Kuva: Shutterstock
Zagreb, Kroatia

Koe erilainen Kroatia – viisi syytä matkustaa Zagrebiin

”Ei Zagrebissa ole edes merenrantaa!” Tässä viisi syytä, miksi Kroatian pääkaupunki on siitä huolimatta vierailun arvoinen kohde.

1. Kätevä kaupunkilomakohde

Lähes miljoonan asukkaan Zagrebissa asuu noin neljäsosa koko Kroatian väkimäärästä. Siitä huolimatta maan pääkaupunki on maltillisen kokoinen, helppo hahmottaa ja soveltuu hyvin esimerkiksi viikonlopun mittaiselle kaupunkilomalle.

Zagreb jakautuu kolmeen osaan: Gorenji gradin yläkaupunkiin, Donji gradin alakaupunkiin ja toisen maailmansodan jälkeen rakennettuun Novi Zagrebiin.

Kaupunginosista ensimmäinen on se, johon matkailija todennäköisesti päätyy kerta toisensa jälkeen: yläkaupungissa sijaitsevat näyttävät presidentinlinna, Pyhän Markuksen kirkko, Kroatian parlamentti sekä suuri osa museoista ja gallerioista.

Kuva: ShutterstockZagreb, Kroatia
Pyhän Markuksen kirkko sijaitsee vilkkaalla aukiolla ja se on loistava kuvauspaikka kauniiden kattokuviointiensa ansiosta.

Alakaupungissa vierailijaa palvelevat kaupat, ravintolat, kahvilat ja teatterit, kun taas uudessa Zagrebissa kohoavat muita kaupunginosia nykyaikaisemmat ja korkeammat rakennukset.

2. Näyttävä arkkitehtuuri

Myöhäisgoottilainen Zagrebin tuomiokirkko tunnettiin pitkään Kroatian korkeimpana rakennuksena. 108 metriä korkea kirkko on näyttävä ilmestys kaksine torneineen ja koristeellisine yksityiskohtineen.

Se piirtyy yhä horisonttiin kaupungin korkeimpana rakennuksena, mutta koko maan korkeusennätyksen vie vuonna 2019 Splitiin valmistuva Westgate-torni.

Kuva: ShutterstockZagreb, Kroatia
Mirogojn hautausmaan rakennukset yllättävät matkailijan komeudellaan erityisesti kesällä, kun seiniä pitkin kiertävät vihreät köynnökset.

Myös Pyhän Markuksen kirkko Zagrebin yläkaupungissa on monien näyttävien kaupunkikuvien kohde, sillä sen värikkääseen kattoon on kuvattu sekä kaupungin että koko Kroatian vaakunat.

Upeaa arkkitehtuuria etsivät voivat suunnistaa kirkkojen ja hallintorakennusten jälkeen hautausmaalle, sillä Zagrebissa sijaitseva Mirogoj-hautausmaa on yksi kaupungin helmiä. Kesäisin vihreät köynnökset peittävät rakennusta, jonka sipulinmuotoiset kupolit kohoavat kohti sinistä taivasta. Talvella hautausmaa täyttyy kynttilöistä, ja siellä kannattaa käydä erityisesti pyhäinpäivänä 1. marraskuuta.

3. Pilkettä silmäkulmassa

Zagreb on kaupunki, jossa on valtava määrä museoita kaupungin kokoon nähden. Ne eivät kuitenkaan ole mitä tahansa museoita, sillä rivimuseoiden kyllästämä matkailija kokee kaupungissa useita yllätyksiä.

Kuva: Brokenships Museum / Mare MilinZagreb, Kroatia
Brokenships-museo esittelee kariutuneiden ihmissuhteiden tarinoita ja muistoesineitä.

Alun perin taideprojektina alkanut Brokenships-museo esittelee sydäntä särkeviä erotarinoita ja lahjoittajien muistoesineitä. Vuonna 2006 aloittanut museo sijaitsee yläkaupungissa, jossa suuri osa muistakin museoista on.

Lisäksi Zagrebista voi löytää erilaisista silmänlumeista kertovan illuusioiden museon ja naivistien taidetta esittelevän museon sekä monia muita erikoisia museoita, jotka täydentävät perinteisten museoiden kirjoa.

4. Kahvilakulttuuri

Koko Kroatiassa ja erityisesti Zagrebissa hyvä kahvi on vakava asia. Kroatian kahvilakulttuuri on huomattu myös kansainvälisesti, ja toukokuussa maassa vietetään kaksipäiväistä kahvifestivaalia.

Kuva: IstockphotoZagreb, Kroatia
Zagrebin kaduilla voi kesäisin nauttia hyvän kupin kahvia, sillä kaupungin kahvilakulttuuri on tunnettu maailmalla.

Kesäisin paikallisten kahvipöydät levittäytyvät kaupungin kaduille. Hyvää kahvia saa esimerkiksi Cogito Coffee -ketjusta, joka tarjoaa paikallisten paahtamaa kahvia.

5. Helposti luontoon

Zagrebissa ei ole merenrantaa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö kaupungissa voisi viettää rantapäivää. Kaupungin halki virtaavan Sava-joen pohjoispuolella sijaitsee Jarun-järvi, jota paikalliset nimittävät myös Zagrebin mereksi – urheilu- ja hyvinvointikeskuksena toimiva alue on kesäisin täynnä auringonpalvojia.

Kuva: ShutterstockZagreb, Kroatia
Jarun-järvi on tarjoaa mahdollisuuden luontoelämyksille keskellä kaupunkia. Kesäisin kaupunkilaiset viihtyvät rannalla aurinkoa ottamassa.

Zagrebista ei myöskään tarvitse poistua kovin kauas, kun pääsee täysin erilaisiin maisemiin. Luonto on lähellä, sillä kaupungin pohjoispuolella sijaitseva Medvenican luonnonpuisto on vaikuttava luontokohde.

Luonnonpuiston korkein kohta Sljeme kohoaa aina 1 035 metriin saakka. Sljeme sopii monenkuntoisille kiipeilijöille, ja se palkitsee kuntoilijat upeilla maisemilla vaellusretken päätteeksi.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Päivitetty: 17.4.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia