmän ”turistirysä”. Hotellihuoneiksi muutetussa trullossa yö on melko hintava, mutta kokemus varmasti ainutlaatuinen. Me olimme liian hitaita varaamaan tämän tyyppistä majoitusta, joten yövyimme aivan tavallisessa hotellissa uuden kaupunginosan puolella. Hotellilta oli kuitenkin sopivan lyhyt kävelymatka vanhaan kaupunkiin.

Tunnelma vanhassa kaupungissa on kuin suoraan satukirjasta. Meitä ei häirinnyt se, että turismille oli annettu ehkä jopa enemmän kuin vain pikkusormi. Paikka on kuitenkin aivan ainutlaatuinen. Turisteja on päiväaikaan paljon, mutta illalla tunnelma on hiljaisempi, aidompi ja vielä paljon maagisempi. Kannattaa siis olla yksi yö täällä, vaikka parissa tunnissa ehtiikin koluta vanhan kaupungin kadut kertaalleen.

.     

Trullien katoilla näkee usein valkoisella tuhkalla tehtyjä uskonnollisia tai mytologisia merkkejä. Näiden merkkien avulla suojellaan trulleja huonolta onnelta ja pahoilta hengiltä. Jokaisella merkillä on oma erityinen merkityksensä.

Kerrotaan, että trullin pystyy purkamaan erittäin nopeasti vain yhtä kiveä siirtämällä ja että tämä olisi yksi syy, miksi juuri tuollaisia rakennuksia olisi alettu rakentamaan aikoinaan. Näin nimittäin pystyttiin välttämään verojen maksu verotarkastajan sattuessa paikalle. Kun jäljellä on vain kivikasa, niin ei verojakaan tarvitse maksaa. Ja verotarkastajan poistuttua paikalta, rakennettiin trullo uudestaan. Aikamoinen vaivannäkö kuitenkin vain verojen välttämiseksi.

Jos suuntaat tänne Alberobelloon, niin lähellä on paljon muutakin nähtävää. Koko Apulia on täynnä näkemisen arvoisia paikkoja. Joistain niistä voit lukea vaikka näistä blogipostauksistamme.

La Bella Italia – Apulia, La Puglia – saapasmaan koron kannassa

La Bella Italia – vuorossa Apulia – Brindisi, valkoiset kylät ja Lecce

La Bella Italia – vuorossa La Puglia,Apulia – Bari ja Polignano a Mare

La Bella Italia – vuorossa La Puglia, Apulia – Bisceglie ja Barletta

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply