Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Autolla Sisiliaan

29.7.2020

Yllätys! Lensimme taas kerran Roomaan ja vuokrasimme auton. Kun jossain aikaisemmassa blogipostauksessa kerroin, että tunnemme hyvin Fiumincinon lentokentän autonvuokrauksen kuviot, niin en yhtään liioitellut. Eli auto alle ja nokka tällä kertaa kohti etelää ja Sisiliaa. Matkaa Roomasta Etelä-Italian satamakaupunki Reggio di Calabriaan kertyy noin 700 km, ja siitä on parinkymmenen minuutin lauttayhteys Sisiliaan. Tämä matka olisi siis tehtävissä yhdessä päivässä, mutta me menimme jollemme nyt tuhannen pysähdyksen taktiikalla, niin ainakin muutaman pysähdyksen taktiikalla.

Ensimmäiseksi pysähdyimme Napolissa, jossa tutustuimme Vesuviukseen ja hyvin pintapuolisesti Napoliin. Vesuvius on vaikuttava kaikilla tavoin. Se hallitsee siluettia ja on läsnä napolilaisten elämässä joka päivä. Jos kävisi niin, että uinuva Vesuvius päättäisi purkautua kaikella voimallaan, olisi kaupungin kohtalo lievästi sanottuna kaamea. Me kaikkihan olemme lukeneet historian kirjoista vuonna 79 tapahtuneesta purkauksesta, joka hautasi alleen niin Pompeijin kuin Herculaneumin kaupungit. Vesuvius on purkautunut vuosien saatossa melko säännöllisesti, joskin nyt on ollut vuoren pisin uinuva kausi, sillä viimeinen purkaus on tapahtunut vuonna 1944.

1281 korkealle Vesuviukselle järjestetään Napolista retkiä, mutta me menimme tietenkin omalla autolla. Autot pitää jättää melko kauas alas parkkipaikalle, josta on järjestetty taksimatka edestakaisin. Tämä taksi maksaa 2 euroa. Toinen meistä päätti, että emme tätä kyytiä tarvitse, vaan voimme hyvin kävellä. Ja näin teimme. Tukahduttava kuumuus ja kosteus ja matka vuoren rinnettä pitkin ylös, ylös, ylös… ehkä huonoin valinta 2 euron säästämiseen ikinä! Tämän ensimmäisen kapuamisen jälkeen oli aika ostaa pääsyliput ja jatkaa kipuamista kohti huippua. Huipulla näet 300 metriä syvän ja 500 metriä leveän kraaterin. Vaikuttavaa! Ehkä liikaa ei kannata antaa mielen vaellella ajatukseen, mitä tapahtuisi, jos…

Huipulta on hieno näkymä Napolinlahdelle, mutta hyvin usein näkymä on usvainen kuten meillä, sillä Vesuvius kerää lähes aina ympärilleen pilviä.

Vuoren rinteet ovat täynnä tätä keltaista kukkaa, piiskahernettä. Tämä keltainen kukkameri mustaa laavakiveä vasten on todella kaunis näky.

Napolista jatkoimme Amalfin rannikolle. Amalfista olen jo kirjoittanut toisessa blogipostauksessa  La Bella Italia – Amalfin rannikko, sempre bellissima . Pohjoispään Sorrento antaa jo esimakua tulevasta, ja eteläpään Salerno on mukava kaupunki, johon tämä ikoninen rannikkopätkä päättyy. Siihen väliin osuvat niin Positano, Amalfi kuin Ravellokin. Ja monta, monta muuta kuvauksellista paikkaa. Maisemat ovat huikeat, ja jokaisella paikalla on oma luonteensa. Varaa tarpeeksi aikaa ja tutustu pätkään rauhassa. Yövy hienoissa hotelleissa aivan Välimeren rantakallioilla. Syö hyvin. Ihastele värejä, tuoksuja ja maisemia. Hyväksy turistipaljous. Ja nauti.

.   

.   . 

Salernosta jatkoimme moottoritietä kohti etelää ja Reggio di Calabriaa. Moottoritiethän ovat maksullisia Italiassa, mutta ihme kyllä Etelä-Italiassa näin ei aina ole. Esimerkiksi tämä moottoritie Roomasta Calabriaan on melkein koko pituudeltaan maksuton. Moottoriteillä Italiassa ajetaan kovaa. Nopeusrajoitus on 130 km/h, mutta suuri osa autoilijoista ajaa paljon kovempaa. Teillä on automaattitutkia, ja mahdolliset nopeussakot tulevat varmasti perässä Suomeen, joten ehkäpä sitä kaasujalkaa kannattaa kuitenkin vähän säädellä.

Reggio di Calabriassa oikean sataman löytäminen oli haasteellista, mutta kysymällä löytyy.

.   

Sisilian puolella lautta saapuu lyhyen merimatkan jälkeen Messinaan. Sisilia on Välimeren suurin saari, joten Sisiliassa riittää tutkittavaa. Meidän piti itse asiassa juuri tänä koronakesänä mennä koko lomaksi sinne, mutta eipä menty. Sisilia poikkeaa suuresti muusta Italiasta, varsinkin Pohjois-Italiasta. Sisilia on melkein kuin oma pieni maansa. Ruoka, kulttuuri, historia ja jopa puhuttu kieli poikkeaa valta-Italiasta. Sisilialaiset ovat hyvin ylpeitä saarestaan ja kotipaikastaan, eikä syyttä. Jos suunnittelet matkaa tänne, niin vältä elokuuta. Silloin saari on niin täynnä lomalaisia, että aika kuluu jonottaessa ja omaa vuoroa odottaessa. Mutta Sisiliaan voi hyvin matkustaa jo aikaisin keväällä ja vielä myöhään syksyllä, ja ilma on silloinkin meille täysin kesäinen. Koko saarta ei tutkita hetkessä, joten jos olet matkalla vaikka vain viikon, niin valitse kohteet, jotka sillä kertaa haluat nähdä. Älä ahnehdi liikaa, sillä saari on vuoristoinen, ja siirtymisiin paikasta toiseen täytyy varata aikaa. Sisiliassa riittää nähtävää ja koettavaa moneksi lomaksi.

Me olimme valinneet tällä kertaa kohteiksemme Taorminan ja Etnan. Taormina on yksi Sisilian vanhimmista ja tunnetuimmista turistikohteista. Taormina on kaunistakin kauniimpi noin 10.000 asukkaan pikkukylä, josta on mahtavat näkymät Etnalle. Turismia ei Taorminassa pääse pakoon. Turisteja on paljon, mikä näkyy myös hintatasossa. Mutta turistipaljoudesta huolimatta paikka on säilyttänyt viehättävyytensä ja aitoutensa. Vanha kaupunki vie sinut keskelle italialaista tunnelmaa. Jatkuva puheensorina, monet tuoksut, kauniit talot ja kukkaistutukset, vespat ja aurinko – mitä muuta sitä lomaltaan kaipaa? Vanhan kaupungin läpi kulkeva Corso Umberto on kylän keskus. Iltaisin myös paikalliset tulevat tänne viettämään aikaa ja tapaamaan tuttaviaan.

     

Ylhäältä kylästä on mahtavat näkymät Välimerelle. Ja köysiradalla pääset muutamassa minuutissa alas rannalle viettämään rantapäivää, jos hotellin uima-allasalue alkaa kyllästyttämään.

Taorminassa kannattaa käydä myös vanhassa antiikin ajoilta peräisin olevassa amfiteatterissa. Todennäköisesti teatteri on kreikkalaista alkuperää, jota roomalaiset ovat sitten vain aikanaan laajentaneet ja parantaneet. Jos olet onnekas, on siellä lomasi aikana jokin konsertti, johon voit mennä fiilistelemään. Me emme olleet niin onnekkaita.

Taormina on helppo lomakohde. Kaikkialla on siistiä, ja ihmiset puhuvat englantia. Jos etsit lomakohdetta, jossa voit rentoutua täydellisesti todella kauniissa ympäristössä auringonpaisteessa, niin Taormina on juuri sitä. Tunnelma on sekoitus kansainvälisyyttä ja italialaisuutta. Täältä myös järjestetään retkiä mm. lähiympäristön pikkukyliin ja Etnalle, jollet jaksa ihan koko viikkoa olla paikoillasi.

Mekin suuntasimme Etnalle. Etna on vaikuttava näky iltamyöhään, kun voit ihailla oranssia laavavanaa, joka valuu pitkin vuoren rinnettä. Etna on aktiivinen tulivuori eli siellä ei pääse ylös kraatterin viereen samalla tavalla kuin Vesuviuksella. Etnan sanotaan itse asiassa olevan tällä hetkellä maailman aktiivisin tulivuori, ja sen lisäksi Sisilia on hyvin maanjäristysherkkää aluetta. Niinpä sisilialaiset ovat tottuneet elämään luonnon armoilla. He ovat hyvin taikauskoisia, ja heillä on monenlaisia uskomuksia siitä, kuinka Etna pidetään tyytyväisenä ja elämä turvallisena.

Etna on suuri. Se on noin 3326 m korkea (korkeus vaihtelee purkauksien jäljiltä) ja se kattaa jopa 1190 km2 alan. Se on Etelä-Italian korkein vuori ja korkein aktiivinen tulivuori koko Euroopassa. Näin kesällä on vaikea kuvitella, että talvisin sisilialaiset harrastavat laskettelua Etnan rinteillä, mutta kaipa se on uskottava, kun tänne on rakennettu näin komea hiihtohissikin.

Ylhäälle tullessa tunnelma olikin hetken kuin Alpeilla.

Etnan rinteet ovat mustaa laavakiveä, ja vuoren suuruuden ymmärtää oikeastaan vasta ylhäällä. Mustaa laavakiveä on silmänkantamattomiin. Rikin haju on melko voimakas, joten tulivuoren aktiivisuus ei pääse unohtumaan. Ylhäällä voi osallistua järjestetyille vaellusreiteille, mutta yksin sinne ei pidä lähteä seikkailemaan. Oppaat tietävät juuri sen päivän tilanteen purkauksien suhteen, joten he osaavat ohjata turvallisille reiteille. Täällä uhkarohkeus ei kannata. Ota muuten jalkaasi sellaiset kengät, joilla on mukava kävellä ja jotka olet valmis likaamaan. Tuo musta laava/tuhkaseos nimittäin sotkee kengät.

Alempana rinteillä kasvaa samaa keltaista piiskahernettä kuin Vesuviuksen rinteillä. Rinteillä on myös isoja viinitiloja, sillä tämä tuliperäinen maa antaa viinille aivan oman vivahteensa. Kannattaa ainakin maistaa!

Tänne palaamme varmasti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply