Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Arabiemiraatit – osa II – Abu Dhabi

25.5.2020

Abu Dhabi

Matkaa Dubaista Abu Dhabiin on reilut 100 km. Koko matkan on hieno moottoritie, joten ajaminen paikkojen välillä sujuu jouhevasti. Autonvuokrausliikkeessä kovasti varoittelivat, että nopeusrajoituksia tulee noudattaa tarkasti, sillä ylinopeussakot ovat isot, ja poliiseja ja tutkia on paljon. Automatkalla voi aikansa kuluksi bongailla luksusautoja. Niitä nimittäin riittää! Bensan hinta on todella alhainen, olemmehan öljymaassa. Autoilu täällä oli kuskimme mielestä helppoa (tosin hän sanoo niin jokaisessa kohteessa, paitsi aivan eteläinen Italia). Paikalliset noudattavat säntillisesti liikennesääntöjä, ja ovat kohteliaita kuskeja. Vähän niin kuin me täällä Härmässä. Ainoa silmiinpistävä asia on, että liikennevaloista lähdetään kuin tykin suusta. Jos jäät sekunniksikin paikoillesi vihreän valon sytyttyä, niin torvensoitto alkaa. Eli kaasujalka valmiiksi!

Abu Dhabi poikkeaa aika paljonkin Dubaista. Dubaissa pärjää hyvin jalkaisin ja julkisilla, mutta Abu Dhabissa auto on omiaan. Jollei halua ajaa, niin takseja tulee varmasti käytettyä melko paljon. Abu Dhabi on aito paikallinen iso kaupunki, jossa ihmiset asuvat ja käyvät töissä, ja kaupunkia ei ole suunniteltu turisteja ajatellen. Abu Dhabissa on myös enemmän kerroksia ja historiaa. Asuimme aivan Abu Dhabin keskustassa, ja hotelliltamme oli suora yhteys yhteen Abu Dhabin suurimmista ostoskeskuksista. Ostoskaupunkina Abu Dhabi on Dubaita hieman edullisempi (vinkiksi vain).

Arabiemiraattien historia on värikäs. Emiraatteihinhan kuuluu 7 emiirikuntaa, josta Abu Dhabi on yksi ja Dubai toinen. Abu Dhabi on pääkaupunki. Historiansa aikana ovat kuuluneet Persian, Portugalin ja Osmanien vaikutuspiiriin. 1800-luvun lopulta lähtien olivat Brittiläisen imperiumin alaisena, mutta öljy ja maakaasu muuttivat kaiken, ja vuonna 1971 perustettiin itsenäinen valtio, Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Häivähdyksen vanhemmasta beduiinikulttuurin ajasta saa vierailemalla Heritage Village -ulkoilmamuseossa. Siellä näkee vilauksen siitä, millaista elämä on ollut ennen öljyn löytymistä.

Abu Dhabin ehdottomasti uskomattomin nähtävyys on valkoinen marmorinen Sheikki Zayedin moskeija, joka onkin yksi maailman tunnetuimmista moskeijoista. Moskeijaa onkin kutsuttu maailman kauneimmaksi, ja ainakaan me emme ole nähneet tätä voittanutta. Moskeijan rakennutti sheikki Zayed, ja hänen hautansa onkin moskeijan alueella. Moskeijassa on 83 marmorista kupolia, yli tuhat pylvästä ja neljä minareettia, jotka nousevat kukin yli 100 metriin.  Moskeijaan pääsee ilmaiseksi, mutta naisvieraiden on varauduttava siihen, että omien vaatteiden päälle on puettava talosta lainaksi saatava kaapu. Miehet saavat mennä omissa vaatteissaan. Jos haluaa mennä sisään moskeijaan, täytyy osallistua opastetulle kierrokselle, joka kestää reilun tunnin. Tämä kannattaa tehdä ehdottomasti!

Kaunista, eikö? Ja sisäpuoli ei jää yhtään ulkopuolen varjoon. Moskeijassa on hienoimmista Swarovski-kristalleista tehtyjä valtavia kristallikruunuja, maailman suurin persialainen matto ja kultaa enemmän kuin tarpeeksi. Opastetun kierroksen aikana ainakin me opimme paljon islaminuskosta sellaista, jota emme ennen tienneet. Opas oli asiantunteva ja hyvin muslimien elämää ja islaminuskoa avaava. Poistuessamme moskeijasta ymmärsimme monia asioita paremmin. Ja se onkin matkailun paras puoli, oppia ymmärtämään muita.

Vielä muutama kuva moskeijasta iltavalaistuksessa.

Abu Dhabissakin on moderneja pilvenpiirtäjiä kuten Dubaissa, mutta niitä on huomattavasti vähemmän. Mutta täälläkin näyttää siltä, että arkkitehdeillä on ollut täysin vapaat kädet, ja he ovat todella saaneet päästää luovuutensa valloilleen.

Täällä on myös yksi maailman kuuluisimpia hotelleja, nimittän Emirates Palace. Sanotaan, että hotelli ei halua tähtiluokitusta, koska se yksinkertaisesti on niiden yläpuolella. Toiset taas sanovat, että se on 7 tähden hotellit. No niin tai näin, on sielläkin sisustuksessa marmori ja kulta pääosassa. Hotelliin pääsee kuka tahansa tutustumaan päiväseltään, mutta shortseissa ei ole asiaa sisälle eli miehille pitkät housut jalkaan ja naisilla täytyy tietenkin olla maan uskontoa ja kulttuuria kunnioittavat vaatteet eli ei pieniä toppeja ja minihameita. Hotelliin kuljetaan todella kauniin puutarhan läpi. Ja sisätilat ovat kyllä melkoisen uskomattomat.

Hotellin ranta-alueelle pääsevät vain hotellin asukkaat, mutta ikkunasta voi sitäkin ihailla. Hiekka rannalle on tuotu muualta, sillä maan oman aavikon hiekka ei ole kuulemma tarpeeksi valkoista. Ehkäpä tämä kertookin kaiken, millä pieteetillä hotellissa on asiat mietitty. Eli taas, jos lompakko venyy, niin ei muuta kuin hotelliöitä varailemaan. Me katsoimme hiekkarantaa ikkunan läpi. 😉

Ajelimme Abu Dhabista aavikolle tarkoituksenamme nähdä vähän jotain muutakin kuin nämä isot kaupungit. Aavikoille järjestetään vaikka minkälaisia valmiita retkiä, mutta valitettavasti meillä ne retket jäivät nyt väliin. Tie aavikolle oli hyväkuntoinen, joten mikäs siinä oli ajellessa. Maisemat ovat tietenkin hieman yksitoikkoiset, sillä aavikkoa on silmänkantamattomiin.

Sattumalta keskellä aavikkoa törmäsimme kummalliseen automuseoon. Eräs sheikki oli innostunut autoista, ja lopulta niitä oli niin paljon, että pitihän ne jonnekin laittaa. Ja niitä autojahan siis oli!

Lähellä Abu Dhabin lentokenttää noin puolen tunnin ajomatkan päässä keskustasta sijaitsee Yas Island -tekosaari. Saarella on hotelleja, ravintoloita, kauppakeskuksia, teemapuistoja ja hienoja rantoja. Ja tällä saarella on myös Abu Dhabin kuuluisa Formula 1-rata. Yas Island on varmasti hyvä valinta, jos matkustaa lasten kanssa. Saarella riittää viikoksi yllin kyllin tekemistä koko perheelle.

Saarella on myös Ferrari World, joka on maailman suurin sisätiloissa sijaitseva huvipuisto. Ensin ajatus sisällä sijaitsevasta huvipuistosta tuntui hassulta, mutta se on varmasti hyvä ratkaisu maassa, jossa lämpötilat nousevat kesäaikaan huimiksi. Täällä on myös maailman nopein vuoristorata, lähtönopeus on kuulemma sama kuin F1-autojen lähtökiihdytyksessä. Ja siltä se tosiaan tuntui!

Abu Dhabissa pätevät samat säännöt kuin Dubaissakin eli maassa maan tavalla maan uskontoa ja kulttuuria kunnioittaen.

Abu Dhabi summa summarum

  • Abu Dhabi on mielestämme Dubaita ”aidompi”
  • ei hyvä kävelykaupunki
  • erittäin siistiä ja turvallista
  • ihmiset ystävällisiä
  • Yas-saari sopiva kohde lapsiperheille
  • hyvä matkakohde, kokeile rohkeasti

Arabiemiraateissa on varmasti paljon muutakin nähtävää ja koettavaa, mutta tämän me tällä kertaa näimme ja koimme.

Ja tämä portti aukeaa kohta seuraavaan (tai tässä tapauksessa edelliseen) matkakohteeseen eli Malesiaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply