Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Viisi vinkkiä Tel Aviviin – koe nämä lomallasi

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Tel Aviv on Israelin trendikkäin kaupunki, joka lumoaa matkailijan monipuolisuudellaan. Lue vinkit onnistuneeseen lomaan!
Teksti: Anu Vaheristo
Päivitetty: 08.02.2019
facebook   whatsapp

Suurkaupungin sykettä ja rantalomailua

Tel Aviv on Israelin trendikkäin kohde, joka tarjoilee matkailijalle monipuolisesti kaikkea. Tel Avivissa voi nauttia suurkaupungin sykkeestä, mainioista ostosmahdollisuuksista, tutustua historiaan ja rentoutua Välimeren syleilyssä.

Lue vinkit onnistuneeseen lomaan kaupungissa, joka ei koskaan pysähdy!

1. Aloita menneisyydestä: koe historiallinen Jaffa

Jaffan vanha kaupunki on yksi Tel Avivin viehättävimpiä ja suosituimpia vierailukohteita. Kaupungin historia ulottuu noin 4 000 vuoden taakse, ja Jaffa onkin yksi maailman vanhimpia satamakaupunkeja.

Nykyisin historiallisen kaupungin alueella on lukuisia taidegallerioita, teattereita, matkamuistomyymälöitä sekä ravintoloita ja kahviloita. Vierailun arvoinen on esimerkiksi taiteilija Ilana Goorin museo, joka on myös taiteilijan koti. Hyvällä onnella Goor on itse paikalla kertomassa töistään. Alueella on myös lukuisia kirkkoja ja muita merkittäviä rakennuksia, joissa kannattaa vierailla.

Elina VenttolaTel Aviv-Jaffa
Paras näkymä Tel Avivin kaupunkiin avautuu Jaffassa sijaitsevalta kukkulalta.

Ostoksia Jaffassa pääsee tekemään kirpputorilla ja basaarissa, joissa tinkiminen kuuluu kaupankäyntiin. Lisäksi koruja ja taidetta voi ostaa ihanista pienistä design-putiikeista, jotka sijaitsevat astrologisten merkkien mukaan nimetyillä kapeilla kaduilla sekä sataman ostosalueella. Parhaimmillaan Jaffa on iltaisin, jolloin Tel Avivin parhaimpiin kuuluvissa kalaravintoissa tarjoillaan illallista.

Alueen nähtävyyksiin voi tutustua itsenäisesti, mutta niihin voi tutustua myös opastetuilla kierroksilla.

2. Trendikäs Neve Tzedek

Neve Tzedek on ensimmäinen juutalaisten asuinalue Vanhan Jaffan ulkopuolella. Alue rakennettiin vuonna 1887 kun Jaffa alkoi käydä ahtaaksi. Varsinainen Tel Avivin kaupunki perustettiin vasta 20 vuotta myöhemmin.

Neve Tzedek muotoutui nopeasti taiteilijoiden ja kirjailijoiden asuinalueeksi. Alueella on asunut 1900-luvun alussa esimerkiksi Nobel-palkittu kirjailija Shmuel Yosef Agnon sekä kuuluisa taiteilija Nachum Gutman, jonka koti toimii museona.

Tel Avivin kehittyessä ympärillä Neve Tzedekin alueesta tuli 1960-luvulla slummi, jota uhkasi purkaminen. Alueen omaleimaiset matalat, värikkäät talot ja pienet kapeat kujat kuitenkin suojeltiin, ja niiden restaurointi alkoi 1980-luvulla.

Elina VenttolaTel Aviv, Israel
Neve Tzedekissä kulkevaa Shabazi-katua reunustavat värikkäät rakennukset ja pienet putiikit.

Tänä päivänä Neve Tzedekin alue on yksi Tel Avivin trendikkäimmistä alueista. Pienet kujat ovat täynnä uniikkeja putiikkeja, joista voi ostaa koruja, taidetta, vaatteita ja nuorien suunnittelijoiden luomuksia. Kahvilat ja ravintolat tarjoilevat paikallisia ja kansainvälisiä herkkuja viehättävillä sisäpihoilla.

Shabazi on alueen pääkatu, mutta siltä kannattaa poiketa tekemään löytöjä poikkikaduille. Aluetta on miellyttävintä tutkia omatoimisesti, mutta myös opastetut kävelykierrokset kulkevat Neve Tzedekin läpi.

3. Tel Avivin rantabulevardi ja Välimeren aallot

Tel Aviv sijaitsee Välimeren rannalla. Kaupungin länsipuolella kulkee noin 15 kilometriä pitkä ranta sekä Beach Promenade -rantabulevardi, jonka varrella viihtyvät niin paikalliset kuin matkailijatkin.

Suurin osa rantaviivasta on pyhitetty uimiselle, auringonpalvomiselle ja vesiurheilulajeille. Ranta näyttää yhtenäiseltä, mutta siitä huolimatta se jakautuu omaleimaisiin alueisiin, joista voi valita itselle mieluisimman.

Hilton-hotellin mukaan nimetty Hilton Beach on suosittu surffareiden keskuudessa. Se tunnetaankin kaupungin hauskimpana rantana, jossa tutustuu helposti uusiin ihmisiin. Gordon-Fisherman Beach vetää puoleensa trenditietoisia nuoria, jotka tulevat alueelle hengailemaan ja pelaamaan rantalentopalloa. Jerusalemin ja Geulan rannat ovat perheiden suosiossa. Banana Beachilta löytyvät rennoimmat ravintolat ja iltaisin parhaimmat rantabileet.

ShutterstockTel Aviv, Israel
Tel Avivissa on pitkä rantaviiva, joka jolta voi löytää omaleimaisia rantoja moneen makuun.

Rannoilla on päivisin rantavahteja sekä mahdollisuus vuokrata aurinkotuoli ja varjo. Kahviloista ja ravintoloista voi ostaa syötävää ja juotavaa sekä hakeutua hetkeksi ilmastoituun tilaan.

Erikoisuutena Tel Avivin rantabulevardilla ovat erityiset rantakirjastot eli vaunut, joista voi lainata luettavaa. Vaunuihin voi myös jättää itselle tarpeettomia kirjoja. Kirjoja on useilla kielillä eikä palvelu vaadi rekisteröitymistä tai maksa mitään. Kirjoja voi löytää myös englanniksi.

4. Tunnettu Rothschild Boulevard

Rothschild Boulevard on yksi Tel Avivin tärkeimmistä kaduista. Se tunnettiin alun perin nimellä Rehov HaAm, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ihmisten katua.

Rothschild Boulevard kulkee keskellä Valkoiseksi kaupungiksi kutsuttua aluetta, joka on saanut nimensä 1930–1950–luvuilla rakennetuista Bauhaus-tyylisistä taloista. Arkkitehtonisesti ainutlaatuinen kohde on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2003.

Katu on tänä päivänä Tel Avivin kaupallinen ja kulttuurinen keskus, jonka varrella ovat talouselämän tärkeimmät paikat, teatterit ja konserttitalot sekä arvostetuimmat ravintolat. Keskellä kulkee puisto, jossa voi istahtaa penkille katselemaan ihmisvilinää tai nauttia espresson katukahvilassa.

Elina VenttolaTel Aviv, Israel
Rotschild Avenue on Tel Avivin valtimo, jonka varrella sijaitsevat monet kaupungin nähtävyydet. Puiden varjostamalla bulevardilla kelpaa kävellä myös kesähelteillä.

Kävele bulevardi päästä päähän tai poikkea sivukadulle ihailemaan arkkitehtuuria. Kesäaikaan bulevardilla voi katsella myös katutaidetta ja musiikkiesityksiä.

5. Tel Avivin yöelämä

Tel Aviv on kuuluisa yöelämästään. Kaupunki onkin listattu useasti yhdeksi maailman parhaista paikoista juhlia.

Isojen megaklubien ystäville löytyy vaihtoehtoja siinä missä pienempien ja intiimimpien paikkojen suosijoillekin. Valittavana on hämyisiä jazzklubeja ja pianobaareja sekä areenoita, joilla soittavat kansainvälisesti tunnetut DJ:t. Hipstereille on omat paikkansa, undergroundbileitä ja rantabaareja unohtamatta. Lisäksi jokaisesta kaupunginosasta löytyvät omat lähikuppilansa.

Tel Avivin yöelämä alkaa heräillä noin kymmenen aikaan illalla. Ennen sitä vain harvassa paikassa tapahtuu mitään. Baarit alkavat täyttyä puolen yön aikaan ja juhlat pääsevät kunnolla vauhtiin kahden aikaan yöllä. Baareissa bailataan aamunkoittoon, joskus vielä auringon jo noustua.

Elina VenttolaTel Aviv, Israel
Tel Avivsta löytyy muun muassa teder FM -baari, jolla on oma radiokanava.

Parhaita paikkoja juhlimiseen löytyy keskikaupungilta sekä uuden sataman alueelta. Yöelämän keskus löytyy Rothschild Boulevardin eteläpäästä ja sitä ympäröiviltä kaduilta kuten Lilenblumilta sekä Nachalat Binyamilta. Allenby-kadulta löytyvät valtavirran suosimat klubit ja baarit sekä joitain kaupungin kuumimmista menomestoista.

Undergroundia ja hipsterimestoja kaipaavan kannattaa suunnata Florentinen tai Neve Tzedekin kaupunginosiin. Sataman alue on etenkin matkailijoiden suosiossa.

Tel Avivin yöelämän kuumimmat paikat muuttuvat nopeasti. Uusia ravintoloita, baareja ja klubeja avataan jatkuvasti ja vanhoja sulkeutuu. Paras tapa löytää kaupungin kuumimmat menomestat on kysellä vinkkejä paikallisilta tai osallistua paikallisen oppaan baarikierrokselle.

Lähde: Tourist Israel
Teksti: Anu Vaheristo ja Elina Venttola
Kuvat: Elina Venttola, Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.