Kuva: Istockphoto
Riika, Latvia

Etsitkö halpaa kaupunkikohdetta? Vietä onnistunut viikonloppuloma Riiassa – vinkit matkalle

Viikonloppu Riiassa koostuu herkuttelusta ravintoloissa, pitkistä iltakävelyistä ja ripauksesta kaupungin hieman pahamaineista yöelämää.

Kulttuurielämyksiä Riiassa

Latvian pääkaupunki Riika on yksi Baltian kulttuurikeskuksista, ja pelkästään yhden viikonlopun aikana Riiassa voi nauttia esimerkiksi musiikkiesityksistä, teatterista ja näyttelyistä. Riian valttikortit suomalaismatkailijan näkökulmasta ovat selvät: kaupunki sijaitsee lähellä, sen hintataso on halpa ja sinne pääsee sekä helposti että edullisesti.

Historiansa aikana Riika on ollut vuosisatojen ajan alueensa kaupan ja kulttuurin keskus. Vuosisataiset perinteet ja nykymuodin tuulahdukset yhdistyvät keskiaikaisen vanhankaupungin ja upeiden art nouveau -talojen katveessa kutkuttavaksi kokonaisuudeksi.

Paitsi klassisesta musiikista myös kauniista arkkitehtuurista nauttivien kannattaa vierailla esimerkiksi Riian tuomiokirkossa, jossa voi kuunnella maailmankuuluja urkuja ja kuorolaulua. Myös Riian Kansallisooppera tarjoaa niin kaunista musiikkia kuin upeaa arkkitehtuuriakin: näyttävä rakennus on rakennettu vuosina 1860–1863.

Musiikin ohella kokemisen arvoisia ovat myös teatteriesitykset, ja esimerkiksi kansallisteatterista ja Riian uudessa teatterissa esitetään sekä nykyteoksia että vanhoja klassikoita. Mikäli ei satu ymmärtämään paikallista kieltä, tarjoavat jotkin teatterit synkronoitua tulkkausta osaan esityksistä. Tästä matkailija saa lisätietoa teattereiden lipunmyyntipisteistä.

Valitse mieleisesi museo

Kulttuurintäyteinen viikonloppu Riiassa on lähes täydellinen, jos musiikin ja teatterin ohella tutustuu vielä joihinkin kaupungin monista museoista ja näyttelyistä. Kaupungin keskustassa vanhankaupungin kupeessa sijaitsee yksi Baltian suurimmista näyttelykeskuksista. The Ķīpsala International Exhibition Centre on rakennettu Daugava-joessa sijaitsevalle saarelle ja rakennuksista löytyy 25 400 neliömetriä näyttelytilaa.

Riika, Latvia
Kuva: Istockphoto
Riiassa on monia kiinnostavia kohteita kaupunkilomaa varten.

Kaupungin museoista löytyy nähtävää niin historiasta kuin taiteesta kiinnostuneille. Esimerkiksi Latvian historiamuseossa voi ihailla maan historiasta kertovaa esineistöä ja kansallispukuja, minkä lisäksi Riian linnasta puolestaan löytyy ulkomaisen taiteen museo.

Jos aiot vierailla monissa museoissa, gallerioissa ja suunnittelet kiertoajelulle osallistumista, kannattaa harkita Riga Pass -kortin hankkimista. Riian kaupunkikorttiin kuuluu sisäänpääsy moniin turistikohteisiin, ilmainen joukkoliikenne sekä monia alennuksia.

Kävelyllä Riiassa

Leppoisa ilta- tai iltapäiväkävely Riiassa on kokemisen arvoinen, sillä lähes jokaisen kadunkulman takaa löytyy jotain uutta nähtävää ja erilaisia tyylikausia. Kaupungin katujen varret ovat täynnä merkkejä niin goottilaisesta rakennustyylistä, art nouveausta kuin modernismista.

Tyyppillisiä Riialle ovat 1900-luvun alun hempeän väriset ja koristeelliset art nouveau -rakennukset, jotka tekevät kävelyretkistä nautinnon. Yksityiskohtien etsiminen ja puukäsityön ihailu siivittävät kameran kanssa kulkemista ja tunnelmien tallentamista.

Kulku kannattaa art nouveau-kortteleiden ohella suunnata myös Riian vanhaankaupunkiin, joka on yksi kaupungin merkittävimmistä ja turistien suosimista alueista. Unescon maailmanperintölistallekin päässyt vanhakaupunki on mielenkiintoinen kokonaisuus, josta löytyy monia historiallisesti merkittäviä rakennuksia, kuten useaan kertaan uudelleenrakennettu Pyhän Pietarin kirkko, jonka torniin on mahdollista nousta ihastelemaan kaupungin kauniita maisemia 72 metrin korkeudesta.

Näkemisen arvoisia ovat myös 1600-luvulta peräisin oleva barokkityylinen Dannensternin talo sekä Riian vanhin, osittain 1400-luvulta peräisin oleva asuintalokokonaisuus Kolmen veljeksen talo. Kenties kuuluisin vanhankaupungin nähtävyyksistä on 25 metriä korkea Ruutitorni. Tämä Riian linnoitusjärjestelmän muisto mainitaan jo 1300-luvun asiakirjoissa.

Baltian Pariisi

Iltapäiväkävelyllä Riiassa kannattaa aikaa käyttää myös ostoksiin, sillä Baltian Pariisiksi kutsutussa kaupungissa paikalliset näyttävät mallia siitä, miten kuuluu muodin mukaan pukeutua. Erilaiset pikkuliikkeet ja suuret ostoskeskukset pursuavat viimeisimmän muodin mukaisia asuja ja asusteita, ja esimerkiksi kenkäkauppoja on runsaasti.

Riika, Latvia
Kuva: Istockphoto
Vanhakaupunki on Riian suosituin kohde, missä useimmat viikonloppulomailijat käyttävät eniten aikaa.

Riiasta löytyy vilkasta yöelämää ja musiikkiklubeja joka makuun. Kaupungin baarit ja yökerhot ovat etenkin viikonloppuiltaisin täynnä latvialaisia musiikkiartisteja jazzista ja bluesista rock-esiintyjiin, ja erityisesti vanhankaupungin alueella juhlahumu on usein huipussaan. Iltaa voi viettää myös monissa irlantilaistyylisissä pubeissa, tanssiklubeilla tai vaikka tikkaa heittäen.

Riiassa, kuten missä tahansa suuressa kaupungissa, kannattaa erityisesti yöaikaan pitää varansa. Liikoja rahoja tai arvoesineitä ei kannata kanniskella mukanaan ainakaan Riian vanhassakaupungissa, ja suosituksia illanviettopaikkojen suhteen kannattaa kysellä ystäviltä tai tuttavilta, tai vaikka hotellin vastaanotosta. Vara ei kaada venettä, mutta saattaa tehdä lomasta miellyttävämmän kokemuksen.

>> Lue lisää vinkkejä Riikaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Istockphoto

Päivitetty: 17.1.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (12 votes, average: 4,33 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia