Hyppää sisältöön

Viikonloppulomailijan vinkit Madridiin – elämykset, jotka tulee kokea

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.07.2018
Madrid on oiva kaupunkikohde hyvän ruoan ja juoman sekä taiteen ystäville. Espanjan pääkaupunki ei nuku koskaan ja tietää, kuinka pidetään hauskaa.

Madrid sopii cityihmiselle

Madridin keskusta on kompakti kokonaisuus kiemurtelevia kujia ja vilkkaita aukioita. Kaupungista ei löydä massiivia monumentteja kuten Roomassa ja Pariisissa, mutta sen sijaan Madridissa pääsee helposti nauttimaan periespanjalaisesta tunnelmasta, kiehtovasta kulttuurista ja upeasta arkkitehtuurista.

Madrid on kaupunkilaisnautintojen tyyssija: kaupungissa riittää tapasbaareja, taidegallerioita, yöelämää, shoppailumahdollisuuksia sekä lukemattomia ja taas lukemattomia espanjalaisia ja etnisiä ravintoloita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäinen päivä taidenautinnoille

Pradon museo (Museo del Prado) on yksi maailman merkittävimmistä taidemuseoista. Esillä on noin 4 000 työtä, joita tuskin pystyy yhdellä käyntikerralla sulattelemaan. Kokoelma keskittyy espanjalaisten taiteilijoiden kuten Velánquezin, Goyan, Zurbarán sekä merkittävien eurooppalaisten taiteilijoiden töihin.

Pikakattauksen kaikkiin mahdollisiin taiteenlajeihin haluava suuntaa Thyssen-Bornemiszan museoon, joka esittelee harvinaisen rikkaan kokoelman keskiaikaisesta moderniin taiteeseen. Espanjalaisesta 1900-luvun modernista taiteesta kiinnostuneita puolestaan hellii Centro de Arte Reina Sofia.

ShutterstockMadrid, Espanja
Madridissa on runsaasti kiinnostavaa tekemistä.

Oli valintasi mikä tahansa näistä, museokäynnillä väsyneitä jalkoja voi lepuuttaa viereisessä El Retiron puistossa, Madridin vihreässä sydämessä. Valtavalla viheralueella on tietenkin myös kahviloita ja lampi soutuveneilyyn.

Toinen päivä shoppailulle

Jos satut Madridiin sunnuntaina, ehdoton vierailupaikka on El Rastro, Euroopan suurin ulkoilmakirpputori.

Madridin modernimpi ostoparatiisi taas sijoittuu Puerta del Solin aukion pohjoispuolelle. Alueella sijaitsevat esimerkiksi tavaratalo El Corte Ingles, barcelonalaisen Desigualin lippulaivaliike sekä kaikki ketjuliikkeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hienoimmat ja kalliimmat merkkiliikkeet löytyvät rauhalliselta Salamancan alueelta. Sen vastakohta ovat Malasañan alueen värikkäät trendiputiikit. Myös Triballin alue on suosittu: seudulle on keskittymässä muotisuunnittelijoita, gourmet-kauppoja ja luomuravintoloita.

Iltapäivän kuumuuden alkaessa poltella vetäydytään siestalle ja pienimmät kaupat sulkevat ovensa.

Tapaksille vanhaan kauppahalliin

Ennen varsinaista päivällistä nautitaan espanjalaiseen tapaan tapaksia ja aperitiivejä.

Hauska tapaspaikka on muutama vuosi sitten uudistettu Mercado de San Miguelin kauppahalli. Lähes satavuotias art nouveau -tyyppinen kauppahalli on avoinna aamukymmenestä vähintään puoleen yöhön.

Aamulla madridilainen isoäiti ja mallityttö poimivat vierekkäisistä kojuista paikallisten tuottajien tuoreita vihanneksia ja ilmakuivattua kinkkua, juustoa ja oliiveja. Illalla kauppahallissa tavataan ystäviä. Tapakset saattavat hieman venähtää ja kauppahallissa tulee vietettyä koko ilta viiniä siemaillen, tapasherkkuja maistellen ja uusien tuttavuuksien kanssa seurustellen.

Madridissa syödään myöhään

Tavallisesti päivälliselle siirrytään yhdeksän–kymmenen aikaan. Espanjalaisen keittiön raaka-aineet vaihtelevat alueittain ja tekevät maan ruokakulttuurista erittäin monipuolisen.

Rannikolla syödään paljon kalaa ja sisämaassa vihanneksia, papuja, linssejä sekä possua ja lammasta. Periespanjalaisia ruokia ovat paella, ilmakuivattu kinkku sekä perunasta ja munista paistettu tortilla, ja perinteisiä juomia tietenkin sangria ja Riojan alueen viinit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMadrd, Espanja
Madridissa on monia kiinnostavia alueita, muun muassa puistoja, missä voi nauttia rennosta piknikistä ystävien kesken.

Madridissa turistit päätyvät usein syömään Plaza Mayorin aukiolle, mutta kaupungissa ravintoloita on käytännössä kaikkialla ja tarjonta äärimmäisen monipuolinen. On mutkattomia baareja, monipuolista espanjalaista ruokaa ja fine diningia. Lisäksi voit maistaa vaikkapa argentiinalaista, perulaista ja filippiiniläistä ruokaa. Madridilaiset rakastavat viettää pitkää iltaa ravintoloissa ja baareissa ystäviensä kanssa.

Yöelämä keskittyy Puerta del Solin aukion ja latinalaiskortteleiden väliselle alueelle. Valtavirrasta poikkeavaa voit etsiä esimerkiksi Chuecasta – heteroystävälliseltä homoalueelta – sekä Malasañan kaupunginosasta.

>> Lue lisää vinkkejä Madridiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Hanna Korhonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja